Fri frakt över 589 kr

Att duscha är en daglig ritual som de flesta av oss ägnar sig åt. Det är ett bra sätt för att rengöra kroppen, tvätta bort smuts, svett och känna sig ren och fräsch på. Det är helt enkelt en viktig del av den personliga hygienen och bidrar till att förhindra spridning av bakterier och svettlukt. Att duscha hjälper även till att förbättra cirkulationen och minska stress. Om du är som Kurt Russell i Tango & Cash och undrar hur ofta ska man duscha? Så tänkte vi här på Glamazon dela med oss av lite bra tips på hur du kan få den perfekta duschrutinen för att ge din hud kärlek och omtanke.

Hur ofta ska man duscha Sylvester Stallone och Kurt Russell i Tango and Cash från 1989

Hur ofta ska man duscha?

De flesta av oss vaknar, går upp ur sängen och hoppar direkt in i en skön varm dusch nästan det första vi gör efter vi slagit upp ögonen på morgonen under veckans alla dagar, men är det verkligen det bästa tillvägagångssättet för huden? Kanske inte riktigt, eftersom vi alla är födda med skiftande hudtyper som alla har olika behov. Den duschrutin som fungerar så bra för just dig, kanske är rena katastrofen för andra personer när det kommer till duschning.

Så just därför börjar vi med några nyttiga Glamazon tips för att hjälpa dig få till den perfekta duschrutinen och reder samtidigt ut begrepp som hur ofta man bör duscha. Är det varje dag eller varannan dag som fungerar bäst för just dig?

Som du märker så finns det som sagt ingen föreskrift skriven i sten när det kommer till hur ofta du ska duscha därför att det helt enkelt skiljer från person till person vad som fungerar bäst när det kommer till duschning. En del har mogen hud, andra är skapade med oljig eller fet hud och en del har torr hud. Det skiljer även mellan sommar och vinter då vi naturligt blir torrare i huden under vinterhalvåret, en del män svettas mer än andra och så vidare.

Allt detta spelar in och är en viktig omständighet som bestämmer hur ofta du ska duscha samt lägger grunden för dina rengörande vanor av huden, så att du kan få till din perfekta duschrutin.

Hur ofta ska man duscha: Dagligen

Om du är väldigt aktiv: Vid fysisk aktivitet så producerar kroppen mer svett, vilket i regel brukar leda till mer svettlukt, så i detta fall är en daglig dusch väldigt gynnsam för att tvätta bort smuts, bakterier och hålla din hud ren och fräsch och framförallt för att råda bot på om du luktar svett efter dusch i vanliga fall.

Om du uppdagar att du utvecklar eller frambringar mer kroppsodör: Vissa av oss har mer kraftig kroppsodör än andra av flertalet olika anledningar, inklusive våra gener, maten vi stoppar i oss, stress och hormoner. Om du hör till någon av dessa kategorier så bör du ta som vana att duscha en gång om dagen, se bara till att du använder en bra fuktgivande duschgel speciellt framtagen för manlig hud för att kontrollera din kroppsodör och hålla huden väl återfuktad.

Om du vistas i varmt klimat: Att vistas i varmt klimat utomlands eller här hemma i Sverige under sommarmånaderna när temperaturen är på topp brukar leda till att kroppen producerar mer svett på samma vis som när du är fysiskt aktiv på gymmet eller vid tufft kroppsarbete. Om så är fallet är det bra att duscha varje dag för att bekämpa detta och slippa problem med svettlukt.

Att duscha varje dag kan även ha flera fördelar. Det hjälper till att avlägsna överflödig olja och smuts från din hud, vilket förebygger akne och andra hudproblem. Att duscha regelbundet hjälper till att förbättra cirkulationen och minska stress. Det är helt enkelt ett utmärkt sätt att börja dagen på för att bli uppfriskad och vakna till liv.

