Stressad Hud

Generellt sett är stress dåligt för hälsan och något vi bör försöka undvika, och alla som set The Wolf of Wall Street och andra filmer I hektiska miljöer vet vad extrem stress kan göra. Men är du medveten om att det även kan påverka vår hud?

Stressad Hud - Leonardo Dicaprio I The Wolf of Wall Street

Finnar av stress

Stress är en väldigt stor del i vårt livspussel nuförtiden och kan komma från flera orsaker helt utanför vår kontroll. När stressen väl slår in, så påverkar den hela kroppen negativt, allt från vår hy till hår, naglar och även våra inre organ. Just därför är det viktigt att lyssna på sin kropp i god tid och lära sig tolka indikationerna som framkallas av stress och hur man bekämpar symtomen effektivt för att bibehålla en god hälsa.

Vad är stress?

Stress är en naturlig reaktion i kroppen när vi utsetts för för situationer som kräver mer av oss eller när vi känner oss pressade. Stress kan ha sin upprinnelse från vår egen omgivning, fysiskt bemödande och även komma från mental press som vi skapar från våra alldeles egna tankar. Men det kan likaså vara positivt med att utsätta oss för lite stress. Detta hjälper oss att vara taggade, fokuserade och motiverade så vi kan fullfölja de uppgifter vi håller på med och även undvika fara, med en lättnadskänsla efteråt. Å andra sidan blir stress negativ för oss när vi inte kan varva ner eller släppa taget om orsakerna till de ökade stressnivåerna vi utsätter oss för, vilket i sin tur leder till att vi bygger upp ännu mer stressrelaterad spänning.

Stressad hud

Stress kickar igång en slags kemisk reaktion i kroppen som i sin tur kan ha stor effekt på villkoren för vår hy. Olika stressad hud symtom inkluderar att huden påverkas, reagerar och blir känslig för det som inträffar runt omkring oss i vardagen. Det är vår naturliga kämpa eller fly-instinkt som aktiveras av stress. När vi väl råkar ut för stressad hy så blir det även svårare för huden att återhämta sig och läka från olika åkommor.

Stressad Hud - Leonardo Dicaprio i The Wolf of Wall Street

Stressad hud symtom

Mörka ringar under ögonen - Förutom brist på sömn så kan även stress leda till att man känner sig och ser tröttare ut, än vad man faktiskt är. Det finns även ett starkt samband mellan just stress och diverse hudtillstånd så som torra fläckar, klåda och eksem. Om man är riktigt stressad så är chansen även rätt stor att man inte får tillräckligt med skönhetssömn, eftersom just stress kan störa våra sömnmönster. För att bekämpa mörka ringar under ögonen, svullnader och stress så prova använda Barber Pro Super Eye Mask.

Stressfinnar - Då stress i regel leder till fet hud, så bidrar det även till att öka utsikterna för att utlösa olika relaterade utbrott som exempelvis akne, vuxenakne och stressfinnar i ansiktet. För att kontrollera fet hud, så prova att rengöra huden med Percy Nobleman Charcoal Scrub och applicera sedan Percy Nobleman Age Defense Moisturizer för återfuktning.

Torrare hud - Stress kan göra huden mer känslig, vilket ofta leder till uttorkning. Och när vi är stressade så tenderar vi att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten, medan vi fortsätter att hälla i oss koffeinrika drycker som göra att vi blir uttorkade.. Om du märker att din hud börjar kännas torr, prova Depot Daily Face Moisturizer för ansiktet, och för kroppen rekommenderar vi Depot All In One Skin Lotion för att återställa fuktbarriärern.

Stressrynkor - Att stressa lite för mycket kan tyvärr få negativ påverkan på ansiktsuttrycket. Om vi konstant känner oss anspända så är det även stor sannolikt att vi börjar rynka pannan och kisa med ögonen oftare. Och just göra sådana uttryck hela tiden kan med tiden till stress symptom som djupa rynkor i pannan och tydliga kråkfötter runt ögonen.

Tunt och grått hår - Stress kan ha en accelererande effekt på hårets livscykel, vilket i sin tur kan leda till man går in i nedgångsstadiet tidigare och börjar tappa hår och få högt hårfäste lite snabbare än normalt. Utöver detta så kan även stress bromsa in produktionen av melanin i håret, vilket kan bidra till grått hår snabbare än norrmalt.

