Så odlar du hipsterskägg

Går du i tankarna på att börja odla hipsterskägg? Du är inte ensam om att vilja ha denna eftertraktade skäggstil som drar till sig bekräftande blickar och komplimanger som snyggt skägg!

Så odlar du hipsterskägg

Allt du behöver göra är att bara bestämma dig för att i dag är dagen att börja odla drömskägget, men resan dit kommer kantas av en del hinder så oöverkomliga att drömmen om det perfekta skägget kan släckas, även för den mest hängivna hipstern. Men lugn Glamazon hjälper dig nå framgång. I den här guiden vägleder vi dig hur odlar det perfekta hipsterskägget från start till mål.

Vad är ett hipsterskägg?

En hipster är en person som anser sig lite "hippare" än vanliga män och påstår sig besitta en unik kunskap om vad som är trendigt före alla andra. Nu har ju skägg burits av män i en mängd olika kulturer och tidsperioder under cirka 200.000 år. Det har varit uppgångar och dalar av populära trender genom seklerna och här och nu är det hipsterskägg som gäller.

Karaktärsdraget för denna populära skäggstil är stort och välvårdat, men ska ändå ge intrycket av att man inte bryr sig. Kärt barna har många namn så vi kan även kalla det skogskuggarskägg eller nått annat passande, men som du säkert vet så finns det inte så många skogar att avverka uppe på Södermalm i Stockholm, eller i de hippa delarna av New York och London. Yxan har etsats med en iPhone men stilen på skägget är densamma och oftast kombinerad med en trendig Peaky blinders frisyr.

5 steg till ditt Glamazon hipsterskägg

För att få till det hippa Glamazon skägget kommer du behöva en stor dos tålamod och lite nödvändiga hjälpmedel som skäggolja, sax, beardbalm, saltvattenspray och rengöring. Att odla skägg är lätt och kul men det kräver sitt jobb, särskilt som din omgivning ska tro att ditt skägg är perfekt dygnet runt utan att du ägnat en endaste minut åt skäggvård.

1. raka dig för jämn skäggväxt

Det första steget är att få till en jämn skäggväxt. Det enklaste sättet är att börja från noll och det vill säga att plocka upp din rakhyvel och njut av den sista klassiska våtrakningen på länge. Huden ska vara renrakad, mjuk och ren. Slarva inte med återfuktning efter rakningen då hud rik på fukt gör utväxten bekvämare. Vill du inte börja från noll så ska skäggväxten trimmas jämnt över hela ansiktet för att få till en bra start för ditt kommande hipsterskägg. Även här är återfuktning viktigt för att motverka irritation när skägget växer sig längre.

2. Motverka kliande-skägg-fasen

Om du varit noga med att återfukta huden brukar inte den beryktade “kliande-skägg-fasen” vara något större problem. Den här fasen brukar uppstå när ansiktshåret vuxit sig några millimeter och börjat sticka mot huden. Känslan när det sker kan få den mest hängivna hipstern att slänga trånande blickar efter sin säkerhetshyvel. Lugn, för att råda bot på den kliande känslan så är det fukt som gäller. Använd en skäggbalm eller skäggolja för att mjukgöra skäggväxten och återfukta huden. Titta efter svartpeppar-, mandel-, svartkummin- eller veteolja bland ingredienserna på skäggolja eller balm, då dessa oljor bidrar till att skägget växer snabbare och tätare.

3. Ta kontroll över ditt hipsterskägg

Medan ditt hipsterskägg sakta men säkert börjar ta form så kan du med fördel börja forma linjerna. Ansiktshåret mår som bäst under det tidiga tillväxtstadiet. Genom att göra det till vana att regelbundet trimma skägget upprätthåller du ett hälsosamt tillväxtmönster och håller ansiktshåret kontrollerat.

Låt skägget växa sig ner till cirka två fingrar ovanför ditt adamsäpple. Detta kommer att ge skägget ett tjockare utseende. Var bara försiktig, om du råkar raka bort för mycket av linjen kommer resultatet bli att skägget ser ojämnt ut, och när du väl kommit så här långt vill du inte behöva börja om på steg ett igen. Däremot när du kommit så här långt är det dags att börja använda skäggschampo och balsam en till två gånger i veckan. Förutom att de rengör skägget så kommer de hjälpa till att motverka att ditt ansiktshår blir sprött, slitet och obekvämt.

4. Forma hipsterskägget

Nu, när du fått lite längd kan du äntligen börja forma skägget efter din ansiktsform. Här vill du framhäva dina bästa sidor och trimma det efter ansiktets konturer. Många med avlång ansiktsform föredrar att hålla ansiktshåret vid hakan kortare och låta sidorna få växa till sig ytterligare för att få till ett mer proportionerligt intryck. Om du har en naturlig fyrkantig ansiktsform kan du hålla kinderna korta och skäggväxten på hakan längre för att addera längd till ansiktet.

Om du känner dig villrådig på hur du ska forma ditt nya hipsterskägg kan du ta en barberare till hjälp för att sätta linjerna och forma ansiktshåret. När stilen väl är på plats blir det sedan så mycket enklare att hålla efter och vårda skägget på egen hand. Sikta efter ett harmoniskt resultat. Se efter vilken ansiktsform du har och anpassa formen på skägget utefter dina egna förutsättningar.

5. Ge skägget en nonchalant stil

Karaktärsdraget för ett hipsterskägg är att det ska se ut som att du inte ägnat någon tid på ansiktshåret, fast du har gjort raka motsatsen. För att ha det perfekta skägget krävs det sin skäggvård annars kommer resultatet bara se ovårdat, stripigt och allmänt motbjudande ut. Inte så mycket hipster över det.

Hemligheten förutom bra rengöring och återfuktning är kam eller borste och saltvattenspray. En kam eller borste ser till att forma och reda ut skägget och hjälper till att transportera ner viktiga oljor till huden så den mår bra och säkerställer att skäggväxten är stabil. En saltvattenspray bidrar med volym, textur och en matt finish och ger hipsterskägget den där nonchalanta stilen med perfekt resultat.

Ta hand om ditt hipsterskägg

När Glamazon hipsterskägget äntligen är på plats är viktigt att vårda ansiktshåret så det inte torkar ut. Var noga med att använda rätt rengöring för att undvika att skägget blir torrt, slitet och obekvämt. Använd bara produkter utformade för skägget eftersom ansiktshår har en annan struktur en håret uppe på huvudet.

Peeling hjälper skägget växa bättre.

Blir huden under skägget lätt torr? Pröva att använda en peeling regelbundet. En ansiktsskrubb rengör och eliminerar döda hudceller, vilket i sin tur motverkar risken för klåda och irritation i skäggbotten. Använd en peeling för män en till två gånger i veckan för att undvika skäggfinnar och bevara huden ren. När du masserar in ansiktsskrubben stimuleras blodcirkulationen och hårsäckarna, så att skägget växer bättre och blir mer praktfullt.