Fri frakt över 589 kr

Var inte rädd för rakbladet! Följ helt enkelt dessa enkla steg för att förhindra rakbränna och irriterad hud efter rakning en gång för alla.

Hur man förhindrar rakbränna

Du kanske har snappat upp grunderna för rakning lite här och där och kanske även fått några goda råd av din far på vägen. Men att veta hur man ska förhindra rakbränna och inte bli röd efter rakning lär man sig bara genom personliga erfarenheter, eller från någon djupgående expert. När det gäller expertis på rakning kan vi på Glamazon hjälpa till.

Finns det nått som ser värre ut eller känns mer obehagligt än flammande röd, irriterad hud efter rakning som känns som eld? Du gick villigt med på att raka ansiktet för att få en snygg renrakad look, bara för att direkt därefter straffas, och som om inte det vore nog, så börjar stubben växa ut på nytt medan din rakbränna håller på och läker. Så vad är poängen egentligen med att raka sig?

Vi hackar inte ner på rakningen. Vi bokstavligen älskar och lever för våtrakning på Glamazon, så låt oss hjälpa dig till hur den utförs korrekt och säkert. Rakbränna kan förhindras helt. Ofta är rakbränna resultatet av en hastigt eller slarvigt utförd rakning. Även du med känslig hud kan undvika att bli röd efter rakningen.

5 steg till hur man förhindrar rakbränna

Om du vill skydda och vårda din hud finns det några speciella steg att ta hänsyn till, särskilt om du är mottaglig för rakbränna, inåtväxande skägg och irritation efter rakning. Här nedan kommer dessa fem steg. Det vill säga hur man förhindrar rakbränna i sin exakta ordning.

1. Förbered huden för att undvika irritation efter rakningen

Det första steget är bokstavligen att värma upp och förbereda huden ordentligt för det skarpa rakbladet. Börja med att ta en varm dusch med valfri duschkräm för män och tvätta även ansiktet noggrant med varmt vatten och en ansiktsrengöring för din hudtyp. Om du skulle hoppa över detta första steg så förblir huden och skäggstubben motståndskraftig och envis. Men genom att ha uppvärmd mjuk hud och skäggstubb så minskar du sannolikheten för att rakbladet irriterar huden och förbättrar bladets förmåga att skära skäggstråna snabbt med färre drag utan rakbränna och irritation efter rakningen.

Direkt efter rengöringen med varmt vatten bör du applicera en rakolja som till exempel Musgo Real Classic Scent Pre Shave Oil för att återfukta och skydda huden mot irritation. Den hjälper även till att lyfta skäggstubben för att ge en behagligare rakning. Efter oljan applicerar du en bra rakkräm som exempelvis Percy Nobleman Shaving Cream eller The Merchant of Venice Nobil Byzantium Saffron Shaving Cream. En rakkräm bildar ett tunt, närande underlag över huden för att skydda den från rakbladet utan att kompromissa med själva rakningen. Både rakolja och rakkräm mjukar även upp hårstråna så att du kan skära dem utan motstånd och irritation.

2. Byt rakblad och undvik bli röd efter rakning

Valet av modell på rakhyvel är viktigt för att förhindra rakbränna. Även skicket på rakbladet är avgörande för att slippa röd, irriterad hud efter rakning. Om du inte byter rakblad regelbundet kan det vara på tiden att se över dina rutiner för hur ofta du faktiskt byter blad.

Tumregeln för hur ofta man ska byta rakblad är att bladet inte bör användas mer än åtta gånger innan det är kasserat och aldrig mer än tre veckor. Byt rakblad i någon av de intervallerna beroende på vilken som kommer först. När det gått så många gånger eller veckor så är rakbladet antingen slött eller har samlat på sig för mycket bakterier och smuts, även om du har förvarat din rakhyvel ordentligt. (Det vill säga hängandes upprätt i ett svalt, torrt utrymme.)

