Fri frakt över 589 kr

Proraso, med sina rötter fast förankrade i det tidiga 1900-talets Italien, har länge varit ett ikoniskt namn inom världen av klassiska rakningsprodukter. Deras Refreshing Eucalyptus Shave Soap står inte bara för tradition utan också för en tidlös rakningsritual. I den här recensionen kommer Herr Glamazon testa denna ikoniska raktvål. Han kommer kontrollera hur formulan fungerar med både traditionella säkerhetshyvlar och moderna rakhyvlar som Gillette Fusion och Mach3, samt kvaliteten på raktvålens lödder och doft. Följ med Herr Glamazon när han utforskar och recenserar Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus.

Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus Recension

Raktvål test - Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus

Det är något speciellt med Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus – det är en rakprodukt som för många män är synonym med den där riktigt klassiska rakupplevelsen. När man öppnar burken och först möts av den fräscha, välbekanta doften av eukalyptus och mentol, är det som att kliva in i en värld av traditionell och uppfriskande rakning. Denna raktvål från Proraso tar en omedelbart tillbaka till barberarnas guldålder, där varje rakning var en avkopplande ceremoni av välbefinnande och stil. Detta är inte bara en raktvål utan en upplevelse. Varför det är så, tänkte jag gå in på lite senare i mitt raktvål test men först tänkte jag börja med att gå igenom vad denna Proraso raktvål innehåller och vad ingredienserna gör för huden och rakningen.

Vad innehåller Proraso raktvålen?

Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus är formulerad med huden i åtanke. Formulan innehåller bland annat vårdande kokosolja som inte bara ger rakbladet det glid som behövs för att förebygga skärsår, utan även skyddar huden med sina näringsrika fettsyror och antioxidanter. Glycerinet i raktvålen hjälper till att behålla hudens naturliga fuktighet, vilket är avgörande för att undvika irritation både under och efter själva rakningen.

Nästa ingrediens vi hittar i Proraso green shaving soap in bowl är mentol, som verkar för att lugna och ge en känsla av renhet. Det vi på Glamazon gillar lite extra med just mentol i raktvål är att ingrediensen bidrar med en omedelbart uppfriskande känsla som varar en bra stund efter rakningen. Och för att göra den där uppfriskande och fräscha känslan ännu tydligare så finns även eukalyptusolja i formulan. Just eukalyptusolja är känd för sina antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper som bidrar till en renare rakning och även lämnar huden med en frisk doft.

Raktvål test - Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus

Men Proraso är inte klara här med att vilja friska upp huden vid rakningen utan de har även tillsatt kamfer som traditionellt används inom naturmedicinen vid besvär från andningsvägarna, detta för att ge raktvålen maximal uppfriskande effekt. Kamfer är en perfekt ingrediens att leta efter om man har en hud som lätt tenderar att bli röd eller irriterad vid rakning, eftersom dess kylande effekt omedelbart bidrar med lindring, lugnar huden och gör din rakningsupplevelse mer behaglig.

Ingredienserna i Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus är noga utvalda för att skapa en balanserad symfoni av fuktgivande, skyddande och framförallt, uppfriskande effekter som är särskilt välkommet under sommaren eller om man har en hudtyp som lätt brukar reagera vid rakning.

Hur är konsistensen på Proraso raktvålen?

Konsistensen på Proraso shaving Soap Refreshing Eucalyptus är fast men ändå lite krämig. Det vill säga att den är hård, men om man trycker på den med fingrarna så går det att forma den. Om man känner på tvålen med händerna utan vatten så blir genast händerna rätt flottiga. Det är helt enkelt en tvålmassa som hällts ner i den gröna lilla burken och sedan fått stelna till sin naturliga form. Just att det går att forma tvålen om man trycker på den är en fördel med konsistensen om man vill flytta över tvålen till sin rakskål eller rakkopp, annars är som sagt denna raktvål rätt fet och flottig i sin sammansättning.


Hur är Proraso Shaving Soap doften?

Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus

Till Produkten >>>

Doften på Proraso Green, även känd som Refreshing Eucalyptus är väldigt fräsch och uppfriskande! De huvudsakliga doftnoterna kommer från eukalyptus och mentol som lätt hade kunnat ge raktvålen en sliskig tandkrämsdoft, men så är inte falltet här. Kompositionen är istället fräscht tvålig med en lätt träaktig och kamferliknande touch som är karakteristisk för klassiska barberarprodukter. Det är helt enkelt en klassisk och maskulin doft som erbjuder en nostalgisk tvålig och ren känsla till rakningsritualen.

Hur är Proraso raktvålen att använda med rakborste?

Då detta är en raktvål så är det snudd på ett måste att använda den med rakborste. Jag har provat att löddra Proraso Eucalyptus Shave Soap i skål och även direkt i ansiktet för att se vilken teknik som ger det bästa raklöddret.

Löddra Proraso raktvålen med rakborste i skål

Att löddra raktvål i en skål är det traditionella tillvägagångssättet för att få till ett perfekt raklödder. Stänk först lite vatten på själva tvålen och blöt sedan rakborsten i varmt vatten och börja löddra. Problemet med Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus är att när man väl börjar vispa rakborsten mot tvålen så får man stå en evighet och vispa för att få till något som kan liknas vid ett härligt, fluffigt rakskum. Jag står helt enkelt och löddrar en bra stund utan att få till något tillfredställande lödder.

Proraso raktvål med rakborste i skål

När sedan formulan appliceras och jag försöker bygga upp skummet med rakborsten över huden så blir det bara en tun vit hinna som jag dessutom måste göra om nästan direkt innan jag kan böra raka med min rakhyvel. Det här är inte vad jag förväntade mig av den här produkten, och är knappt godkänt.

Löddra Proraso raktvålen med rakborste direkt i ansiktet

Det här tillvägagångssättet var det som fungerade bäst av alla varianter jag prövade när det kommer till detta raktvåls test. Det viktiga här är att tvålen är torr när man börjar så man kan plocka ut den champinjonliknande bollen ur den sladdriga plastbyttan. Det är viktigt att huden som ska rakas är lätt fuktig. Sedan är det bara dra Proraso raktvålen mot den fuktiga huden och därefter börja löddra upp formulan med sin rakborste. Det är enkelt och själva skummet blir luftigt och bra. Det är bara vispa på tills man är nöjd med täckningen av sitt raklödder. Den här varianten är den som jag tycker fungerar bästa med denna raktvål.

Går det använda Proraso raktvål utan rakborste?

Först och främst ska man fråga sig varför man skulle vilja använda denna Proraso raktvål utan rakborste när man kan använda Proraso Shaving Cream Refreshing Eucalyptus som är bra mycket smidigare och enklare att använda med bara händerna.

Men för att svara på frågan så kan jag säga att den går att använda utan rakborste. Tillvägagångssättet att det samma som att löddra raktvålen med rakborste direkt i ansiktet. Det vill säga att man drar tvålen över fuktig hud och sedan använder fingrarna i cirkulära rörelser över huden för att bygga upp ett lödder.

Jag blev faktiskt förvånad över att jag faktiskt fick till ett bättre lödder på detta vis än när jag löddrade tvålen i rakskålen vilket är positivt. Men om det här är modellen att föredra för att få fram sitt raklödder så föredrar jag nog en rakkräm före detta tillvägagångssätt.

Hur fungerar Proraso Shaving Soap med säkerhetshyvel?

Proraso Shaving Soap fungerar tillfredställande i kombination med säkerhetshyvel. Formulan är väldigt lätt och lyfter inte stubben så bra, så trots splittret nytt rakblad, är det svårt att raka hudnära för ett mjukt och behagligt resultat. Använder man en hyvel med stängd kam så fungerar löddret för sitt ändamål men om du skulle raka med öppen kam eller kniv så är formulan alldeles för klen för att skydda huden. Det är knappt godkänt men säkerhetshyvel är att föredra till raktvålen eftersom formulan inte lyfter stråna som ska rakas på bästa vis.

Hur fungerar Proraso raktvålen med Fusion och Mach3?

Raktvålen fungerar fenomenalt bra med Fusion och Mach3 tack vare det lätta minimalistiska löddret. Den fungerar bättre med flerbladshyvel än någon rakkräm jag testat i mitt liv, däremot så är det svårt att raka riktigt rent och få bort all stubb. Men om man använder flerbladshyvel och vill ha något som ger bra glid till rakbladet så fungerar Proraso green shaving soap utmärkt och då formulan är så lätt så kloggas inte rakbladet ihop vilket är trevligt och användarvänligt.

