Sköt om din säkerhetshyvel

Genom att ta väl hand om din säkerhetshyvel och vårda den ömt så kan den hålla hela livet ut. Förutom grundläggande punkter som att inte tappa hyveln i golvet, slå den hårt i handfatet eller dra åt delarna för hårt så tänkte vi här dela med oss här av fyra bra punkter som hjälper till att sköta om och öka livslängden på din säkerhetshyvel.

Sköt om din säkerhetshyvel

1. Rengör säkerhetshyveln efter användning.Efter varje rakning gör det till vana att rengöra din säkerhetshyvel. Börja med att montera isär hyveln och skölj sedan delarna under rinnande vatten efter användning. Det är betydelsefullt att få bort rester från gammalt skägg och lödder, annars är risken att resterna lägger sig mellan de olika delarna och rakhyveln kan bli problematisk att nyttja.

2. Storstädning av alla delar

Cirka en gång, var fjärde till sjätte månad bör du ge din säkerhetshyvel en ordentlig storstädning för att avlägsna döda hudceller. Detta gör du enklast genom att tvätta alla delar med en duschtvål som innehåller hög halt av fettlösande tensider, det går även bra att använda diskmedel för detta ändamål. Eftersom delarna på säkerhetshyveln är av modell mindre så rekommenderar vi att byta ut diskborsten mot en mjuk tandborste. Tänk på att tvätta med borste och torka med handduk kan slita på ditt rakblad och göra det slött, så var gärna lite försiktig med just själva rakbladet. Det viktiga här är att det är delarna på din säkerhetshyvel som blir grundligt rengjorda.

3. Desinficera rakhyveln

Det är lätt att glömma, men rakhyveln kan ansamla flertalet skadliga bakterier. Uppbyggnaden av döda hudceller, gammalt skägg och produktrester skapar en perfekt miljö för bakterietillväxt. Särskilt om du skurit dig tidigare, haft säkerhetshyveln liggande löst på handfatet eller i necessären och i synnerhet om någon lånat ditt kära rakdon. Det är relativt enkelt att desinficera en rakhyvel. Häll först en liten mängd diskmedel eller flytande tvål i en skål med varmt vatten. Blötlägg delarna i cirka 30 minuter. Efteråt sköljer du av dem och låter dem torka innan du monterar i hop din säkerhetshyvel igen. Undvik att desinficera rakbladet eftersom det tenderar att bli slött av att ligga i varmt vatten.

4. Byt rakblad med jämna mellanrum

Hur ofta ska man byta rakblad? Det här är en fråga som varierar från person till person beroende på skäggstrånas tjocklek och styvhet. Även förberedelser, val av produkter, hur aggressivt du rakar och hudens känslighet spelar roll, men i snitt håller varje blad för två till fem rakningar. Det är bra för din säkerhetshyvel att regelbundet byta rakblad innan det blir för slitet. på så sätt nöter du mindre på själva hyveln.

Tänk även på att vattentemperaturer på över 30 grader påverkar härdningen på rakbladet och därmed dess livslängd och skärpa. En annan viktig anledning till att byta rakblad ofta är för att bakterietillväxten börjar radan vid första användningen. Rengör bladet efter varje rakning och byt rakblad med jämna mellanrum på så sätt förlänger du livslängden avsevärt på din säkerhetshyvel.