20 bästa julmarknaderna i Europa 2024

Varm choklad, glittrande granar, pepparkakor och lyktor i träden. Om du som oss på Glamazon älskar att kombinera shopping med riktig julstämning på ett attraktivt resmål, kan tanken av att besöka någon av de bästa julmarknaderna i Europa vara mycket tilltalande. Vart du än väljer att resa så kan du förvänta dig att hitta en festlig, inbjudande atmosfär, unika presentartiklar och chansen att få provsmaka läckra lokala delikatesser.

Så vart finns de bästa julmarknaderna i Europa? De finaste platserna att besöka från mitten av November och fram till under julhelgen finns i länder som Tyskland, Österrike, Ungern med flera. Det fins fantastiska europeiska julmarknader att besöka över hela vår kontinent, från Storbritannien och här hemma i Sverige och våra granländer i norr till de soligare väderstrecken i söder som Spanien och Italien eller varför inte de romantiska snöiga alplandskapen i Schweiz för att fånga julstämningen.

Om du vill besöka den bästa julmarknaden i Europa i år, läs då vidare för att upptäcka 20 av de bästa Glamazon alternativen för att bocka av alla marknader på din festliga inköpslista. När det är gjort är det dags att bara luta sig tillbaka, tända ett doftljus som förhöjer julkänslan och koppla av med krämig rykande varm choklad eller ett glas gluhwein smaksatt med apelsin och säsongsbetonade kryddor. Tillsammans med en smaskig ätbar delikates såklart. Och om du har skägg så får du inte glömma att applicera Beviro Beard Oil Cinnamon Season eller Oil Can Grooming Angels Share Beard Oil för att förhöja julstämningen lite extra.

De 20 bästa julmarknaderna i Europa

Varför inte kombinera din julinköpslista med en välförtjänt kort paus i år? Här är 20 av de bästa europeiska julmarknaderna i år att välja mellan.

#1. Christkindlmarkt, Julmarknaden i Salzburg, Österrike

Julmarknaden i Salzburg

Plats: Residenzplatz. 1, 5020 Salzburg, Österrike
Datum: 17 november 2024 till 1 januari 2025

Om du vill besöka en mysig julmarknad med autentisk vintrig känsla, så lägg till Salzburgs Christkindlmarkt till din favoritlista. Denna julmarknads historia går ända tillbaka till 1400-talet, och den hålls i skuggan av Salzburgs katedral och fästningen Hohensalzburg.

Du kan lyssna till kyrkklockornas klingande, körframträdanden och se hustak täckta av snö när du besöker marknaden under december. Toppköpen inkluderar prydnader i trä, stickade plagg, leksaker, pepparkakor, rostade kastanjer och punsch.

Här kan du strosa runt bland de pittoreska hantverksbodarna invirad i en varm yllehalsduk och om du vill förstärka doft bilden så kombinera ditt besök på Christkindlmarkt med Les Destinations Cuba EdP. Trots det exotiska namnet så adderar doften en vintrig inbjudande känsla med sin varma noter av torkade tobaksblad, cederträ och läderartade rökaromer. Resultatet blir maximal julkänsla.

#2. Vörösmarty Tér, Julmarknad i Budapest, Ungern

Julmarknad i Budapest

Plats: Vörösmarty tér, 1051 Budapest, Ungern
Datum: 18 november 2024 till 1 januari 2025

Julmarknaden på Vörösmarty Tér ses som en av de bästa julmarknaderna i Europa. Denna marknad, som hålls på Vörösmartytorget i hjärtat av Budapest från mitten av november till första dagen på det nya året. Marknaden är centrerad på stadstorget och dekorerad med en enorm julgran, födelsescener och massor av handgjorda hantverk.

Ett måste vid ett besök på julmarknaden inkluderar glögg, ungerska honungskex och den söta skorstenskakan som har sitt ursprung i Rumänien. Det finns också salta godsaker som korv och ungersk gulasch. Med över hundra olika stånd runt torget så kan du bocka av nästan hela din inköpslista samtidigt.

