Så väljer du din James Bond parfym

James Bond är en klassisk ikon och välkänd karaktär som har lyckats hålla sig aktuell längre än de flesta andra karaktärer. Den första filmen om honom att släppas var Agent 007 med rätt att döda. Filmen hade originaltiteln Dr. No och världen såg den hemlige agenten göra entré på vita duken redan 1962 med Sean Connery i huvudrollen.

Sean Connery som James Bond i Goldfinger 1964

Under de efterföljande decennierna har rollen även spelats av George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan och Daniel Craig. Till dags dato har inte mindre än 27 filmer släppts i denna klassiska filmserie. Av dessa har 25 filmer skapats av det brittiska produktionsbolaget Eon Productions.

Om du är en inbiten bondfantast kanske du har lagt märke till att Bond aldrig använde någon parfym eller after shave? Åtminstone har han inte gjort detta officiellt. Till exempel nämns det inte att så skulle vara fallet en enda gång i de sammanlagt mer än 3 000 sidorna litteratur som förstaupplagorna av böckerna om James Bond tillsammans uppgår till. Inte heller i de drygt 3 000 minuterna film som har producerats av produktionsbolaget Eon syns han använda rakvatten eller parfym.

Mot bakgrund av detta skulle man lätt kunna tro att agenten är en doftfri sådan. Så är dock inte fallet – genom att fortsätta läsa denna artikel kommer du få reda på hur det egentligen ligger till!

Låt dig inte luras av den officiella parfymserien

Du som gillar Bond-filmerna kan vilja köpa James Bonds parfym, d.v.s. den som spionen ifråga faktiskt bär. Tyvärr är det lätt hänt att bli vilseledd av internet när du söker efter parfymen. Vad du sannolikt kommer att stöta på är den officiella serien med 007-parfymer. Det är förvisso egentligen inget fel på dem, men det rör sig i själva verket om parfymmakare som vill dra nytta av det välkända varumärket som gentlemanna-agenten byggt upp.

Om du söker lite djupare på den världsomspännande webben kan du hitta webbsidor som påstår sig veta vilken som är den riktiga James Bond-parfymen. Men innan vi går in mer i detalj på ämnet är det viktigt att klargöra en sak: vare sig i filmerna eller böckerna avslöjar Bond vilken parfym han bär.

I den femte boken av Ian Fleming får man till och med veta att Agent 007 inte använder någon parfym alls. I Kamrat Mördare (From Russia, With Love) från 1957 berättar nämligen karaktären Tatiana att hon anser det vara märkligt att man inte använder parfym i Väst. Bond svarar då kort att man tvättar sig. Därmed kan vi alltså slå fast att den kända spionen i själva verket inte bär någon parfym överhuvudtaget.

Men verkligheten är faktiskt lite mer komplicerad än så. Och när man dyker lite djupare ner i ämnet inser man att det finns en stark koppling mellan parfymmärket Floris London och James Bond. Läs vidare så ska vi berätta mer om detta samband!

Därför anses Floris London No 89 vara James Bonds parfym

Produktplaceringar har alltid varit en viktig del i filmerna om den brittiske agenten 007. Budgeten för den senaste filmen i serien, No Time To Die, sägs ha legat på närmare 300 miljoner dollar (motsvarande omkring 2,74 miljarder svenska kronor). Därför har MGM Studios som är filmbolaget som ligger bakom denna skapelse troligtvis varit snabba att ta de pengar som de har erbjudits från diverse reklammakare.

Daniel Craig som James Bond i No Time To Die 2021

Till exempel kan inte mindre än fyra olika Aston Martin-bilar skymtas i denna senaste Bond-rulle. Dessutom kan vi även se Omegas nya klocka Seamaster Diver 300M 007 Edition samt ett antal kostymer signerade både Tom Ford och Massimo Alba samt en motorcykel av modellen Triumph Bonneville 1200 Scrambler i No Time To Die. Mot bakgrund av detta är det närmast märkligt att filmbolaget MGM Studios aldrig officiellt har tagit chansen att marknadsföra någon parfym genom produktplacering. Å andra sidan kanske de heller aldrig har erbjudits den möjligheten?! Oavsett anledning är det såklart intressant att diskutera denna sak. Bland annat valde filmbolaget att inkludera en en flaska Jermyn Street Aftershave från Taylor från Old Bond Street som en del av Bonds rakset för den den suggestiva rakningsscenen i Skyfall. Men man får inte se Daniel Craig applicera detta rakvatten efter att ha blivit rakad med en Dovo 5/8 Stainless Steel Buffalo Horn Razor.

