Fri frakt över 589 kr

Rakning skulle kunna vara din favoritsysselsättning, och med några få taktfasta åtgärder, kan du göra din rakning till en mycket skonsammare upplevelse för huden, och på så sätt uppnå din bästa rakning någonsin.

Hur rakar man sig?

I år kommer du att stå framför spegeln och ägna i genomsnitt 60 timmar åt rakning. Över en livstid blir det 138 dagar, och jämför man in tid, är det över 2000 fotbollsmatcher du skulle kunna ha sett istället. Och, när du är färdig med din livstids rakning, kommer du att ha avlägsnat sammanlagt 8.2 meter skäggstubb.

Få den bästa rakningen någonsin

Så varför anstränger vi oss så pass mycket för ett par renrakade lena kinder? Faktum är att rakning får oss ofta att känna oss renare, fräschare och överlag mer välvårdade. Många hävdar också att den renrakade stilen är enklare att bära upp, då fler anser att de passar bättre i det.

Rakning är en ritual du gör dagligen, åtföljd av svårigheter, som risken för skärsår och rakbränna. Tänk även på att trots bekvämligheten av att använda engångshyvel, är de ofta hårda mot huden, vilket gör rakhyvlar med utbytbara blad, till ett bättre alternativ. Allt för att du ska få chansen att uppnå den bästa rakningen någonsin.

Steg 1 - Hur man rakar sig

Så här följer några få enkla steg hur man rakar sig på bästa sätt för det lenaste resultatet, till följt av känslan av att du verkligen tagit hand om din hud. Rakning ska avnjutas och vara en så behaglig ritual som möjligt för dig, därför kommer vi även att tipsa om rakprodukter som kan hjälpa dig att komplettera och lyfta din vanliga rakrutin.

Ge din hud tid att vakna upp före rakningen

På grund av vätskeansamlingar i huden när du sover, kan den ha en tendens att vara något mer uppsvälld och påsig just när du vaknat. Så ge din hud tid att vakna upp och låt svullnaden lägga sig. När du piggnat till lite kommer du även att känna dig mer alert och redo att ta dig an rakhyveln. Till följd av detta får du bättre resultat av din rakning.

Testa att utföra din rakning efter duschen

Om du har tillgång till en spegel i duschen som är fri från vattenånga, kan det även rekommenderas att du rakar dig i duschen. Det tar endast ett par minuter för det varma vattnet och ångan att penetrera skäggstubben och få hårstrået att expandera. När håret vidgar sig blir det mjukare och mycket enklare att raka.

Ägna en tanke åt att om du blöter håret fullgott innan rakning, blir kraften som krävs för att raka hårstrået, reducerad med upp till 70%. Dessutom kommer ångan och det heta vattnet att öppna upp dina porer för att släppa ut smuts och överskottstalg. Nu är du redo att svinga din rakhyvel och förvandla även en kraftig skäggstubb till silkeslen perfektion.

Mjukgör skäggstubben för bästa möjliga resultat

Du kan fråga valfri barberare om hemligheten bakom en superb rakning. Alla kommer att ge dig exakt samma svar, nämligen att hemligheten ligger i förberedelsen. Det är här de så kallade pre-shave produkterna kommer in i bilden.

Rakning under stress, kommer endast att resultera i ett ojämnt slutresultat, och en hud som utsatts för alldeles för mycket påfrestning. Nyckeln till att nå framgång med din rakning är att mjukgöra skäggstubben. Innan du ens greppar tag i din rakhyvel, ägna ett par minuter åt att förbereda huden och håret.

För att få ut bästa möjliga resultat av din rakning, är steg ett att rengöra ansiktet med en ansiktsrengöring, gärna en djuprengörande. Använd varmt vatten och se till att avlägsna orenheter och överskottstalg.

Komplettera gärna med en ansiktspeeling för att peela bort döda hudceller, som annars kan täppa igen porerna och orsaka inåtväxande hårstrån och rakfinnar. Det kan låta simpelt, men detta kan ha en stor effekt på resultatet av din rakning.

När din hud är ren och dessutom skäggstubben är ren, kommer det varma vattnet hjälpa din rakkräm att komma till sin fulla rätt. Ett rent hårstrå har lättare att absorbera vatten, och du vill att skäggstubben ska absorbera så mycket vatten som möjligt för att mjukas upp. Rakkrämen eller raktvålen löddrar bättre på ren hud, och blir således enklare att arbeta in, för ju bättre du arbetar in den, desto enklare kommer din rakhyvel att glida.

