Rengör din hud med fast tvål

Rengör din hud med fast tvål

När du tänker på din groomingrutin, tänker du kanske främst på din rakning och ansiktsvård, trots att du som många män duschar och tvättar dig varje dag, och det är också en del av din dagliga rutin. Den här guiden kommer handla främst om hård tvål, även kallad fast tvål och hur de används för klassisk hudrengöring. En hård tvål associeras lätt med dess rengörande egenskap, och kan kanske anses som en mer effektivare variant än den flytande duschkrämen generellt sett. För när det kommer till rengöring av hud och kropp är det möjligt att du kanske ser bilden framför dig av hur du står i duschen med just en fast tvål på snöre eller utan.

Varför det är skillnad på fast tvål och flytande tvål

När du tvättar dig tänker du förstås att du rengör dig med tvål. Du tvättar händerna med tvål, du tvättar kroppen med tvål, och kanske tänker du även att schampot du tvättar håret med i grund och botten är en tvål. Men sanningen är att många av produkterna vi använder för rengöring, inte egentligen är tvål, utan syntetiskt framställda tensider. Skillnaden på fast tvål och flytande tvål är just oftast mängden tillsatta tensider. Nu kanske du även undrar över vad som får kallas för tvål och vad en tensid är för något och om det har någon betydelse vilken produkt du väljer, för det viktigaste för dig när du tvättar dig, är ju ändå att bli ren och det blir du ju i vilket fall oavsett om tvålen är fast eller flytande.

 

Duschtvål med sulfatfria tensider löddrar mindre

Tensider är i grund och botten ämnen som minskar ytspänningen. När ytspänningen minskar blir det möjligt att blanda ämnen som olja och vatten. Olja och vatten är i sitt naturliga tillstånd oblandbara. Detta har lett till att tensider har fått stor användning inom kemiindustrin. Förutom att minska ytspänningen och blanda oblandbara ämnen, har de syntetiskt framställda tensider, vi pratat om även rengörande egenskaper, varför de blivit så otroligt vanliga i framförallt flytande tvålar.

Syntetiskt framställda tensider arbetar ofta ihop med alkohol för att rengöra och lösa upp smuts, fett, olja, hartser och vaxer. Alkoholen hjälper även till att ta bort bakterier och virus. Tensider är vanligen lättnedbrytbara vilket gör att de inte skadar miljön. Beroende på vilken modell av tensid vi tittar på löddrar de mer eller mindre och de finns även de som inte löddrar alls. Till exempel sulfatfria tensider är ofta något mindre löddrande. Detta kan dock skapa lite förvirring, då just skummet eller löddret är så pass förknippat med rengöring, och man tänker att ju mer det löddrar desto bättre rengör duschtvålen.

Duschtvål doftar gott av parfym

En nackdel med syntetiskt framställda tensider kan vara lukten. Därför tillsätts i stort sett alltid parfym i tillverkningsprocessen. Parfym tillsätts mest för att dölja doften från tensiderna. Att tillsätta parfym är i sig inte nödvändigt för den rengörande effekten, däremot kan vi uppskatta att duschtvålen doftar gott, vilket leder tillbaka till att vi ofta tänker att ju bättre den löddrar och ju godare den luktar, desto bättre är den flytande tvålen.

Hur man upplever lukt av kemiska ämnen är individuellt, men just när man tvättar sig vill man gärna ha en fräsch doft. Dock kan även parfymämnen i sig orsaka allergi och känslig hud, varför man kanske inte vill ha en alltför kraftfullt parfymerad produkt. Och har du en duschtvål hemma som kanske inte doftar sådär jättegott, kan du nu se den med helt nya ögon, det har alltså inte tillsatts mer parfym än nödvändigt för att dölja lukten från tensiderna.

Mildare tensider i duschtvål av högre kvalitet

Det som kan upplevas som ett problem med syntetiskt framställda tensider är att de kan ha en tendens att vara alltför avfettande och starka. Detta märks främst genom att du har torr hud på kroppen och behöver smörja in huden ofta. Nu är inte alla tensider starka, utan det finns även mer eller mindre milda varianter. Om du däremot upplever att din hud känns torr och stramar efter att du tvättat dig med din vanliga duschkräm, så kan det vara tensiden som är boven i dramat.

Så om du har möjlighet välj istället att testa en hård tvål och se om det gör skillnad på din torra och stramande hud. Dock förstår vi att en tub eller flaska med flytande duschtvål är mer praktisk att ta med sig om du till exempel ska till gymmet eller resa bort. När det gäller gäller de flytande varianterna av tvål är det nästan alltid bäst att använda en av högre kvalitet då de ofta innehåller naturliga eller mildare tensider och bättre ingredienser i största allmänhet.

 

Hur man tillverkar en fast tvål

En riktig tvål tillverkas med hjälp av en blandning av fett och en lösning med lut. Lut kan även kallas för natriumhydroxid, kaliumhydroxid eller kaustiksoda. Lut är en så kallad basisk eller alkalisk lösning som traditionellt sett utvunnits ur askan från hårda träslag även kallat asklut. Det går förstås bra att utvinna asklut även från askan av medelhårda eller mjuka träslag, dock har askan från hårda träslag ansetts bättre för framställningen av lut.

Processen när olja och lut omvandlas till tvål kallas förtvålning, saponifiering, eller försåpning. Under förtvålningen reagerar fettsyrorna i oljan på det basiska i lutet och bildar tvålen. Det är just därför det behövs olja eller fett vid framställning av tvål, och varför det inte heller är möjligt att tillverka tvål utan lut. Dock går det förstås bra att använda sig av färdig tvålmassa eller glycerinmassa.

Traditionell fast tvål innehåller endast oljor

Det som kallas glycerinmassa är massan som blir efter att fettsyrorna reagerat med det basiska. När de reagerat färdigt finns ingen lut kvar, utan lutet har helt enkelt omvandlats. När processen anses färdig är när massan härdats och är hård. Detta kan ta olika lång tid beroende på tillverkningsmetod. Därför kan du titta på innehållsförteckningen på en traditionellt framställd tvål och upptäcka att den endast innehåller olika fetter och oljor. För när lutet omvandlats kan man säga att oljorna och fetterna är de enda som finns kvar.

Varför massan kallas glycerinmassa är för att under förtvålningsprocessen frigörs glycerin ur oljan. Glycerin känner du säkert till för dess återfuktande och mjukgörande egenskaper. En annan egenskap glycerin har är att den hjälper till att låsa in fukt i huden. Beroende på hur pass fet tvål man önskar att tillverka kan man välja att behålla den naturliga nivån av glycerin i tvålmassan, avlägsna en del av glycerinet, eller till och med tillsätta extra glycerin.

Vad en hård tvål gör med huden

En effekt du kan märka när du går över på att använda hård tvål av högre kvalité är att du blir renare. Det är en speciell känsla när man kommer ut ur duschen och inte känner ett uns av svettlukt. En annan effekt du kan känna är att dina problem med torr hud och klåda över kroppen, långsamt börjar avta. I och med detta löser sig även problemet med att behöva smörja in kroppen ofta. Nog kan du fortfarande behöva det, men det kan bli mer sällan.

Våga prova lite nya alternativ på rengöring, och börja må bra i din egen hud igen.

Vårt utbud av hård tvål >>>