Den stora guiden till hur du odlar skägg

Har du äntligen bestämt dig för att spara skägg? Det gör du helt rätt i då det finns få saker som trendar mer. Nedan går vi igenom vad du behöver tänka på och göra för att få ett riktigt härligt skägg - Läs den stora guiden här!

Den stora guiden till hur du odlar skägg

1. Ge det tid

Tålamod är a och o när det kommer till att spara skägg. Du kommer såväl gå igenom perioder då skägget kliar intensivt som perioder då det inte alls känns särskilt fint eller tilltalande. Men när du väl tagit dig igenom faserna så kommer det att vara värt det. Så varje gång du står där med din rakhyvel i badrummet och överväger att raka bort skägget - Låt bli, ha tålamod!

2. Ta vitaminer

B-vitaminer är supervitaminer när det kommer till att få ett friskt och tjockt hår - och gäller således även till skägget. Den viktigaste vitaminen av dom alla är biotin som hjälper till att producera keratin som är en viktig ingrediens i hårstrået, samtidigt som det även hjälper män som lider av håravfall att behålla håret längre.

Några andra viktiga “skäggvitaminer” är B3, B5, B7 och B12 som också har främjande egenskaper för håret så som att förbättrar blodcirkulationen - Ett bra tips är att köpa B-vitaminkomplex med alla B-vitaminer samlade på apoteket eller närmsta hälsokostbutik!

3. Börja kamma skägget

Alla med skägg kan nog vara ense om att det finns få så sköna saker som att stryka skägget. Med det sagt så bör du undvika att klia och kamma det med fingrarna eftersom att det sprider en massa bakterier mot hud och skägg. Vårt bästa tips är att kamma skägget då det har en exfolierande funktion samtidigt som de rätar ut skäggstråna och gör så att det kliar mindre.

 

4. Tvätta skägget

Smuts är varken snyggt eller fräscht och det gynnar inte heller skäggväxten. Se därför till att tvätta skägget för att ge ansiktshåret all den näring det behöver med en bra skäggtvätt. Rengöringen ger nämligen en fin lyster samtidigt som den motverkar att skägget blir torrt och livlöst.

 

5. För den ambitiöse

Vill du får lite mer styrsel på skägget rekommenderas ett mustaschvax eller beard balm. Mustaschvaxet används, som man kan ana, till mustaschen och ger den mer styvhet. Beard balmen är lite mjukare i konsistensen och ger form och styrsel till skägget.