Steg 2 - Vilken produkt ska jag raka mig med

Steg två i Glamazons guide till den bästa rakningen någonsin, är att du väljer din rakprodukt. Raklödder, rakgel, rakkräm och rakolja har alla i grund och botten samma syfte, att skapa en skyddande barriär mellan din hud och din rakhyvel och att underlätta rakningen.

En bra rakprodukt med återfuktande egenskaper är även att föredra om du använder grävlingsborste. Detta för att förebygga att din rakborste torkar ut vilket i sin tur leder till att den tappar hår.

Tänk på att en borste av naturhår, är ett naturmaterial, som är ett levande material. På samma sätt som håret på ditt huvud, behöver det tas om hand om. En rakborste som mår bra har även en längre livslängd.

Rakgel

Rakgel ger dig bra glid och har även återfuktande effekt. Dessutom är de enkla att använda och går snabbt att applicera. Det finns rakgel som är transparent, denna typ är således bra när du vill se vart du rakar dig.

Raklödder

Raklödder är som rakgel, enkelt och bekvämt att använda. Säkerställ gärna att det är ett raklödder som är snällt mot din hud. För eftersom du antagligen kommer att välja att använda dig utan raklödder för att du har bråttom och vill ha något som går snabbt, ställer det lite högre krav på din produkt, då den helst ska hinna med att återfukta och mjuka upp skäggstubben på kort tid.

Rakkräm

Rakkräm är oftast den rakprodukt som ger dig det rikaste löddret. Rakkräm är liksom raktvål en traditionell produkt med lång historia. Många rakkrämer är glycerinbaserade för ett extra krämigt lödder samt för att förebygga att din hud torkar ut.

Rakkrämen lägger sig som en skyddande kudde mellan din hud och din rakhyvel och är idealiskt att använda för män med grov skäggväxt. Rakkräm går bra att använda med eller utan rakborste, det är lite beroende på vad du föredrar, men även på vilken rakkräm du använder.

Ofta hjälper rakborsten till att löddra upp din rakkräm riktigt ordentligt, även om det kan fungera bra att ta lite rakkräm i händerna och löddra upp den utan borste. Det finns även rakkrämer som lämpar sig bäst att använda direkt ur förpackningen precis som de är.

Rakolja

Att raka sig med olja har en gedigen historia och blir mer och mer populärt med åren, möjligtvis för att fler män ger rakoljan en chans och provar den. Den man som föredrar rakolja är ofta lyrisk över dess fördelar. De bästa rakoljorna är baserade på kallpressad högkvalitativ olja.

Rakolja är speciellt bra för dig som ägnar dig åt konturrakning och vill bibehålla din stil. Eftersom de låter dig se vart du rakar dig kan du ta hänsyn till skäggfrisyren och låta din rakhyvel skapa rena skarpa linjer runt getskägg, polisånger och mustascher.

Det är lätt hänt att man tar för mycket, men det räcker ofta bra med tre eller fyra droppar av rakoljan för en nära och bekväm rakning. Applicera på fuktig hud och massera in ordentligt.

Raktvål

Raktvål ska inte förväxlas med vanlig fast tvål. Raktvålar har mycket mer återfuktande egenskaper och skapar ett mycket rikare lödder. Ibland levereras de i förpackningen med rakskål, ibland som så kallad refill, som du lägger i en egen skål.

Raktvålar är designade för att användas tillsammans med rakborste, du behöver således rakborsten för att kunna löddra upp tvålen på ett bra sätt. Det är här de skiljer sig från vanlig fast tvål, som löddrar av sig själv när du blöter den med vatten.

Prova gärna några olika rakprodukter för att se vad som passar dig bäst. Det kan även vara bra att anpassa rakprodukten efter årstid, då du kan känna för något lättare under sommaren, och samtidigt behöva något fetare under vintern.

Sen finns det många män som har en hel garderob med rakprodukter i badrumsskåpet för att kunna variera sig. Transparenta produkter är som sagt bra för konturrakning, ett raklödder bra när du har bråttom, och raktvålen när du vill ge dig själv lite egentid.

Steg 3 - Hur rakar man sig på bästa sätt

Steg tre i Glamazons guide till den bästa rakningen någonsin är att helt enkelt applicera din produkt. Applicera din rakprodukt på varm och fuktig hy. Massera in den varsamt med cirkulära rörelser, och säkerställ att du täcker den delen du vill raka, samt att du lyfter skäggstubben.

