Fri frakt över 589 kr

Att odla skägg är ett kliande förlopp som kan få vilken superhjälte som helst att börja tveka inför sitt val att anlägga ansiktshår. Denna fas med kliande skägg uppkommer ofta i början när man etablerar sitt mästerverk och är, som tur är, en övergående period.

Kliande skägg - 4 tips för att bli av med klåda i skägget

Under den första fasen med klåda i skägget tenderar tyvärr många blivande hjältar att ge upp drömmen om att bära fullskaligt ansiktshår för att de faktiskt inte kan stå ut med sitt kliande skägg och tar till sin rakhyvel som alternativ. Det gäller att stålsätta sig och stå emot klådan. Och om du står ut med att det kliar i skägget första tiden så har du bevisat för dig och din omgivning att du klarar vad som helst.

Varför kliar skägget?

Klåda i skägget uppstår för att de styva skäggstråna växer sig så långa att de till slut börjar böja sig nedåt, så spetsen på stråna retar och krafsar mot huden. Det leder vanligen till att huden kan bli irriterad och torr. Konsekvensen brukar bli en stickande och retande känsla som att det kryper myror under huden i ansiktet. Det är helt normalt, men kliande skägg är en riktig påfrestande period, som man tyvärr måste genomgå under ett par veckor. Tids nog blir ansiktshåret så långt att det självmant rätar ut sig, och även huden under har fått chansen att bekanta sig med hårstråna som försöker växa upp från hudytan, som i vanliga fall skulle ha rakats bort med din rakhyvel.

Hur hanterar man perioden när skägget kliar som mest?

Under den första perioden, när ditt kliande skägg är som mest framträdande, så kan det vara särskilt svår att hantera problemet. Men det finns flera sätt att lindra obehaget på. Återfuktning, skäggoljor och regelbunden rengöring kan hjälpa till att lindra känslan av klåda i skägget. Genom att vara medveten om detta och dessutom väl förberedd så kan du göra processen av skäggväxt mer behaglig. Och som tidigare nämnts, med tiden anpassar sig din hud och känslan av att skägget kliar kommer att avta.

Det finns även andra orsaker till ett kliande skägg. En indikation är att huden behöver ventilation eftersom det blir fuktigt och varmt av utväxten. Om du har otur, och klådan inte vill ge med sig efter ett par veckor, finns risken att du angripits av eksem eller jästsvamp. För att råda bot på detta problem kan du pröva att tvätta ansiktshåret med vanligt mjällschampo, och om det inte skulle vara till hjälp mot kliande skägg så kan det misstänkas att klådan beror på en infektion istället. Om så är fallet rekommenderas kortisonkräm, men var aktsam med den i ansiktet. Innan du tar till sådana åtgärder, försök istället att ge ditt skägg den tid det behöver och ta hand om huden under.

4 tips för att bli av med klåda i skägget

Vi har bra nyheter! Kliande skägg går faktiskt att avhjälpa! Vi har här nedan listat fyra tips för att bli av med klåda i skägget och lindra symtomen för gott.

#1 Motverka irritation och kliande skägg med skäggborste

Genom att använda skäggborste redan från de första dagarna du börjar odla ansiktshår, så förhindras att skäggstråna börjar böja sig nedåt. Det kan kanske kännas lite konstigt att bara stå och borsta huden eller stubben, men det hjälper till att förhindra att skägg kliar, torrhet, motverka irritation och distribuera hudens naturliga oljor.

Skäggborsten bidrar även till att ge en skonsam exfoliering för att få bort döda hudceller så syre kan nå ner till huden. På så sätt motverkar man värmen och instängdheten i huden som uppstår redan i starten när man börjar odla skägg. Satsa på en bra skäggborste i naturmaterial för att motverka kliande skägg.

#2 Skäggolja för att slippa kliande skägg

Ansiktshår brukar höra ihop med torr hud. Lösningen är återfuktning med skäggolja för att slippa kliande skägg. Oljan gör även stråna mjukare och mer behagliga, vilket är en fördel i fasen när skäggstråna börjar böja sig nedåt mot huden. Percy Nobleman Face & Stubble Moisturiser är ett utmärkt val för dig som vill återfukta och lindra irriterad och kliande skäggbotten, utan att behöva använda olja redan från start. Den hjälper till att skydda huden, reparera och ge rikligt med fukt till både hy och skäggstrån samt har en mjukgörande effekt som motverkar klåda i skägget.

Även Percy Nobleman Beard Softener är ett mycket bra tips för att bekämpa klåda i skägget. Den är ett djupgående balsam som hjälper till att lugna irritation, återställa fuktbalansen och göra skägget mjukare.

Om du vill börja med skäggolja direkt så rekommenderar vi Depot Conditioning Beard Oil Leather & Wood som återfuktar, mjukgör och förbättrar utseendet på skägget. Detta är en av de bästa skäggoljor man kan använda, nackdelen är att den är parfymerad vilket kan irritera huden, men doften är fantastisk!

