Fri frakt över 589 kr

Otroligt förförisk eller avslappnad och fräsch! En parfym förkroppsligar vem vi är och förstärker vårt självförtroende på daglig basis. Som det sista viktiga steget i alla skönhetsrutiner, är målet att välja rätt parfym en helt naturlig del av vår vardag. Men vilken parfym ska jag välja för min personlighet och hur vet jag att den blir pricken över i:et för just mig? Läs våra tips här på Glamazon för att välja parfym.

Vilken parfym ska jag välja

En parfym man inte kan skiljas från

En parfym är men än bara en doft, det är en äkta signatur. Den bör göra ett uttalande och dröja sig kvar bakom dig. Att välja parfym är väldigt personlig: den ska reflektera och avslöja vem du är, från första gången man känner doften från den. För att välja din signaturdoft bör den skräddarsys efter just din personlighet, din stil, din ålder och till och med ditt humör. Är du lite överväldigad av alla olika alternativ? Oroa dig inte, det är här vi på Glamazon kommer in i bilden.

Uttryck din personlighet

En sak är säker: din parfym ska spegla din personlighet och bidra med en otroligt självsäker känsla. För att hjälpa dig fatta rätt beslut, så låt oss ta en närmare titt på de olika doftfamiljerna. Dessa sex grupper hjälper till att uttrycka din karaktär och ditt humör. Men det är helt upp till dig att välja vad du vill avslöja om dig själv:

 • Fräscha: Detta är doftnoter som är synonyma med friskhet och lätthet, citrusdofter från denna familj är perfekta för dynamiska, inspirerande och glada personligheter.
 • Blommiga: Noter från blommor som exempelvis iris, jasmin, liljekonvalj är perfekta för tillgivna, glada människor.
 • Chypre: Bergamott, ros, patchouli - dessa stimulerande men eleganta noter är utmärkta för de med stark och genuin personlighet.
 • Orientaliska: Mysk, kryddor, vanilj - dessa dämpade doftnoter passar förföriska, gåtfulla och sensuella personer!
 • Aromatiska: Lavendel, rosmarin, salvia - dessa kryddiga noter är perfekta för utåtriktade och ambitiösa människor.
 • Vedartade: Patchouli, ceder, sandelträ - dessa noter avslöjar en äventyrlig och vågad personlighet.

En doft för alla åldrar

Hur kan du välja rätt parfym för din ålder? Även om det inte finns några fasta regler när det kommer till parfym, verkar dofter anpassa sig till deras bärare. På Glamazon rekommenderar vi inte parfym för barn, men från tre års ålder kan diskreta dofter med uppmuntrande noter som kaprifol och apelsinblomma bidra med känslan av liv och energi.

När vi når tjugoårsåldern har våra personligheter blivit fullt utvecklade, vilket gör det naturligt att vända sig till blommiga och vårlika dofter som uttrycker skillnaden mellan de bekymmerslösa tonåren och vår framväxande maskulinitet eller femininitet. När vi sedan kliver in i trettioårsåldern handlar det mer om förförelse. Din parfym måste avslöja en intensiv sensualitet, samtidigt som den skapar en känsla av mystik och elegans.

I fyrtioårsåldern är det dags att börja omvärdera saker och ting och ifrågasätta status quo. Varje förändring i doft måste återspegla en önskan om en förändring i ens livsstil. Det finns mycket att tänka på! Har du fortfarande en barnslig och oskuldsfull sida eller är du mer åt det sensuella och mystiska hållet? Låt din näsa visa vägen för dig!

En parfym för män eller kvinnor?

Det vi kommer säga nu, kanske kommer chocka dig, men vi känner att vi är skyldiga att berätta sanningen för dig. När en parfymör skapar en doft är den från början inte avsedd att vara verken maskulin eller feminin. Och även om parfymer inte har något kön, så bidrar marknadsföringen till att skapa konceptet med manliga och kvinnliga parfymer. Så varför verkar vissa dofter vara mer lämpade för kvinnor eller ska de bara användas av män? Helt enkelt för att vissa doftnoter uttrycker en mer feminin eller maskulin sida.

När det kommer till parfym för män så är läder-, tobaks- och patchoulinoter mer tilltalande för herrar medan blommiga och dämpade noter kommer att locka kvinnor som letar efter en otroligt feminin doft att vara mer tilltalande. Men det finns inget rätt eller fel och lädernoter kan skapa en professionell, sofistikerad känsla för kvinnor medan blommiga noter som jasmin ger en oemotståndligt romantisk doft till män. Känner man sig ändå bunden till att gå på marknadsföringen så varför inte välja en unisex parfym? Med sina blandade dofter saknar de könsidentitet och är lämpliga för både män och kvinnor så alla blir vinnare oavsett kön!

