Torr hårbotten? Bra tips för att slippa torr kliande hårbotten

De flesta av oss har någon gång i livet upplevt kliande hårbotten eller hårbottenproblem av något slag. Mjäll, torr hårbotten, svamp eller till och med psoriasis? Oavsett vilket problemet är eller varit så kan vi nog enas om att när det väl kommer till irriterad hårbotten så kan det orsaka mycket oro och bekymmer för oss alla, men som tur är behöver behandlingen inte vara särskilt komplicerad.

Torr hårbotten? Bra tips för att slippa torr kliande hårbotten

Går du runt och ofta kliar på huvudet? Då vet du garanterat att klåda i hårbotten inte är något att leka med! Lyckligtvis finns det så många olika saker du kan göra och ta till för att få hjälp mot torr hårbotten.

Här kommer vi på Glamazon att gå igenom och utforska alla de vanligaste orsakerna till torr och kliande hårbotten, samt berätta om de bästa hårbottenbehandlingarna vi rekommenderar. Dessutom berättar vi om din kliande hårbotten orsakas av mjäll eller torr hårbotten.

Vad är klåda i hårbotten?

Din hårbotten är hud, vilket innebär att den kan bli irriterad och klia precis som den övriga huden på kroppen. En torr, kliande hårbotten kan orsakas av många olika faktorer av samma anledning som vanligtvis orsakar klåda i kroppen som exempelvis säsongsmässiga förändringar, kost och allergier med mera. Men det kan dock även finnas några andra specifika orsaker till problem med klåda i hårbotten som involverar mer än bara hårbottenområdet, vilket vi kommer gå in på lite mer senare när vi går i genom varför det kliar på huvudet.

Vilka är symtomen på torr kliande hårbotten?

Det mest framträdande symptomet när det kommer till torr hårbotten är vanligtvis klåda! Så om du märker av att du ofta går runt och kliar på huvudet och i din hårbotten, kan det vara anledningen precis som när det handlar om kliande skägg. Det sägs att vissa personer med klåda i hårbotten till och med har som vana att klia sig i hårbotten medans de sover! Ett annat symptom som är vanligt när det kommer till torr, kliande hårbotten är fjällning, vilket gör att det lätt kan förväxlas eller misstas för mjäll.

Varför har jag torr kliande hårbotten?

Klåda i hårbotten brukar uppstå när den naturliga fuktbalansen störs, men det finns även flera olika orsaker till torr, kliande hårbotten, som till exempel:

 • Ålder: Ju äldre vi blir, desto sämre kan hårbotten producerar sina naturliga oljor, vilket i sin tur leder till torr hårbotten som följd av detta.
 • Hormonella förändringar: Likaså kan hormonella förändringar göra huden torr och även mer benägen till klåda i hårbotten.
 • Stress: En allt för stressig livsstil kan orsaka många problem som manligt håravfall och även orsaka inflammation, vilket i sin tur kan leda till kliande hårbotten. Även om det inte är något fel på din hud så kan således stress faktiskt aktivera dina kliande receptorer! För att minska stress, prova meditation, andningsövningar, yoga och för även gärna dagbok för att se vad som fungerar för just dig när det kommer till stress klåda i hårbotten.
 • Genetik: Om någon av dina föräldrar har torr hud, så är chansen relativt stor att även du har det, eller kommer få uppleva hudtorrhet senare i livet.
 • Säsongsmässiga förändringar: Detta är den absolut vanligaste orsaken till torr hårbotten, särskilt när det kommer till vintermånaderna då temperaturerna skiftar med att vara kallt ute och varmt inne, vilket kan torka ut din hud. Det kan därför vara klokt att du alltid har ett bra schampo för torr hårbotten tillgängligt vid behov.
 • Dåliga matvanor: Om du äter en obalanserad kost och inte får i dig rätt kombination av näringsämnen så kan detta leda till klåda i hårbotten som följd av detta.
 • Rökning: Om du röker så kan det orsaka inflammation och torka ut huden, vilket i sin tur kan resultera i torr kliande hårbotten.

 • Yttre påfrestningar: Luftföroreningar kan också orsaka inflammation, vilket gör hårbotten torr och kliande. Om du är bosatt i en region med höga nivåer av luftföroreningar är det särskilt viktigt att använda ett bra schampo för torr hårbotten.
 • Överkänslighet och allergier: Om du upplever klåda och att det kliar på huvudet så kan det handla om överkänslighet eller allergi från någon ingrediens i dina hårprodukter eller något du ätit. Vissa vanliga ingredienser i hårvårdsprodukter kan irritera huden om du är känslig och kan i så fall orsaka en irriterad och kliande hårbotten.