För den stora framgång som filmerna har skördat har förstås lett till att det har skapats ett kommersiellt intresse kring huvudkaraktären. Därför är det också fullt logiskt att flera parfymhus har försökt dra nytta av det stora intresset. Det finns idag långt fler än en enskilt James Bond-parfym på marknaden. Men om du verkligen vill dofta som Agent 007 är det inte de brandade herrparfymerna du ska leta efter. Då är det istället parfymen Floris London No 89 som du vill ha!

Floris No 89 James Bond Parfym

Detta är nämligen den doft som mycket väl kan ha varit James Bonds parfym. Den var faktiskt en personlig favorit hos Ian Fleming, den brittiske författare som ligger bakom bokserien om den mytomspunne agenten. Faktum är att varumärket Floris London omnämns i flera av hans böcker. Namnet Floris kopplas där samman med badrumsprodukter i såväl romanen Attentat (på engelska kallad Moonraker) som i Diamanter är för evigt (Diamonds are Forever) och Döden på Jamaica (Dr. No).

I filmserien har dock aldrig Floris No 89 visats upp genom någon mer eller mindre officiell produktplacering. Men trots detta finns det fler kopplingar än enbart de i böckerna som gör att vi anser detta vara den verkliga James Bond-parfymen!

 

Kopplingen mellan Bond-författaren Ian Fleming och Floris London

Ian Fleming bodde i närheten av Jermyn Street i London och rörde sig ofta i området kring St James’s. Där besökte han regelbundet de lokala barberarna samt vissa butiker på och runt omkring Jermyn Street. Bland annat skrev han en betydande andel av sitt material på herrklubben White’s – en klubb med en årlig medlemsavgift på 85 000 brittiska pund. Ian Fleming var även en flitig besökare på Dukes Bar som än i dag har det berömda ryktet att servera Londons bästa martini

Hela distriktet West End i Londons centrala delar ska ha skänkt Fleming inspiration till flera av Bonds förehavanden. Till exempel ska Fleming vid ett tillfälle ha berättat för en reporter att Scott’s Restaurant skulle ha varit agentens favoritställe att luncha på. Det sägs att det var på Scott’s Restaurant som Ian Fleming upptäckte vodka martini "shaken not stirred".  Dessutom ska butiken Beretta Gallery ha inspirerat till Bonds föredragna handeldvapen, den italienska pistolen Beretta 418.

Fleming var även stammis i Floris butik på 89 Jermyn Street och som vi redan har nämnt valde han att inkludera flera av varumärket Floris Londons produkter i sina böcker i serien. Just No 89 eller någon annan av varumärkets parfymer nämns dock inte vid namn, vare sig i böckerna eller på vita duken.

Men med det sagt kan vi vara tämligen säkra på att Fleming kan ha föreställt sig sitt alter ego Bond aplicera denna doft. Det är trots allt Flors Londons verklige flaggskepp när det kommer till herrparfym. I själva verket skapades parfymen Floris London No 89 blott ett år före publiceringen av Flemings första roman, Casino Royale.

Dessutom vet vi idag med säkerhet att detta är den parfym som Fleming själv bar. Därför kan vi också vara helt säkra på att det är så nära en riktig James Bond-parfym som vi överhuvudtaget kan komma! Det finns många sammanträffande detaljer som tyder på just detta. Både James Bond och Ian Fleming rökte Morlands of Grosvenor Street "Special" cigaretter och båda bar på en guldtändare från Dunhill. Ian Fleming lät alltid Turnbull & Asser sy upp hans skjortor och varje Bond från Sean Connery till Daniel Craig har burit skjortor från denna skräddare på vita duken. Så vilken doft bar Ian Fleming? En, och bara en: Floris No 89.