#3. Adventsfest St. Stephen’s Basilica, Budapest, Ungern

Adventsfest St. Stephen’s Basilica

Plats: Budapest, Szent István tér 1, 1051 Ungern
Datum: 24 november 2024 till 1 januari 2025

Den hisnande St. Stephen’s basilikan utgör bakgrunden för denna andra julmarknad som också hålls i Budapest, Ungern. Detta romersk-katolska gudshus har fått sitt namn efter landets allra första kung.

Julmarknaden här pågår i fem till sex veckor och det finns ett 80-tal olika stånd att handla i. Besökare kan också promenera över till närliggande Zrínyi gatan för att prova på alla sorters mat medan de njuter av en pulserande karnevalsatmosfär.

#4. Staroměstské náměstí, Julmarknad i Prag, Tjeckien

Julmarknad i Prag

Plats: 110 00 Staré Město, Tjeckien
Datum: 26 november 2024 till 6 januari 2025

Centrerad på Gamla Stans torg (Staroměstské náměstí) I Tjeckiens huvudstad Prag ligger julmarknaden med samma namn. Fler stånd finns även på Wenceslastorget i närheten. En idealisk plats för att strosa runt, njuta av den medeltida atmosfären och lyssna på traditionella julsånger som framförs av den väl påklädda lokalbefolkningen.

Om du drömmer om att besöka en vintrig destination för att slutföra din julshopping så bör Prag vara med bland destinationerna på topplistan. Du kan botanisera bland det stora utbudet av stånd här mellan 10:00 och 22:00 dagligen. Trästugorna här säljer alla möjliga varor, från spets, lokal keramik och glas till leksaker, festliga dekorationer, smycken och accessoarer blandat med traditionella specialiteter som till exempel tjeckiska dumplings!

#5. Rathausplatz Christkindlmarkt, Julmarknad i Wien, Österrike

Julmarknad i Wien

Plats: Friedrich-Schmidt-Platz 1, 1010 Wien, Österrike
Datum: 19 november 2024 till 26 december 2024

Om du drömmer om en romantisk och idyllisk jul i Österrikes huvudstad Wien, så är julmarknaden som hålls här framför stadshuset ett måste. Här kan du njuta av den söta doften av rostade kastanjer, pepparkakor och glühwein som svävar genom luften medan du handlar pittoreska hantverk.

Wiens julmarknad är en av Europas äldsta och går tillbaka ända till medeltiden, då tillstånd för den allra första Krippenmarkt gavs av Albrecht den förta. Parken runt stadshuset skimrar i ett milt ljus som i en sagovärld ackompanjerad med glittrande stjärnor och lysande hjärtan. Ta en tur i en traditionell Wien-karusell, shoppa vackra presenter och kalasa på läckra delikatesser runt om i alla bodar på Wiens största julmarknad.

#6. Berliner Weihnachtszeit, Julmarknad i Berlin, Tyskland

Julmarknad i Berlin

Plats: Spandauer Straße, 10178, Berlin, Tyskland
Datum: 21 november 2024 till 1 januari 2025

Den tyska huvudstaden går all in på julen och erbjuder uppemot hela sextio stycken olika julmarknader där Berliner Weihnachtszeit sticker ut med sin gnistrande skridskobana runt Neptunsfontänen som inbjuder både unga och gamla till vinteraktiviteter. Om man inte vill åka skridskor så går det att värma sig i någon av de uppvärmda glöggrummen runt isbanan för att äta och dricka gott.

Eller ta en tur i pariserhjulet, det högsta i Berlin med stängda panoramagondoler. Härifrån sträcker sig utsikten till Brandenburger Tor, Potsdamer Platz och till och med till radiotornet. Bara tv-tornet ger bättre utsikt. Pariserhjulet som byggs upp under Berlins julsäsong är inte vilken gammal mossig attraktion som helst: det är den världsberömda symbolen för Münchens oktoberfest som används.

Massor av goda läckerheter gör också ett besök på denna julmarknad till en riktig njutning. Prova flammkuchen, rökt lax eller bratwurst. Allt innan du går över till kanderade äpplen och glühwein. Bara det faktum att jultomten flyger över Neptunusfontänen tre gånger dagligen gör det värt besöket på julmarknaden Berliner Weihnachtszeit.