Hur ofta ska man duscha: Varannan dag

Förutsatt att du inte är väldigt fysiskt aktiv, vistas regelbundet i varmt klimat eller har dålig kroppsodör, Passar inget av dessa tre påståenden in så räcker det gott och väl med att duscha varannan dag för de flesta män. I och med att kroppen inte hinner samla på sig så stark kroppslukt, dåliga bakterier och smuts under så kort tid, så är det rätt otänkbart att du börjar lukta svett redan efter en dag utan att duscha. Vill du däremot vara på den trygga sidan när det kommer till att duscha varannan dag så prova att tvätta dig med Ultra Clean Shower Gel från Recipe for men för att återfukta, bekämpar fria radikaler och rengöra huden ordentligt.

Hur ofta ska man duscha

Även äldre personer bör ha som vana att duscha varannan dag för att hålla sin hud ren och fräsch. Anledningen till detta är att ju äldre vi blir, desto mer torrare blir vår hud. Så att duscha varje dag kan leda till att huden blir mer fuktfattig och torr, vilket i sin tur kan bidra till öm och irriterad hud samt frambringa rynkor och fina linjer mycket tydligare i huden. Anledningen till detta är att just rynkor tenderar att se mycket djupare ut än vad de egentligen är när huden är uttorkad.

Vill du duscha på morgonen så är det helt okej eller om du föredrar att duscha på kvällen så är det med helt okej, se bara till att du inte duschar för ofta när du börjat komma upp i åren eftersom det påverkar huden negativt.

Vad du bör undvika i din duschrutin

Varm vatten: Eftersom huden heller uppskattar att få duscha i ljummet eller kalt vatten så den kan bibehålla sina naturliga oljor.

Duschtvål med alkohol: Alkohol berövar huden sina naturliga oljor vilket leder till uttorkad hud.

Ansiktsrengöring i duschen: Vattentemperaturen är alldeles för hög i duschen när det kommer till att tvätta ansiktet. Det gör mer skada än nytta, tvätta i stället ansiktet med kallt eller ljummet vatten då det är bättre för huden.

Duscha för länge: Desto längre tid du står i duschen, ju kommer det varma vattnet torka ut huden.

Hur ofta ska man duscha

Hudhälsa och vattentemperatur

Duscha i varmt vatten

Finns det nått behagligare än att ta en varm dusch innan läggdags på kvällen för att komma till ro, eller få chansen att tina upp kroppen en kylig morgon genom att duscha i varmt vatten och vi ska inte glömma den där trevliga stunden när vi får stå i duschen och mjuka upp våra stela och ömma muskler efter ett hårt träningspass och bara få känna det varma sköna vattnet göra underverk för kroppen. Även om duschning i varmt vatten är behagligt och skönt så kan en för hög vattentemperatur även vara vådligt när det kommer till din hudhälsa.

Exempelvis om du duschar i varmt vatten och huden blir röd eller börjar svida så är helt enkelt vattentemperaturen alldeles för hög vilket i sin tur skadar huden. Anledningen till detta beror på att varmt vatten torkar ut huden och strippar den på sina naturliga oljor.

Det gäller även för ditt hår eftersom en för varm dusch sköljer bort hårets naturliga oljor, vilket i sin tur gör håret torrare och mer benäget att skadas. Även vanliga hudåkommor som exempelvis eksem kan förvärras av att duscha i varmt vatten.

Duscha i kallt vatten

Att duscha i kallt vatten för att chocka kroppen är en isande trend som har exploderat under de senaste åren. Förutom att det är en välfungerande väckarklocka för kroppen på morgonen när vi vaknar så finns det även många andra fördelar med att duscha i kallt vatten för din hudhälsa.

Några av fördelarna är att det hjälper både hud och hår att bibehålla sin naturliga fuktbalans vilket i sin tur får ansiktet att se mindre plufsigt ut och motverkar exempelvis kluvna hårtoppar. En kall vattentemperatur i duschen stramar även till hudens porer och får hudtonen att bli lite mindre röd. Det finns helt enkelt väldigt många fördelar för din personliga hudhälsa genom att duscha i kallt vatten regelbundet.

  1. Porerna i huden stramas upp och gör att din hy upplevs fastare, samt så hindrar det även orenheter från att tränga in i porerna.
  2. Effektiviserar din huds kapacitet att göra motstånd mot yttre påfrestningar.
  3. Hjälper huden att inte torka ut genom att bevara sin naturliga oljor.

