Skäggsvamp

Skäggsvamp är ofta samlingsbeteckningen för flera olika varianter av utslag och skäggklåda. Den regelrätta betäckningen för svamp i skäggbotten är Kerion, som är en ytlig eller djup infektion. Behandling av skäggsvamp i ansiktet beror på problemets kritiska nivå, men behandling är viktig eftersom eventuella problem nästan aldrig går över av sig själv.

Skäggsvamp

Skäggsvamp symtom och orsak

Vanligt förekommande symtom som ofta kallas skäggsvamp är utslag, mjäll, klåda, rodnad och svullnad. Ofta inkluderas även psoriasis och mjälleksem (seborroiskt eksem) som förekommer i området runt ansiktshåret felaktigt som skäggsvamp i ansiktet. Dessa besvär uppstår vanligtvis på grund av någon form av svamptillväxt, som i sin tur orsakas av fukt eller instängd hy under ansiktshåret. Besvären kan även vara orsak av bakteriella infektioner i skäggbotten som exempelvis svinkoppor.

Behandling av skäggsvamp

Det finns olika varianter på medel när det kommer till behandling av skäggsvamp beroende på varifrån egentligen problemet kommer. Om du har ihållande problem som inte försvinner av sig själv bör du rådfråga din läkare för eventuell skäggsvamp behandling och medicinsk hjälp.

Medel för skäggsvamp behandling

Det bästa medel för skäggsvamp behandling och andra tillstånd som exempelvis mjälleksem är vanligtvis att regelbundet rengöra och återfukta ditt ansiktshår och huden under. Du kan göra detta genom att tvätta med ett bra skäggschampo och återfukta huden med skäggolja eller balm. Kom ihåg att undersöka och kontrollera vilken typ av problem du har eftersom problematiken kan öka om du inte använder rätt skäggsvamp behandling. Att kurera seborroiskt eksem (mjälleksem) med olika feta krämer eller oljor kan förvärra åkomman eftersom de lätt tenderar att täppa till porerna, som till följd resulterar i att huden i skäggbotten inte kan andas, vilket i regel brukar vara orsaken till seborroiskt eksem.

Mjälleksem (seborroiskt eksem)

Skäggsvamp kan lätt misstas dör mjälleksem och vice versa, men de två är inte samma sak. Om du behandlar mjälleksem med exempelvis feta krämer eller oljor kan du som tidigare nämnts förvärra problemet eftersom de lätt kan täppa till porerna och hindra huden under skägget från att andas, vilket ofta är orsaken till just mjälleksem. Å andra sidan kommer en torr skäggbotten vanligtvis att leda till ansiktshår som är feta och flagnande till utseendet och ger upphov till utslag, mjäll, klåda, rodnad och svullnad, men detta problem kanske inte har något som har att göra med mjälleksem som kan orsakas av många faktorer.

Som medel mot skäggsvamp ta som vana att alltid tvätta ansiktshåret regelbundet med ett bra skäggschampo och återfukta huden med skäggolja eller balm är har du en bra grund att gå på.