Stressa av med hjälp av hudvård

För att behandla hudproblem som uppstår till följd av stress, behöver man hitta avkopplande vägar som hjälper en att stressa av i vardagen. Men hur åstadkommer man detta? Ett första steg är att minska ned på onödiga stresskällor i vår vardag, men vi kan även hjälpa vår hud och våra sinnen med rätt hudvårdsprodukter från Glamazon! Låt dig inspireras av dessa fyra tips:

1# Stärk hudens försvar

För att hantera hudproblem orsakade av stress, är det bra att stärka hudens försvar med milda hudvårdsprodukter. Använd produkter med antioxidanter, vitaminer och ceramider, som förbättrar hudens barriärfunktion. Starta med en skonsam ansiktsrengöring och fortsätt med ett näringsrikt serum och ansiktskräm anpassade efter din hudtyp. Håll dig till 'mindre är mer'-principen för att inte överbelasta huden.

2# Förlita dig på dofter

En del dofter kan genom vårt luktsinne effektivt bidra till avslappning. Användningen av aromaterapi, där rogivande kompositioner med noter som lavendel, kamomill och bergamott ingår, har länge varit en beprövad metod för att skapa lugn och välbefinnande. Dessa dofter påverkar det olfaktoriska systemet och hjälper kroppen att slappna av. För kvällsritualer, överväg ett lugnande bad berikat med rogivande badolja, följt av att applicera en återfuktande hudlotion med lugnande essenser som lavendel. Avrunda din avkopplingsstund genom att tända ett doftljus som ger en stillsam atmosfär i ditt hem, vilket kan bidra till en mer avkopplande och bättre sömn.

3# Koppla av med en ansiktsmask

Ett av de mest effektiva sätten för att minska stress och samtidigt sköta om sin hud, är att använda en avkopplande ansiktsmask. Detta enkla men kraftfulla steg i din hudvårdsrutin kan ge både fysisk och mental avkoppling i vardagen. Satsa på lugnande och snälla ingredienser som exempelvis bisabolol eller allantoin, som är kända för att lindra irritation, rodnad och stressfinnar i ansiktet. Medan masken verkar, ta tillfället i akt att verkligen koppla av. Glöm inte att ställa in telefonen på ljudlöst!

4# Välgörande kurbehandling

Vid hektiska perioder i livet så kan huden behöva lite extra kärlek för att återgå till sin normala balans. En intensiv kurbehandling med återfuktning och essentiella oljor med omega-fettsyror hjälper till att stärka hudens barriär och ge lyster och spänst. Regelbunden användning av serum, masker och oljor under denna kur hjälper huden att återhämta sig och erbjuder också en chans till mental avkoppling.

Finnar stress - Kan stress orsaka finnar?

Ja, stress kan absolut påverka huden, bland annat genom att orsaka stressrynkor och utslag i ansiktet. Stress kan även leda till akne, men det kan likaså orsaka plötsligt dålig hy och stressutslag. Att befinna sig under ständig stress gör det svårare för kroppens villkor för resistens att bekämpa infektioner och olika stressad hud symtom, parallellt som man får fet hud, vilket gör en mer mottaglig för stressutslag, finnar och andra hudproblem.

Hur man blir av med stressfinnar

Symtom på att man har stressad hud kan visa sig som olika stressutslag och finnar, vilket följaktligen kan uppkomma på grund av tilltäppta porer. När vi är utsatta för stress så kan våra porer lätt bli tilltäppta på grund av den ökade talgproduktionen, vilket även kan resultera i att man får olja i porerna. Detta sker när talgkörtlarna producerar alldeles för mycket talg än norrmalt, vilket i sin tur får våra sebaceous filament att se ut som mörka fläckar på huden. Detta symtom har inget med pormaskar eller akne att göra och här få du i stället ett par uppskattade sätt för att bekämpa stressfinnar:

1. Ändra kosten - En del livsmedel vi stoppar i oss kan bidra till ökad risk för finnar. Så om man vill bli av med stressfinnar kan det vara en god idé att skära ned på exempelvis olika transfetter, socker, pasta, vitt ris och vitt bröd.

2. Rengör ansiktet - För att effektivt bekämpa stressfinnar är det viktigt att regelbundet rengöra huden. Detta hjälper till att avlägsna överflödig talg, smuts och döda hudceller som kan täppa igen porerna och sin tur leda till finnar. Använd bästa ansiktsrengöringen för just din hudtyp, och se till att tvätta ansiktet regelbundet både morgon och kväll för att skonsamt bekämpa orenheter och även råda bot på stressad hy.

3. Niacinamide - Denna antiinflammatoriska och aktiva substans i produkter mot akne är känd som vitamin B3 och hjälper till att motverka finnar. Niacinamide kan vara bra att ta till för att just förebygga uppkomsten av småfinnar och jobbiga inflammerade bölder. En annan fördel med denna ingrediens är att den också motverkar ärrbildning och missfärgningar på huden.

4. Zink - Känd för sina hudvårdande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör det till en effektiv ingrediens i kampen mot stressfinnar genom att reglera talgproduktionen och minska inflammation.. Att inkludera zink i din kost, antingen genom mat eller kosttillskott, eller använda hudvårdsprodukter som innehåller zink kan vara ett effektivt sätt att minska uppkomsten av finnar och förbättra hudens allmänna tillstånd.

5. Salicylsyra - Kraftfull antiinflammatorisk ingrediens som bekämpar stressfinnar genom att djuprengöra porerna, minska inflammation, rodnad och avlägsna döda hudceller, Regelbunden användning av hudvårdsprodukter med salicylsyra kan hjälpa till att kontrollera överproduktionen av talg, vilket är en vanlig följd av stress, och därmed även bidra till att minska uppkomsten och få bort finnar snabbt.

Tips på hur man reducerar stressnivåerna

Stressad hud - Eddie Murphy och Dan Aykroyd i Ombytta Roller

För att effektivt eliminera symtom på stressad hud är det viktigt att lära sig hur man reducerar stressnivåerna i kroppen. Så här är några förebyggande åtgärder som kan vara bättre prioriteringar framför symtomlindring för att bli lika avstressade för en hektisk dag som Eddie Murphy och Dan Aykroyd i Ombytta Roller.

Träna mer - Regelbunden fysisk aktivitet är effektiv för att minska stress. Det hjälper inte bara till att frigöra endorfiner, vilka är kroppens naturliga humörhöjare, det förbättrar även sömnkvaliteten, vilket är bra för mörka ringar under ögonen, då de kan uppkomma vid stress.

Sov bättre - En god natts sömn är avgörande för att minska stress. Skapa en avslappnande kvällsrutin, undvik skärmar innan sänggåendet och sträva efter att försöka få 7-9 timmars sömn varje natt. En god natts sömn gör gott för stressad hy.

Lär dig säga nej - Att sätta gränser och inte ta på sig för mycket ansvar kan vara avgörande för att hantera stressnivåer. Att lära sig att säga nej till för många åtaganden kan minska stress och ge dig mer tid för återhämtning och avkoppling.

Vila och ta pauser - Ta regelbundna pauser under dagen för att återhämta dig, speciellt under stressiga perioder. Korta pauser för meditation, andningsövningar eller bara en snabb promenad kan göra underverk för att sänka stressnivåerna i kroppen. Prova Barber Pro Warming Eye Mask som lugnar och hjälper ögonområdet att slappna av trötthet eller stress.

Minska på koffein-, alkohol- och nikotin - Dessa stimulantia kan öka stressnivåerna och påverka sömnen negativt. Genom att minska intaget av kaffe, alkohol och undvika rökning kan du hjälpa din kropp att hantera stress mer effektivt plus att det även har fördelar vid dålig hy i ansiktet.

Stress och svett

När man svettas vid stress, är det helt enkelt kroppens automatiska sätt för att kyla ner sin egen temperatur. Detta är en konsekvens för huden, då den naturligt börjar svettas av stress, vilket beror på höjda kroppstemperaturer. Det kan även vara så att svett som produceras vid stress skiljer sig åt och kan medföra en högre risk att vara illaluktande snarare än vara en normal svettning.

Stress svettningar kommer i första hand från de apokrina körtlarna, snarare än från de ekrina körtlarna, som är de primära svettkörtlarna i kroppen. De apokrina körtlarna är i regel de största svettkörtlarna, och finns i större utsträckning på områdena med mer kroppshår på vår kropp som exempelvis i armhålorna och runt genitalierna. Mängden man svettas vid stress i armhålorna ligger i regel på ungefär 30 gånger högre än vad vi norrmalt svettas i viloläge.

Svett som kommer från apokrina körtlar har en benägenhet att innehålla en högre andel protein och lipider vilket i sin tur kan orsaka illaluktande svett. Detta uppstår vid stress när bakterier på huden bryter ned dessa proteiner och lipider, detta resulterar i en obehaglig kroppslukt. Genom att applicera Recipe for men Antiperspirant Deodorant Stick i förebyggande syfte så kan du skydda dig från att svettas vid stress i 24 timmar, samtidigt som denna deodorant lugnar, återfuktar och motverkar irritation.

Hur får man bättre hy i ansiktet >>>