Vill du ha en bra skäggolja utan parfym så är Percy Nobleman Beard Oil Fragrance Free ett ett utmärkt alternativ för dig som vill lindra kliande skägg.

#3 Rätt rengöring för att slippa klåda i skägget

Rätt rengöring är avgörande för att slippa klåda i skägget och ge huden bästa förutsättningarna för att må bra. Undvik att tvätta ansiktet med duschgel, schampo eller vanlig tvål då de är för andra ändamål och på tok för uttorkande för skägget och den känsliga huden i ansiktet.

Satsa på ett bra skäggschampo som till exempel Recipe for men Beard Shampoo & Conditioner som är speciellt utvecklat för att rengöra, släta ut, återfukta och mjuka upp ansiktshåret. Vi rekommenderar även Percy Nobleman Face & Stubble Wash i början när du odlar skägg då den mjukgör skäggstubben och rengör utan att rubba hudens naturliga balans för att motverka att skägget kliar.

När det kommer till huden så ska man dagligen använda en mild ansiktsrengöring för män. De är snällare mot huden och ser till att den blir ren och fräsch. Ett tips för att slippa att det kliar i skägget är att klappa huden torr efter användning istället för att torka med handduk.

Vi rekommenderar Gentlemen's Tonic Hydro Fresh Cream Cleanser som är en bra ansiktsrengöring för att tvätta bort föroreningar utan att torka ut eller rubba hudens naturliga oljor.

Om du har mycket torr eller känslig hud är även Vmv Hypoallergenics Cleansing Milk For Dry Skin ett bra tips för att slippa kliande skägg. Det är en hypoallergen, behaglig rengöringsmjölk som återfuktar, lugnar och varsamt löser upp smuts utan att torka ut huden. Vägen till behaglig hud och ett skägg som inte kliar börjar med rätt rengöring.

#4 Sluta pilla i ansiktet och motverka kliande skägg

Det här är en viktig punkt när det gäller att motverka kliande skägg. Våra händer rör vid allt som är i vår omgivning och vi förflyttar dem flera gånger i timmen till ansiktet. Så försök att undvika att klia i skäggstubben när klådan blir som mest påträngande. Vi är faktiskt och pillar i ansiktet ungefär 200 gånger per dag med våra händer och det är kanske inte så konstigt att även bakterier förflyttas till huden som kan orsaka infektioner och kliande skägg.

Tänk bara att mobiltelefonen sägs vara smutsigare än vad själva toalettsitsen är. När du kliar dig i ansiktet utsätter du din hud för smuts och bakterier från dina fingrar och det kan tyvärr få din naturliga skäggklåda att ta steget över till att bli en fullskalig infektion i stället. Vilket naturligtvis gör att din klåda i skägget blir ännu värre. Så sluta pilla i ansiktet och motverka kliande skägg genom att tvätta händerna regelbundet.

Genom att tvätta dina händer regelbundet så skyddar du både dig själv och din omgivning. I genomsnitt ägnar vi två sekunder till att tvätta händerna, det är alldeles för lite, utan det krävs upp mot 20 sekunder med tvål och vatten. Det kan låta som en evighet. Men 20 sekunder är faktiskt den rekommenderade tiden för att händerna ska bli så rena som möjligt när vi tvättar dem.

Om du föredrar att tvätta händerna med fast tvål rekommenderar vi att testa Claus Porto 8741 Pear Sandalwood Soap Bar som är fullmatad med fuktgivande pistagesmör för mjukt, rengörande lödder.

Om du istället föredrar flytande tvål så är till exempel The Aromatherapy Co Wash Lemongrass, Lime & Bergamot ett bra val. Den rengör skonsamt, tvättar bort bakterier och innehåller aloe vera och kawakawa olja som gör att händerna blir mjuka och återfuktade. Sluta pilla i ansiktet och var noga med din handhygien för att slippa kliande skägg.

Bästa lösningarna för kliande skägg hos Glamazon

Har du problem med att ditt skägg kliar? Här hos oss på Glamazon hittar du allt du behöver för både skäggvård och ansiktsvård. Oavsett om du letar efter skäggolja, rengöring eller andra produkter för att motverka klåda i skägget, så har vi lösningen för dig. Utforska vårt breda sortiment idag och gör ditt skägg och ansikte gladare än någonsin. Sluta låta kliande skägg hindra dig, vi hjälper dig att ta hand om det på bästa sätt.

Hur du förebygger mjäll i skägg >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

En kvalitativ fast tvål bör inte bara vara en rengöringsprodukt; den bör vara en helhetsupplevelse som vårdar huden. Den bör dessutom vara så mångsidig att den kan användas både i duschen och vid handfatet. Triumph & Disaster A + R...

Läs mer