Ger Proraso Shaving Soap ett bra lödder?

Det här är en raktvål som knappt ger något lödder alls. Den lägger sig som en tvålig täckande hinna över ansiktet, men utan någon som helst volym. Man kan även behöva applicera löddret två gånger för att få den täckning man vill ha. Bäst lödder får man om man drar tvålen i ansiktet och löddrar upp med rakborste istället för att löddra i skål på traditionellt vis.

Proraso Shaving Soap raklödder

Behöver man mycket eller lite raktvål för resultat?

Du behöver betydligt mer raktvål än med lite lyxigare modeller för att få resultat, men i jämförelse med exempelvis rakgel eller en del rakkrämer så är den väldigt dryg och är prisvärd. Överlag är denna raktvål helt okej i förhållande till mängd som behövs per genomförd rakning.

Behöver man komplettera raktvålen med andra produkter?

Förutom rakhyvel och rakborste så kommer man behöva lite andra produkter för att få till sin rakning. Just för att formulan lyfter stubben otillfredsställande så behöver man en pre-shave som förbehandlar skägg och hud, vilket i sin tur ger en närmare och mjukare rakning. Proraso Pre-Shave Cream Refreshing Eucalyptus är en perfekt komplettering till Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus.

När man är klar med sin rakning så kommer huden strama en del av den uttorkande formulan från tvålen plus att man vill stänga porerna så även där behövs det kompletteras med ett återfuktande rakbalsam och ett rakvatten för att avsluta rakningen på bästa vis. Proraso After Shave Lotion Refreshing Eucalyptus och Proraso After Shave Balm Refreshing Eucalyptus är två kompletterande produkter i samma serie som fungerar utmärkt efter rakning i kombination med denna raktvål.

Hur är förpackningen på Proraso Raktvålen?

Förpackningen är ett eget kapitel när det kommer till denna raktvål. Proraso Eucalyptus Shave Soap kommer i en grön stilren kartong som man sedan öppnar och plockar fram den gröna, 6 centimeter höga 150 milliliters burken ur. Så långt är allt stilrent och snyggt men låt dig inte luras av utseendet. Så fort man skruvat av locket på den sladdriga plastburken så börjar genast hårstråna uppe på huvudet att gråna. Det är nämligen ett helt projekt att skruva på locket igen med torra händer, och med fuktiga händer så behöver man nästan börja med meditation och olika andningsövningar för att samla kraft när det kommer till att få på locket igen.

Jag har lite svårt att förstå varför Proraso som är ett ledande varumärke inom våtrakning envisas med att ha den här knasiga designen på sin raktvål, och att de inte erbjuder refill raktvål till plastburken på den här sidan millenniet drar ner betyget ordentligt. Att även raktvålen är som en 6 cm hög boll i i burken gör att den nästan bara fungerar med stora rakkoppar om man inte vill ha plastburken att jobba med. Det hade varit bättre om Proraso tänkt lite på miljön och tillverkat tvålen som en puck som i stort sett alla andra varumärken inom våtrakning gör och skippat den sladdriga plastburken för en bättre förpackning.

Kort sammanfattning av Proraso Shaving Soap:

Den löddrar tillfredställande, den erbjuder bra glid till rakbladet och den skyddar huden. Men Proraso Shaving Soap Refreshing Eucalyptus är långt i från bästa raktvålen då den lyfter stubben väldigt dåligt, och lämnar mycket hår kvar trots nya rakblad. Raktvålens obefintliga skum lämpar sig bättre för flerbladshyvlar som Fusion och Mach3 än rakning med rakkniv eller säkerhetshyvel.

Innehållet av mentol, eukalyptus och kamfer, svalkar rejält, men i kombination med rakborste känns det som att borsten sticker mig med sina isande spetsar vilket ger en obehaglig känsla, men det är en smaksak, jag själv föredrar när den kylande känslan kommer efteråt. Förpackningen som består av en sladdrig plastbunke är en besynnerlig syn idag. Detta är inte en raktvål bäst i test men den fyller sin funktion och gör vad den ska men inte mycket mer än så.

Till Proraso >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer