Ta hand om vinterskägget

Det kyliga vädret är påfrestande för ditt skägg och din hy. Kylan, blåsten och den torra luften torkar nämligen ut huden och även ditt ansiktshår. Om du inte tar hand om ditt vinterskägg på bästa sätt riskerar du därför att drabbas av torrt skägg. Detta kan i sig leda till en rad andra problem, såsom klåda i huden och kluvna hårtoppar.

Ta hand om vinterskägget

Ja, vintern kan minsann vara oförlåtande mot ditt ansikte och ansiktshår! När kylan samverkar med den torra luften är det viktigt att du anstränger dig mer än i vanliga fall för att skydda ditt skägg. Du behöver hålla ditt skägg återfuktat och skydda det från vädrets makter. För även om det kan vara skojigt att få snö eller is i skägget kan denna vara ganska skadlig för ditt skägg.

Motverka torrt skägg i vinter

Det finns dock ingen anledning till oro – du kan motverka dessa effekter med ganska enkla medel. Följ bara våra rekommendationer nedan så kan du motverka att skägget blir torrt och sprött!

1. Använd mindre schampo vid skäggtvätt

På vintern bör du såklart tvätta ditt skägg likt du bör göra under resterande del av året. Däremot kan det vara en god idé att ta det lite lugnare med schamponeringen. Anledningen till detta är att schampot avlägsnar den naturliga fukten i ditt skägg. Denna fukt behöver du mer än någonsin för att hålla skägget i toppform på vintern.

Vi förespråkar alltså inte alls att du helt ska skippa din rutinmässiga skäggtvätt. Men använd gärna lite mindre skäggschampo och schamponera inte ditt skägg mer än ungefär två gånger i veckan. Du kan med fördel tvätta skägget oftare än så, men skölj då bara ur det med enbart vatten.

2. Undvik varmvatten när du tvättar skägget

På samma tema bör du också försöka undvika att tvätta ditt skägg med varmvatten på vintern. Detta är nämligen ytterligare en bov i dramat som avlägsnar hudens naturliga oljor och bidrar till strävt och torrt skägg. Välj hellre att duscha skägget med kallt vatten. Du ser då till att bevara med fukt i huden genom att tillfälligt strama åt porerna i ansiktet. Detta gör att du förhindrar uppkomsten av kluvna toppar i ditt ansiktshår.

3. Torka ditt skägg noggrant

När du har tvättat ditt skägg är det viktigt att du torkar ditt skägg noggrant. Skägget stänger nämligen in vatten och skapar ett isolerande lager av fukt kring ditt ansikte. Men detta har samma effekt som om du skulle tvätta ditt skägg med varmvatten. Därför är det viktigt att du är noggrann när du torkar dig. Genom att dessutom försiktigt trycka handduken mot skägget upprepade gånger minimerar du också risken för kluvna hårtoppar, skadade hårsäckar m.m.

4. Återfukta skägget dagligen

Motsatsen till ett torrt skägg är ett återfuktat sådant. Därför bör du vara extra noga med att återfukta skägget under vinterhalvåret. Detta kan du göra med produkter som en skäggolja, ett skäggbalm och/eller ett skäggbalsam. De är utmärkta för att ta hand om skägg på bästa vis. Oavsett vilken eller vilka av dessa produkt(er) du väljer att använda bör du försöka återfukta skägget dagligen. Ett balm eller ett skäggvax kan dock hjälpa till lite ytterligare genom att kapsla in fukten i huden under ditt skägg. Detta gör att du får ett extra skydd mot kylan och vinden för din ansiktshud och dess hårsäckar.

Anledningen till att det är så viktigt att återfukta ansiktshåret är att vintervädret motarbetar dig. Den kalla luften, blåsten och den låga luftfuktigheten är tre faktorer som torkar ut din hy och ditt ansiktshår. Detta sker väldigt fort och kroppens naturliga oljor kan helt enkelt inte hålla jämna steg med denna ökade påfrestning. Därför behöver du hjälpa din kropp lite grann på traven och tillföra olja och/eller balm.

För om du skulle använda en hårfön för att blåsa kall luft mot ditt ansikte en längre stund skulle du faktiskt uppnå samma effekt. Först skulle du märka hur dina ögon blev torra, därefter skulle ditt skägg börja kännas torrt och frissigt. Till sist skulle även huden under ditt ansiktshår börja bli märkbart torrt. Denna effekt blir bara än starkare när du utsätter ditt ansikte för de påfrestningar som en riktigt kall vinterdag medför. Vinterkylan är nämligen än mer uttorkande och tuff för ditt skägg och din hy.

5. Borsta och kamma ditt skägg

Ytterligare ett sätt att hålla vinterskägget i toppform är att borsta och kamma skägget regelbundet. När du gör detta hjälper du till att fördela skäggoljan så att den når ut till hela skägget. Detta är förstås extra viktigt under vintern för att motverka strävt och torrt skägg. Dessutom främjar regelbunden borstning och kamning blodcirkulationen i ansiktet och en hälsosam skäggväxt.

Börja gärna med att kamma ditt skägg med en skäggkam. Kamma igenom skägget och se till så att det är fritt från tovor och knutar. Ta därefter fram din skäggborste och borsta ditt skägg för att avlägsna den smuts som ibland kan finnas kvar efter tvätten.

