Skäggtips för dig med tunn och gles skäggväxt

Tillhör du de män som har en svårodlad eller gles skäggväxt, och tvingas stå där med några få tunna fjun på kinderna när vännerna kommer med sina fylliga hipsterskägg? Vi vet, den känslan är inte kul och kan få vilken skäggälskare som helst att nästan säga upp bekantskapskretsen och ta till rakhyveln. Gör det inte!

Skäggtips för dig med tunn och gles skäggväxt

Vår förmåga att odla ansiktshår i hög grad styrs av våra gener, men innan du skäller ut dina föräldrar för att de fört över sina taskiga gener till dig, så tänkt på att du absolut inte är ensam om att ha gles eller tunn skäggväxt. Fakta är att vi är många som har samma problem med antydan till fläckiga partier eller svårt att få ansiktshåret att växa på kinderna. Som tur är finns det lite nyttiga skäggtips att ta till, de kan kanske inte ge ett perfekt fylligt monsterskägg men kan ändå hjälpa en bit på vägen.

7 nyttiga tips för att motverka glest och tunt skägg

Som vi redan nämnt finns det en del nyttiga skäggtips och även lite rutiner att ta till för att motverka gles och tunn skäggväxt. Du hittar alla våra bästa Glamazon råd här nedan som kan hjälpa dig att maximera din egna skäggväxt.

1. Använd rätt skäggolja för mer skägg

Använder du skäggolja? Använder du rätt skäggolja för just dig? För att få fart på skäggväxten eller för att få ansiktshåret att se tjockare och tätare ut finns det en del ingredienser som är bättre än andra när det kommer till skäggolja. Du har säkert hört att man ska använda olja till skägget men kanske inte riktigt klurat ut varför och vilken olja man ska ha. Det finns fler skäggoljor på marknaden än man kan räkna till. De flesta fokuserar bara på doften och en del är massproducerade.

Välj rätt skäggolja för att motverka gles skäggväxt

Du vill slippa tunn och gles skäggväxt och då finns det vissa skäggoljor som du ska använda och andra du ska undvika för allt i världen. Titta efter ingredienser som mandel-, vete-, svartpeppar- och svartkumminolja när du gör ditt val. Dessa oljor bidrar nämligen till att stimulera hårsäckarna så skägget växer snabbare med tätare resultat.

Däremot om skäggoljan innehåller silikoner så är den tabu, tänk inte ens tanken på att använda en olja med silikoner då de täpper till hårsäckarna och gör att skägget växer sämre. Regeln är följande dåliga ingredienser lika med tunn och gles skäggväxt medan bra oljor bidrar till att få mer ansiktshår och det perfekta fylliga monsterskägget.

2. Motverka tunn och gles skäggväxt med rätt schampo

Oj vad vi tjatar på det här med ingredienserna men åter igen så finns det produkter som du ska använda och produkter du absolut inte ska använda om skägget är dig kärt. Nu älskar ju vi på Glamazon skägg och vet att du med värdesätter ditt ansiktshår för annars hade du inte varit här hos oss nu, så låt oss prata om rengöring.

Skäggschampo för dig med tunt och glest skägg

Vill du att ansiktshåret ska bli starkt och livskraftigt så är det skäggschampo och balsam som gäller. Anledningen är att rengöring som är för håret uppe på huvudet innehåller för kraftiga ingredienser som oftast är skadliga för skägget. De är till för att tvätta rent hårbotten, få bort tuffa stylingprodukter och är alltför avfettande för att ansiktshåret ska må bra. Vill du motverka tunn och gles skäggväxt så bör du undvika att använda duschgel eller schampon för håret i skägget. För att få livskraftigare skägg är en rengöring speciellt framtagen för ansiktshåret bättre, och här är det även olika ingredienser som är bättre än andra.