När ska man oroa sig över klåda i hårbotten?

Så hur kan man avgöra om det handlar om torr hårbotten man har, eller om klådan i hårbotten i själva verket är ett tecken på ett allvarligare problem?

ska man oroa sig över klåda i hårbotten

Om du upplever att hårbotten kliar extremt och att det framförallt uppstår sår när du kliar på huvudet, om så är fallet så är det dags att boka in ett möte med din läkare.

Ytterligare indikatorer på att ett läkarbesök kan vara nödvändigt inkluderar om du upplever torra, flagnande fläckar i samband med din klåda i hårbotten. Detta kan vara tecken på att du har ett bakomliggande problem, såsom mjäll, eksem eller eventuellt psoriasis.

Mjäll eller Torr hårbotten: Vad är skillnaden?

Hur vet man om den klåda i hårbotten som man upplever orsakas av mjäll eller torr hårbotten? Det tänkte vi faktiskt gå in på lite närmare nu, eftersom just mjäll ofta brukar förväxlas med torr hårbotten.

Skillnad på mjäll och torr hårbotten #1:

När vi kommer till torr hårbotten så den vanligaste orsaken till detta en otillräcklig mängd sebum i hårbotten, medan mjäll orsakas av överdriven sebumproduktion. Denna form av mjäll orsakas på samma vis som skäggmjäll och seborroiskt eksem. Andra symtom på seborroiskt eksem är fet, röd, flagnande hårbotten.

Skillnad på mjäll och torr hårbotten #2:

Mjäll brukar vanligtvis orsakas av en svampinfektion i hårbotten eller av svamp i skägget, medan torr hårbotten oftast har sin grund i miljö- eller livsstilsfaktorer.

Skillnad på mjäll och torr hårbotten #3:

Flagor orsakade av mjäll är i allmänhet större än de som kommer från en torr hårbotten. Dessutom så brukar mjällflagor tendera att vara mer oljiga och gula, medan flagor som kommer från torr hårbotten är mer dammiga till sitt utseende och oftast är torra och vita.

Om du tror att du har mjäll så kan du oftast behandla det hemma med bra produkter som tagits fram för att just motverka problemet, till exempel ett utmärkt schampo mot mjäll. Följande två produkter är väldigt bra mot både mjäll och torr kliande hårbotten och rekommenderas varmt.

Depot Dandruff Control Intensive Cream Shampoo

Behandla torr hårbotten med Depot Dandruff Control Intensive Cream Shampoo

Detta effektiva krämschampo från Depot the male tools & co hjälper effektiv till att motverka mjäll samtidigt som den rengörande formulan aktivt hjälper till att lugna och mjukgöra torr hårbotten.

Till Produkten >>>

Depot Anti-Dandruff & Sebum Control Shampoo

Bästa schampot mot mjäll och torr hårbotten är Depot Anti-Dandruff & Sebum Control Shampoo

Här har vi bästa schampot mot mjäll som effektivt kontrollerar och tar bort uppkomst av flagor. Med sin återfuktande och vårdande formula rengör detta mjällschampo på djupet och stärker håret samtidigt som produktionen av talg i hårbotten balanseras.

Till Produkten >>>

Ingredienser att titta efter i behandlingar mot torr hårbotten

Den bästa behandlingen kan vara att titta efter en eller flera av följande hårbottenvänliga ingredienser när du letar efter ett hårprodukter som ett bra schampo för torr hårbotten.

Allantoin:

Allantoin hjälper till att lugna, skydda och mjukgöra vilket gör den till en bra ingrediens att titta efter när det kommer till torrhet och klåda i hårbotten. Allantoin är vanligt i många schampo för sårig hårbotten för sin läkande effekt och att ingrediensen även bidrar till att minska både irritation och torrhet.

Glycerin:

Denna älskade fuktighetsbevarande ingrediens hjälper till att ge flexibilitet till håret och upprätthåller återfuktningen till torr hårbotten. Vill du ha en liknande effekt kan du även titta efter sorbitol som har ungefär motsvarande egenskaper som glycerin. Sorbitol absorberas inte lika bra men ger en liknande mjukgörande känsla.

Veteprotein:

Veteprotein är vanligt förekommande i i behandlingar mot torr hårbotten eftersom ingrediensen främjar återfuktningen tack vare sitt rika innehåll av nyttiga aminosyror. Dessutom har denna ingrediens återställande och närande egenskaper som hjälper till att återfukta hårbotten på djupet.