Den perfekta duschrutinen

Hur ofta ska man duscha: Perfekt duschrutin för män

Vi lovade lite tidigare i den här artikeln att vi skulle dela med oss av några bra Glamazon tips för att skapa en perfekta duschrutin och få ut det mesta möjliga av varje dusch så både hud och hår får den kärlek och omtanke de förtjänar. Följ stegen här nedan för att skämma bort dig lite extra i vardagen.

9 steg för perfekt duschrutin

1. Börja din duschrutin med att ställa in temperaturen på ljummet före du hoppar in i duschen.

2. Använd din hårborste herr för att borsta igenom håret. Ta god tid på dig för reda ut eventuella tovor, borsta igenom hela håret när det fortfarande är torrt så alla lösa hårstrån släpper och följer med borsten. På så vis slipper du får hårstrån i duschen som täpper till avloppet.

3. Förbättra din hud genom exfoliering av kroppen. En bra kroppsskrubb eller peelingvante skrubbar bort döda hudceller och väcka nytt liv i tråkig, glåmig och trött hud.

4. Applicera schampo för män anpassat för din hårtyp i fuktigt hår. Var noggrann med att jobba in formulan ända ner till hårbotten. Det bidrar till att rengöra hela håret och öppnar upp hårstrånas fjäll för att få bort alla orenheter. Fokus bör vara på hårbotten.

Har du som vana att använda tuffa stylingprodukter, som hårspray, pomada eller feta hårvax för män? I så fall bör du vara extra noga med att duscha håret med schampo för att få bort produktrester och smuts som kan förändra balansen i din hårbotten. Om du har mycket stylingprodukter i håret kan det krävas två schamponeringar för att få bort alla produktrester, vilket ställer krav på ditt schampo så du inte skadar håret i onödan.

5. Skölj noga ur ditt schampo för att avlägsna formulan. Se till att skölja ur schampot efter hårtvätten noga och krama därefter ur vattnet ur håret med lätt hand.

6. Applicera balsam för män. Ett hårbalsam behövs vare sig du har kort eller långt hår för att vårda din hårbotten och ta hand om håret. Det hjälper till att återfukta efter att schampot tvättat bort hårets naturliga oljor, men det skyddar även hårstråna och gör håret lättare att kamma eller borsta efter dusch. Låt formulan få sitta i en liten stund innan du sköljer ur den.

7. Under tiden som du låter formulan från ditt återfuktande balsam få verkar i håret, så tvätta kroppen med en duschtvål bäst i test som förslagsvis Tabac Original Bath & Shower Gel som ser till att man slipper lukta svett efter dusch.

8. Det är även ett ypperligt tillfälle att passa på att raka sig när man ändå är i duschen. Att lägga till rakning i din dagliga duschrutin har flera fördelar. Vattenånga och varmt vatten gör så hårstråna blir mjukare och lättare att raka samt bidrar till att förhindra rakbränna och röda prickar. Applicera rakgel eller rakkräm på de områden du vill raka. Se till att använda skarpt rakblad.

9. Slutligen avslita din duschrutin med att skölja hela kroppen med kallt vatten för att stänga porerna.

Det är inte bara kroppen som ska duschas

När det kommer till duschrutin och hur ofta ska man duscha så är det så mycket mer än bara kroppen som ska duschas och tas om hand.

Hur ofta ska man tvätta håret?

Hur ofta ska man tvätta håret

När det gäller hur ofta ska man tvätta håret så handlar det mycket om vilken slags hårtyp du har men även om du torr, fet eller normal hudtyp. Anledningen till detta är att skalpen. De med naturligt torr hud brukar uppleva att de kan gå längre tid mellan sina hårtvättar medan de med fet hud upplever att de måste tvätta håret oftare pågrund av att deras hår upplevs fett och oljigt fortare.

Den vardagligaste och enklaste regeln när det kommer till hur ofta ska man tvätta håret är att duscha håret med schampo varannan dag, men det beror såklart även på hårets längd. Om du har en kort texturerad frisyr är det lämpligt att tvätta håret varannan dag för att undvika att torka ut hårbotten med överdriven rengöring.

