Fri frakt över 589 kr

Med så många olika bra stylingprodukter på marknaden kan det lätt bli lite förvirrande över vilka produkter som faktiskt är bäst för håret och hur man använder dem. Hårvax och clay eller lervax som vi säger är två utmärkta stylingprodukter som ofta blandas ihop. Om du går runt och undrar vad som skiljer dessa olika stylingprodukter åt så har du kommit till helt rätt ställe.

Hårvax vs. Lervax: Vilken är bästa produkten för ditt hår?

Här tänkte vi på Glamazon gå igenom skillnaden mellan hårvax och hårlera samt hårgel och pomada. Dessutom ska vi berätta hur du hittar det bästa hårvaxet eller bästa lervaxet för just ditt hår, och hur du använder hårvax och hårlera. Läs vidare för att ta del av all information!

Vad är hårvax?

Hårvax är en populär och mångsidig hårstylingprodukt som framför allt används för att ge stadga och form åt håret. Till skillnad från exempelvis hårgelé, som ofta kan innehålla alkohol och torka ut håret, så är hårvax vanligtvis gjort av alkoholfria ingredienser som bivax, lanolin eller ricinvax. Denna egenskap minimerar risken för uttorkning och gör hårvax till ett idealiskt val för daglig användning.

Det finns hårvaxer i en rad olika varianter och texturer, skapade för att passa olika hårtyper och stylingbehov. Oavsett om du vill ha en rufsig, mer avslappnad frisyre eller en strukturerad, välformad stil, så erbjuder hårvax i regel en flexibilitet som är svår att överträffa. Dess mångsidighet gör just hårvax till förstahandsvalet av alla stylingprodukter för många, inte minst eftersom du kan justera slutresultatet av din styling baserat på ditt hår och dess fuktighetsnivå vid appliceringen.

Vad är hårvax?

Hårvax erbjuder oftast en mer matt i finish om man jämför med andra stylingprodukter som exempelvis pomada, som i sin tur kan ge en kraftig glänsande effekt till frisyren, det finns även shine wax som erbjuder liknande lyster. En annan fördel med hårvaxer är att de i regel är väldigt enkla att applicera; det bästa sättet är att bearbeta en liten mängd hårvax mellan handflatorna innan det försiktigt arbetas in i håret.

För den som har kort hår är hårvax särskilt effektivt, då formulan ger den stadga och form till frisyren som ofta efterfrågas. Det kan även användas för alla hårtyper och är inte begränsad till enbart herrfrisyrer, trots att det ibland marknadsförs som "hårvax herr".

För att tvätta bort hårvax ur håret är det nödvändigt att tvätta håret med schampo, eftersom produkten har en vaxartad konsistens och oftast innehåller exempelvis bivax som inte sköljs ur så lätt ur håret med enbart vatten.

Sammanfattningsvis är hårvax en mångsidig, alkoholfri hårstylingprodukt som är särskilt bra för att ge kort hår form och stadga. Dess naturliga, matta finish och enkla applicering gör hårvaxer till ett populärt val för de som söker en flexibel och pålitlig hårprodukt. Men kom ihåg, det finns många andra hårstylingalternativ att utforska så läs vidare för att se vilken produkt för hårstyling som passar för just dina specifika behov och önskemål.

Hårvax, lervax, hårgel och pomada - Vad är skillnaden?

Hårvax, lervax, hårgel och pomada: alla dessa stylingprodukter kan användas för att styla och forma ditt hår. Eftersom de har liknande funktioner och formuleringar är de lätta att förväxla med varandra. Så vilken är egentligen bäst för dig? Det beror helt enkelt på vilken slags stil du efterfrågar. Vi kommer snabbt att sammanfatta skillnaden på dessa och vad varje produkt erbjuder när det kommer till stylingen av håret:

Hårvax

Vad det innebär: Hårvax är en stylingprodukt som huvudsakligen är vaxbaserad, med en textur som kan variera från krämig till oljig.

Vad hårvax erbjuder:

 • Flexibel stadga.
 • Naturlig textur och blir aldrig stelt.
 • Glans som varierar från lågt till medium.

Särskilda rekommendationer: Produkten är oftast effektivast för rakt eller lätt vågigt hår. För lockiga hårtyper kan resultatet lätt bli klumpigt om appliceringen inte utförs noggrant. Om du vanligtvis har fett eller oljigt hår så är hårvax ofta ett bättre val av stylingprodukt än exempelvis pomada eller hårgel, som kan förstärka den fettiga effekten.

