Fri frakt över 589 kr

Av alla sätt som finns för att väcka nytt liv i tråkig, glåmig och trött hud, så är en skonsam exfoliering den effektivaste varianten. Men med den mängd av olika peelande produkter som finns att välja på så kan det bli otroligt förvirrande att veta vilken exfoliering som är det bästa köpet för just din hud. För att hjälpa dig, här på Glamazon har vi tagit oss tid för att ge dig en snabbkurs i hur du ger din hud ett bra peptalk genom att exfoliera ansiktet och kroppen.

Exfoliering

Hudens egen naturliga exfolieringsprocess

Våra hudceller utvecklas i det understa lagret av överhuden och därifrån påbörjar sedan cellerna sin resa mot ytan. På vägen mot ytan blir hudcellerna allt hårdare och förlorar sin fukt, vilket i sin tur leder till att de så småningom faller av från hudens yta i en process som kallas kallas avfjällning eller rättare sagt deskvamation som är den korrekta termen för denna naturliga exfolieringsprocess.

Vår hud stöter bort och skapar miljontals nya hudceller varje dag. Hela poängen med denna naturliga exfoliering är till för att hålla hudens skyddande barriär intakt. Förutom detta så rensas även skadade och kontaminerade hudceller bort, celler som kan vara förorenade med bakterier och andra mikroorganismer.

När vi är unga så förnyas våra hudceller var 12:e till 19:e dag. Och när vi kommit upp i medelåldern har processen bromsat in till att ta cirka 28 till 35 dagar för cellförnyelsen och när vi är gamla kan det ta upp till 90 dagar för denna exfolieringsprocess. Ju långsammare cellomsättningen blir desto svårare får huden att rensa bort sina gamla hudceller naturligt, vilket gör att de istället stannar kvar på hudens yta och ger en matt, trist hud med sämre elasticitet.

Vad gör en exfoliering?

Exfoliering hjälper till att stimulera cellförnyelsen i ett högre tempo än vad huden själv klarar av och på så vis bidrar till förbättrad lyster, en jämnare hudyta och färre rynkor.

AHA-syror hjälper till att exfoliera bort gamla celler från huden och förhindrar att de täpper till porerna. Därför är exfoliering särskilt viktigt för dig med fet problemhy. Försök att avstå från grova skrubbpeelingar, som kan riva upp utslag från akne, då de kan skapa mer problem och även leda till ökad känslighet.

Exfoliering bidrar även till att att snabbare ta bort pigmenterade hudceller och låter pigmenthämmande ingredienser penetrera lättare. Som ett resultat blir hyperpigmenterad hud jämnare och mer klar i tonen. När hudens fuktnivå är låg så uppstår det luckor i dess yttre skyddsbarriär. Genom att exfoliera huden regelbundet så rensar man effektivt bor gamla uttjänta hudceller, och på så vis kan alla mjukgörande och återfuktande ingredienser tränga djupare in i huden. Tack vare detta så stimuleras resan för de nya hudcellerna så de kan nå sin destination uppe på hudens yta lite fortare, vilket hjälper till att upprätthålla hudens fuktnivå. På så sätt kan exfoliering förbättra torr och uttorkad hud.

Snabbkurs i exfoliering

Steg 1: Välj rätt exfoliering

Vad betyder exfoliering egentligen? Det är i grunden bara ett snyggt ord för att ge din hud lite skrubb och polering, genom att befria den från fett, smuts och döda hudceller, för att få huden att se renare, friskare och yngre ut efter processen. Dessutom är exfoliering bra för att förbereda huden innan du använder ansiktskräm och ansiktsmask. Om du har problem med mjäll i skägget så är en peeling första steget för att bli av med detta problem. När det kommer till rakning så är det bra att använda en ansiktsskrubb för att exfoliera ansiktet innan du börjar raka dig då det hjälper till att förhindra inåtväxande hårstrån.

Det finns två huvudformer av exfoliering; först har vi ansiktsskubb för män som använder fysiska partiklar för att ta bort de döda hudcellerna och sen har vi kemisk peeling som exfolierar med hjälp av ingredienser som glykolsyra eller salicylsyra. Vissa, kan även kombinerar båda varianterna för att ge dubbel effekt! Som tumregel när det kommer till att välja rätt exfoliering så passar en ansiktsskubb med fysiska partiklar bra för alla hudtyper förutom de med väldigt känslig hy. Medan kemisk peeling, exfolierande ansiktsrengöring och icke-slipande skrubbar passar alla hudtyper och är bra även för dig med känslig eller fet hud.

Steg 2: Exfoliera inte för hårt

Det bästa sättet att exfoliera ansiktet, är att använda en mild peeling som Brickell Renewing Face Scrub på lätt fuktig hud med mjuka cirkulära rörelser och undvika området kring ögonen. Exfoliera inte för hårt, annars är risken överhängande att din hy kan bli överkänslig. Låt istället skrubben få göra jobbet.

Överanvänd inte peeling heller, om du inte använder en exfoliering som är designad för daglig användning som Ecooking Cleansing Scrub, är det lagom att applicera en till två gånger i veckan. Applicera kemisk exfoliering på samma sätt och altid enligt instruktionerna. Eller varför inte göra saker riktigt enkla genom att använda en ansiktsrengöring med glykolsyra som Brickell Glycolic Acid Face Wash som exfolierar, rengör och samtidigt återfuktar din hud. Du kan även kolla in vår lista med bästa ansiktsskrubb där vi testat och recenserat exfoliering så du ska hitta den perfekta varianten för just din hud.

Steg 3: Glöm inte att exfoliera kroppen

Förbättra din kropp – det är inte bara exfoliera ansiktet som behövs. Huden på din kropp kan också dra nytta av att ersätta hudceller med denna metod, särskilt om du vill förhindra inåtväxande hårstrån på områden som rumpa, bröst och ljumskar. För att göra exfolieringen enkel, ta med Jan Marini Bioglycolic Resurfacing Body Scrub in i duschen eller, om du föredrar mer traditionell kroppsrengöring, använd Truefitt & Hill Invigorating Bath & Shower Scrub två gånger i veckan.

Kroppsskrubb för män är också bra för att förebygga akne genom att ta bort porblockerande fett och smuts, så om du är benägen till att få finnar på bröstet eller andra delar på kroppen, se till att du lägger till exfoliering av kroppen i din hudvårdsrutin. Om du tycker det är krångligt att hålla på med flera olika produkter i duschen så är ett tips att köpa en skrubbvante som St Tropez Exfoliating Mitt, då är det bara tvätta dig som vanligt med din duschgel men istället för att gnida in rengöringen på kroppen med händerna som vanligt, så använder du vanten i stället och på så vis får du både rengöring och exfoliering på samma gång. Snabbt och smidigt!

Nu har du lärt dig allt om exfoliering här i lektion 2, se till att gå över till hur man bekämpar fet hud.

Lektion 3: Behandla oljig hy >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

En kvalitativ fast tvål bör inte bara vara en rengöringsprodukt; den bör vara en helhetsupplevelse som vårdar huden. Den bör dessutom vara så mångsidig att den kan användas både i duschen och vid handfatet. Triumph & Disaster A + R...

Läs mer