Bra skäggschampon och balsam är baserade på rengörande oljor som vårdar och ser till att ansiktshåret blir starkare. Släng ett öga på innehållsförteckningen om du ser tillexempel någon av glycerin, aloe barbadensis, potassium oleate eller potassium cocoate (och andra som låter liknande) bland ingredienserna är det hallelujah för dig med tunn och gles skäggväxt.

3. Skäggbalsam för volym och fylligare skägg

Här är det en mix av punkt ett och punkt två, nu vet vi ju att killar i regel är väldigt dåliga på att använda balsam i håret, och tyvärr ännu sämre på att använda skäggbalsam. Värdesätter man sitt hår så bör man använda balsam och det är samma sak med skägget.

Den främsta anledningen är att ersätta fuktförlusten som kommer av rengöringen. Du vill ju vara fräsch och ren men samtidigt ha ett ansiktshår som växer sig livskraftigt. Du kan rulla skägget lite lätt mellan tummen och pekfingret, om du hör ett frasande ljud är det ett tecken på att ansiktshåret är i dålig kondition och skriker efter fukt, just därför behöver du ett skäggbalsam. Det hjälper även skägget att se snyggare och fylligare ut med mer volym, vilket är vad som efterfrågas om man har tunn och gles skäggväxt.

4. Peela huden för att motverka tunn och gles skäggväxt

När vi ändå är inne på rengöring så finns det en produkt som ofta förbises när det kommer till skäggvård. Ansiktspeeling! Den är esset i rockarmen när man odlar skägg, eller rättare sagt den är alltid esset i rockarmen för alla rutiner med eller utan ansiktshår.

Nu undrar du kanske varför en så förbisedd produkt som ansiktspeeling är esset i alla rutiner. Det är nämligen så att den sätter fart på blodcirkulationen och avlägsnar döda hudceller som annars skulle täppa igen porerna och hårsäckarna. Igentäppta hårsäckar är en orsak till tunn och gles skäggväxt. Därför peeling. Ta det som vana att använda en mild och skonsam peeling några gånger i veckan för att på så sett hålla huden fri från döda hudceller och främja skäggväxten.

5. Låt bli att pilla i skägget för bättre skäggväxt

Man tänker inte på det men alla gör det. Vi förflyttar våra händer flera gånger i timmen till ansiktet och om man har skägg så är det lätt att utveckla någon slags nervös vana som gör att man är och pillar i ansiktshåret konstant. Vi berör våra egna skägg i genomsnitt 7 000 gånger per dag. Om man dessutom har en svårodlad eller gles skäggväxt så är detta ett stort problem eftersom man utsätter ansiktshåret för onödigt slitage.

Försök att bryta nervösa vanor som innebär att hålla på med fingrarna i skägget och på så vis ge ansiktshåret bättre förutsättningar. Tänk på en gräsmatta som man går på hela tiden och hur den ser ut i motsatts till en matta där skyltarna beträd ej gräsmattan respekteras. Målet är att gå upp på morgonen och tvätta skägget, styla det och sedan inte röra ansiktshåret mer under dagen för att få bättre skäggväxt.

6. Tålamod är nyckeln mot tunn skäggväxt och kala ytor

Tålamod är inget någon vill ha i dagens stressade samhälle, men när det kommer till slaget om tätare skäggväxt är det en nyckelspelare. Försök att undvika att trimma ansiktshåret under en till två månader, det hjälper till att göra skillnad. Om man får lite längd på skägget så kan det hjälpa att kamouflera glesare ytor på halsen eller kinderna.

Även superhjältar som Star-Lord har glest och tunt skägg

Om du spanar in dina vänner lite diskret kan du se att deras tjocka hipsterskägg har fläckiga eller till och med kala ytor, även superhjältar som Star-Lord har tunn skäggväxt.

Skapa illusionen av tätare skägg

Allt handlar om att skapa en illusion. Detta betyder självklart inte att du behöver gå runt och se ut som en oborstad grottman i en till två månader. Använd skäggolja, schampo, balsam, peeling och addera en borste och kanske även en skäggbalm eller vax så kommer ingen märka att du låter skägget växa fritt.

Ett bonus tips till denna punkt är att hålla efter linjerna nere vid halsen, då kommer din skapelse se mer välvårdad ut på vägen till mål. Försök sätta linjen cirka två fingrar ovanför adamsäpplet, då det ger ett intryck av en tätare och fylligare skäggväxt.

7. Ta hand om dig och få skägget att växa bättre

En kropp som mår bra får skägget att växa bättre. Motion hjälper till att öka blodcirkulationen i kroppen vilket i sin tur stimulerar hårsäckarna. Däremot har stress och dålig sömn en negativ inverkan på själva skäggväxten.

För att få en tjockare och tätare ansiktsbehåring bör du således försöka avsätta lite tid för motion, avkoppling och sömn. När kroppen befinner sig i sovläge så har skägget sin tillväxtfas, och om du blir störd i denna fas tenderar det att leda till tunn och gles skäggväxt. Kontentan är stressa mindre, ta hand om dig och sov mer.

Förstå orsakerna till tunn och gles skäggväxt

Att förstå orsakerna till tunn och gles skäggväxt kan hjälpa dig att hantera och eventuellt förbättra din situation. Vissa faktorer kan vara genetiska medan andra relaterar till din livsstil eller hormonella förändringar i kroppen.

Genetikens roll vid gles skäggväxt

Genetik spelar en central roll för skäggväxten. Vissa män kommer naturligt att ha fylligare skägg tack vare deras genetiska arv, medan andra har glest eller tunt skägg. Dina gener bestämmer helt enkelt hur, var och när ditt ansiktshår växer. Så om de flesta män i din familj har tunt skägg kan det vara en indikator på att du också kommer att ha det. Tyvärr är det svårt att påverka din genetiska uppsättning, men att känna till den kan hjälpa dig att skapa en skäggvårdsrutin som fungerar bäst för just dig.

Skäggväxt medel för glest och tunt skägg

Livsstilsfaktorer som kan leda till dålig skäggväxt

Din livsstil kan ha en direkt påverkan på skäggväxt. Några vanliga faktorer inkluderar:

 • Dålig kost: En obalanserad kost kan leda till svag hårväxt. Att äta en näringsrik kost som inkluderar protein, zink, järn och vitamin B kan bidra till att främja skäggväxten.
 • Stress: Långvarig stress kan påverka många delar av kroppen, inklusive din skäggväxt. Stress kan bromsa skäggväxten och även orsaka håravfall i vissa fall.
 • Dåliga sovvanor: Otillräcklig sömn kan ha en negativ inverkan på kroppens allmänna välbefinnande, vilket i sin tur kan leda till dålig skäggväxt och påverka ansiktshårets kvalitet indirekt.
 • Rökning: Tobaksrökning kan minska blodflödet till hårsäckarna, vilket i sin tur kan minska skäggväxten.
 • Överdriven alkoholkonsumtion: För mycket alkohol kan minska kroppens förmåga att absorbera viktiga näringsämnen som behövs för skäggväxt.

Hur hormonella förändringar påverkar tunt skägg

Testosteron är det primära manliga hormonet som styr skäggväxt. Män med lägre testosteronnivåer kan uppleva tunnare och glesare skäggväxt. Däremot omvandlas testosteron till dihydrotestosteron (DHT) i kroppen, vilket faktiskt kan stimulera skäggväxten men försvaga håret uppe på huvudet.

Det finns andra hormonella förändringar, såsom sköldkörtelproblem, som kan leda till dålig skäggväxt. Om du misstänker att hormonella obalanser kan vara orsaken till din glesa skäggväxt, bör du konsultera en läkare eller en endokrinolog som kan hjälpa till med utredning och behandling.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att varje individ är unik. Vad som gäller för en person kanske inte gäller för en annan. Medan vissa män kanske aldrig får den fylliga skäggväxt de önskar, finns det sätt att förbättra skäggväxtens kvalitet och utseende genom rätt vård, kost, och livsstilsförändringar.

Lösningar för glest skägg på kinderna

Skäggväxt är unik för varje individ och medan vissa män har en tjock och fyllig skäggväxt, upplever andra en gles skäggväxt, särskilt på kinderna. Men varför är detta fenomen så vanligt och finns det något man kan göra åt det?

Chris Pratt med glest skägg på kinderna i Guardians of the Galaxy

Varför är tunt skägg på kinderna så vanligt?

Tunt skägg på kinderna är en vanlig klagomål bland många män. Detta kan bero på flera faktorer:

 1. Genetik: Precis som med all skäggväxt, spelar genetik en stor roll. Om de manliga medlemmarna i din familj har glest skägg på kinderna är det troligt att du också kommer att uppleva samma sak.
 2. Hormonella nivåer: Som tidigare nämnts spelar hormonerna, särskilt testosteron och DHT, en nyckelroll i skäggväxten. Olika delar av ansiktet kan reagera olika på dessa hormoner.
 3. Ålder: Det är vanligt att yngre män, särskilt de i tonåren eller i 20-årsåldern, ofta kan uppleva glest skägg på kinderna eftersom deras skäggväxt inte är fullständigt utvecklad ännu.
 4. Hälsa och näring: Allmänna hälsotillstånd, inklusive näringsbrist, kan påverka skäggväxtens kvalitet och densitet.

Hur får man skägg på kinderna?

Skäggoljor och serum för gles skäggväxt

Om du känner att din skäggväxt på kinderna är gles, så finns det flera lösningar du kan prova:

 1. Skäggoljor och serum: Det finns bra produkter på marknaden som hjälper till att aktivera och stimulera hårsäckarna i skägget för att ge dem mer energi, vilket hjälper de blygsamma delarna av ansiktshåret att komma fram ur gömmorna. Även om de kanske inte omvandlar tunt eller glest skägg till ett tjockare och fylligare skägg över natten, så kan de bidra till att nära hårsäckarna och förbättra hårets kvalitet.
 2. Hälsosam kost: En diet rik på proteiner, zink, järn och vitamin B kan hjälpa till att främja skäggväxt.
 3. Hormonbehandling: Om du misstänker att din skäggväxt påverkas av låga hormonnivåer, konsultera en läkare. De kan rekommendera behandlingar, eller lösningar som kan hjälpa.
 4. Tålamod: Som tidigare nämnts, utvecklas skäggväxt med åldern. Om du är yngre, ge det tid.
 5. Skäggtransplantation: För de som är särskilt angelägna om att förbättra skäggväxtens densitet kan skäggtransplantation vara ett alternativ. Denna kirurgiska procedur tar hår från en del av kroppen och transplanterar det till ansiktet.

Kom ihåg att skäggväxten varierar för varje person. Medan dessa tips kan hjälpa vissa att förbättra deras skäggväxt, är det viktigaste att känna sig bekväm och nöjd i sin egen hud. Odla ditt skägg med stolthet, oavsett hur glest eller tjockt det är.

Ingen skäggväxt? Kosttillskott kan hjälpa

När man talar om skäggväxt är det inte bara genetik och yttre faktorer som spelar in. Ditt inre, i form av de näringsämnen du får i dig, spelar också en avgörande roll. Många av dessa näringsämnen kan till och med hjälpa till att bekämpa problem som dålig skäggväxt.

Biotin och andra viktiga näringsämnen mot dålig skäggväxt

Biotin, eller vitamin B7, är känd för att främja hälsan hos hår, hud och naglar. Det hjälper till med att omvandla intaget av näringsämnen till energi och spelar en viktig roll i hälsan för hår och hårsäckar. Män som tar biotin-tillskott rapporterar ofta en ökad skäggväxt.

