Fri frakt över 589 kr

Oavsett om du nyss börjat odla skägg eller om du sedan lång tid tillbaka kan ståta med ett stort maffigt skägg, har du förmodligen upplevt klåda i skägget någon gång. Ibland så kan klådan knappt vara påtaglig, men den kan även vara mycket obehaglig, eftersom varaktigt kliande kan få huden att bli så mycket mer irriterad än den var tidigare.

Så här behandlar du skäggklåda

Läs vår guide här på Glamazon för att lära dig vad som ger upphov till skäggklåda och vad du kan göra för att handskas med problem som kliande nacke och mjälleksem i skägget.

Vad är skillnaden mellan skägghår och huvudhår?

Ansiktshåret skiljer sig en hel del från håret vi har upp på huvudet. Skäggstrån tillhör familjen androgena hår och är i regel grövre och tjockare än hårstråna vi har har uppe på huvudet. Kliande skägg och klåda i nacken kan ha en mängd olika orsaker, det kan vara allt från rakirritation till tilltäppta porer. Läs vidare för att lära dig orsakerna till varför det kliar i skägget och hur man behandlar skäggmjäll.

Irritation under skägget och vad som orsakar klådan

Om ditt skägg kliar kan det bero på torr hud under ansiktshåret. Skägg aborterar nämligen fukt från huden och transporterar bort den från hudytan och vidare ut till de androgena hårstråna, där fukten snabbt avdunstar. Detta naturliga förfarande kan bidra till att huden blir fjällande eller väldigt torr, denna orsak kan även föranleda mjälleksem i skägget. Som om inte detta vore nog, så kan även döda hudceller som normalt tas bort genom regelbunden ansiktsrengöring och exfoliering bli kvar i skägget och i sin tur orsaka hudirritation på grund av den ansamling av olja och smuts som fastnar i ansiktshåret.

Behandla klåda och mjälleksem i skägget

Det är också vanligt att råka ut för klåda i nacken och ner på halsen när man sätter igång och ska låta skägget växa. När man rakar sig så skär man av av toppen på varje hårstrå, vilket i sin tur lämnar skarpa kanter på dem, och när skäggstråna på nytt växer ut igen, så får de huden att bli irriterad på grund av de skarpa kanterna, vilket är en av orsakerna till att det kliar på hals och kanske även i nacken.

Här är några andra orsaker som kan orsaka skäggklåda:

Utslag av rakning

Det finns flera olika orsaker till att man kan få utslag av rakning eller det som dermatologer kallar irriterande kontaktdermatit. Vanligt vis är upphovet till rodnad, röda prickar, svidande hud och skäggklåda orsakade av vilken rakhyvel man använder, men även vad för hudtyp man har och vilka rakprodukter man brukar använda. Att raka sig med ett slött rakblad på torr hud eller om du har känslig hud bidrar till att öka risken för skäggklåda, irritation och inåtväxande hårstrån eller skäggeksem.

Känslighet för produkter

Det kan även vara så att det kliar i skägget på grund av att du är känslig för olika ingredienser i din pre shave olja, rakgel eller rakkräm. Just känslighet för produkter kan irritera överhuden och få den att börja klia. Om du har känslig hud så försök undvika parfymerade produkter och olika allergener för att reducera risken för kliande nacke eller hals och skäggklåda.

Prova Jermyn Street Shaving Cream från Taylor of Old Bond Street eller Ultimate Comfort Shaving Cream från Truefitt & Hill, vilket är två klassiska och milda rakkrämer för känslig hud. Fördelen med dessa två, är att de skapar perfekt glid för en hudvänlig rakning som skyddar huden från irritation.

Skäggfinnar

Röda prickar, eller så kallade skäggfinnar orsakas av en inflammation i hårsäckarna vilket i sin tur är en vanligt förekommande orsak till just kliande nacke eller hals och skäggklåda. Detta händer om hudens mikroflora blir rubbad av exempelvis svamp i skägget, bakterier eller inåtväxande hårstrån. Den vanligaste orsaken till att detta problem uppstår är att din rakning stör bakteriebalansen och orsakar kliande skäggfinnar.