6. Täck över skägget när du ger dig ut i kylan

Du kanske känner dig lite äventyrlig och vill ge dig ut i kylan med ditt häftiga skägg? Det kan ju trots allt vara spännande och roligt att ta en selfie där du har fullt med is i skägget! Men även om du gör detta bör du inte göra avkall på att ta hand om ditt vinterskägg – se till att skydda ditt värdefulla ansiktshår!

När du kan stoltsera med ett mäktigt Glamazon-skägg bör du täcka över skägget innan du går ut i vinterkylan. Använd en täckande halsduk och försök att torka bort regn, snön eller isen. Genom att göra detta kan du förebygga torrt skägg.

7. Stryk gärna ditt skägg – ryck inte i det

Många män har en fäbless för att vidröra sitt skägg och gör gärna detta flera gånger om dagen. Det är förstås inget fel i att röra vid skägget men du bör undvika att rycka och dra i det. När du gör detta riskerar du att orsaka onödigt slitage och olika negativa följdeffekter. Till exempel finns det en risk att du drar loss skäggstrån och orsakar partier med glest skägg. Därför bör du ta för vana att försiktigt stryka ditt skägg snarare än att bryskt rycka i det.

8. Låt skägget växa utan att trimma det

Har du odlat ditt skägg ett helt år utan att låta trimma det? I sådana fall kan en skäggtrimning absolut vara på sin plats! Men om du istället går in i vintern med en nytrimmad skäggfrisyr är det ofta en bra idé att låta skägget växa fritt ett litet tag framöver.

Anledningen till detta är att ditt ansiktshår växer lite långsammare under vintermånaderna. Detta beror på att din kropp inte tillgodogör sig D-vitamin i samma utsträckning som tidigare. Därför kan du vilja besöka din barberare lite mer sällan under vinterhalvåret.

9. Använd luftfuktare i hemmet – motverka torrt skägg

Tro det eller ej, men det är inte bara klimatet utomhus som orsakar torrt skägg – även inomhusklimatet är ett potentiellt problem. När det blir allt kallare ute höjer du värmen i din bostad. Många värmesystem fungerar dock genom att suga ut fukten i luften och göra luftfuktigheten väldigt låg. Detta gör att inomhusluften blir torr och så även ditt skägg.

Det enklaste sättet att motverka detta är genom att använda luftfuktare i hemmet på strategiskt utvalda platser. När du gör detta kan du bibehålla en lagom luftfuktighet i ditt hem och på så vis undvika att du blir torr i skägget och huden under.

Varför blir skägget torrt och strävt under vintern?

Vintermånaderna kan vara en särskild utmaning när det gäller att ta hand om skägget. Den kalla luften, kombinerat med torr inomhusvärme, kan leda till att skägget blir strävt och torrt. Låt oss utforska några av de huvudsakliga orsakerna bakom detta fenomen.

Ta hand om skägg på vintern

Påverkan av kall luft på ditt skägg

Under vintern minskar fuktigheten utomhus avsevärt, vilket gör att luften blir torrare. Denna torra luft "stjäl" fukten från ditt skägg, vilket gör det torrt och strävt. Dessutom kan de kalla vindarna förvärra skadorna genom att bryta ner skäggstråna.

Effekten av centralvärme

Som vi tidigare nämnde, torkar inomhusuppvärmningssystem ofta ut luften. Även om det känns varmt och mysigt, bidrar denna torra luft inomhus till att torka ut skägget och göra det mer mottagligt för skador.

Mindre solljus och D-vitamin

Under vintermånaderna, när dagarna är kortare och solen inte är lika stark, får vi ofta mindre exponering för solljus, vilket kan leda till lägre nivåer av D-vitamin. Även om D-vitamin spelar en roll för hårväxt generellt, kan en brist på denna vitamin påverka hårhälsan, inklusive skägget.

Experttips för att förebygga torrt skägg

Att ta hand om sitt skägg under vintermånaderna kräver lite extra uppmärksamhet och vård. Här är några experttips för att hålla ditt skägg i toppskick även under de kallaste månaderna.

Investera i en högkvalitativ skäggolja

För att verkligen ta hand om ditt skägg, börja med att införliva en närande bäst i test skäggolja i din dagliga rutin. Det kommer att ge ditt skägg den fukten det behöver, speciellt under de torra vintermånaderna.

Undvik att tvätta skägget för ofta

Att tvätta skägget dagligen kan faktiskt göra det torrare, särskilt om du använder starka schampon. Försök tvätta det varannan dag eller ännu mer sällan om möjligt.

Massera huden under skägget

Genom att massera huden under skägget så hjälper du till att stimulera blodcirkulationen, vilket kan främja bättre skäggväxt och även hjälpa till att fördela hudens naturliga oljor genom skägget.

Få ditt skägg redo för vintern!

Vintern kan vara tuff för ditt skägg, men med rätt förberedelser och vård kan du se till att ditt skägg känns mjukt och ser bra ut hela säsongen. Här hos oss på Glamazon hittar du bra produkter för torrt skägg. Kom ihåg att ta hand om ditt skägg genom att ge det fukt, skydda det från de hårda elementen och ge det näring från insidan och ut. Med dessa tips kommer du att vara redo att visa upp ditt härliga vinterskägg oavsett hur kallt det blir ute!

Så får du mjukt skägg >>>