Att välja parfym för män eller kvinnor

Att att välja parfym baserat på ditt stjärntecken

Ditt stjärntecken är en annan parameter att ta hänsyn till när du ska leta efter din perfekta parfym eller cologne. Till en början så kanske inte astrologi är den mest självklara variabeln när det kommer till att välja parfym och det är absolut inte heller någon vetenskapligt bevisad metod, men som kreativ idé kan det faktiskt ge massor av information om dina preferenser och din personlighet. Men vilken parfym ska jag välja utifrån mitt stjärntecken? Det kan faktiskt inte bli enklare!

Ta bara reda på vilka olika dofter som zodiakens olika tecken föredrar:

 • Väduren - Passionerade och livliga med stark personlighet. Väduren älskar blommiga dofter för sin romantik och sensualitet och kan inte motstå dynamiska citrusnoter.
 • Oxen - Handlingskraftiga och lika envisa som de är omtänksamma. Kryddiga dofter passar bra för deras eldiga personligheter, medan träiga parfymer avslöjar deras karisma.
 • Tvillingarna - Vänliga och lättsamma med optimistiskt temperament. Gourmanddofter speglar tvillingarnas njutningsfulla sida medan gröna noter på perfekt vis förmedlar deras energi och dynamik.
 • Kräftan - Känslosamma, empatiska och följs av deras instinkter. Blommiga och fruktiga dofter framhäver kräftans inneboende blyghet medan kryddiga parfymer framhäver deras spontanitet.
 • Lejonet - Dynamiska, förföriska och gillar att vara i centrum för uppmärksamheten. Lejon gillar kryddiga och lyxiga dofter som uttrycker deras eldiga, extravaganta sida och förmedlar känslan av mäktig energi till omgivningen.
 • Jungfrun - Strukturerade, praktiska och flitiga. Det jordnära och enkla kommer först för att skapa en bekväm aura runt sig. Jungfrun föredrar helt enkelt vårdofter med noter av liljekonvalj och jasmin som speglar deras problemlösande framtidstro.
 • Vågen - Utåtriktade, diplomatiska och hjälpsamma. När man ska välja parfym till stjärntecken som vågen så kombineras blommiga noter perfekt med deras poetiska natur. Deras öppna sida kan uttryckas av träiga dofter, så länge de inte är för dominerande.
 • Skorpionen - Är passionerade, sensuella och har hjärtat på utsidan. Den tilldragande skorpionen gillar citrus och kryddiga dofter som visar upp deras dynamiska personlighet som charmar sin omgivning medan blommiga parfymer ger en glimt av deras känslor.
 • Skytten - Livliga, djärva och generösa. Skyttar gillar träiga och kryddiga dofter för att visa sin entusiastiska, okomplicerade och utåtriktade personlighet som oupphörligt blickar framåt.
 • Stenbocken - Genuina, jordnära och praktiskt lagda. Man vill gärna lyfta fram den trygga personligheten när man ska välja parfym till stjärntecken som Stenbocken. De själva föredrar gourmand parfym som lugnar dem och framkallar deras barndom på nytt.
 • Vattumannen - Utåtriktade, färgstarka och påhittiga. Vattumannen gillar unik parfym och blandar gärna doftnoter och ägnar sig gladeligen åt layering för att skapa en egen personlig doft.
 • Fiskarna - Konstnärliga, romantiska och empatiska. Fiskar är lättsamma drömmare som föredrar söta eller gourmandiska doftnoter som låter fantasin flöda och sprider en kreativ och mystisk aura runt dem.

Att välja parfym efter doftnoter

Att välja parfym är något väldigt personligt och det blir ännu mer komplicerat när man ska försöka anpassa kompositionen utifrån sin egen mångfacetterade personlighet: ibland är vi diskreta eller upprymda, Vi kan även vara oskyldiga eller kraftfulla, och vi är även charmiga eller sensuella när vi är på det humöret. Så det kan vara snudd på omöjligt att försöka definiera sin personlighet? Men oroa dig inte! Set går att välja parfym efter doftnoter.

Att välja parfym efter doftnoter

En parfym har en komplex struktur i tre nivåer som kallas den olfaktiva pyramiden. Denna pyramid förklarar hur doftnoterna kommer spridas genom luften och hur noterna kommer framträda för sinnet:

 • Toppnoter: Detta är de första doftnoterna man känner, direkt när parfymen sprayas. Dessa flyktiga noter ger den initiala doften och avdunstar snabbt. Toppnoter motsvarar ofta citrus eller aromatiska noter.
 • Hjärtnoter: Som namnet antyder speglar dessa sensuella noter en parfyms sanna personlighet, och kommer fram efter flera minuter. Det är hjärtat som skapar  parfymens signatur. Doften få utlopp under flera timmar och består ofta av blommiga, fruktiga eller till och med kryddiga noter.
 • Basnoter: Det här är de sista noterna som kommer fram och hänger kvar i flera timmar efter att doften har sprayats. Basen fungerar som ett ankare och är till för att ge djup åt doften. Noterna är ofta träiga eller balsamiska samt framträder senare men varar längre på huden eller kläderna.