#7. Place de la République, julmarknad i Metz, Frankrike

julmarknad i Metz

Plats: Place de la République, Avenue Robert Schuman, 57000 Metz, Frankrike
Datum: 18 november 2024 till 30 december 2024

Om du älskar julmarknader, fantastisk arkitektur, gator kantade av inbjudande butiker och unika boutiquer och gastronomi i världsklass så är Metz ett måste. Julmarknaden i regionen Alsace-Lorraine är en av de populäraste i Frankrike och rankas högt bland de bästa julmarknaderna i Europa. Den är centrerad till Place de la République, där det finns en ståtlig julpyramid och en julby runt ett av Europas högsta panoramapariserhjul som erbjuder en fantastisk utsikt över Metz tack vare sin höjd på hela sextio meter.

Fler stånd finns också på Place Saint Louis, Place Saint-Jacques, Place d'Armes och Place de la Comédie. Sevärdheter spridda över staden inkluderar bland annat en gourmetmarknad för julens läckerheter.

#8. Jarmark Bożonarodzeniowy, julmarknaden i Krakow, Polen

julmarknaden i Krakow

Plats: Rynek Główny, Kraków, Polen
Datum: 25 november 2024 till 26 december 2024

Tänk dig marken du går på täckt av snö, enorma trätunnor fulla av glögg och försäljare som säljer friterad oscypek-ost, antingen på bit eller på varmt bröd. Julmarknaden i Krakow, Polen är den största i landet och håller till på 1200-tals torget Rynek Główny i hjärtat av staden. På vardera sidan av alla stånden kan du se Mariakyrkan och Tyghallen torna upp sig.

Det är magiskt på kvällen när du kan glida in på de små källarbarerna som är samlade runt torget för förfriskningar och en paus från shoppingen. Smycken, pepparkakor och trädekorationer är bland de populäraste varorna som säljs. Här hittar du perfekta souvenirer och julklappar!

#9. Weihnachtsmarkt, julmarknad i Zürich, Schweiz

julmarknad i Zürich

Plats: Zürcher Weihnachtsdorf, Sechseläutenplatz, Zürich, Schweiz
Datum: 24 november 2024 till 23 december 2024

Från slutet av november och fram julafton kan du besöka julmarknaden i den schweiziska staden Zürich. Det hålls i en fantastisk miljö bland snöklädda alptoppar, vid Zürichsjön och operahuset. Som du kan föreställa dig är de blinkande ljusen som reflekteras i vattnet en magisk syn.

En gigantisk julgran ger en samlingspunkt för cirka 120 olika träbodar att samlas runt. Lokala och handgjorda varor är en specialitet på denna julmarknad, så du kommer garanterat att hitta massor av unika presenter. Samt lite godsaker till dig själv förstås.

Om du inte kan få nog av gamla korsvirkeshus och fina klocktorn i en inbjudande julmiljö så ligger julmarknaden Montreux Noël bara cirka två timmar bort och erbjuder magisk julstämning à la Disney för alla åldrar med sin traditionella marknad. Julmarknaden sträcker sig längs Montreuxs strandpromenad, som är speciellt upplyst och dekorerad för tillfället.

Julmarknad i Montreux

Besök jultomten i hans hus uppe på berget Rochers-de-Naye, upptäck hantverk och tusentals presentidéer vid julmarknadsstånden längs strandpromenaden, upplev julen inom murarna till det legendariska Chillon-slottet och skäm bort dina sinnen på gourmetområdena runt om på marknaden. Vill du minnas de fascinerande sjölandskapet i kombination med styrkan från de alpina bergen runt Montreux så är Les Destinations Montreux EdP doften för dig.

#10. Fiera di Santa Lucia, Julmarknad i Bologna, Italien

Julmarknad i Bologna

Plats: Strasse Maggiore, 40125 Bologna BO, Italien
Datum: 17 november 2024 till 26 december 2024

Santa Lucia Festivalen inspirerar namnet på denna italienska julmarknad i Bologna. I mitten av november varje år blir gatan fylld av stånd som säljer föremål som sträcker sig från italienska delikatesser till dekorationer, presenter och föremål som återspeglar traditionerna och den religiösa aspekten av julsäsongen.