Detta går bra att göra med fingertopparna, men beroende på rakprodukt kan du få ett bättre resultat genom att använda rakborste. En annan funktion som borsten har är att den ger en exfolierande effekt, förutsatt att du använder en borste med lite styvare borst.

Exfolieringen hjälper till att avlägsna döda hudceller för en ren och klar hy som ser mer hälsosam ut. Även om du använder en rakborste som ger en rivig känsla och därmed exfolierar, kan det vara bra att komplettera med en ansiktspeeling, då borsten bara exfolierar ett begränsat område. Peelingkrämen kan du applicera över hela ansiktet och halsen ner mot bröstet, för att mjuka upp och skrubba huden riktigt ren.

Resultatet blir en hud som känns len när du tar på den och även mer spänstig. Sen förebygger det inåtväxande hårstrån och pormaskar. Men det är viktigt att exfoliera även om du inte har fet hy. Torr hy som flagnar, behöver också tas om hand, för när alla döda hudceller är avlägsnade, kan huden mer ta åt sig av din hudvård och närande ingredienser.

En ansiktspeeling kan användas någon gång i veckan, eller varje dag. En mild kan du använda oftare, och en kraftfull mer sällan. Känn dig fram beroende på vilken produkt du använder. En bra peeling ska kännas rivig, men inte smärtsam.

Steg 4 - En bra rakning ska inte kännas

Nu har du förstått hur viktigt förberedelse och pre-shave produkter är för din rakning och det är dags att göra dig redo att börja med rakningen. Din skäggstubb är preparerad så den är fuktig, mjuk och ditt val av rakprodukt har lagt sig som en skyddande kudde över stubben, det är dags att ta fram rakkniven eller hyveln.

Hur rakar man sig bäst

För att få ut det mesta möjliga ur din rakhyvel är det viktigt att du lär dig att hantera rakhyveln på rätt sätt. Det är rätt enkelt om du följer följande ledord. Du vill ju känna att rakhyveln ger den effekten du eftersträvar.

Hur du rakar dig och använder rakhyveln eller rakkniven handlar i första hand om trycket. Alla har ju hört om att man inte ska trycka för hårt, men hur hårt får man trycka, och när är det för hårt?

Regeln är att använda ett så lätt tryck som möjligt, att mest bara hålla hyveln mot huden och dra den längs med. Använder du dig utav en hyvel med lite tyngd i fungerar det ofta bra att låta hyveln göra jobbet, i och med att tyngden från hyveln i sig skapar ett lagom lätt tryck.

Använder du dig av en mer lättviktig modell, exempelvis en engångshyvel i plast, ger hyveln i sig, i och med den långa vikten, inte tillräckligt med tryck. Då får du öva på att hålla hyveln mot huden, och dra den längs med. Tänk att ju lättare tryck desto bättre.

Har du mjukat upp skäggstubben med varmt vatten, och använder dig av en bra rakkräm i kombination med vasst rakblad, så behövs inte särskilt mycket tryck appliceras för att ge en bra rakning. I och med att skäggstråt blir lättare att kapa när det är uppmjukat, och en bra rakprodukt hjälper dig att få en riktigt hudnära rakning.

Det är också ofta trycket som leder till skärsår, så genom att lära dig att raka utan att trycka, kan du nästan helt slippa skärsår. Och är det några envisa hårstrån som blir kvar, trots att du gått på dom flera gånger, är risken att du till slut kommer trycka för hårt, och skära dig.

Lösningen på detta, är återigen förberedelsen. Lägg lite mer fokus på ansiktsskrubben, och lite mer tid på att jobba in rakkrämen. Tanken med detta är att håren ska lyfta, och därmed bli enklare att komma åt för att kapa så nära huden som möjligt.

Hur rakar man ansiktet

När du sen ska till med hyveln, och skäggstubben står redo i rätt position, räcker det bra med lätta, korta, och vänliga drag med rakhyveln. En bra rakning ska inte vara smärtsam, en bra rakning ska inte ens kännas.

Tänk dig att ditt svidande rakvatten, helt plötsligt inte svider längre. Då har du uppnått en skonsam rakning. Rakning ska handla om att raka bort skäggstubb, inte skada huden.

Här kan det också vara bra att tänka på att ju färre blad desto bättre. Flera rakblad kommer att fresta på huden mer, än färre. Jämför du exempelvis en säkerhetshyvel med ett blad, med en Fusion rakhyvel med fem blad, så behöver du dra säkerhetshyveln fem gånger, för att åsamka samma slitage på huden, som Fusion hyveln gör med ett drag.