Appliceringstips: För bästa resultat bör du först värma upp vaxet väl mellan dina handflator. Det går även att fördela produkten mer jämnt genom att applicera ditt hårvax i fuktigt hår eller tillsätta lite vatten under själva appliceringsprocessen.

Nackdelar: Hårvax kan vara besvärligt att tvätta ur och även att många upplever formulan som klibbig, delvis på grund av det höga vaxinnehållet som kan ackumuleras i håret.

Övergripande: Hårvax är en mångsidig och användarvänlig produkt som fungerar utmärkt på både tunt och tjockt hår och är lämplig för en rad olika hårstilar. Det är det perfekta alternativet för att uppnå mjukhet och naturlig stabilitet, såsom en klassisk avslappnad look.

Hårlera

Vad det innebär: Lervax, även känd som hår clay eller hårlera, är en uppskattad stylingprodukt som är rik på mineralbaserade ingredienser som naturlig kaolinlera. Till skillnad från hårvax har den en hårdare konsistens som snabbt har vunnit mark och ökar i popularitet. Trots att hårlera ofta marknadsförs som herrprodukter, är lervax könsneutrala och passar alla som önskar en matt och naturlig look.

Vad hårlera erbjuder:

 • Kraftig, men flexibel stadga.
 • Matt finish med naturligt resultat.
 • Förstärker volym och struktur i håret.
 • Suger åt sig överflödig olja.

Särskilda rekommendationer: Om du är på jakt efter den där avslappnade, ”Jag vaknade så här snygg i håret” stilen, så är en hårlera med matt finish exakt den stylingprodukt du söker. Lervax gör att du kan experimentera med frisyren under dagen och är en fullträff för de som föredrar en mer naturlig stil eller vill ha mer textur. Hårlera passar utmärkt för tjockt hår, men fungerar särskilt bra för tunt hår som behöver hjälp med volymen.

Appliceringstips: För bästa resultat, applicera i torrt hår. Ta en liten mängd hårlera och värm upp formulan i handflatorna innan du arbetar in den i håret. Om du upplever att ditt lervax gör håret torrt, kan du ta en liten mängd hårolja och blanda i din hårlera för att motverka detta.

Nackdelar: Hårlera kan i vissa fall resultera i strävt och torrt hår plus att dess fasta konsistens kan utgöra en utmaning för jämn applicering, beroende av hur torrt eller fuktigt håret är.

Övergripande: Hårlera utmärker sig som en mångsidig stylingprodukt, Den är idealisk för att skapa textur och stark stadga utan att kompromissa med en naturlig, matt finish. Detta gör lervax till ett utmärkt val för personer med tjockt hår som önskar en naturlig och hållbar frisyr. För de med tunt hår erbjuder hårlera dessutom den extra bonusen av att tillföra nödvändig volym. Dess förmåga att kontrollera överflödig olja gör hårlera särskilt användbar för personer med fet eller oljig hårbotten.

Hårgel

Vad det innebär: Hårgel är en transparent och ofta vattenbaserad stylingprodukt som används för att ge håret stadga och form. Till skillnad från hårvax och lervax, som ger en naturlig finish, blir hårgel ofta hård när den torkar. Gelén innehåller vanligtvis stylingpolymerer och kan gå från lättflytande till en geléliknande konsistens samt finns i flera olika styrkor. Den är populär för att skapa olika frisyrer som kräver stark stadga, som exempelvis bakåtslickade frisyrer, men kan också användas för att framhäva lockigt hår.

Vad hårgel erbjuder:

 • Stark stadga och hållbarhet.
 • Möjlighet för mer dramatiska frisyrer.
 • Glansig, eller "blöt" finish.
 • Möjlighet att definiera lockar.
 • Snabbtorkande och lätt att skölja ur.

Särskilda rekommendationer: Hårgel passar bäst för personer som vill ha en frisyr som verkligen håller. Produkten är utmärkt för korta till medellånga frisyrer och särskilt bra för de med tjockt eller krulligt hår. Hårgel kan däremot göra att tunt hår ser ännu tunnare ut, så om du har fint eller tunt hår bör du överväga andra alternativ.

Appliceringstips: För att uppnå bästa resultat, applicera hårgel i fuktigt hår. Detta gör det lättare att fördela produkten jämnt. Gel kan också appliceras i torrt hår för en mer avslappnad, men ändå välformad look.. Fördela en liten mängd i blött hår innan fön-torkning för bättre kontroll under den slutliga stylingen.