Så doftar Floris London No 89 – James Bonds parfym

Floris no 89 EdT

Till Produkten >>>

Parfymen ifråga är en träig elegant herrdoft som lämpar sig väl för en klassisk gentleman, engelsk eller ej. Själva doften öppnar upp med en air av apelsin och bergamott som blandar sig snyggt med noter från lavendel och neroli. Detta ger kompositionen dess traditionella rakvatten-karaktär. Men den har även en varm beröring av kryddig muskot som understryker det blommiga hjärtat och den dominerande träiga basen av sandelträ, cederträ, mysk och vetiver som ger kompositionen sin lyxiga känsla.

Doften är pålitlig och solid i sin framtoning som självaste James Bond. Först för sin träiga karaktär med inslag av stark, mysk men även för sitt karaktäristiska djup som särskiljer parfymen från Floris lite mer blommiga kompositioner. Floris No 89 är dessutom gåtfull och med rätt att dofta, avslöjar den mer hemlighetsfulla, dolda noter i sin komposition.

Precis som fallet är med den världsberömda 007 agenten finns det alltså flera olika nyanser som tillsammans utgör en helhet. Och doftar man lite extra på parfymen så kommer man upptäcka nya eleganta noter träda fram av delikat ros, ylang-ylang och ekmossa som tar doften till nya höjder. Noterna i Floris No 89 kompositionen gjorde parfymen till det perfekta valet för Ian Fleming, en man med känsla för både stil och lyx – och den perfekta parfymen för James Bond.

Fler kopplingar gör detta till den ultimata Agent 007-parfymen

Det är heller inte bara Ian Fleming som hade en fäbless för just denna klassiska parfym. Faktum är att den även var en personlig favorit hos Cary Grant – den skådespelare som filmbolagets producent Albert R. Broccoli först hade tänkt sig i rollen som Agent 007 i filmen Dr No. Nu blev det som bekant Sean Connery som till slut fick axla rollen som James Bond i denna klassiska film från 1962. Men Grant hade faktiskt accepterat rollen innan Connery blev tillfrågad att ta den.

Cary Grant kunde varit James Bond

Cary Grant var nämligen 58 år vid tidpunkten för inspelningen och ville därför att hans kontrakt enbart skulle innefatta just denna film. Han var orubblig på denna punkt och därmed gick det hela i stöpet vilket ledde till att Sean Connery fick rollen istället. Därför hävdar vissa fantaster att det inte är Connery som var den första riktiga James Bond utan att det istället är Cary Grant som var den första verkliga Agent 007 med rätt att döda.

Det är förstås helt och hållet upp till var och en att tycka och tänka vad man vill om den saken. Men vad vi vill förklara med denna lilla utsvävning är alltså att det finns många kopplingar mellan just Floris London No 89 och James Bond. Därför vågar vi med bestämdhet hävda att detta är den riktiga 007-parfymen!

Med det sagt finns det faktiskt även ytterligare ett par dofter som gör anspråk på att vara James Bonds parfym. Fortsätt att läsa så ska vi utveckla vårt resonemang kring detta nedan!

Floris Limes Bath Essence nämns vid namn i Döden på Jamaica

Floris Limes EdT

Till Produkten >>>

En annan potentiell James Bond-parfym är även den tillverkad av Floris London. I romanen Döden på Jamaica även känd som Dr No beskriver Ian Fleming vid ett tillfälle att det lyxiga badrummet hade allt som behövdes, inklusive Floris Limes Bath Essence för män och Guerlain badkulor för kvinnor. Här råder det med andra ord inga som helst tvivel om att Agent 007 har fräschat upp sig i den direkta närheten till just denna produkt! Själva badparfymen Floris Limes Bath Essence slutade tillverkas 2019 men den ikoniska citrusdoften som lanserades redan 1832 finns kvar än i dag, och är fortfarande en av Floris populäraste parfymer för både män och kvinnor.

Floris Limes skapades av Juan Floris i mitten av 1800-talet för att bekämpa Londons tryckande värmebölja under sommaren. Och förutom att Ian Fleming skriver om doften i Döden på Jamaica, så påpekade även skådespelaren Edward Fox 1979 att Floris Limes Eau De Toilette skulle vara den enda produkt han vill ta med sig till en öde ö. James Bond kopplingen för Edward Fox är att han spelat självaste M, chefen för agent 007 i den inofficiella bond-filmen Never Say Never Again med Sean Connery.

Floris Limes Eau De Toilette är ett äkta original, en uppfriskande vind av citrus som skär igenom sommarhettan med fräsch elegans. Kompositionen öppnar delikat med toppnoter av citron och petitgrain och blommar sedan ut i ett uppfriskande hjärta av lime, liljekonvalj och neroli. Vid basen ger mysk den perfekta varma känslan: allt kombineras för att skapa en klassisk doft som får din fantasi att resa till exotiska soliga James Bond destinationer.

Daniel Craig som James Bond i No Time To Die 2021

Vi på Glamazon vill tro att det är exakt så här Sean Connery doftar när han träffar Ursula Andress på den jamaicanska stranden i Agent 007 med rätt att döda (Dr. No) från 1962. Det är nästan så man känner limedoften Från James Bond spridas i vattenbrynet på Crab Key och fånga Honey Ryders intresse. Vi vill även tro att Roger Moore bar Floris Limes när han som agent 007 rattade sin vita Lotus Esprit på Sardinien i Älskade spion (The Spy Who Loved Me) från 1977. Det är en perfekt medelhavsdoft så chansen är kanske stor att även Barbara Bach som Major Anya Amasova bar samma parfym i filmen för att matcha Bond.

Kanske är det även Floris Limes parfymen som gör att Timothy Dalton så enkelt får låna telefonen när han landar med sin fallskärm på lyxyachtens däck utanför Gibraltar i Iskallt uppdrag (The Living Daylights) från 1987? Det James Bond ögonblick som vi på Glamazon tror starkast på är när Pierce Brosnan står i strandbaren på Havana i Die Another Day från 2002. Floris Limes Eau De Toilette känns bara så rätt som doft när man står och smuttar på sin Mochito och samtidigt flörtar med Halle Berry.

Vårt Floris Limes ögonblick med Daniel Craig som Bond vill vi hämta från senaste filmen No Time to Die. Det fins en scen i den där man kan ana den exklusiva limedoften ligga i luften medan James Bond seglar sin Spirit 46 och njuter av ett lugnt liv på Jamaica. Det är doften som gör mannen som man brukar säga. Även scenen i Casino Royale där agent 007 kryssar in i Venedig med sin Spirit 54 är ett sådant ögonblick.

Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP – ännu en James Bond-parfym

Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP

Till Produkten >>>

Ytterligare en intressant koppling mellan Ian Fleming, James Bond och Floris kan faktiskt göras. Som vi redan nämnt så har flera av huvudrollsinnehavarna i Bondfilmerna burit skjortor tillverkade av just Turnbull & Asser. Så var fallet redan på Sean Connerys tid och traditionen har hållit i sig ända fram till Daniel Craigs dagar som Agent 007.

Ian Fleming själv hade också som vana att alltid bära skjortor av detta klassiska märke. Därför vill vi även passa på att tipsa om ytterligare en James Bond-parfym som är värd att spana in: Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP. Denna komposition är ett samarbete mellan Floris London och den exklusiva skjortmakaren Turnbull & Asser och själva doften är namngiven efter den ikoniska skjortbutikens adress på Jermyn Street i London som uppmärksammats flitigt.

Förutom Ian Fleming var även Terence Young, regissören som gjorde Dr. No en lojal Turnbull & Asser kund. Han skickade bland annat Sean Connery till Jermyn Street 71/72 inför sin roll som filmdukens allra första James Bond. Därefter har skjortorna burits av den världsberömda agenten från Dr. No till och med Casino Royale. Kopplingen mellan Ian Flemming, Floris London och Turnbull & Asser gör 71/72 EdP till en perfekt 007-parfym.

