Guide: Ansiktsvård för män

Nästan alla har något hudvårdsproblem och konstigt vore det annars. Vårt ansikte ställs ju dagligen för tuffa påfrestningar i form av förändrade väderlekar, kost, livsstil, rakning och en massa annat som bland annat kan leda till fet eller torr hud och större ögonpåsar.

Guide: Ansiktsvård för män

Som tur är finns det mycket vi kan göra för att ta hand om huden. Här listar vi våra allra bästa tips som berör ansiktsvård för män!

Anpassa ansiktsvården utefter ditt hudproblem

Det är lite klurigt att hitta rätt och många köper hudvårdsprodukter som snarare förvärrar problemet än gör någonting åt det när de spontanköper hudvårdsprodukter i närmsta affär. Här är det viktigt att ta sig tid till att läsa innehållsförteckningen och säkerställa så att produkterna är utformade för just ditt hudvårdsproblem.

Hur vet man vilken hudtyp en har?

Det finns tre vanliga hudtyper som alla har särskiljande drag som gör det ganska lätt att urskilja vilken hudtyp man har och vilken ansiktsvård man behöver.

Fet hy

En med fet hy har ett överskott av talg (fett). Talg har funktionen att det skyddar huden, men ibland så kan det produceras för mycket av det. Det märks oftast av genom att man har en glansig och blank hy samtidigt som man löper större risk för pormaskar och acne.

Många med fet hy gör misstaget att torka ut huden genom att överanvända exempelvis ansiktsskrubb eller skölja ansiktet med mycket tvål eller schampo. Men det gör bara huden än fetare eftersom att kroppen då producerar än mer talg.

När det kommer till ansiktsvård för män med fet hy ska man därför använda sig av produkter som ger huden extra mycket fukt.

Torr hy

En med torr hy kan ha det av flera olika orsaker så som att det är ärftligt, på grund av för lite lipider eller överskott av testosteron. Hudproblemet brukar märkas av som mest vid snabba väderleksförändringar.

Om du har torr hy så märks det ofta av genom att det svider, kliar och att huden känns känslig. Du kan också ha lätt att få en rödtonad färg i ansiktet.

När huden är torr så bör en förse huden med fukt, fett och näring genom ansiktskrämer som är anpassade för att hjälpa just män med torr hy.

Blandad hy

Har du undrat över varför du alltid får acne eller pormaskar på samma ställe i ansiktet? Då har du troligtvis en blandad hudtyp som är det allra vanligaste hudproblemet och gör så att du har en fet och torr hy samtidigt.

I de flesta fall brukar man ha en fetare hy på panna, näsa och haka som ofta går under benämningen T-zonen. Medan man även kan ha rynkor eller torra hudpartier.

För att vårda en blandad hy så kan man använda produkter som är specialiserade på olika saker. Så att du använder en ansiktskräm som är anpassad för fet hy på ex. t-zonen, och en som är anpassad för torr hy på andra partier.

Rengör ansiktet

Att rengöra huden varje morgon och kväll med en bra ansiktsrengöring för män kan verkligen göra underverk oavsett om du har en torr eller fet hy. Så se till att göra det varje morgon och kväll - din hud kommer att tacka dig!

 

Återfukta ansiktet

Fukt är nyckeln för en bra ansiktsvård. Det är sen gammalt. Här upplever dock många att det är lite klurigare. Inte sällan blir en översvämmad av alla skönhetsprodukter som finns på hyllorna i närmsta affär.

Men här är det verkligen värt att tänka till och läsa innehållsförteckningen så att ansiktskrämen är utformad för just ditt hudvårdsproblem - annars kan det förvärra hudproblemet.

Vi har även fått många frågor som berör serum. Skillnaden mellan en ansiktskräm och ett ansiktsserum är att serum har en annan molekylärstruktur vilket gör att serumet går djupare ned i huden.

 

Exfoliering

Att exfoliera (kallas även skrubb och peeling) gör verkligen susen när det kommer till att avlägsna döda hudceller samtidigt som det ger en slät hy utan smuts och pormaskar. Vi rekommenderar dock inte att man överanvänder sin ansiktsskrubb, utan 1-3 gånger i veckan räcker alldeles utmärkt!

 

Ögonpåsar

Långa arbetsdagar framför datorn, sena utekvällar, den där burgaren vi unnade oss på söndagen och allting annat vi gör sätter sina spår. Ofta kan det visa sig genom mörka påsar under ögonen - något ingen man uppskattar!

Här kan en ögonkräm för män med antioxidanter hjälpa till att minska ögonpåsarna och de där linjerna och rynkorna.

 

Vi hoppas att det här hjälper dig oavsett hudtyp att komma tillrätta med just ditt hudvårdsproblem. Tänk även på att använda tipsen i din dagliga rutin och därefter inte rucka på den - så kommer ansiktsvården att hjälpa din hud nå nya nivåer!

9 råd för vacker hy >>>