Lektion 1: Inåtväxande hårstrån

Alla som någonsin har lidit av inåtväxande hårstrån vet hur smärtsamma de kan vara, för att inte tala om hur de ser ut. Men att hantera dessa elakingar efter rakning är lättare än vad du tror.

Bli av med inåtväxande hårstrån

Bli av med inåtväxande hårstrån

Vi på Glamazon är här för att hjälpa dig bli av med inåtväxande hårstrån du lider av och även ge några nyttiga tips om hur du kan förhindra att de återkommer i framtiden.

Steg 1: Vad man kan göra för att motverka inåtväxande hårstrån

Exfoliera huden regelbundet. Inåtväxande hårstrån (pseudofolliculitis barbae) är en ihållande irritation som orsakas av rakning och uppstår när hårstrån rullar ihop sig inuti hårsäcken eller växer snett. Oftast är själva orsaken till inåtväxande hårstrån att smuts eller döda hudceller blockerar hårsäckens öppning vilket gör att hårståna istället börjar gräva sig in i huden när de misslyckas med att komma ut ur öppningen. En bra ansiktsskrubb som Brickell Renewing Face Scrub hjälper till att ta bort gamla döda hudceller så hårstråna kan växa utan hinder och hjälper även till att lyfta hårstråna som precis har börjat växa in. Applicera med mjuka cirkulära rörelser, fokusera på halsområdet.

Om du inte är sugen på att använda en fysisk exfoliering kan du också välja en kemisk ansiktsrengöring eller peeling ansiktsmask som innehåller glykolsyra. Det tar försiktigt bort orenheter från dina porer samtidigt som du undviker att smuts ansamlas som täpper till dem. Det finns många högkvalitativa produkter som innehåller glykolsyra, inklusive våra två favoriter här nedan:

Brickell Glycolic Acid Face Wash

Inåtväxande hårstrån - Brickell Glycolic Acid Face Wash

Vi har redan nämnt skrubben från Brickell i kampen för att motverka inåtväxande hårstrån. Glycolic Acid Face Wash är en bra rengöring som exfolierar, rengör och löser skonsamt upp inkapslad smuts med hjälp av glykolsyra och naturliga växtextrakt på samma gång som hudens fuktbarriär bevaras. En perfekt mjukt skummande ansiktsrengöring som ger en klarare och mer jämn hudstruktur. Låt den ligga kvar någon minut på huden för att låta de aktiva ingredienserna tillgodose huden lite extra.

Brickell Glycolic Acid Face Wash >>>

Recipe for men Peeling Mask

Inåtväxande hårstrån - Recipe for men Peeling Mask

För att bli av med inåtväxande hårstrån så är denna peeling mask från Recipe for men en bra produkt att använda. Formulan med pilbarksextrakt och glykolsyra löser upp tilltäppta porer och avlägsnar gamla hudceller vilket gör att hårstråna kan växa med enkelhet. Bara lägg ett tunt lager av denna ansiktsmask en till två kvällar i veckan på lätt fuktig hud. Låt sedan masken få verka i upp till 2 minuter och massera därefter varsamt med cirkulära rörelser innan du sköljer av den noga med ljummet vatten.

Recipe for men Peeling Mask >>>

Steg 2: Se till att din rakteknik är perfekt

Raka ordentligt. En dålig rakteknik är en av huvudorsakerna till inåtväxande hårstrån. Ta god tid på dig med att förbereda huden ordentligt inför rakning med mycket varmt vatten och följ alltid hårväxtens riktning med din rakhyvel. Om du inte gör det så riskerar du att förvränga hårsäckarna och uppmuntra oregelbunden skäggväxt.

För att säkerställa att din hud tas om hand på rätt vis, investera i en raktvål eller rakkräm av god kvalitet och överväg även pre-shave produkter som man applicerar innan sitt raklödder. Vi pratade lite i steget innan för att motverka inåtväxande hårstrån om peeling. Vill du ta det ett steg längre så är rakborste något du bör börja använda. En rakborste ger huden än lättare peeling och hjälper även till att resa stubben som ska rakas, vilket i sin tur gör att det blir lättare att skära hårstråna jämnare, och i slutändan bidrar det till att få bort inåtväxande hårstrån.

Du vill hålla din hud så återfuktad som möjligt under rakningsprocessen, samtidigt som du vill minska risken för skärsår och motverka rakbränna, vilket kan orsaka inåtväxande hårstrån när de läker. För en komplett rakningsprocess så rekommenderar vi att du kollar in hur man rakar sig.

Steg 3. Hur får man bort inåtväxande hårstrån

Hantera varsamt. Inåtväxande hårstrån försvinner oftast av sig själva efter ett tag, så försök inte raka eller rycka bort stråna, eftersom risken är stor att du får permanenta ärr. Om du däremot upptäcker att hårstråt tittar fram tillräckligt mycket så att du kan få tag i bara det med med en pincett utan att irritera och skada den omgivande huden. Då kan du försiktigt dra ut det.

I det här fallet, sterilisera en pincett i förväg för att förhindra att bakterier kommer ner i hårsäcken och förvärrar situationen. Det är även bra att rengöra området med en mild tvål, försiktig peeling av huden och sedan applicera en mjukgörande kräm. Ibland kommer du att märka att inåtväxande hår har utvecklat ett "vitt huvud" som liknar en liten knöl. Se till att du försiktigt tar bort allt detta, bredvid håret och applicera sedan en produkt som Gentlemen’s Tonic Soothing Aftershave Balm för att lugna irriterad hud.

Vi hoppas att lektion 1 har varit till hjälp och har lärt dig allt du behöver veta om inåtväxta hårstrån. Glöm inte att kolla in nästa lektion.

Lektion 2: Exfoliering >>>