Blemmor

Blemmor och finnar när man rakar sig kan uppstå om en eller flera hårsäckar blir inflammerade under ansiktshåret, även om detta kan vara irriterande, så är det vanligtvis helt ofarligt. Bakterier och yttre faktorer kan ha en negativ inverkan på huden under skägget, och en av anledningarna till att man får skäggfinnar och blemmor kan helt enkelt vara vara oren hy eller för stor ansamling av döda hudceller på hudens yta.

Inväxt hår

Problemet med inväxt hår inträffa när skäggstrån som har rakats eller skurits av fastnar under huden och hindras från att växa ut på nytt. Det som sker då är att skäggstrået börjar växa tillbaka ner i hårsäcken, vilket i sin tur orsakar inflammation och irritation. När detta sker så kan man få knöliga röda prickar och skäggklåda. Personer med krulligt hår har i regel lättare att råka ut för inåtväxande ansiktshår än de med rakt skägg.

Follikulit

Svårigheter med follikulit under skägget kan uppkomma om en inflammation uppstår i hårfollikeln. Om detta skulle ske så kan hårsäckarna kännas väldigt ömma, men även huden under ansiktshåret kan upplevas smärtsam vid beröring. Vanligtvis så uppstår det små blåsor på huden och om det är en inflammation orsakad av bakterier, så kan blåsorna bli varfyllda. Just problemet med follikulit under skägget orsakas vanligtvis av bakterier, virus eller skäggsvamp, men även inväxt hår kan vara orsaken.

Så här blir du av med mjälleksem i skägget

Mjälleksem i skägget orsakas av nått som heter seborroisk dermatit, vilket är en vanlig orsak som påverkar ett stort antal talgkörtlar i skäggbotten vilket brukar leda till skäggmjäll och torr fjällande hud i ansiktet. Experter vet faktiskt inte vad som exakt orsaka seborroiskt dermatit, men en sak har de i alla fall kunnat lista ut, och det är att det faktiskt handlar om en hudreaktion på Malassezia, vilket är en form av jästsvamp.

Så här blir du av med mjälleksem i skägget

Denna svamp frodas på områden som är rika på talgkörtlar som exempelvis hår och skäggbotten. Jästsvampen i sin tur ägnar sig åt effektiv nedbrytning av den olja som naturlig bildas i talgkörtlarna, vilket leder till skäggklåda men även fjällande mjälleksem i ansiktet och även i hårbotten. Detta är ett ihållande tillstånd som kan dyka upp precis när som helst, men om man håller en bra skägghygien så går det lindra problemet.

Om du skulle ha torr fjällande hud under skägget, men däremot sakna tecken på någon irritation eller rodnad, så kan faktiskt den enkla anledningen för din skäggklåda vara något så banalt som torr hud under skägget. Att glömma bort att exfoliera huden under ansiktshåret och även inte tvätta skägget ordentligt kan leda till högre koncentration av döda hudceller, smuts och olja, vilket kan orsaka skäggklåda och mjälleksem i ansiktet.

Tips på hur du blir av med skäggmjäll:

  1. Se till att tvätta skägget regelbundet. Testa Depot Moisturizing & Clarifying Beard Shampoo för att återställ fuktbalansen och få en mild rengöring, vilket är perfekt när du vill bekämpa skäggmjäll och torr hud under ansiktshåret.
  2. Använd alltid skäggschampo som är snäll mot huden, och följ även upp din skäggtvätt med ett återfuktande skäggbalsam.
  3. Exfoliera huden under skägget med en ansiktsskrubb en till två gånger i veckan för att rensa skägget och huden under från döda hudceller. Använde även skäggborste dagligen för en lättare effekt på samma problem. Glöm bara inte att vara lätt på handen, för om du borstar för hårt, så kan du förvärra problemet med skäggmjäll eller i  i förekommande fall skäggeksem.
  4. Återfukta skägget och huden under ansiktshåret regelbundet. Fukt är nyckel till ett välmående skägg, särskilt när vi pratar mjäll och skäggklåda, vilket är väldigt vanliga orsaker för just torr hud under skägget. Återigen, gå på produkter som är snälla mot huden. Satsa på en lugnade ansiktskräm och använd en skäggolja bäst i test som mjukgör och fyller på med fukt till ansiktshåret.