Om du har känslig hud bör du överväga att använda en rakhyvel med färre blad för att minimera antalet drag över huden. Det är därför många killar byter ut sin flerbladshyvel som exempelvis Gillette Fusion med fem blad till en klassisk säkerhetshyvel med endast ett rakblad. Vill du ändå hålla fast vid de moderna varianterna så kan du prova en rakhyvel med tre blad, som Gillette Mach3 i stället. Ett drag med en Gillette Fusion rakhyvel är som fem drag med en säkerhetshyvel. Ju färre drag med rakbladet desto mindre irritation efter rakning. Det här gäller inte bara för ansiktet utan det gäller hela kroppen om man vill undvika bli röd efter rakning och slippa rakbränna.

3. Använd rakborste om du vill slippa rakbränna

För att slippa rakbränna och irritation efter rakning är det viktigt att hårstråna lyfts från huden. Bästa sättet att göra det på, är att applicera rakkrämen med hjälpa av en bra rakborste. Du fuktar helt enkelt borsten i varmt vatten. Värme är nyckeln till en bra rakning. Dra sedan av överflödigt vatten så borsten är fuktig, ladda därefter toppen av borsten med rakkräm innan du applicerar den med cirkulära rörelser mot huden. Låt borsten få cirkulera över huden som ska rakas och låt den sakta få bygga upp ett mjukt, skyddande lödder av rakkrämen. Denna process har två fördelar för dig om du vill slippa rakbränna och irriterad hud efter rakning. Först så ger rakborsten huden en lättare peeling vilket hjälper till att bli av med döda hudceller. Den andra fördelen är att borsten hjälper till att resa hårstråna så det blir lättare för rakbladet att skära dem närmare huden utan onödigt slitage.

4. Raka med få drag och undvik irriterad hud efter rakning

Om du har gjort allt rätt fram till denna punkt så är det nu sanningens ögonblick kommer. Det är dags för själva rakningen. Du måste lita på processen och att förberedelserna gjort sitt. Det finns inget behov av att trycka din rakhyvel hårt mot huden, eftersom det bara skalar av hudytan. Var i stället lätt på handen och låt bladet glida över den skyddande rakoljan och rakkrämen för att undvika rakbränna. Du behöver inte heller dra flera drag än ett. Återigen, om du har gjort allt rätt med förberedelserna, så bör allt gå smidigt och enkelt.

Undvik rakbränna och irriterad hud efter rakning

Vi brukar tjata om att man ska raka sig i hårets växtriktning för att undvika irritation. Men just i detta fall för att undvika rakbränna och att bli röd efter rakning så är målet att ha så få drag som möjligt med rakbladet och då är det mothårs som gäller. Detta är det bästa sättet att säkerställa närmaste rakningen med så få drag som möjligt. Dessutom, om förberedelserna är genomförda korrekt så, borde du inte behöva oroa dig för irriterad hud efter rakning. Om du är benägen till att få inåtväxande hårstrån så bör du dock överväga att byta och raka i skäggets växtriktning som man ska. Du kommer inte få så nära rakning på så få drag, men i stället kommer du att minimera hotet om att råka ut för inåtväxande hår eller få röda prickar efter rakning.

Glöm inte att skölja bladet med varmt vatten mellan varje drag. Det finns ingen anledning att dra nästa drag med hyveln om bladet bär med sig död hud, avrakade hårstrån och rester från rakkrämen. Målet är att varje drag med bladet ska vara effektivt.

5. Rakbalsam mot irriterad hud efter rakning

Precis som när du öppnade porerna och mjukgjorde stubben med att ta en varm dusch och tvätta ansiktet innan rakningen, måste du nu stänga igen allt igen. Börja med att skölja bort eventuella lösa hårstrån och rester från olja och rakkrämen med kallt vatten. Blöt sedan din alunsten och dra den över området som rakats för att tona och stänga porerna.

Du kan även använda exempelvis VMV Hypoallergenics 1635 Anti-Bump After Shave Solution för att desinficera och rengöra porerna, särskilt om du är benägen för att bli röd efter rakning.

Avsluta sedan med ett bra rakbalsam, som lugnar, återfuktar och fräschar upp huden Använd exempelvis Musgo Real Classic Scent After Shave Balsam eller The Merchant of Venice Nobil Byzantium Saffron After Shave Balm för att ge fukt, skydda och förstärka din hud. Ett rakbalsam fungerar som en sköld och hjälper till att motverka rakbränna och irriterad hud efter rakning.