Panthenol:

När panthenol absorberas av huden så omvandlas det till provitamin B5 som hjälper till att reglera fukthalten i hårbotten och även öka hårets motståndskraft mot skador och uttorkning. Panthenol binder inte bara fukt utan mjukar även upp ytan på huden och fungerar därför förträffligt om du har torr kliande hårbotten.

Sidenprotein:

Sidenprotein är en bra ingrediens att titta efter i behandlingar mot torr hårbotten tack vare dess fuktgivande och mjukgörande egenskaper. Hjälper även till att jämna ut och konditionera håret.

Aloe Vera:

Aloe vera är känd för sina mångsidiga medicinska egenskaper, och är särskilt framstående när det kommer till att motverka klåda i hårbotten. Gelen som utvinns från aloe vera-växtens blad är rik på lugnande enzymer, växtsteroler, vitaminer, mineraler och kolhydrater. Dessa komponenter arbetar tillsammans för att mjukgöra, minska hudinflammation och återfukta hårbotten, vilket i sin tur hjälper till att motverka klåda.

Den kylande effekten som aloe vera bidrar med kan även hjälpa till med att lindra irritation. För dig som lider av klåda i hårbotten på grund av torrhet eller känslighet, så erbjuder aloe vera ett effektivt naturligt alternativ, genom att balansera hårbottens pH-nivåer.

8 bra rutiner för att behandla torr hårbotten som varje man borde testa

För många män kan torr och kliande hårbotten vara en ständig kamp. Men oroa dig inte, oavsett om du redan lider av klåda i hårbotten eller om du bara vill vara proaktiv, har vi här på Glamazon sammanställt en lista på några effektiva rutiner för att återfukta och behandla torr hårbotten. Genom att implementera dessa åtta tips i din dagliga hårvårdsrutin så kan du se fram emot att återfukta hårbotten och minska irritation och obehag.

1. Återfukta hårbotten effektivt

När det kommer till att hantera torr och kliande hårbotten, är effektiv återfuktning nyckeln. Torr hårbotten kan leda till klåda, irritation och mjäll, vilket i sin tur kan påverka hur ditt hår ser ut och hur behaglig din hårbotten känns. Med rätt produkter och rutiner kan du snabbt återställa hårbottens naturliga fuktbalans och få bukt med dessa besvärliga symtom och effektivt lugna och lindra klåda i hårbotten.

Leave-in behandling för att återfukta hårbotten effektivt

Vi på Glamazon rekommenderar Cutrin Bio+ Hydra Balance Scalp Treatment. Denna leave-in hårbottensbehandling är särskilt framtagen för att ta itu med torr och kliande hårbotten. Med hjälp av dess unika formula som kombinerar skyddande havreolja och ceramider med växtbaserade återfuktande ämnen, ger den en djupgående återfuktning till hårbotten. Denna behandling lindrar inte bara klåda i hårbotten, utan verkar också för att förebygga framtida torrhet.

För bästa resultat, applicera behandlingen direkt i hårbotten och massera in den försiktigt med fingertopparna. Regelbunden användning kan hjälpa dig att hålla din hårbotten välmående och fri från klåda. Genom att prioritera återfuktning som en del av din hårvårdsrutin kan du effektivt bekämpa torr och kliande hårbotten.

Till Produkten >>>

2. Använd återfuktande schampo för torr hårbotten

Att ha en torr och kliande hårbotten kan vara besvärligt, men lösningen kan vara så enkel som att byta till rätt schampo. Ett återfuktande schampo för torr hårbotten är designat för att ge näring och återfuktning, vilket kan ge en direkt lindring från klåda och irritation. Ingredienser som aloe vera, teträdolja och kamomill är kända för sina lugnande och återfuktande egenskaper.

Här på Glamazon rekommenderar vi att du satsar på schampon som är speciellt framtaget för att behandla torr hårbotten. Kom ihåg att även komplettera med ett återfuktande balsam för att förstärka den positiva effekten av din hårbottenbehandling.

När du väljer ditt schampo, titta efter de som betonar återfuktning och vård av torr hårbotten. Det finns många utmärkta produkter som inte bara rengör ditt hår effektivt, utan också behandlar din irriterade hårbotten med den omsorg och uppmärksamhet den förtjänar. Genom att göra rätt val kan du njuta av ett friskare och mer välmående hår och hårbotten.

3. Anpassa ditt schampo-schema för en mindre torr och kliande hårbotten

Att tvätta håret för ofta eller för sällan kan bidra till en torr och kliande hårbotten. Om du upplever klåda i hårbotten eller tycker att din hårbotten känns irriterad, kan det vara dags att omvärdera frågan om hur ofta bör man tvätta håret med schampo.

