Tvål Test - Gahns Badkloss Ängsblom

Gahns var den första industri i Uppsala som drev verksamheten i aktiebolagsform. Gahns var också den första Uppsalaindustri som hade en större export av sina produkter. Det har blivit dags för Herr Glamazon att testa och recensera Gahns Badkloss Ängsblom i sitt tvål test. Hur står sig denna klassiker idag? Är det ett fyrverkeri av nostalgikänslor? Läs vidare här nedan vad Herr Glamazon tycker i sitt tvål test och recension av Badkloss Ängsblom från Gahns.

Gahns Badkloss Ängsblom recension

Gahns Badkloss Ängsblom recension

Henrik Gahn föddes den 1 april 1820 och 1838 började han studera i Uppsala. Ungefär vid samma tid började man förstå bakteriernas roll och att många sjukdomar orsakas av bakterier. Under slutet av 1840-talet visade det sig att när läkarna ägnade sig litet åt enkel hygien och handtvätt med tvål, så sjönk dödligheten dramatiskt. År 1867 startade Henrik Gahn Upsala Tekno-Kemiska Fabrik.

Gahns fabrik i Uppsala före 1914

Gahn hade blivit medveten om att borsyra hade antiseptiska egenskaper och han lanserade ett borsyrepreparat som fick namnet Aseptin. Han visste att behovet att desinfektionsmedel för medicinskt och hygieniskt bruk var stort. Så Gahn lanserade 1871 ett medel under namnet Amykos, förmodligen var detta det första antiseptiska munvattnet i världen. Och redan 1884 började företaget med sin tvåltillverkning.

Paketering av tvål i Gahns fabrik tidigt 1900-tal

Stora produkter förutom tvål blev parfym och eau de cologne, Hega rakbalsam och Watzins Keratin hårvatten som är två stora klassiker som även finns kvar än i dag. År 1908 hade tvål blivit överlägset störst och stod för mer än hälften av Gahns försäljning. Men det ändrades successivt och 1931 hade hårvatten och pomada passerat och blivit den största produktgruppen. Men snart började Gahns få svårigheter i företaget. Varumärket stod inför ett problem när det gällde deras skönhetsprodukter.

Som följd av den vikande efterfrågan så började Gahns göra intensiv reklam för att få ut produkterna till fler konsumenter. Frisörer och specialaffärer var tidigt viktiga kunder till Gahns. Men när varuhus och diversehandeln började saluföra Gahns, tappade Gahns sina traditionella kunder. Frisörerna och specialaffärerna ville ha produkter som inte gick att köpa i dagligvaruhandeln. Det här var i slutet av 1950-talet och Gahns fick svårare att hävda sig på marknaden.

Av alla Gahns tvålar är nog Gahns Badkloss Ängsblom den mest ikoniska. Det är en bekväm överfettad reptvål för dusch och bad som ger ett skönt lödder med frisk doft av ängsblom. Tack vare repöglan hänger den alltid på plats och är bekväm att ha runt handleden vid dusch eller bad så den inte glider iväg. För mig personligen har Gahns Badkloss nått nostalgiskt över sig eftersom både min farmor och mormor alltid hade tvålen i sina hem när jag var litet barn, så bara doften väcker massa trevliga minnen till liv. Vad dofter kan påverka en! Men nu ska jag faktiskt testa och recensera Gahns Badkloss Ängsblom och jag tänkte börja med att gå igenom ingredienserna och vad de gör för huden och sen gå vidare på punkt efter punkt, så nu kör vi.

Vad innehåller Gahns Badkloss?

Själva tvålmassan i Gahns Badkloss Ängsblom består av sodium palmate och sodium palm kernelate. Det här är förtvålad palmolja och förtvålad palmkärnolja. Det innebär att oljorna har genomgått en process där de gått från att vara olja till att bli tvål. Vid tvåltillverkning är det mycket vanligt att man väljer att tillverka just palmolja tvål. Palmoljan är mycket enkel att förvandla till tvål och ger dessutom en ordentligt rengörande effekt.