Så om du är den som upplever mycket obehag vid rakning, kan det vara bra att testa att byta till en hyvel med färre blad. Detta kan även vara en mycket bra lösning om du har problem med röda prickar efter rakning.

Tänk även på att skölja hyveln regelbundet under rakningens gång, och att alltid göra det under hett vatten. Det är särskilt viktigt om du använder dig av en rakolja, då hett vatten är bättre för att lösa upp och skölja bort olja.

När det kommer till att välja modell på rakhyvel eller rakkniv, är det en fördel att välja en med lite tyngd i. Tyngden i sig gör hanteringen enklare och är bra när du vill säkerställa att du använder dig av rätt rakteknik.

En annan sak som kan vara bra att ha i åtanke när du ska köpa rakkniv eller rakhyvel och funderar på modell, är att välja en du känner dig bekväm med, och som fungerar med din hud.

Steg 5 - Börja raka

Börja med det enklaste områdena först, som kinderna och hakan, och avsluta med de svårare områdena. På så sätt har skäggstubben på de svårare områdena, fått mer tid på sig att mjuka upp sig, och blir därmed enklare att raka bort när du väl kommer dit.

Hur ofta ska man raka sig

En annan central del i rakningen är vilket håll du rakar dig åt. Det kan vara frestande att raka mothårs i tron om att det kommer att ge dig ett mer silkeslent resultat. Men ofta skapar det bara onödig irritation för huden. Så för att vara på den säkra sidan, raka alltid medhårs om du vill undvika röda prickar efter rakning.

Om det var ett tag sedan du rakade dig, kan det vara bra att trimma mer längden på skägget med en skäggtrimmer innan du rakar. Rakhyvlar är främst designade för att tackla kort skäggstubb och har du trimmat ner längden på skägget kommer det med stor sannolikhet att minska risken för obehag och irritation under rakningen.

Ta hand om dina rakverktyg

Att ta hand om och underhålla dina instrument kan också förhöja kvalitén på din rakning. Slöa rakblad är en av de största orsakerna till rakbränna. Så se gärna till att dina rakblad är i bra kondition.

Kom ihåg att skölja av rakbladet efter rakning och gör det i hett vatten. Känner du att du behöver göra rent din rakhyvel eller rakkniv, går det bra att trätta den med lite tvål och vatten. Även om det oftast räcker bra att bara skölja den.

Hur man rakar sig

Tänk på att skrubba med borste och torka med frottehandduk kan slita på ditt rakblad och göra det slött, så var gärna lite försiktig just med rakbladet. När du är klar med din rakning och har sköljt eller tvättat din hyvel, är det bra att förvara den på ett bra sätt fram tills nästa rakning.

Det gör du med fördel genom att förvara din rakhyvel i ett snyggt ställ. Vi på Glamazon har olika rakhyvelställ beroende på om du söker ett som passar till säkerhetshyvel, mach3 rakhyvel eller fusion.

Använder du rakborste när du rakar dig, sköljer du av borsten när du är klar med din rakning. Kramar försiktigt ut överflödigt vatten, och placerar rakborsten i ett rakborstställ med borsten nedåt.

Steg 6 - Ta hand om din hud efter rakningen

Innan du sköljer huden efter rakning, kan du känna med händerna om du har missat några skäggstrån. Känner du dig helt len, är det bara att skölja.

För att lugna huden efter rakning samt för att stänga porerna är kyla bra. Kyla ner huden kan du göra antingen genom att avsluta med att skölja ansiktet i kallt vatten, eller genom att lägga ett kallt omslag.

Kallt omslag lägger du när du tar en fuktig kall handduk direkt från kylskåpet och sveper runt området som rakats. Låt det kalla omslaget verka en liten stund innan det är dags för att vårda huden efter rakning.

Nu applicerar du ditt val av produkt att använda efter rakning, eller om du använder en kombination av olika produkter. Här kan det vara bra att testa sig fram till vad man föredrar för att ta hand om huden.

Ansiktstoner

Ansiktstoner är särskilt bra för att avlägsna rester som blivit kvar efter rakningen. Om du sköljt och torkat ansiktet men forfarande har rester av hår och rakkräm kvar, applicerar du lite ansiktstoner på en bomullsrondell och stryker över ansiktet.

Ansiktstoner är även bra att använda om du inte har problem med att det blir rester kvar. Olika ansiktsvatten har olika effekter, men generellt sett kan man säga att de ofta har en porsammandragande effekt, vilket innebär att de tightar till och stänger porerna.

Detta gör att stora porer ser minde iögonfallande ut. Dessutom är ansiktsvatten att föredra om du har lätt för att bli glansig i ansiktet, då de kan hjälpa till att matta ner huden. Ansiktsvatten kan även ha fler fördelar, som att de kan vara balanserande eller förebygga förtida åldrande.

Rakvatten

Rakvatten har ofta två effekter. Dels är det trevligt att klappa in lite rakvatten som luktar gott, dels hjälper även rakvattnet till att stänga porerna efter rakning. Rakvatten är en väldigt enkel produkt att använda.

Man tar bara lite rakvatten i händerna och klappar in det över nyrakad hud. Rakvatten har en lång historia och man kan nästan säga att rakvatten använts sen urminnes tider. Det är en riktig klassiker i många mäns badrum.

Rakvatten har ofta en hög alkoholhalt vilket kan göra att det känns som att det svider när man applicerar det. Dock är detta lite beroende av din hudtyp samt huruvida du fått skärsår eller inte. Det kan även vara så att det svider olika mycket från gång till gång, eller inte svider alls.

Om rakvattnet svider, har du med största sannolikhet fått skärsår, och även om det inte syns med blotta ögat, kan huden vara alltför ansträngd efter rakningen. Detta behöver egentligen inte ens bero på rakvattnet i sig, utan kan vara andra saker.

Som att du hoppat över pre-shave produkten, hur man rakar sig, stressat under själva rakningen, eller inte sett efter dina rakblad. Är detta fallet, är också risken för röda prickar efter rakning större. Och då kan det vara just ett rakvatten med hög alkoholhalt du behöver.

För trots att det i så fall svider en liten stund, hjälper alkoholen till att minska risken för röda prickar och röd hud efter rakning.

Rakbalsam

Rakbalsam används för att lugna rakbränna och återfukta. Detta är en bra produkt för dig som söker något som fixar allt i ett svep. Den återfuktande effekten gör att du ofta kan använda rakbalsamet istället för ansiktskräm.

Dessutom tar det hand om små skärsår efter rakning, och kan även innehålla ingredienser som hjälper till att reparera huden efter rakning. Rakbalsam är också enkelt att använda, ta bara lite i händerna och massera in.

Alunsten

Alunsten är ett naturmaterial som har använts i tusentals år inom hudvård, särskilt när det kommer till rakning. Den har flera fördelaktiga egenskaper när det handlar om att ta hand om din hud efter en rakning.

När man har rakat sig kan huden bli irriterad, och det är här din alunsten kommer in i bilden. Om du skulle få ett litet skärsår eller två under rakningen, kan en alunsten snabbt stilla blödningen och lugna irriterad hud. Den har en naturligt adstringerande effekt vilket betyder att den drar samman hudens porer och hjälper till att minska blödning och svullnad.

För att använda alunsten, fukta den lätt med kallt vatten och stryk över de områden du precis har rakat. Du kommer att känna en lätt stickande känsla, vilket är helt normalt. Detta hjälper till att desinficera och lugna huden.

Utöver sina läkande egenskaper är alun också känd för att vara en effektiv naturlig deodorant, eftersom den hjälper till att neutralisera bakterier som orsakar dålig lukt.

Slutord om konsten att raka sig

Att raka sig är en konst i sig. Oavsett om du är nybörjare eller veteran inom rakningens värld, så finns det alltid något nytt att lära sig för att förbättra din upplevelse. Från att ge din hud tid att vakna upp, till att välja den bästa produkten för din hudtyp, till att ta hand om din hud efter rakningen – varje steg är viktigt. Så nästa gång du funderar över "hur rakar man sig", eller "hur ofta ska man raka sig", kom ihåg de steg och tips som tagits upp i denna artikel. Med rätt verktyg, produkter och teknik kan varje rakning bli en njutbar ritual snarare än ett nödvändigt ont. Och kom ihåg, oavsett om du väljer att vara rakad eller inte, så är det viktigaste är att du känner dig bekväm och nöjd med ditt val.

Är du redo att ta din rakning till nästa nivå? Upptäck vårt breda sortiment av kvalitativa rakprodukter här hos oss på Glamazon. Förbättra din rakrutin idag!

Våtrakning med säkerhetshyvel >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

En kvalitativ fast tvål bör inte bara vara en rengöringsprodukt; den bör vara en helhetsupplevelse som vårdar huden. Den bör dessutom vara så mångsidig att den kan användas både i duschen och vid handfatet. Triumph & Disaster A + R...

Läs mer