Manligt håravfall: Hur du motverkar håravfall och att bli tunnhårig

Så mycket som hälften av alla män kommer börja uppleva någon form av manligt håravfall i livet, vanligtvis börjar detta ske någon gång runt 50-årsstrecket, och omkring en tredjedel av oss män börjar redan märka av tunt hår så tidigt som i 30-årsåldern. Trots att detta är en helt naturlig process som berör så många män runt om oss på jorden, så kan det vara en riktig känslomässig utmaning för de män som påverkas av manligt håravfall.

Manligt håravfall: Hur du motverkar håravfall och att bli tunnhårig

Men innan det kommer till den punkten, så bör du dock känna till att det finns en rad naturliga sätt att ta till för att förhindra och behandla håravfall hos män, och utan att du behöver lägga ner massa tid på det. För att hjälpa dig som tunnhårig man en bra bit på vägen så har vi på Glamazon sammanställt denna praktiska guide för att besvara alla dina funderingar, och visa dig de effektivaste och bästa metoderna för att tackla håravfall hos män.

Men innan vi dyker in i allt detta, låt oss först ta en närmare titt på vad som orsakar manligt håravfall och tunnare hår med åldern hos män i första hand.

Hur vet man om man tappar för mycket hår?

Vi vet att detta låter som en rätt enkel fråga (kommer jag att bli skallig eller får jag behålla mitt kära hår?!), men att tappa lite hår här och där betyder inte att du blir skallig. Om bara manligt håravfall var så enkelt.

När det kommer till fläckvis skallighet och manligt håravfall finns flera variabler som kan spela in och en av de vanligaste brukar vara förknippad med ärftlighet.

Om du märker att du börjar bli tunnhårig lite slumpmässigt så kan det faktiskt handla om en genetisk sjukdom som heter alopeci som i sin tur kan orsaka manligt håravfal, men, å andra sidan så är fläckvis tunnhårighet mycket mindre slumpmässig och börjar vanligtvis vid tinningarna eller toppen av huvudet. Den goda nyheten är att tunnare hår hos män är vanligt och man bör inte skämmas eller oroa sig.

Genom att veta om skillnaden på att faktiskt vara en vanlig tunnhårig man eller att faktiskt lida av exempelvis alopeci som orsakar manligt håravfall kan hjälpa dig att skräddarsy din behandling. Det kommer vara till stor hjälp när det kommer till att välja den bästa behandlingen och rätt produkter mot håravfall och fläckvis skallighet. Men en bra tunnhårig män behandling behöver inte vara den bästa för alopeci.

Fem snabba insikter om manligt håravfall:

1. Manligt håravfall börjar ofta i 30-årsåldern

Många förknippar tunt hår och skallighet som något som kommer på ålderns höst, men faktum är att tunt hår i verkligheten är väldigt vanligt runt 30-årsåldern hos unga män. Processen från de första tecknet på håravfall till fullständig skallighet brukar variera och kan i regel ta mellan fem till tio år beroende på den enskilda individen.

2. Manligt håravfall kan faktiskt inledas redan i tonåren

Det stämmer, du läste rätt. Även om det är ovanligt, så kan det faktiskt ske att håravfall hos män startar redan i de sena tonåren. Kronisk sjukdom, extrem stress eller vissa läkemedel kan alla bidra till tunt hår hos män och tonåringar.

3. Män ärver inte håravfall från mamma

Trots ihärdiga myter, så kan du som tunnhårig man inte enbart ställa din mammas genetiska linje till svars för att du tappar hår. Och som med så många andra saker i livet, kan du ärva fläckvis håravfall och tunt hår även från din pappas genetiska linje. Så tro inte på alla gamla myter du hör!

4. Hattar orsakar inte tunt hår hos män

Innan du slänger din älskade keps eller undviker att bära hatt för gott, så bör du veta att dessa accessoarer absolut inte är skyldiga till ditt håravfall. Detta är bara ytterligare en modern myt när det kommer till tunt hår hos män och manligt håravfall, som redan borde vara begraven och glömd vid det här laget.

5. Manligt håravfall kan påverka den mentala hälsan

I den stora världen utanför där vi bor, har vi som vana att placera godtyckliga saker som yttre attribut och utseende på en hög piedestal, vilket kan göra det väldigt utmanande för oss att i praktiken uppnå och upprätthålla de ofta ouppnåeliga skönhetsnormer som råder i samhället. Därför kan manligt håravfall och skallighet hos män vara mycket betungande att erfara. Somliga män som upplevt håravfall och/eller skallighet har angett att den mentala hälsan tagit stryk med psykisk stress, låg självkänsla, förlust av libido eller till och med depression som följd av att de börjat tappa håret.

De vanligaste orsakerna till håravfall hos män:

Vad ligger egentligen bakom orsaken till håravfall som man? När det kommer till denna fråga, så finns det flertalet olika orsaker till varför du som tunnhårig man kan drabbas av att tappa hår.

