Mjäll i skägget?

Många av oss kan råka ut för mjäll i skägget. För merparten män som råkar ut för detta är torrhet och fjällande hud ett omtalat problem men som tur är går det att ordna och råda bot på. Med kontinuerlig rengöring, borstning och återfuktning uppnår man mycket för att bekämpa döda hudceller och förarglig klåda. Här delar vi på Glamazon med oss av några goda tips och råd som kan vara en bra att addera till din regelbundna skäggvårdsrutin. Och det är lättare än du kanske tror.

Bli av med mjäll i skägget

Orsaker till mjäll i skägg

Det förekommer två vanliga orsaker till att huden under ditt magnifika och snygga skägg kan bilda mjäll, och många gånger brukar de två orsakerna förena sina gemensam krafter. Den första orsaken är torr hud, och skälet till att huden under ditt skägg kan bli extra torr och fnasig är just själva ansiktshåret.

Skägget bidrar till att lytta bort den viktiga fukten från huden och hjälper fukt att avdunsta fortare. Under själva ansiktshåret uppstår därtill ett lager av döda hudceller som i vanliga fall skulle rakats bort med din rakhyvel. De döda hudcellerna hindrar att ny fukt produceras och blockerar huden och porerna. Som om inte det räcker så bidrar även skägget till att de uttorkande resterna från rengöringsprodukter som vanligt hårschampo och duschgel blir kvar på huden under ansiktshåret.

Den andra orsaken är en obskyr men vanligt förekommande liten jästsvamp vid namn Malassezia globosa. Denna ljusskygga svamp frodas i skägget och lever på att suga i sig hudens naturliga oljor som en vampyr. Detta leder till att oljesyra bildas som i sin tur bryter ner huden och verkar irriterande. Sen finns det ju även en generell tredje orsak som måste tilläggas och ha med i åtanke när det kommer till mjäll i skägget. Den handlar om i vilket tempo dina nya hudceller produceras. Alla är vi olika och vår hud förnyas olika fort. En del av oss har en hud som producerar nya hudceller fortare än andra, och på ett område som ska skyddas från slitage av din skäggväxt kan detta ha en viss inverkan.

3 tips för att få bort mjäll i skägget

Här är tre bra punkter man ska begrunda och tillämpa när det kommer till att få bort mjäll i skägget.

#1 Torrborsta för att bli av med mjäll i skägget

I vanliga fall brukar borstning komma efter rengöring och återfuktning i den dagliga skäggvården. Men om man har långt ansiktshår så är det mycket enklare att gå loss med skäggborsten på det torra skägget före man hoppar in i duschen. En skäggborste har flertalet förmånliga egenskaper. Förutom att hålla ordning på skägget och distribuera skäggolja eller balm så är den ett perfekt verktyg för att exfoliera bort döda hudceller som ligger och skräpar under ansiktshåret.

Det är just för detta ändamål man ska torrborsta skägget innan man hoppar in i duschen och tvättar rent ansiktshåret. Addera även en ansiktspeeling för män två gånger i veckan för att bekämpa bakterier och djuprengöra huden efter torrborstningen för att bli av med mjäll i skägget.

Med en skäggborste och ansiktspeeling så exfolierar du effektivt och enkelt bort de döda hudcellerna och lägger en utmärkt grund för återfuktande skäggolja att penetrera huden och ge maximal effekt av dunderoljan. Har du ett grovt, långt skägg rekommenderar vi en borste med naturligt svinhår som Mr Natty Beard Brush som är klippt lite ojämt för att lättare komma igenom hela skägget eller den veganvänliga Percy Nobleman Plant Fibre Bristle Beard Brush.

#2 Rätt rengöring krävs för skäggmjäll

Men allt är inte bakterier och exfoliering. Även vanlig tvätt och rengöring behövs, och när det kommer till ansiktshår så är det bara ett bra skäggschampo som gäller. Vill du slippa mjäll i skägget så ska du absolut inte använda vanligt hårschampo, då det är på tok för kraftigt för huden i ansiktet.

En skäggtvätt är mycket skonsammare och ger huden rätt förutsättningar för att skägget ska få fukt och må bra. Om du hitta ett skäggschampo med mjölksyra så är det perfekt för att lugna huden, lösa upp döda hudceller och ge en naturlig exfoliering. Vill du ha nått kraftigare kan man (men bara om det absolut behövs) tvätta rent ansiktshåret med vanligt mjällschampo max en eller två gånger i månaden. Tänk bara på att ett mjällschampo är väldigt uttorkande så ta noga hand om huden under skägget efteråt och se till att fylla på med rikligt med fukt.

#3 Återfukta för välmående skägg utan mjäll

För att få ett optimalt välmående skägg utan mjäll så måste huden må bra. En skäggolja eller balms viktigaste uppgift är att vårda och återfukta huden under själva ansiktshåret. Deras formula gör det enkelt att leta sig in under skägget och nå ända ner till huden där de kan uträtta vad de ska utan problem och motverka torr hud.

Ta lite olja eller skäggbalm i handen och värm mellan handflatorna innan du applicerar formulan i ansiktshåret genom att stryka nedifrån halsen och arbeta upp på kinderna tills allt av produkten är inarbetad. Avsluta med att noga borsta igenom skägget med skäggborste uppifrån och ned så olja eller balm går in i hudlagret och ger optimal vård.

Bonustips för dig som har mjäll i skägget

Vi ska även nämna att det finns en fjärde orsak till mjäll i skägget och irriterad hud som kan vara bra att veta om. Det är Seborré, eller seborroiskt eksem och när det kommer till denna åkomma så är det nog inte sannolikt att tipsen här ovan kommer avhjälpa problemet. Denna hudsjukdom drabbar cirka 5% av befolkningen. Har du prövat våra tre råd om hur man bekämpar mjäll i skägget här ovan och problemet inte går över självmant kan det vara så att du drabbats av seborré eller seborroiskt eksem, och i så fall kan vi tipsa om att pröva en behandling med Cortimyk, vilket i sin tur finns att köpa receptfritt på apotek.

Sammanfattning om skäggmjäll och torr hud

Många män upplever skägg mjäll eller mjäll i skägget, vilket ofta orsakas av torr hud under skägget. Denna torrhet och fjällande hud känns inte bara obekväm, utan kan också bidra till en ovårdad look. Torr hud under skägget kan uppstå av flera anledningar, och för de som lider av detta problem kan det vara en ständig kamp att hitta rätt lösningar. Genom att följa våra tips och råd här, så kan du effektivt bekämpa skäggmjäll och i stället njuta av ett välmående och mjällfritt ansiktshår.

Varför det kliar i skägget >>>