Skäggmjäll - Slipp klåda i skägget

Allt för många förlorar kampen mot ett kliande skägg. Att gro skägg handlar i början nämligen om en smärtsam övergångsperiod av psykiskt och fysiskt lidande som kan få en boxningsmatch att framstå som rena rama SPA-upplevelsen. För när skägget börjar klia - Då börjar det klia rejält!

Skäggmjäll - Slipp klåda i skägget

Fasen när skägget börjar klia kan variera och för vissa startar den redan efter någon vecka.

Men nu lotsar vi till guiden om vad du kan göra för att underlätta skäggmjäll och ett kliande skägg!

Varför uppstår egentligen ett kliande skägg?

De kliande besvären uppkommer när de hårda hårstråna blir så långa att de böjer sig med spetsen mot huden. Det här är något som tillsammans med att huden är torr och irriterad leder till en kliande känsla som kan kännas som en smärre tortyr.

Det här är dock helt normalt och en process som du måste genomgå i ett par veckor. Därefter blir håren långa nog för att räta ut sig samtidigt som huden vant sig vid att något försöker tränga upp genom dess yta av döda hudceller (som annars rakas bort).

Under den här perioden kan det vara svårt att stå emot handlingen som skulle befria kliandet - Att ta fram rakhyveln och göra slut med plågan. Men var stark, stå emot!

Så tar du dig igenom fasen

Det finns inget magiskt recept för att undvika ett kliande skägg helt och hållet, men däremot finns det mycket vi kan göra för att underlätta fasen. Här kommer några viktiga tips!

Rengör ansiktet

Att rengöra ansiktet med ansiktsrengöring varje morgon och kväll gör verkligen underverk för att minska skäggmjäll och den kliande känslan i skägget. Det rensar döda hudceller, orenheter och smuts - Samtidigt som det främjar skäggväxten!

 

2. Sluta klia!

Vi vet att det är svårt att motstå - Men sluta klia! När du kliar så utsätter du huden för bakterier och smuts från dina fingrar och det kan göra så att en naturlig skäggklåda leder till en infektion.

3. Ge huden näring

Ju torrare huden är, desto mer kliar det. Ofta blir huden än mer torr med skägg så därför är det viktigt att återfukta ansiktet med en ansiktskräm eller skäggolja. Det gör dessutom så att stråna blir mjukare!

 

4. Borsta skägget

Oavsett hur långt eller kort skägget är så är det alltid bra att borsta ansiktshåret. Det gör nämligen så att stråna stoppas från att vända sig mot huden samtidigt som det även hjälper distributionen av naturliga oljor som finns i huden och som motverkar torrhet och irritation.

Att borsta skägget rensar även döda hudceller vilket gör att syre ventileras ned till huden och exfolierar skägget samt minskar värmen som skäggväxten genererar.