Den olfaktiva pyramiden beskriver parfymens balans och struktur. Det är samspelet och den naturliga utvecklingen av kompositionens noter som ger liv till doften, vilket i sin tur gör varje parfym unik.

Kan du inte välja rätt parfym utifrån de olika doftfamiljerna? Välj en parfym som speglar din egen smak, Välj en komposition med dina favoritnoter! Föredrar du gourmanddofter? Satsa på en vaniljdoft! Föredrar du mer dämpade parfymer? Välj en doft med bärnstensnoter!

Byt din parfym

När det kommer till att välja parfym så finns det mer saker att tänka på än bara dess doftnoter. Vi vill alla ha exceptionella kompositioner, men vi vill även att parfymen matchar vår alldeles egna personlighet. Just därför kan det vara en bra idé att byta från en till flera olika parfymer. För när allt kommer omkring borde dofterna återspegla vårt sinne för dagen och det vore synd att bara nöja sig med en enda doft. Vi på Glamazon rekommenderar att man bygger upp en liten samling med olika parfymer, precis som ett doftbibliotek. På så vis kan du välja parfym som speglar hur du mår för dagen och som ger en glimt av dina innersta tankar och känslor. Är du redo att ta steget?

Vilken parfym ska jag välja i dag

En annorlunda parfym för varje dag

Vem säger att man måste ha samma parfym varje dag? Tvärtom: du kan ändra din doft beroende på veckodag och till och med tid på dygnet! Kompositionen du bär omsluter dig som en andra hud, och låter alla som korsar din väg veta exakt vem du är. För en lång, hård dag på kontoret, välj en marin doft med inspiration från Medelhavet för att ge dig energi och motivera dig. Har du en het date inplanerad för kvällen? Välj en orientalisk parfym som avslöjar din gåtfulla sida och ger dig ett sensuellt lyft. En doft som är skräddarsydd efter ditt humör och dina omständigheter avslöjar (nästan) allt om dig!

Ändra din parfym med årstiderna

Att välja rätt parfym för de olika årstiderna är ett annat bra alternativ när det kommer till att hitta den perfekta doften. Våren är den tiden på året som det läge att bära fruktiga och blommiga dofter som med sina noter firar förnyelsen och den kommande grönskan. När vädret blir ännu varmare är så är det dags för uppfriskande och lätta citrusnoter som höjer humöret rejält och är passande alternativ när man ska koppla av på stranden eller bara ligga och sola vid poolen. När hösten kommer säger vi hej då till sommaren genom att vända oss till kryddig och träig höstparfym. Och när kylan kommer med vinterns intåg så övergår fokuset till värmande dofter med söta och gourmandnoter.

Vilken parfym ska jag välja för att den ska passa mig?

Gillar du din kollegas parfym? Eller har du någon gång varit modig nog för att stoppa en främling på gatan och fråga om dennes parfym? Var i så fall medveten om att en doft reagerar varierande på olika hudtyper. Har du blivit kär i en speciell doft? Innan du skyndar dig att köpa parfym, måste du veta om den passar dig. För att vara säker på detta rekommenderar vi att du först spraya lite av kompositionen på insidan av din handled. Glöm nu allt vad du fått lära dig, tidigare i livet: Gnugga absolut inte dina handleder mot varandra! Detta kan nämligen skada och förvränga doften. Är du fortfarande fängslad av doften? Ge inte efter för frestelsen direkt! Låt kompositionen få tid att utvecklas ytterligare några timmar på din hud innan du bestämmer dig. Om parfymen fortfarande tilltalar dig i slutet av dagen, då har du hittat den rätta doften för dig!

Att välja parfym är inte alltid lätt. Men oftast blir det helt rätt genom att välja en doft som speglar vem du är och avslöjar dina innersta tankar. Vårt bästa råd? Låt din personlighet, din smak och din ålder vägleda dig i ditt val när det kommer till att välja parfym. Om du fortfarande är osäker, kontakta våra specialister och få dina rekommendationer.

Hur länge håller en parfym >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

En bra skäggolja ska inte bara förbättra utseendet på skägget, utan även återfukta huden. Den bör också dofta gott och vara en viktig del av den dagliga skäggvården. Därför har det blivit dags för Herr Glamazon att göra en noggrann...

Läs mer

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer