Välj rätt huvud på din säkerhetshyvel

Det finns många modeller och variationer på en klassisk säkerhetshyvel. Vilken ska man välja om man är nybörjare? vilken ska man använda vid kraftig skäggväxt? Vilken ska man välja för att få en nära rakning fast man har känslig hy?  Allt handlar om att välja rätt huvud. Det traditionella huvudet som omsluter rakbladet på säkerhetshyveln med en egg på varje sida finns i olika versioner och utföranden beroende på hur aggressiv, medel eller mild rakning man vill ha.

Välj rätt huvud på din säkerhetshyvel

I den här guiden reder vi på Glamazon ut alla begrepp och modeller så du kan välja rätt säkerhetshyvel utifrån dina förutsättningar för att få en hudnära rakning med mindre irritation och slippa problem som röda prickar, irritation och rakfinnar.

Stängd kam - Bra säkerhetshyvel för nybörjare

Detta är den vanligaste modellen på huvud och är mycket bra för nybörjare. Stängd kam kallas även closed comb eller straight cut och består av ett skydd som omsluter rakbladet. En stängd kam på säkerhetshyveln tillhandahåller en skonsam och mycket nära rakning som passar de allra flesta män. Huvudet är en perfekt inkörsport till klassisk våtrakning eftersom konstruktionen skyddar bladet från att exponeras och gör rakhyveln enkel att hantera för nybörjare.

Öppen kam - Bra säkerhetshyvel för kraftigt skägg

Den här modellen på huvud är perfekt för män med en besvärlig, kraftig eller tätare skäggväxt eller för de som vill odla en tredagarsstubb. Öppen kam kallas även open comb och passar de som är bekväma med sin säkerhetshyvel och kan sin rakteknik. Den ger en aggressivare rakning och högre exponering av bladet eftersom det endast täcks av en tandad överdel på huvudet. En öppen kam ger en bladvinkel som tillåter en mycket aggressivare och intensivare våtrakning för extremt hudnära rakning.

Tvinnat rakhuvud - Inget för nybörjare

Detta är en smart variant på den stängda kammen fast med en twist. Huvudet är tvinnat och arbetar enligt giljotinpcinripen för att skära skäggstråna diagonalt utan friktion. Säkerhetshyveln går vanligast under namnet slant bar-hyvel, och har en specifik konstruktion med sitt tvinnade rakhuvud för att ge fler vinklar att arbeta med. En slant bar är i regel svårhanterlig för nybörjare eftersom risken att skära sig är så stor om man inte har helt kontroll på sin rakteknik, men rakhyveln är perfekt att använda om man har känslig hud då den ger mindre slitage och minimalt med friktion.

Ställbart rakhuvud - Valfri bladexponeringen

En ställbar säkerhetshyvel ger större valfrihet med bladexponeringen utifrån hur skäggväxten ser ut och hur nära men vill att rakbladet ska ta. På tillexempel Merkur Progress och Futur vrider man på skaftet för att justera exponeringen och bestämma om man vill ha effekten från en stängd kam eller gå vidare till aggressivare rakning. Resultatet med ett ställbart rakhuvud är bekväm och extremt nära rakning med mindre rakfinnar, röda prickar, inåtväxande hårstrån och utslag. Man bör redan ha en bra inövad rakteknik med säkerhetshyvel innan man ger sig på den ställbara modellen då den kan vara krånglig att raka sig med som nybörjare.