Nackdelar: En del hårgel innehåller alkohol och andra starka kemikalier som kan torka ut håret och irritera hårbotten. Formulan kan också tynga ner tunt eller fint hår, vilket får det att se ännu tunnare ut.

Övergripande: Hårgel har länge varit en populär stylingprodukt som erbjuder en stark stadga och en glansig finish. Den är idealisk för kortare och medellånga frisyrer och för dem som önskar en distinkt, dramatisk look. Trots vissa nackdelar som potentiell uttorkning och en tyngande effekt på fint hår, fortsätter den att vara ett populärt val för många, särskilt de som söker långvarig stadga och distinkta frisyrer samt för de som vill definiera sina lockar.

Pomada

Vad det innebär: Pomada är en stylingprodukt som ofta består av en blandning av vax och oljor eller andra feta beståndsdelar som fungerar bra för bakåtslickade frisyrer och är ett måste för att styla en pompadour. Den är känd för att ge håret en glansig och slät finish med viss stadga utan att göra det hårt eller krispigt. Ursprungsnamnet "pomada" härstammar från det latinska ordet "pomum," som betyder frukt eller äpple, och det franska ordet "pommade," som betyder salva. Detta speglar pomadans historiska utveckling från äppelbaserade salvor till de mer komplexa formuleringar vi har idag. Till skillnad från hårgel, torkar den inte och blir hård, vilket gör det möjligt att forma om frisyren under dagen.

Vad pomada erbjuder:

 • Låg till stark stadga, beroende på formulan.
 • Glansig eller slät finish.
 • Mångsidig styling med möjlighet att omforma frisyren under dagen.
 • Fuktgivande egenskaper, särskilt bra för torrt eller sprött hår.
 • Långvarig effekt som kan hålla även efter dusch.

Särskilda rekommendationer: Särskilda rekommendationer: Pomada kommer i två huvudvarianter: vattenbaserad och oljebaserad. Vattenbaserade pomador är lätta att tvätta ur och tenderar att vara mindre flottiga. Pomade passar bra för personer som söker en något lägre stadga och glans men vill ha möjlighet att enkelt tvätta ur produkten. Oljebaserade pomador är utmärkta för stark stadga och hög glans men kan vara svåra att tvätta ur.

Om du har tjockt eller krulligt hår är pomada ett utmärkt val. Den är särskilt användbar för att skapa en pompadour eller slickade tillbaka frisyrer. För dem med fint eller tunt hår kan oljebaserade pomador vara för tunga och tynga ner håret, så en vattenbaserad pomade är att att föredra.

Appliceringstips: Pomada kan appliceras i antingen vått eller torrt hår, beroende på dina preferenser. Applicering i vått hår kommer att ge mer glans men mindre hållbarhet, medan torrt hår kommer att resultera i mindre glans men starkare hållbarhet Pomada fungerar bäst i fuktigt eller blött hår, vilket gör det enklare att fördela formulan jämnt genom håret och undvika klumpbildning. Om du har torrt eller sprött hår, kan användning av pomade i fuktigt hår dessutom ge en fin glans. Var försiktig med hur mycket produkt du använder. En liten mängd räcker långt, särskilt om du applicerar pomadan i fuktigt eller blött hår.

Om du använder en oljebaserad pomada, se till att arbeta produkten väl mellan handflatorna innan du applicerar den. Detta säkerställer en jämn fördelning. Vattenbaserad pomada är vanligtvis lättare att arbeta med och kan appliceras mer fritt. Om du siktar på en pompadour, ducktail eller en bakåtslickad stil, är pomada ett utmärkt val. Användning av pomade i fuktigt hår kan ge extra glans, även för de med naturligt torrt hår. Till skillnad från hårgel, som kan hårdna och bli stelt, förblir pomada flexibel, vilket gör det möjligt att forma om din frisyr under dagen.

För tjockt hår kan en pomade med låg stadga vara ett bra alternativ för att styla en, bekymmersfri frisyr. Dessa pomador kan hålla frisyren även om ditt hår är mycket tjockt. Formulan på pomador torkar inte ut och blir inte stenhård som gel, men det betyder inte att den är svag. Den håller din stil tillräckligt tajt, även om den är flexibel. Om du har torrt, tråkigt hår, är pomada ett bra val för dig. Vattenbaserade pomador kan enkelt sköljas ur med vatten och är generellt lättare att ta bort jämfört med oljebaserade alternativ, som kan kräva en djuprengörande schampo för fullständig borttagning.