Orsak till manligt håravfall #1: Genetik

Som vi nämnde tidigare, orsakas manligt håravfall nästan alltid av specifika genetiska faktorer. Men trots det så vet man ändå inte hur just själva genen för håravfall hos män ärvs, men vi vet däremot att tunt hår hos män nästan alltid tenderar att gå i familjen. Om flera män i din familj fått uppleva manligt håravfall, så är chansen rätt stor att du också har det eller kommer få uppleva samma sak. Beroende på din släkts familjehistoria kan du börja uppleva manligt håravfall redan i yngre ålder, eller så kanske det inte börjar påverkas förrän någon gång runt 50-årsstrecket.

Orsak till manligt håravfall #2: Stress

Stress kan orsaka eller förvärra allvarliga hälsotillstånd, men visste du att det också kan orsaka tidigt håravfall hos män? Tillsammans med kraftiga viktsvängningar och andra symtom kan manligt håravfall även orsakas av den fysiska stress som följer med sjukdomar som influensa eller lunginflammation.

Behandling mot håravfall för män

Förutom genetiska faktorer är stress den största orsaken till tidigt håravfall hos män. Om du upplever att du börjar bli tunnhårig med väldigt kort varsel eller vid specifika tidpunkter, så är det med största sannolikhet stressrelaterat. Skulle så vara fallet, är en bra behandling mot håravfall för män ett ordentligt vitamintillskott. Bortsett från detta bör man också konsultera en läkare och få en korrekt diagnos innan man påbörjar en egen behandling för manligt håravfall orsakad av stress.

Orsak till manligt håravfall #3: Sjukdom

Vi har redan berört alopeci som en av orsakerna till tunt hår som man. Men även andra fysiska tillstånd, som sköldkörtelproblem eller anemi, kan också orsaka ligga till grund för manligt håravfall.

Orsak till manligt håravfall #4: Läkemedel

Om du lider av cancer eller något annat medicinskt tillstånd som kräver intensiv behandling, så kanske du har uppmärksammat att vissa kraftfulla läkemedel kan orsaka extremt tunt hår eller skallighet hos män Lyckligtvis är biverkningarna av manligt håravfall bara tillfälliga, och för de flesta kommer håret att växa ut på nytt igen efter att behandlingen är avslutad.

Orsak till manligt håravfall #5: En del frisyrer

Bär du ofta ditt hår i en stram hästsvans, fläta eller har rastaflätor? I så fall kan du faktiskt skada ditt hår och även hårbotten. En del tighta frisyrer som exempelvis dessa tidigare nämnda kan leda till tunt hår för män eftersom hårbotten stramas åt för mycket. Glöm inte ge ditt kära hår lite extra andrum!

Här är några saker du kan göra för att motverka manligt håravfall:

OK, så låt oss gå vidare med de mer positiva nyheterna. Nu när vi betat av alla de olika orsakerna som kan leda till tunt hår hos män och manligt håravfall, så är vi på Glamazon redo att fokusera på vad du faktiskt kan göra för att förebygga och behandla detta tillstånd.

1. Var medveten om din kost

Att vara medveten om sin kost är en effektiv behandling mot håravfall för män. Förutom en god hälsa kan även en hälsosam, varierad kost också bidra till att motverka tunt hår hos män.

Så nästa gång du går till mataffären, se till att köpa massor av frukt, grönsaker, fullkorn och protein som är rikt på nyttiga fettsyror. Försök även att skippa godis och om du kan undvika för mycket mejeriprodukter eftersom det en bra idé för att bromsa och minska håravfall hos män.

En del specifika vitaminer och mineraler som omega-3-fettsyror, järn och biotin kan också ge dig extra stöd i denna kamp mot extremt tunt hår eller begynnande skallighet.

2. Drick vatten

En återfuktad hårbotten är en väldigt viktig och avgörande del när det kommer till att förhindra tunt hår som man. Ett riktigt bra riktmärke för att motverka håravfall som man, är att se till att försöka dricka ungefär en tredjedel vatten av din kroppsvikt i deciliter dagligen. Så om du exempelvis väger 90 kilo betyder det 30 deciliter vatten, vilket i sin tur motsvarar tre liter vatten per dag.

3. Komplettera med vitaminer

Som tunnhårig man bör du överväga att lägga till hårvitaminer till en hälsosam, varierad kost. Bra hårvitaminer är speciellt framtagna för att ge kroppen de näringsämnen den behöver för att hålla håret friskt och starkt. Förutom att hjälpa till att göra håret vackrare, kan hårvitaminer med biotin, folsyra, zink och selen också hjälpa till att motverka håravfall hos män orsakat av näringsbrist.

4. Konsultera en läkare

Om du som tunnhårig man redan provat flera olika metoder för att motverka håravfall utan framgång, kan det vara bäst att konsultera en läkare. En sakkunnig läkare kan hjälpa dig att peka dig i rätt riktning för att hitta en behandling eller lösning för att få tillbaka håret som du kanske inte hade tänkt på tidigare.

5. Undvik dessa frisyrer

Om du som tunnhårig man upplever håravfall, kan det vara klokt att undvika strama hästsvansar och rastaflätor då de inte kommer att göra ditt hår eller hårbotten några tjänster. Och låt oss vara ärliga, en avslappnad manbun är ju ändå mer rätt i tiden.