Nästa ingrediens i tvålen jag kommer prata om här är glycerin. Vi på Glamazon är ett stort fan av glycerintvålar för allt bra glycerinet gör för huden. Oftast när man frågar sig själv, vad är glycerintvål? Så är det Claus Porto Musgo Real Classic Scent Glycerine Soap tanken faller på. Den är ett mycket bra exempel på glycerintvål transparent. För det är just den genomskinliga formulan som är så typisk för glycerintvålar.

Förutom palmolja och glycerin innehåller denna reptvål färgämnen. Den rosa färgen kommer från CI 12490 som är röda pigment. Men genom att bara tillsätta ytterst lite, blir tvålen rosa istället för röd. Gahns Badkloss Ängsblom innehåller även vita pigment. Man kan ju fråga sig varför en tvål innehåller vitt färgämne, när vitt inte är någon färg. I det här fallet har CI 77891 tillsatts för att göra tvålen opak, det vill säga ogenomskinlig.

Det vita pigmentet kommer från mineraler och används ofta för att göra skönhetsprodukter som hårvax och tvål ogenomskinlig. Det vita färgämnet används ofta tillsammans med andra färgpigment, som till exempel i Claus Porto Musgo Real Classic Scent Soap, som har en ogenomskinlig grön färg. Spana gärna in Musgo Real som är mycket omtyckta produkter hos oss på Glamazon.

Hur känns Gahns Badkloss Ängsblom på huden?

Känslan av Gahns Badkloss Ängsblom på huden är mjuk. Formulan är len och sparsamt löddrande. Eftersom denna reptvål inte skummar så mycket, är det mer känslan av en smidig tvålkräm. En tvålkräm är bra för torr hud och innehåller vårdande oljor för att skydda och motverka uttorkning av huden. Ett bra exempel är Percy Nobleman Caffeinated Shampoo & Body Wash som vi gillar mycket här på Glamazon.

Hur känns huden efter man sköljt av tvålen?

För mig känns huden mjuk och behaglig direkt efter att jag sköljt av Gahns Badkloss Ängsblom. Men snabbt förvandlas den mjuka känslan till en känsla av obehag. Min hud svider och kliar och skriker efter fukt. Så vi på Glamazon rekommenderar att du använder denna reptvål där den gör sig bäst, utomhus på sommaren när man ska tvätta sig i en sjö med tvål. På sommaren är huden mindre benägen att bli uttorkad och snöret gör det lätt att hålla i tvålen medans man tvättar sig.

Är doften som klassisk tvåldoft?

Gahns Badkloss Ängsblom recension

Det är verkligen en klassisk tvåldoft på Gahns Badkloss. Tvålen har en doft som väcker minnen till liv och både Ängsblom och även den vita tvålen Skogsblom har dofter som nog alla vill förknippa med just tvål vare sig vi vill det eller inte. Det är det som gör en klassiker. Vi på Glamazon tycker att Gahns Badkloss Ängsblom är nästan lika fräsch som doften på Jack Black Face, Hair & Body Wash. Det här är en ansiktsrengöring, duschkräm och schampo med frisk klassisk tvåldoft som varken känns parfymaktig eller för tung. Det finns många fördelar med rengöringsprodukter som har den friska tvåldoften. Den går bra att matcha med parfym, doften känns inte överväldigande och alla gillar doften av tvål.

Till Produkten >>>

Hur ser Gahns Badkloss Ängsblom ut?

Gahns Badkloss förpackning 2020-talet

Det här är en klassisk oval reptvål med runda hörn. Gahns Badkloss Ängsblom har en rosa färg som inte känns feminin, utan mer grisrosa. På ena sidan av tvålen står det Gahns och på andra sidan står det Made in Sweden. Tvålen har en tjockt vitt bomullssnöre. Kartongen som tvålen kommer i har ändrat design genom åren och är nu en beigerosa kartong. Vi på Glamazon har letat upp bilder på hur förpackningen såg ut tidigare, vit och kungsblå med en bild på tvålen, och tvålen som ligger på en frottehandduk.