Det är en elegant komposition som gör sig bra på hösten, vintern och tidiga våren. Den omfamnar sina träiga grundvalar och tillför en mousserande lyxighet. En manlig blandning av enbär, bergamott och sandelträ sammanflätat med mandarin och lavendel för extra fräschhet, medan berusande jasmin och jordnära iris och oud garanterar att denna James Bond parfym kommer hålla dig väldoftande hela dagen.

Vi på Glamazon skulle gissa att det här är doften som är pricken över i:et varje gång James Bond klär på sig sin smoking. Och även för de tillfällen agent 007 vill vara lite mer affärsmässig men ändå bibehålla sin elegans. Några agent 007 tillfällen som vi skulle säga att Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP passar lite extra för är exempelvis golfmatchen mellan James Bond och Auric Goldfinger i Goldfinger 1964. Detta är utan tvekan den mest ikoniska golfscenen genom tiderna på vita duken och parfymen hade gjort sig klockrent i kombination med Sean Connerys klassiska stil på Royal St George’s. För övrigt samma golfklubb som Ian Flemming spelade sin golf på.

Ett annat tillfälle som denna eleganta parfym passar för är när George Lazenby som James Bond besöker Blofelds klinik på toppen av Schilthorn i hennes majestäts hemliga tjänst (On Her Majesty's Secret Service) från 1969. Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP är doften för Piz Gloria som alptoppen Schilthorn kallas i filmen. Det är bara applicera doften, slå sig ner i den roterande restaurangen och njuta av panoramautsikten över alperna. Kanske även ta en Vodka Martini, shaken not stirred i James Bond Bar. Turnbull & Asser parfymen gör sig bra både dag som kväll.

Roger Moore som James Bond i A View To A Kill 1985

Andra stora Glamazon ögonblick som denna James Bond parfym skulle gjort sig perfekt för är när Roger Moore besöker Château de Chantilly i Levande måltavla (A View to a Kill) från 1985. Det är lätt att tänka sig att Bond applicerat Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP innan han tar med sig en flaska Bollinger 75 och två glas till Stacey Sutton (Tanya Roberts).

Detta är även en romantisk doft för dejten! Så självklart tror vi detta är den James Bond parfym som Timothy Dalton bär för sin romantiska heldag i Iskallt uppdrag (The Living Daylights) från 1987. Österrikes huvudstad Wien får agera bakgrund medan Agent 007 och Kara Milovy (Maryam d'Abo) åker genom staden med häst och vagn för att så småningom hamna på nöjesfältet Prater där James Bond tar med Kara på en tur i det nästan 65 meter höga pariserhjulet. Självklart har Bond ordnat så att det stannar på toppen så att de får en romantisk stund.

Även som en elegantare vardagsdoft skulle denna James Bond parfym göra sig utmärkt, tänk på på scenen i Världen räcker inte till (The World Is Not Enough) från 1999 där Pierce Brosnan i egenskap av agent 007 glider runt världsvant på gatorna i Bilbao. Vi känner Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP doften på lång väg och det är så här vi på Glamazon tror varenda superagent och Schweizisk bankman doftar. Detta skulle även kunna vara parfymen som både Le Chiffre (Mads Mikkelsen) och James Bond (Daniel Craig) bar under sitt exklusiva pokerparti i Casino Royale från 2006.

Det finns en James Bond parfym för alla tillfällen

För att summera alla våra Glamazon val av James Bond parfym från Floris London och vilka tillfällen dofterna passar för, så kan man säga att Floris No 89 EdT fungerar för alla tillfällen året om, och är den perfekta vardagsdoften. Både Ian Flemming och Carry Grant bar den dagligen, och eftersom James Bond är Ian Flemmings alter ego så tar vi för givet att detta är Bonds vardagsdoft. Floris Limes EdT är agent 007 doften för våren, sommaren och tidig höst. Detta är en riktig James Bond parfym som andas stil och lyx under årets varmaste månader. Floris Turnbull & Asser 71/72 EdP är doften när man vill signalera klass och stil. Parfymen fungerar som bäst under hösten, vintern och våren. Den kan bäras med lätthet både dag som kväll för att förgylla tillfället. En Parfym lika världsvan som James Bond med sin eleganta komposition. Med dessa tre parfymer kommer du bli agent 007 med rätt att dofta.