6. Hantera din stress

stress kan förvärra manligt håravfall och orsaka skallighet

Vi har kort diskuterat hur stress kan förvärra manligt håravfall och orsaka skallighet hos vissa individer. Om du känner dig stressad, överväg att utforska metoder som mindfulness eller avslappningsövningar som du kan göra själv för att hjälpa dig att bli mer avslappnad.

7. Minska rökning och alkohol

Vi vet alla att rökning och överdriven alkoholkonsumtion inte är bra för kroppen i alla avseenden, men dessa dåliga vanor kan också påskynda processen med tunnhårighet och håravfall för män.

8. Träna regelbundet

Även om enbart fysik aktivitet kanske inte kommer motverka håravfall, så är de positiva effekterna av ett bra träningspass långtgående, inklusive minskad stress och förbättrad övergripande fysisk hälsa.

Påverkar manligt håravfall andra delar av kroppen?

Nej, är det korta svaret till dig som tunnhårig man eftersom fläckvis håravfall för män endast förekommer på huvudet. Om du däremot märker av håravfall runt dina ögonbryn, armhålor eller ben så är det bäst att diskutera en håravfall behandling, alopeci eller andra möjliga bakomliggande orsaker med din läkare.

5 råd för att motverka håravfall för män:

1. Utforska möjligheterna med hårbottenmassage

En bra behandling för att förhindra håravfall hos män är hårbottenmassage. När du schamponerar med ett stärkande schampo, som Depot No.105 Invigorating Shampoo eller Beviro Anti-Hairloss Shampoo bör du använda fingertopparna för att massera hårbotten försiktigt och på så vis stimulera blodflödet.

Som tunnhårig man bör du även överväga att komplettera din hårtvätt med en rengörande hårbottenskrubb en gång i veckan för att ta bort överflödiga orenheter och eliminera rester från dina stylingprodukter. Det är ett bra liten extrabehandling för att motverka håravfall hos män och även bli av med mjäll.

2. Undvik värmeredskapen i håret

Överdriven värme från fönar och andra stylingverktyg kan skada och torka ut håret, vilket gör att du som tunnhårig man riskerar att få ännu skörare och tunnare hår.

3. Hantera ditt hår med försiktighet

Ibland kan den mest effektiva behandlingen mot håravfall för män vara att bara ta det försiktigt med håret och hårbotten. Försök att undvik hårvårdsprodukter av låg kvalitet, strama frisyre och även begränsa användningen av värmeredskapen i håret, vilket i sin tur kan hjälpa dig som tunnhårig man att fördröja och motverka håravfall.

Förutom att använda ett bra schampo för tunt hår rekommenderar vi på Glamazon att du alltid använder ett balsam för tunt hår efteråt – även om du har kort hår. Ett matchande balsam kommer att förbättra dina resultat och hjälpa ditt befintliga hår att behålla sin vitalitet.

4. Återfukta din hårbotten

Behandling för att motverka håravfall - Depot No.206 Concentrated Invigorating Lotion

Ett bra tips för dig som tunnhårig man är att använda en behandling för hårbotten, som Depot No.206 Concentrated Invigorating Lotion för att hålla din hårbotten återfuktad och skyddad. Dessutom bidrar den med näring till hårfolliklarna och motverkar att DHT vilket i sin tur hjälper till att motverka håravfall och behandla tunt hår hos män för ett friskare, fylligare och tjockare hår.

Till Produkten >>>

Behandling för att förhindra och motverka håravfall - Depot No.205 Invigorating Hair Treatment

En ännu mer kraftfull behandling för håret i kampen mot tunt hår är Depot No.205 Invigorating Hair Treatment som hjälper till att accelerera syretillförseln till hårbotten för att förhindra och motverka håravfall. Denna behandling bidrar till att öka hårväxten och förbättra hårbottenmiljön.

Till Produkten >>>

5. Lägg till en näringsrik diet i din livsstil

Kvaliteten på ditt hår är i högsta grad kopplad till din övergripande hälsa och kostvanor. Som man med tunt hår eller håravfall bör du fokusera på en näringsrik kost som inkluderar vitaminer och mineraler som är essentiella för hårväxt. Satsa på matvaror som är rika på biotin, zink, och omega-3-fettsyror för att stödja ditt hår från insidan. En balanserad och näringsrik diet kan ge din kropp de verktyg du behöver för att förhindra håravfall och främja en hälsosam hårbotten och hårstruktur.

Tack för att du tog dig tid att läsa vår omfattande guide om håravfall hos män. Genom att följa dessa råd kan du aktivt motverka och hantera problemen med tunt hår och håravfall. Vi på Glamazon är här för att hjälpa dig längs vägen på denna resa, med vårt noga utvalda sortiment av specialiserade produkter mot håravfall och tunnhårighet, inklusive schampon speciellt utformade för att få håret att växa. Vi är här för dig, varje steg på vägen mot ett friskare och fylligare hår.

5 Stylingtips för dig med tunt hår >>>