Förutom biotin finns det andra näringsämnen som är avgörande som skäggväxt medel:

 • Omega-3 fettsyror: Dessa fettsyror hjälper till att ge näring till hårsäckarna och kan öka hårets densitet.
 • Vitamin E: Denna antioxidant bidrar till att skydda hårsäckarna mot skador från fria radikaler.
 • Protein: Hår är i grunden gjort av protein, så att ha tillräckligt med protein i kosten är viktigt för skäggväxt.

Kostens inverkan på att odla skägg trots dålig skäggväxt

Din kost har en direkt inverkan på din skäggväxt. För att optimera skäggväxten bör du inkludera följande i din diet:

 • Balanserade måltider: Se till att äta en blandning av protein, kolhydrater, fetter och fiber.
 • Minska bearbetade livsmedel: Försök att äta mer hela livsmedel och minska intaget av bearbetade och sockerrika livsmedel.
 • Drick mycket vatten: Vatten hjälper till att hålla huden och hårsäckarna återfuktade från insidan.

Odla skägg trots dålig skäggväxt

Vanliga myter om skäggväxt – sanning eller myt?

Det finns många myter kring skäggväxt. Genom att förstå vilka av dessa som faktiskt är sanna kan du bättre förstå din egen skäggväxt och hur du bäst tar hand om den.

Myten om att rakning förbättrar gles skäggväxt

En vanlig myt är att regelbunden rakning kommer att göra ditt skägg tjockare. Sanningen? Rakning förändrar inte ditt hårstrås tjocklek, färg eller växthastighet. Vad som händer är att när skäggstråna växer ut efter en rakning, kan de upplevas som tjockare eftersom de är kortare och har en skarpare ände.

Fakta och fiktion: Odla skägg med dålig skäggväxt

Det finns många råd där ute för män som försöker odla skägg trots dålig skäggväxt. Medan vissa tips kan vara användbara, är andra rena myter. Det viktigaste är att känna till dina egna gener och förstå att skäggväxt kan variera stort mellan individer. Med rätt vård, tålamod och ibland lite hjälp från olika skäggväxt medel, näringsämnen eller produkter, kan många män förbättra glest och tunt skägg över tid.

Börja din resa mot tätare skäggväxt idag!

Skäggväxt är inte bara en fråga om genetik och ålder; det handlar också om vård, näring och rätt produkter. Oavsett om du har kämpat med gles skäggväxt hela ditt liv eller nyligen har märkt att ditt skägg inte är lika tjockt som det brukade vara, finns det steg du kan ta för att ge ditt skägg den bästa chansen att frodas.

Vi förstår hur viktigt det är för män att känna sig säkra och nöjda med sitt skägg. Därför erbjuder vi på Glamazon ett noga utvalt utbud av toppkvalitativa produkter som kan hjälpa dig att optimera din skäggväxt, fylla i luckorna och ge dig det utseende du alltid har önskat.

Hur får man skägg på kinderna? Vi har lösningarna!

Har du undrat hur får man skägg på kinderna? eller letat efter tips för att hantera dålig skäggväxt? Vi har svar på dina frågor och de bästa produkterna för dina behov. Vare sig du letar efter specialiserade skäggoljor, skäggbalm eller andra skäggväxt medel, så har vi allt du behöver för att odla och vårda ditt skägg på bästa möjliga sätt.

Så varför vänta? Om du är trött på glest och tunt skägg på kinderna, eller bara letar efter bra tips för att förbättra din skäggväxt, är det dags att agera. Upptäck vårt utbud av skäggprodukter här hos oss på Glamazon och sätt igång din resa mot ett tjockare, hälsosammare skägg idag!

Din resa mot fylligare skägg börjar här!

Att odla ett fylligt och hälsosamt skägg handlar om mer än bara genetik; det kräver rätt vård, näring, och ibland en hjälpande hand från kvalitetsprodukter. På Glamazon är vi dedikerade till att erbjuda dig verktygen, resurserna och stödet du behöver för att uppnå ditt skäggmål. Din resa mot ett tjockare, fylligare skägg börjar här och nu!

Skäggstilar för dig med tunt skägg >>>