Anpassa ditt schampo-schema för en mindre torr och kliande hårbotten

För vissa kan daglig tvätt torka ut hårbotten, vilket leder till ökad torrhet och klåda. I dessa fall kan det vara fördelaktigt att minska ner lite på tvättfrekvensen för att låta hårbottens naturliga oljor få chans att återfukta huden. Å andra sidan, om du tvättar håret för sällan, kan detta leda till ansamlingar av produktrester och olja, vilket kan irritera hårbotten och förvärra symtomen.

Det viktigaste är att lyssna på din kropps signaler och anpassa ditt schampo-schema efter dina individuella behov. Genom att hitta en balans som fungerar för dig kan du effektivt bekämpa symtom på torr och kliande hårbotten.

4. Sänk temperaturen för mindre irriterad hårbotten

Att ta en het dusch kan vara avkopplande, men alltför höga temperaturer kan faktiskt förvärra en redan torr och kliande hårbotten. Hett vatten kan strippa hårbotten på dess naturliga oljor, vilket kan leda till torrhet och därmed leda till ökad klåda i hårbotten. Om du märker att din hårbotten blir irriterad efter duschen kan det vara en indikation på att du borde sänka vattentemperaturen.

Försök att tvätta håret med ljummet eller kallt vatten istället. Detta kan hjälpa till att bevara hårbottens naturliga oljor och minska risken för torrhet och irritation. Dessutom hjälper kallt vatten till att stänga hårstrånas fjällskikt, vilket ger håret en mjukare och mer glansig finish. Genom att göra denna lilla enkla justering i din duschrutin kan du ta ett steg mot en mer välmående och mindre irriterad hårbotten.

5. Exfoliera hårbotten för att bekämpa torrhet, klåda och irritation

Ansamlingar av hårprodukter, döda hudceller och överflödigt sebum kan leda till torr och kliande hårbotten. Detta kan i sin tur orsaka klåda i hårbotten och göra den irriterad, särskilt om hårsäckarna kvävs. För att återfukta hårbotten och bekämpa dessa symptom, är det viktigt att exfoliera regelbundet. Genom att använda en hårbottenskrubb eller ett exfolierande schampo kan du enkelt avlägsna dessa oönskade rester för att bekämpa torrhet, klåda och irritation samt främja en frisk hårbotten och ge dina hårsäckar utrymme att andas.

6. Använd hårolja för torrt hår och en återfuktad hårbotten

När du har exfolierat din hårbotten är nästa steg att se till att den får rätt näring. En bra hårolja kan vara lösningen, särskilt om du lider av torrt hår och klåda i hårbotten. Många män är bekanta med skäggolja och dess fördelar för skägget. Precis som skäggolja hjälper till att mjukgöra och återfukta huden under skäggstråna, finns det en motsvarighet för håret: hårolja för torrt hår.

Men vad är hårolja? Likt skäggolja är hårolja en blandning av naturliga oljor, men den är särskilt framtagen för att återfukta, stärka och skydda ditt hår och din hårbotten. Den tränger in i hårstråets ytskikt, återfuktar inifrån och omsluter varje hårstrå med en skyddande hinna. Om du är en man som uppskattar effekten av skäggolja, kommer du definitivt att märka fördelarna med att införa en återfuktande hårolja i din rutin för att bekämpa torr och kliande hårbotten. Genom att använda hårolja regelbundet kan du bibehålla en välmående och återfuktad hårbotten, minska klåda och irritation samt ge ditt hår en glansig och hälsosam look.

7. Ge din kliande hårbotten näring från insidan

Din hårbottens hälsa är inte bara beroende av yttre behandlingar som schampo, balsam eller olja; det du äter spelar också en central roll. En kliande och irriterad hårbotten kan vara ett tecken på att du saknar vissa essentiella näringsämnen i din kost.

Ge torr kliande hårbotten näring från insidan

För att lindra klåda i hårbotten och främja en friskare hårmiljö, fokusera på att konsumera livsmedel rika på essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6. Dessa hjälper till att återfukta hårbotten inifrån. Intag av zink, biotin och vitamin E kan också gynna ditt hår och din hårbotten, eftersom de är kritiska näringsämnen för hårsäckens hälsa och funktion.

Om du, trots att ha provat flera lösningar, fortfarande lider av kliande hårbotten, kan det vara värt att överväga att konsultera en näringsterapeut eller läkare. Ibland kan specifika kosttillskott eller justeringar i din kost vara den saknade länken för att återställa din hårbottens hälsa.

