Skäggsvamp

Skäggsvamp är ofta samlingsbeteckningen för flera olika varianter av utslag och skäggklåda. Den regelrätta betäckningen för svamp i skäggbotten är Kerion, som är en ytlig eller djup infektion. Behandling av skäggsvamp i ansiktet beror på problemets kritiska nivå, men behandling är viktig eftersom eventuella problem nästan aldrig går över av sig själv.

Skäggsvamp

Skäggsvamp symtom och orsak

Vanligt förekommande symtom som ofta kallas skäggsvamp är utslag, mjäll, klåda, rodnad och svullnad. Ofta inkluderas även psoriasis och mjälleksem (seborroiskt eksem) som förekommer i området runt ansiktshåret felaktigt som skäggsvamp i ansiktet. Dessa besvär med kliande skägg uppstår vanligtvis på grund av någon form av svamptillväxt, som i sin tur orsakas av fukt eller instängd hy under ansiktshåret. Besvären kan även vara orsak av bakteriella infektioner i skäggbotten som exempelvis svinkoppor.

Behandling av skäggsvamp

Det finns olika varianter på medel när det kommer till behandling av skäggsvamp beroende på varifrån egentligen problemet kommer. Om du har ihållande problem som inte försvinner av sig själv bör du rådfråga din läkare för eventuell skäggsvamp behandling och medicinsk hjälp.

Medel för skäggsvamp behandling

Det bästa medel för skäggsvamp behandling och andra tillstånd som exempelvis mjälleksem är vanligtvis att regelbundet rengöra och återfukta ditt ansiktshår och huden under. Du kan göra detta genom att tvätta med ett bra skäggschampo och återfukta huden med skäggolja eller balm. Kom ihåg att undersöka och kontrollera vilken typ av problem du har eftersom problematiken kan öka om du inte använder rätt skäggsvamp behandling. Att kurera seborroiskt eksem (mjälleksem) med olika feta krämer eller oljor kan förvärra åkomman eftersom de lätt tenderar att täppa till porerna, som till följd resulterar i att huden i skäggbotten inte kan andas, vilket i regel brukar vara orsaken till seborroiskt eksem.

Mjälleksem (seborroiskt eksem)

Mjälleksem, även känt som seborroiskt eksem, är en vanlig hudåkomma som kan påverka områden där det finns mycket talgkörtlar, inklusive skäggbotten. Detta tillstånd kännetecknas av röd, fjällande och ibland kliande hud. Mjälleksem i ansiktet är inte en form av skäggsvamp, men det kan ofta förväxlas med det på grund av liknande symtom. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan mjälleksem och skäggsvamp för att välja rätt behandling.

Skillnaden mellan skäggsvamp och mjälleksem

Skäggsvamp kan lätt misstas för mjälleksem och vice versa, men de två är inte samma sak. Om du behandlar mjälleksem med exempelvis feta krämer eller oljor kan du som tidigare nämnts förvärra problemet eftersom de lätt kan täppa till porerna och hindra huden under skägget från att andas, vilket ofta är orsaken till just mjälleksem. Å andra sidan kommer en torr skäggbotten vanligtvis att leda till ansiktshår som är feta och flagnande till utseendet och ger upphov till utslag, mjäll, klåda, rodnad och svullnad, men detta problem kanske inte har något som har att göra med mjälleksem som kan orsakas av många faktorer.

Som medel mot skäggsvamp ta som vana att alltid tvätta ansiktshåret regelbundet med ett bra skäggschampo och återfukta huden med skäggolja eller balm är har du en bra grund att gå på.

Förebyggande av skäggsvamp

Att förebygga skäggsvamp är lika viktigt som att behandla det. Genom att följa några enkla regler och göra förändringar i din dagliga rutin kan du minska risken för att drabbas av svamp i skägget och andra relaterade hudproblem.

Regler för god skägghygien

En god skägghygien är nyckeln till att förebygga skäggsvamp och liknande hudproblem. Här är några enkla steg att följa för att bibehålla en god skägghygien:

  1. Tvätta skägget regelbundet med ett skäggschampo som är särskilt utformat för ansiktshår och skäggbotten. Detta hjälper till att hålla huden ren och fri från överdriven olja och smuts.
  2. Återfukta skägget och skäggbotten med en lämplig skäggolja eller balm som hjälper till att hålla huden mjuk och återfuktad.
  3. Borsta och kamma skägget dagligen för att fördela oljor jämnt och förhindra att smuts och döda hudceller byggs upp.
  4. Klipp och trimma skägget regelbundet för att bibehålla en ren och välansad look samt för att förhindra att skägget blir för tjockt och svårhanterligt.
  5. Undvik att röra skägget och ansiktet med smutsiga händer, eftersom det kan överföra bakterier och orsaka infektioner.

Hälsosam livsstil för att förebygga skäggsvamp

En hälsosam livsstil kan också bidra till att förebygga skäggsvamp och andra hudproblem. Här är några tips för att upprätthålla en hälsosam livsstil:

  1. Ät en balanserad kost rik på näringsämnen och vitaminer som är bra för huden, såsom vitamin A, C, E och zink.
  2. Drick tillräckligt med vatten för att hålla huden återfuktad och frisk.
  3. Få tillräckligt med sömn för att ge kroppen och huden tid att återhämta sig.
  4. Hantera stress genom att praktisera avslappningstekniker som meditation, yoga eller djupandning, eftersom stress kan påverka din hudhälsa.
  5. Motionera regelbundet för att öka blodcirkulationen och förbättra hudens utseende och hälsa.

Hitta de bästa skäggprodukterna här på Glamazon

Nu när du har lärt dig allt om svamp i skägget, dess behandling och förebyggande åtgärder, är det dags att skaffa de rätta produkterna för att ta hand om ditt skägg. Här hos oss på Glamazon hittar du ett brett utbud av högkvalitativa skäggprodukter, inklusive skäggschampo, skäggoljor, balm och verktyg för att hålla ditt ansiktshår i toppskick.

Utforska vårt noga utvalda sortiment och hitta de perfekta produkterna för att vårda ditt skägg och förebygga skäggsvamp. Tillsammans kan vi säkerställa att ditt skägg ser bra ut och känns friskt och välmående. Upptäck allt du behöver för att hålla ditt skägg i toppform här på Glamazon.

Mjäll i skägget >>>