Om du skulle älska att skapa en egen julkrubba i ditt hem, är det här platsen för att plocka upp olika figurer gjorda av trä, gips, terrakotta och till och med papier-maché.

Med så mycket att erbjuda, finns det massor av anledningar att besöka en av de bästa städerna i Italien.

#11. Stortorgets julmarknad, Julmarknad i Stockholm, Sverige

Julmarknad i Stockholm

Plats: Stortorget 2, Gamla stan, Stockholm, Sverige
Datum: 19 november 2024 till 23 december 2024

Denna mysiga julmarknad här hemma i Sverige hålls mitt på Stortorget i Gamla stan och är som tagen ur ett julkort. Bland de runt 40 bodarna på torget kan man köpa alla sorters varor, inklusive glögg, viltkött, karameller, keramik, föremål gjorda av järn och mycket mer.

Julmarknaden har sitt ursprung i de medeltida marknaderna i Stockholm och dagens julmarknad med anor från 1837, är i dag den äldsta julmarknaden i Sverige. Bästa julmarknad i Stockholm när du önskar en traditionell julstämning

#12. Winter Glow, julmarknad i Brygge, Belgien

julmarknad i Brygge

Plats: Markt, Brygge, Belgien
Datum: 25 november 2024 till 8 januari 2025

Winter Glow i vackra Brygge är en julmarknad som erbjuder mer än bara en shoppingupplevelse. Det är en hel vinterfestival som hålls på Simon Stevin. Att besöka denna julmarknad är utan tvekan en av de bästa sakerna att göra i Brygge.

Du kan åka skridskor på Lake of Love, följa den ljusklädda leden genom stadens historiska hjärta eller njuta av en drink i den mysiga vinterbaren plus besöka de traditionella träbodarna som säljer alla möjliga varor.

#13. Winter Festivals, Julmarknad i Edinburgh, Skottland

Julmarknad i Edinburgh

Plats: East Princes Street Gardens, Princes Street, Edinburgh, Skottland
Datum: 25 november 2024 till 3 januari 2025

Den skotska huvudstadens vinterfestival och julmarknad pågår ända fram till de första dagarna i januari. Så du kan också uppleva tillställningen när du firar nyår i staden. Edinburghs Hogmanay Festival hölls här första gången 1993.

De vackra gamla byggnaderna i centrala Edinburgh ger en fantastisk julstämning när du handlar. Håll utkik efter handgjorda varor, vinteraccessoarer gjorda av skotsk kashmir och engångsdekorationer.

#14. Christmas Markets, Julmarknad i Manchester, England

Julmarknad i Manchester

Plats: Piccadilly Gardens, Manchester, M1 1AF, England
Datum: 12 november 2024 till 22 december 2024

Julmarknaden i Manchester erbjuder lokalbefolkningen och besökare chansen att handla alla möjliga julprodukter i en karnevalsliknande miljö. Piccadilly Gardens ger utrymmet och ligger bekvämt nära stadens kommunikationer.

Nytt sedan 2021 är DJ:s och livemusik som underhåller shoppare med stil när de provar mat från hela världen i en av Storbritanniens största och mest livfulla städer. Manchester Christmas Market är också en fantastisk dagstur från London med tåg.

#15. Jõuluturg, julmarknad i Tallinn, Estland

julmarknad i Tallinn

Plats: Raekoja plats 8-9, 10123 Tallinn, Estland
Datum: 25 november 2024 till 8 januari 2025

Om du känner för att prova något nytt i år, vad sägs om en resa till Tallinn? Estlands huvudstad är en charmig större version av Visby som man tar sig enkelt till med båt från Stockholm. Julmarknaden här började 1997 och pågår från slutet av november fram till trettonhelgen.

Lokala hantverkare arbetar hela året med att framställa varor att sälja på marknaden, du hittar allt från handstickade strumpor eller juldekorationer i trä. Kalasa på estnisk julmat, från blodpudding och surkål till pepparkakor och varma juldrycker.