8. Drick mer vatten för att återfukta hårbotten inifrån

Efter att ha fokuserat på näring genom kosten, är det viktigt att inte underskatta vätskeintagets roll när det kommer till hårbottens hälsa. Vatten är livsviktigt för alla kroppens celler, inklusive de i din hårbotten. Om du inte dricker tillräckligt med vatten, kan din hårbotten bli torr, vilket i sin tur leder till klåda och irritation.

Drick mer vatten för att återfukta hårbotten inifrån

En uttorkad kropp har svårt att transportera värdefulla näringsämnen till hårsäckarna, vilket kan leda till torr kliande hårbotten och torrt, sprött hår. Genom att dricka tillräckligt med vatten dagligen hjälper du till att återfukta hårbotten och även ditt hår inifrån.

Som en tumregel rekommenderas det att dricka minst 8 glas vatten per dag, men detta kan variera beroende på individens behov, aktivitetsnivå och klimatet där man bor. Lyssna på din kropp; om du känner dig törstig, drick vatten. Med tiden kommer du att märka en förbättring i hårbottens hälsa och en minskning av både torrhet och klåda i hårbotten.

Beredskapsplan för extremt torr hårbotten

När vanliga metoder och rutiner inte räcker till för att ta hand om en kliande och irriterad hårbotten, kan det vara så att du står inför en extremt torr hårbotten. Denna nivå av torrhet kräver särskild uppmärksamhet och en lite mer intensiv behandlingsplan. Här är några bra steg att följa:

 1. Intensiv behandling med hårolja: Medan en vanlig rutin för att behandla torr hårbotten brukar involvera en hårolja några gånger i veckan, så bör du överväga att i stället trappa upp och applicera din djupt återfuktande olja dagligen. Låt gärna oljan sitta i under natten för bästa resultat.
 2. Välj hårprodukter med omsorg: Många hårprodukter innehåller alkohol, som kan minska hårets naturliga oljor. Om du har märkt att din hårbotten är känslig eller torr, kan det vara värt att utforska alternativ som är fria från alkohol eller innehåller bra återfuktande ingredienser. Genom att välja rätt produkter kan du skonsamt ta hand om din hårbotten.
 3. Överväg en hårbottenmask: Det finns masker särskilt designade för extremt torr hårbotten, ofta med ingredienser som aloe vera och andra djupt återfuktande komponenter. Applicera en sådan mask en gång i veckan för intensiv återfuktning.
 4. Tvätta håret mindre ofta: Om du tvättar håret dagligen kan det bidra till torrhet och klåda i hårbotten. Prova att minska ner på antalet hårtvättar till en eller två gånger i veckan och satsa på ett milt återfuktande schampo avsett för torr hårbotten.
 5. Använd en luftfuktare: Om du bor i ett klimat med låg luftfuktighet kan din hårbotten och hud dra nytta av extra fuktighet. Genom att placera en luftfuktare i ditt hem kan du hjälpa till att bibehålla en optimal fuktighetsnivå och därmed motverka torrhet i både hårbotten och hud.
 6. Sök professionell rådgivning: Om du trots flera försök inte märker någon förbättring kan det vara hjälpsamt att rådfråga en dermatolog eller tricholog. Dessa experter kan ge dig skräddarsydda råd och rekommendera behandlingar eller produkter som passar just din situation med extremt torr hårbotten.

Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Att ha tålamod och experimentera med olika lösningar kan vara nyckeln till att hitta den bästa rutinen för din extremt torra hårbotten.

Håravfall och torr hårbotten: En viktig koppling

Många av oss går igenom perioder i livet där vi stöter på olika hår- och hårbottenproblem. Att råka ut för torr och kliande hårbotten är vanligt, och i likhet med detta kan håravfall också inträffa. Det kanske inte är allmänt känt, men dessa två problem kan faktiskt vara relaterade. När din hårbotten inte är i sitt bästa skick, kan det direkt påverka ditt hårs hälsa och tillväxt. När det kommer till torr hårbotten, liksom många andra tillstånd som eksem eller infektioner, så kan temporärt håravfall intensifieras. En balanserad och frisk hårbotten är grunden för att odla tjockt, välmående hår.

Håravfall och torr hårbotten

Om du märker att du tappar hår samtidigt som du upplever symtom av extremt torr hårbotten, oroa dig inte. Genom rätt vård och behandling kan dessa symtom hanteras, och ditt hår kan återhämta sig.

Vi på Glamazon vill att du känner dig redo att ta hand om din hårbotten och ditt hår. Vi hoppas att denna artikel har försett dig med den kunskapen och hjälpt dig att skilja mellan mjäll och torr hårbotten. Ta hand om dig och din hårbotten – den spelar en viktig roll för ditt övergripande välbefinnande!

Skillnaden på torr hårbotten eller mjäll >>>