Nackdelar: En av nackdelarna specifikt med oljebaserade pomador är att de kan vara svåra att tvätta ur. Det krävs ofta ett djuprengörande schampo för att helt avlägsna produkten, vilket kan vara besvärligt för vissa. Används för mycket kan dessa pomador också lämna håret flottigt eller fett. Oljebaserade pomador är inte heller idealiska för personer med tunt eller fint hår, eftersom de kan tynga ner håret och minska dess naturliga volym. För dessa hårtyper är en vattenbaserad pomade ett bättre alternativ.

Övergripande: Pomada är en utmärkt produkt för dem som vill ha en glansig, välskött look med möjlighet att omforma frisyren under dagen. Den är bra för att skapa klassiska frisyrer som pompadour och slickade bakåt stilar. Dessutom är pomada ofta berikad med fuktgivande ingredienser som gör den till en bra produkt för personer med torrt eller sprött hår. Det finns både vattenbaserade och oljebaserade varianter, så du kan välja den som passar bäst för din hårtyp och behov.

Det finns fyra huvudsakliga skillnader mellan hårvax, lervax, hårgel och pomada:

Huvudsakliga skillnaderna mellan hårvax, lervax, hårgel och pomada

När det kommer stylingprodukter som hårvax, lervax, hårgel och pomada, är det viktigt att känna till skillnaderna för att kunna göra det bästa valet för just ditt hår. Här är de fyra huvudsakliga skillnaderna:

1. Stadga

Hårvax ger generellt en medel till stark stadga och är lätt att omforma under dagen. Lervax, å andra sidan, tenderar att erbjuda en stark, men flexibel stadga som förstärker volym och struktur i håret. Hårgel har också stark stadga men torkar till en hård finish, vilket gör det svårare att omforma. Pomada erbjuder vanligtvis lätt till stark stadga, beroende på formulan och är bra för mångsidig styling med möjlighet att omforma frisyren under dagen.

2. Finish

Hårvax kan ha en matt eller lätt glansig finish, beroende på produkten. Lervax bidrar i regel med matt finish och är utmärkt för en naturlig look. Hårgel har en tendens att lämna en mycket glansig finish till frisyren. Pomada kan ge allt från en matt till en mycket glansig finish, beroende på formuleringen.

3. Effekt på hårets hälsa

Hårvax och lervax är generellt sett skonsammare mot håret och innehåller ofta naturliga ingredienser som kan förbättra hårets kondition. Hårgel kan ibland innehålla alkohol eller andra kemikalier som kan torka ut håret. Pomada har en varierande effekt på hårets hälsa, beroende på de ingredienser den innehåller, men dagens moderna pomador har i regel bra effekt på hårets hälsa.

4. Lämplighet för olika hårtyper

När det kommer till att välja rätt stylingprodukt är det lika viktigt att tänka på vilken hårtyp man har som det är att tänka på den typ av stadga eller finish man önskar. Olika produkter fungerar olika bra på olika hårtyper, och det kan göra stor skillnad i slutresultatet. Till exempel:

Lervax och modern vattenbaserad pomade är ofta det bästa valet för personer med tunt hår. Dessa produkter är lättare och brukar inte tynga ner håret, vilket gör att de kan ge både volym och stadga utan att håret ser platt eller oljigt ut.

För tjockt och svårhanterligt hår är hårgel och oljebaserad pomada ofta mer effektiva. Dessa produkter ger den stadga och kontroll som ofta krävs för att hålla tjockt hår i schack, och de kan även ge en glansig finish om så önskas.

Fint hår kan dra nytta av hårvax eftersom det ger lätt stadga utan att tynga ner, medan krulligt och lockigt hår ofta mår bäst av en produkt som kan ge både fukt och definition, som en oljebaserad pomada.

Rakt hår kan få extra textur och rörelse från hårvax eller lervax, medan vågigt hår kan behöva en kombination av produkter för att uppnå den önskade looken, som till exempel ett matt lervax för textur och en glansig pomade för definition.

Genom att ha din hårtyp i åtanke när du väljer stylingprodukter kan du bättre förutsäga hur din frisyr kommer att se ut och hur länge den kommer att hålla.

Hur ofta bör man tvätta håret >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

En kvalitativ fast tvål bör inte bara vara en rengöringsprodukt; den bör vara en helhetsupplevelse som vårdar huden. Den bör dessutom vara så mångsidig att den kan användas både i duschen och vid handfatet. Triumph & Disaster A + R...

Läs mer