#16. Fira de Santa Llúcia, Julmarknad i Barcelona, ​​Spanien

Julmarknad i Barcelona

Plats : Avenue de la Catedral, 08002 Barcelona, ​​Spanien
Datum: 25 november 2024 till 23 december 2024

Julmarknaden Fira de Santa Llúcia har hållits i Barcelona sedan 1786. Det finns många stånd längs Avenida de la Catedral mellan slutet av november fram till 23 december.

Ett stort utbud av varor finns på Barcelonas historiska julmarknad. Dessa inkluderar mer ovanliga föremål som julmusikinstrument, traditionella julkrubbor och figurer eller lokalt tillverkat hantverk för hemmet förutom accessoarer. kläder och smycken.

#17. Tivoli julemarked, Köpenhamns julmarknad, Danmark

Köpenhamns julmarknad

Plats: Tivoli, Köpenhamn, Danmark
Datum: 18 november 2024 till 31 december 2024

Köpenhamns julmarknad hålls på ikoniska Tivoli. Detta är en fest för alla sinnen som varje år lockar tiotusentals besökare. Ett måste för julfantaster tack vare sina 450.000 julgransljus, 1.100 julgranar och 60 bodar som höjer stämningen till max. Det här är äkta danskt hygge för stora och små Handla läder, stickat, hantverk och naturligtvis lokal mat. Observera att du måste betala inträdesavgift när du besöker Tivoli med det här är en av de bästa julmarknaderna i Europa.

#18. Vianočné Trhy, Julmarknad i Bratislava, Slovakien


Julmarknad i Bratislava

Plats: Hviezdoslavovo-torget, Bratislava, Slovakien
Datum: 22 november 2024 till 22 december 2024

Julmarknaden i Bratislavas medeltida centrum vid Donau är en av de bästa i Europa. Den har också ett miljömedvetet fokus samtidigt som den ger en rolig, festlig känsla och säljer varor av högsta kvalitet. Dessa inkluderar träleksaker, lokalt hantverk, smycken, ljus, doftpinnar och hattar.

Det finns några äkta slovakiska godsaker att njuta av här som varmt honungsvin och strudel. Håll utkik efter cigánska, en lokal hamburgare gjord på kyckling eller fläsk och serverad i rulle med senap och lök. Du kanske också vill prova potatispannkakan lokša.

#19. Târgul de Crăciun, Julmarknad i Bukarest, Rumänien

Julmarknad i Bukarest

Plats : Piața Universității, Bulevardul Regina Elisabeta 3, București 030167, Rumänien
Datum: 11 november 2024 till 8 januari 2025

Universitetstorget i Bukarest är värd för stadens julmarknad varje år. Detta börjar relativt tidigt i mitten av november och pågår under hela december till cirka en vecka in i januari. Så marknaden är bra att besöka om du föredrar att resa och shoppa lite tidigare eller senare på säsongen.

Det är ett paradis för familjer, med alla möjliga sötsaker för att hålla energinivån uppe som pepparkakor, lokala bakverk och varm choklad. Det finns också en karusell att åka på, och barn kan träffa jultomten hela veckan innan julafton.

#20. Weihnachtsmarkt am Dom, Änglarnas julmarknad i Köln, Tyskland

Änglarnas julmarknad i Köln

Plats: Neumarkt-torget, Köln, Tyskland
Datum: 17 november 2024 till 23 december 2024

Framför den imponerande domen i Köln står 160 dekorerade rustika små trästugor och väntar på Änglarnas julmarknad. Hit kommer runt fyra miljoner besökare varje år för att fira julen. Hemstaden för 4711 Parfym lockar med hantverk, tysk eau de cologne, smycken och julpyssel. Marknaden rekommenderas att besökas efter mörkrets inbrott så man kan njuta av den upplysta prakten och gå runt bland matbodarna som doftar härligt av ost, specialkryddad bratwurs, hett glühwein, brända mandlar och tysk senap. Ingen kommer gå hungrig från denna julmarknad!

Förhoppningsvis känner du dig nu taggad för en liten julresa med den här guiden för att besöka de bästa julmarknaderna i Europa och skönhetsklapparna hittar du som vanligt hos oss på Glamazon.