När det kommer till längre hår så är var tredje eller fjärde dag mer passande för att inte tvätta bort hårets naturliga oljor för ofta och göra håret torrt och litet. Det viktiga är att alltid använda ett milt, skonsamt schampo för din hårtyp och inte glömma balsam efteråt.

Hur ofta ska man tvätta ansiktet?

Hur ofta ska man tvätta ansiktet

I likhet med hur ofta ska man tvätta håret och hur ofta ska man duscha så handlar även frågan hur ofta ska man tvätta ansiktet om vad du har för hudtyp. Däremot så ska du inte inkludera din ansiktsrengöring för män i din dagliga duschrutin utan genomför den före du hoppar in i duschen eller efteråt när du duschat klart.

Fet hud: Det är en vanligt förkommande villfarelse att män med oljig eller fet hud bör tvätta ansiktet flertalet gånger dagligen. Om så skulle ske, skulle det få helt motsatt effekt och även kunna orsaka mer skada än nytta. Anledningen är att fet hud tenderar att producera mer talg för att återfukta när hudens naturliga oljor tvättas bort, vilket i sin tur kan orsaka finnar och pormaskar enklare. Fokusera på att tvätta ansiktet med en mild, bra ansiktsrengöring för fet hy på kvällen innan du lägger dig för att tvätta rent ansiktet och på morgonen applicerar du ett ansiktsvatten fet hy för att ta bort ansamlingar av olja som kommit fram under natten. Ditt fokus bör även ligga på att regelbundet använda en återfuktande ansiktskräm för fet hy som lugnar utan att täppa igen porerna, snarare än hur ofta man ska tvätta ansiktet.

Torr hud: När det kommer till torr hud så är det viktigt att tvätta ansiktet varannan dag med en skonsam ansiktspeeling för män som är framtagen för just torr hud för att få bort alla döda hudceller som kan byggas upp på din hud och orsaka utslag. Övriga dagar så använd en återfuktande ansiktsrengöring för torr hy för att tvätta ansiktet morgon och kväll. Utöver detta bör du använda en mer närande och fuktgivande ansiktskräm för män, gärna en som är berikad med med hyaluronsyra som exempelvis Recipe for men Ultra Sensitive Facial Moisturizer för att reducera irritation, binda fukt i huden och återuppbygga hudbarriären.

Kombinerad hud: För kombinerad hud även kallad blandhy blir det genast lite mer komplicerat när vi kommer till hur ofta man ska tvätta ansiktet. Det har sin grund i att ansiktets olika partier har skiftande hudtyper. I regel brukar man ha fet hud i T-zonen det vill säga panna, näsa och haka medan det är vanligt att ha torr eller normal hudtyp på kinderna. Om du har blandhy bör du tvätta T-zonen dagligen med en ansiktsrengöring för kombinerad hy, gärna morgon och kväll för att rensa huden från orenheter och olja. Men du ska även bara tvätta de övriga delarna av ansiktet som har torr eller normal hudtyp med en återfuktande ansiktstvätt för män, varannan dag så att huden på de ställena inte torkar ut ännu mer.

Mogen hud: Ju äldre vi blir desto torrare blir vår hy. Så när det kommer till mogen hud är det samma sak som med torr hud att man bara bör hålla sig till varannan dag när det gäller att tvätta ansiktet. Om du vill använda ansiktsskrubb för att rengöra huden så satsa på en mild ansiktspeeling känslig hy som har ani-age fördelar som exempelvis Brickell Renewing Face Scrub eftersom huden blir mer känslig när vi blir äldre. Använd en återfuktande ansiktsrengöring för mogen hy varannan dag som Gentlemen's Tonic Foaming Facial Cleanser som ger extra fuktförstärkning och hjälper till att förbättra hudens rengöringsprocess. Det är även viktigt att regelbundet återfukta huden med en bra anti age kräm för män som The Merchant of Venice Nobil Anti-Aging Day Cream som låser in fukt och reducerar ålderstecken.

Latest Stories

Visa alla

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

En kvalitativ fast tvål bör inte bara vara en rengöringsprodukt; den bör vara en helhetsupplevelse som vårdar huden. Den bör dessutom vara så mångsidig att den kan användas både i duschen och vid handfatet. Triumph & Disaster A + R...

Läs mer