Så här tar du hand om ditt skägg och blir av med skäggklåda

Det finns självklart fler bra saker du alltid kan göra om du undvika skäggklåda. Just därför har vi på Glamazon satt ihop en rutin för att ta hand om ditt skägg och även bli av med skäggklåda.

Rengöring – Ha som vana att regelbundet exfoliera och rengöra huden under skägget för att få bort orenheter och döda hudceller som fastnat i ansiktshåret eller blockerar huden under det. Som vi tidigare nämnt så tillhör skägget familjen androgena hår. Av den anledningen så är inte ett vanligt schampo för håret att föredra, utan använd alltid en mild ansiktsrengöring och en bra skäggtvätt för att slippa torka ut huden under skägget i onödan.

Balsam – Du har kanske hört uttrycket, först schampo sedan balsam. När det kommer till att undvika skäggklåda så är en återfuktande conditioner räddaren i nöden. Ett skäggbalsam bidrar till att få mjukare skägg och reder ut skäggstråna, vilket i sin tur gör att de inte irriterar huden under ansiktshåret. Detta är således den perfekta produkten för att slippa kliande skägg.

Torka ditt skägg – Efter att ha tvättat skägget med schampo och balsam, så är det viktigt att torka det noggrant för att slippa klåda och skäggeksem. Androgena hårstrån fångar upp fukt och skapar ett isolerande lager som torkar ut huden under. Var därför försiktig när du torkar ditt skägg. Ha som vana att klappa handduken mot ditt skägg, vilket även minimerar risken för kluvna toppar och skadade hårsäckar med mera.

Återfuktning – Vill man undvika skäggmjäll och klåda så är det viktigt att inte slarva med återfuktningen. Ha som vana att följa upp rengöringen med en skäggolja eller ett skäggbalm för att få hjälp med att fånga upp fukt i huden under ansiktshåret. Detta ger skägget och dess hårsäckar extra skydd mot yttre påfrestningar samtidigt som man får ett mjukare och behagligare ansiktshår.

Borsta skägget – Nästa steg för att bli av med skäggklåda och motverka inväxta hårstrån är att borsta och kamma skägget regelbundet. När du gör detta hjälper du till att fördela din skäggolja eller skäggbalm så att formulan når ända ner till huden under skägget. Detta är viktigt för att bekämpa kliande och torrt skägg. Börja med att kamma ansiktshåret med en skäggkam så det blir fritt från tovor. Ta sedan din skäggborste och borsta igenom skägget för att få bort den smuts som ibland kan finnas kvar efter tvätten.

Finslipa din rakningsteknik – Se över tekniken du använder vi rakning för att minimera risken för röda prickar och skäggklåda. Prova gärna dessa små justeringar för att finslipa din rakningsteknik om du vill undvika skäggfinnar och kliande skägg:

  • Rakning efter duschen – Se till att raka dig efter du duschat. Anledningen till detta är att ånga öppnar porerna och mjukgör skäggstråna så de blir lättare att skära, vilket i sin tur bidrar till en närmare och smidigare rakning utan irritation.
  • Fräscht rakblad - Ha som vana att alltid använda ett vasst och fräscht rakblad. Trubbiga blad kan rycka bort stråna, snarare än att skära av dem, vilket leder till irritation, skäggfinnar och kliande röda prickar vid rakning. Byt blad för att minimera risken för detta.
  • Byt rakhyvel - Om du ofta har problem med irritation eller skäggklåda så är det dags byta ut din rakhyvel mot en säkerhetshyvel. Fördelen med detta blir färre drag mot huden med rakbladet, vilket i sin tur leder till mindre slitage och irritation.

Motverka din skäggklåda i dag

Är du redo att säga ajö till din skäggklåda redan i dag? Här hos oss på Glamazon hittar du massor av noga utvalda skäggprodukter som kan motverka torrhet och irritation för att upprätthålla din optimala skägghygien.

Effektiva lösningar mot torrt skägg och mjälleksem >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

En bra skäggolja ska inte bara förbättra utseendet på skägget, utan även återfukta huden. Den bör också dofta gott och vara en viktig del av den dagliga skäggvården. Därför har det blivit dags för Herr Glamazon att göra en noggrann...

Läs mer

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer