Vilken rakhyvel med ett blad ska jag välja?

Säkerhetsrakhyvlar, ofta kända som enbladsrakhyvlar, har blivit alltmer populära tack vare deras precision och förmåga att ge en närmare rakning. Om du är nyfiken på våtrakning med säkerhetshyvel, kommer du märka att de finns i många varianter, designade för olika typer av användning – allt från daglig rakning av ansiktet till mer specialiserade behov som kroppsrakning eller för de som har särskilt känslig hud.

Vilken rakhyvel med ett blad ska jag välja

Eftersom varje person har unika behov och preferenser när det kommer till rakning, är det viktigt att välja en rakhyvel med ett blad som passar just dig. Genom att sätta dig in i de olika modellerna och vad de erbjuder kan du enkelt hitta en säkerhetsrakhyvel som kommer förvandla din rakupplevelse till det bättre.

Men hur avgör man vilken hyvel som är rätt? Nyckeln ligger ofta i rakhuvudets design. För att göra ett bra val kan det vara användbart att välja rätt huvud på din säkerhetshyvel.

Rakhuvudet

En flerbladshyvel från dagligvaruhandeln är i praktiken bara ett skaft - det är själva rakblads-kassetten som bestämmer hur den rakar. På en klassisk rakhyvel med ett blad är det själva huvudet på rakhyveln som bestämmer bladets vinkel och avstånd till huden. Därför kan rakresultatet skilja sig åt mellan olika säkerhetsrakhyvlar. Ingen modell på rakhyvel kan sägas vara "bäst" i allmänhet, utan det handlar om vilken som passar bäst för just dig. En avgörande faktor är utformningen av själva kammen, då det är denna som glider över huden.

Det finns flera olika modeller av kammar som erbjuder olika egenskaper och fördelar. Låt oss ta en närmare titt på de mest populära modellerna:

Stängd kam

Rakhyvel med stängd kam

Den stängda kammen är den vanligaste modellen när det kommer till rakhyvel med ett blad och även den som är snällast mot huden. Vilket gör den lämplig som säkerhetshyvel för nybörjare. Anledningen till att den kallas "safety razor" på engelska är att bara en liten del av rakbladet är exponerat, vilket säkerställer en mild och skonsam rakning. Kammen håller bladet på ett optimalt avstånd från huden, vilket minimerar risken för skärsår och irritation samtidigt som den erbjuder en jämn och nära rakning.

Rekommenderas för: Personer med normal till lätt skäggväxt, de med känslig hud, och särskilt för säkerhetshyvel nybörjare.

Öppen kam

Rakhyvel med öppen kam

Den öppna kammen har distinkta tänder, likt en hårkam, designade specifikt för att räta ut och lyfta hårstråna, vilket för rakbladet närmare huden. Denna design gör att den ger en närmare rakning än med stängd kam och hanterar lättare långa eller tjocka skäggstrån. Anledningen till att många erfarna användare föredrar den öppna kammen är att den kan hantera grov och lång skäggväxt mer effektivt.

Rekommenderas för: De med tät skäggväxt, de som rakar sig sällan och för erfarna användare.

Kroppsrakning

Rakhyvel för kroppsrakning

Rakhyvlar med kam avsedda för kroppsrakning är särskilt designade för att hantera kroppens konturer. Huvudet på dessa hyvlar är ofta stängt på sidorna för att minska risken för skärsår, särskilt i mer svåråtkomliga områden. En annan viktig designaspekt är det stora utrymmet inuti huvudet, vilket säkerställer att hår och skum lätt kan sköljas bort under duschen.

Rekommenderas för: De som rakar ben, intimområden eller huvudet.

Justerbar kam

Rakhyvel med justerbar kam

Justerbara rakhyvlar erbjuder en unik fördel: användaren kan justera avståndet mellan rakbladet och kammen, vilket möjliggör en skräddarsydd rakningsupplevelse. Denna flexibilitet innebär att man kan bestämma hur nära rakningen blir, vilket är särskilt användbart för dem som använder samma hyvel för både skägg och kropp eller har särskilda hudområden som tenderar att reagera med irritation.

Rekommenderas för: De som önskar en variabel rakningsintensitet, eller de som använder samma hyvel för både skägg och kropp samt de med känsliga områden.

Välj skaft efter dina preferenser

Många undrar över skillnaderna mellan de olika säkerhetsrakhyvlarna från Edwin Jagger. Faktum är att de flesta av Edwin Jaggers rakhyvlar med stängd kam använder sig av samma DE89 rakhuvud, vilket betyder att de erbjuder identiska rakningsupplevelser - idealiskt för nybörjare.

Edwin Jaggers rakhyvlar med stängd kam

Du kan därför med fullt förtroende välja en rakhyvel med ett blad baserad på det skaft och den design du finner mest tilltalande. Som en jämförelse använder alla Mühle-hyvlar med öppen kam samma typ av rakhuvud, känd från modellen Mühle R41. Dessa olika rakhuvuden kan även köpas separat, vilket gör det möjligt att senare byta ut ditt huvud från stängd till öppen kam. Det är dock viktigt att notera att på Merkur Twist-modellerna är kammen integrerad med skaftet och kan inte bytas.

Ett Speciellt Undantag: Edwin Jagger 3one6

Edwin Jagger 3one6 rakhyvel med stängd kam

Edwin Jagger 3one6 sticker ut från mängden. Inte bara för sin unika design, utan också för att den erbjuder en annorlunda rakningsupplevelse än andra Edwin Jagger-modeller. Tillverkad av rostfritt stål i stället för krompläterad mässing, är 3one6 särskilt hållbar och dess delar är bearbetade med stor precision. Visst, det är ett exklusivare alternativ, men investeringen kommer att vara lönande på lång sikt.

Trots att 3one6 har en stängd kam, rakar den närmare än DE89, men den är inte lika aggressiv som Mühle R41 eller andra öppna kam-hyvlar. Den finns tillgänglig med ett huvud i borstat rostfritt stål och ett urval av skaft i olika färger.

Anpassa hyveln med rätt val av rakblad

Ingen har patent på att göra traditionella rakblad. Därför kan du välja och vraka tills du hittar den typ som passar perfekt för din hud och hårväxt!

Utöver huvudet på hyveln påverkar också bladen rakningen. Samma rakhyvel kommer att raka mildare med Derby Extra rakblad och närmare med Feather rakblad. Se mer om hur valet av rakblad påverkar din rakhyvel med ett blad här!

Upptäck fördelarna med rätt rakhyvel

Varje ansikte, skägg och hudtyp har sina unika behov. Här hos oss på Glamazon erbjuder vi ett brett utbud av säkerhetshyvlar, rakblad, och andra tillbehör så du kan hitta den perfekta kombinationen för dig. Utforska vårt noga utvalda sortiment och höj standarden på din rakupplevelse. Om du letar efter tips på hur du får bäst resultat, kolla in vår guide om hur du kan få en nära rakning med säkerhetshyvel. Så vänta inte, upplev fördelarna med en traditionell rakning idag!

Sköt om din säkerhetshyvel >>>