Gahns Badkloss förpackning sent 1900-tal

Blir man ren av denna tvål på snöre?

Jag har haft svårt att tvätta mig ren med Gahns Badkloss Ängsblom. Det här är en fast tvål som knappt löddrar. Om jag är i duschen eller badet och inte använder något att tvätta mig med, förutom tvålen och är det stor risk att jag inte kommer känna mig ren efteråt och att jag luktar svett efter dusch. Så för mig har det varit ett måste att ta en skrubbvante på varje hand. Tvålen fyller sitt syfte för en snabb uppfräschning.

Behöver man komplettera Gahns Badkloss med något annat?

Beroende på hur du använt reptvålen finns olika produkter som är bra att komplettera med. Har du använt Gahns Badkloss Ängsblom som hård tvål för händerna kan du behöva en nagelborste trä och manikyrset för män samt en handkräm för snygga händer.

Det som vi på Glamazon sett som vanligast är ändå att reptvålen används för kroppen. Då kan det vara bra att komplettera med bodylotion eller kroppspuder för huden kommer skrika efter fukt när tvålen gjort sitt.

Är denna överfettade tvål en återfuktande tvål?

Att Gahns Badkloss Ängsblom marknadsförs som en överfettad tvål innebär att det förutom tvålmassa även finns fett i den. Fettet tillsätts när man tillverkar hård tvål och omvandlas till tvålmassa. Vill du veta mer om tvåltillverkning läs gärna vår Glamazon guide Rengör din hud med fast tvål. För att tvålen inte ska bli uttorkande överdoserar man fettet. Så när du tvättar dig med tvålen lämnas en lätt fet hinna över huden.

Personligen hade jag önskat att Gahns Badkloss Ängsblom skulle haft lite mer återfuktande effekt än den har. Huden känns återfuktad i knappt en minut efter att jag tvättat mig och sköljt av mig. Sen börjar huden kännas torr och stramande. Det är svårt för mig att säga att det här är en återfuktande tvål, eftersom den inte känts återfuktande för mig. Ska du tvätta dig med denna badtvål med snöre så se till att du följer upp med en bodylotion.

Är Gahns Badkloss Ängsblom bästa fast tvål för kroppen?

För många är Gahns Badkloss Ängsblom förknippat med nostalgi. När man ser reptvålen och känner tvåldoften slungas man tillbaka till sina barndoms somrar på landet. Och det är där tvålen hör hemma. När man ska tvätta sig i en tvättbalja eller ute i en sjö. Vi på Glamazon har svårt att utse denna tvål till bästa fasta tvålen för kroppen i annat än nostalgi-kategorin. Den rengörande effekten är rätt svag och tyvärr känns huden alldeles för torr efteråt.

Är Gahns Badkloss Ängsblom bästa hård tvål för händerna?

Som handtvål räcker Gahns Badkloss Ängsblom väldigt länge. Så om vårt tvål test här på Glamazon endast hade som uppgift att testa om tvålen räcker länge, skulle den ha goda chanser att bli utsedd till bästa hård tvål för händerna. Tyvärr har den gjort mina händer torra och skrovliga, även fast jag försökt motverka det med handskrubb och handkräm. Så just att den ger en obehaglig torr kliande känsla drar ner helhetsintrycket av denna tvål.

Är Gahns Badkloss Ängsblom bästa fast tvål för ansiktet?

Vi på Glamazon skulle kunna säga redan utan att testa att Gahns Badkloss Ängsblom inte är bästa fast tvål för ansiktet. Vi skulle säga att det här är en badtvål och inte en ansiktstvål. Men vad vore ett tvål test om man inte testat tvålen i skarpt läge. För nostalgikänslan i en tvättbalja på landet går den bra att använda som ansiktstvål. Men inte annars, den är på tok för hård mot huden i ansiktet.

Till Gahns >>>