Hantering av irriterad hud, rakbränna och klåda efter rakning

Rakning kan ofta resultera i flera hudrelaterade problem. Vanligast är irriterad hud, rakbränna och klåda, särskilt i områden som ansiktet, benen, underlivet eller där skägget växer. Dessa symptom kan vara smärtsamma, obehagliga och, i vissa fall, svåra att hantera. Men genom att förstå orsakerna och lära sig hur man effektivt behandlar dessa problem, kan du säkerställa en smidigare och mer behaglig rakning.

Varför din hud kliar efter rakning

Det är vanligt att uppleva klåda efter rakning, särskilt om huden inte har förberetts ordentligt eller om rätt teknik inte används. Klåda kan uppstå på grund av skärsår från gamla eller trubbiga rakblad, eller när huden blir irriterad av friktionen från alla drag med rakhyveln. För att undvika detta bör du alltid se till att din hud är väl förberedd, återfuktad och rakbladet är nytt och fräscht.

Hantering av irriterad hud efter rakning av ansiktet och skägg

Rakning av ansiktet, benen, underlivet eller skägget kan ibland leda till röd, irriterad hud efter rakning, särskilt om huden är känslig eller om huden inte är förberedd på själva rakningen. Det är alltid viktigt att tvätta huden med mild rengöring före rakning, använda en bra rakgel eller rakkräm, och avsluta med alunsten och lugnande rakbalsam för att förebygga irritation och röd hud.

Vad du ska göra om det bränner i ansiktet efter rakning

Om du upplever en brännande känsla i ansiktet efter rakning kan detta vara ett tecken på irritation eller en allergisk reaktion. För att lindra brännskadan kan du använda en kall kompress på det drabbade området och applicera en lugnande kräm eller gel. Om du märker att det bränner i ansiktet efter varje rakning kan det vara värt att överväga att byta till en annan rakprodukt eller till en ny rakhyvel med färre blad samt även överväga en alternativ rakmetod.

Allt du behöver veta om rakbränna

Allt du behöver veta om rakbränna

Rakbränna är en av de mest besvärliga biverkningarna av rakning, och det representerar en kombination av klåda, rödhet och ibland små finnar som uppstår efter att man har rakat sig. Den uppstår på grund av friktionen från rakbladet mot huden, särskilt om huden inte är ordentligt förberedd och återfuktad eller om rakbladet är gammalt och trubbigt.

Orsaker till rakbränna

  • Dåligt förberedd hud: Innan du rakar dig, bör huden vara väl återfuktad och ren. Torr hud är mer benägen att få rakbränna.
  • Trubbiga rakblad: Ett trubbigt blad orsakar mer friktion och kan dra av hårstråna istället för att skära dem rent. Detta kan orsaka rödhet och irritation.
  • Fel teknik: Om du rakar mot hårets växtriktning när stråna är långa, kan det orsaka inåtväxande hår och ökad irritation.

Så undviker du rakbränna

  • Återfukta huden: Börja med att duscha i varmt vatten eller tvätta ansiktet med varmt vatten. Det mjukar upp hårstråna och gör huden mer mottaglig för en närmare rakning.
  • Använd rätt produkter: En bra rakgel eller ett kvalitets rakskum hjälper till att skapa en skyddande barriär mellan bladet och huden, vilket minimerar risken för rakbränna.
  • Avsluta med en lugnande produkt: Efter rakning, tvätta ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna och dra din alunsten över det nyrakade området, applicera därefter ett rakbalsam. Dessa produkter kan hjälpa till att lugna huden och förhindra rakbränna.

Avslutande råd för en smidigare rakupplevelse

Att hålla din hud fri från irritation, rakbränna och klåda kräver rätt förberedelse, teknik och eftervård. Genom att följa råden i denna artikel får du verktygen för att uppnå en mjuk, klar och bekymmersfri rakning. Men kom ihåg, rätt verktyg gör hela skillnaden.

Är du redo att ta din rakning till nästa nivå? Upptäck vårt noga utvalda sortiment av högkvalitativa rakprodukter här hos oss på Glamazon. Vare sig det är rakborstar, balsam eller nya rakblad - vi har allt du behöver för den perfekta rakningen. Handla nu och upplev skillnaden.

Allt om hur man rakar sig >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer