Hur du trimmar skägget (steg för steg)

Vad är egentligen hemligheten bakom ett riktigt snyggt skägg? Tricket ligger i att trimma det på rätt sätt efter just din ansiktsform och skapa de perfekta skägglinjerna. Nu lotsar vi dig genom en steg-för-steg guide för hur du bäst trimmar skägget!

Hur du trimmar skägget

Trimma skägg i 3 steg

Att trimma skägget kan tyckas vara en enkel uppgift, men för att uppnå bästa möjliga resultat krävs det både teknik och rätt verktyg. I denna guide bryter vi ner processen i tre enkla steg som hjälper dig att få ditt skägg att se vältrimmat och välvårdat ut. Varje steg är avgörande för att uppnå det perfekta skägget. Här förklarar vi hur och varför. Följ dessa steg noga, och du kommer snart att märka en stor skillnad i din skäggtrimningsrutin.

Steg 1 - Rengör skägget

Första steget är ett av de viktigaste. Skäggschampo och skäggbalsam! Ett tvättat skägg gör nämligen så att skäggstråna mjukas upp, vilket ger ett jämnare resultat - Vilket är det viktigaste för att få en riktigt snygg skäggtrimning.

Steg 2 - Kamma skägget

När du kammar skägget så slätar du ut skäggstråna vilket också hjälper dig att få en symmetrisk och jämn trimning. Skägget kammar du med en grovtandad skäggkam och till mustaschen så använder du en fintandad mustaschkam. Förutom ett jämt resultat så exfolierar det även huden och lotsar hårsäckarnas naturliga oljor.

Steg 3 - Börja trimma!

Efter att du har rengjort och förberett ditt ansiktshår, är det äntligen dags att börja trimma skägget för att ge det den form och stil du önskar. Oavsett om du siktar på ett kraftfullt, långt skägg eller ett kortare, mer definierat utseende, kommer rätt teknik och verktyg att göra all skillnad. Låt oss börja med tekniker för dem med längre skägg.

Så ska man trimma långt skägg

När du har ett längre skägg kan trimningsprocessen vara något annorlunda jämfört med kortare skägg. Följ dessa rekommendationer för att trimma långt skägg för bästa resultat:

 1. Välj rätt verktyg: Om du har ett långt skägg så är sax det bästa tillvägagångssättet. Den låter dig jobba med precision och ger dig större kontroll över varje skäggstrå.
 2. Förberedelse är nyckeln: Innan du börjar trimma långt skägg, så börjar du med att kamma ansiktshåret underifrån för att lyfta stråna och göra dem mer mottagliga för klippning.
 3. Klipp med precision: Klipp skäggstråna längs med kammen. Detta ger dig en guide att följa och säkerställer att du inte klipper för mycket på en gång.
 4. Forma skägget: Korta ned kinderna och behåll längden på hakan med en mjuk övergång.
 5. Mustaschen: När det kommer till att trimma mustaschen, så kamma ner den och klipp den i linjen med överläppen.

Så ska man trimma kort skägg

Ett kort skägg kräver sin egen teknik och precision, även om det är mindre i omfång. Följ dessa steg för att trimma kort skägg med perfektion:

 1. Tvätta och förbered: Börja med att rengöra ansiktshåret eller skäggstubben ordentligt med skäggschampo. Torka torrt, men låt det fortfarande vara något fuktigt.
 2. Använd en skäggtrimmer: Ställ in skäggtrimmern på önskad längd. Det är bäst att börja med en lite längre inställning för att förhindra att trimma kort skägg för mycket. Du kan alltid gå kortare och mer hudnära om det behövs.
 3. Följ ansiktsstrukturen: När du trimmar kort skägg, dra trimmern i en uppåtgående rörelse mot hårstrånas riktning. Detta lyfter hårstråna och ger en jämnare klippning.
 4. Fokusera på kanterna: För ett kort skägg eller skäggstubb är det särskilt viktigt att kanterna är skarpa och väldefinierade. Använd precisionsbladet på din trimmer eller en rakhyvel för att definiera linjen på kinderna och halsen.
 5. Gradera längden: Om du vill ha en mer dynamisk look, överväg att gradvis minska skägglängden från hakan till sidorna. Använd olika längdinställningar på din trimmer för att trimma kort skägg och skapa denna effekt.
 6. Raka bort oönskat hår: Använd en rakhyvel eller precisionsklippare för att ta bort oönskat hår som växer på kinderna ovanför din definierade linje eller under halslinjen.
 7. Underhåll: Efter trimning, applicera en skäggolja eller balsam för att återfukta och mjukgöra skägget. Detta kommer också att hjälpa till med att ge skägget en snyggare lyster.

Få till skägglinjen

Ett tips för att få till en symmetrisk och jämn skägglinje är att lyfta hakan och trycka tungspetsen mot gommen och utgå från den punkten när du rakar. Tänk även på är att en lägre halslinje som går rakt ut mot sidorna gör så att ansiktet ser rundare ut. En högre halslinje med skarpare vinkel upp mot öronen gör att du framhäver käkpartiet - Så anpassa halslinjen utefter din ansiktsform.

När du rakar käklinjen så utgår du från adamsäpplet i linje till örsnibben. Från den inre sidan av polisongen drar du sedan en svagt rundad linje som möter den första linjen. Se till att runda skägget där linjerna möts.

Hela övergången från kind till skägg fixar du bäst genom att trimma ned kanten där du håller en tänkt linje från övre delen av örat till mungipan.

Redo att trimma skägget? Komplettera din rutin med rätt verktyg!

Nu vet du hur man bäst trimmar skägget. Men att veta hur man gör är bara halva nöjet. Du behöver även de bästa verktygen för jobbet. Hos oss på Glamazon hittar du alla skäggvårdsprodukter som hjälper dig att uppnå det perfekta resultatet. Oavsett om du vill trimma mustaschen, skapa snygga linjer under hakan eller få till den perfekta halslinjen, har vi alla vårdande produkter du behöver. Utforska vårt noga utvalda sortiment nu och ta din skäggvårdsrutin till nästa nivå!

Undvik ovårdat skägg >>>