Fri frakt över 589 kr

Skägget växer i genomsnitt en tredjedels centimeter per vecka består av 5000 till 25000 skäggstrån. Rakningen tar ofta strax över en timme i anspråk per vecka vilket över ett helt liv resulterar i nästan i ett halvår framför badrumsspegeln.

Allt du behöver veta om rakning

Hur ser din rakning ut idag? Oavett om du är mannen som använder engångshyvel och rakskum, eller satsar mycket på återfuktning och eftervård, vill vi på Glamazon ge dig våra bästa tips så att du kan få den bästa rakningen du bara kan.

Rakning A-Ö

I den här artikeln går Glamazon igenom allt du behöver för att förbättra din rakning. Här hittar du skäggstilar, hyvlar, produkter och tips som gör att du kan ta nästa steg i din rakningsrutin.

Skäggstilar och vad som passar

Vilka verktyg och produkter som passar dig beror delvis på vilken skäggväxt du har, och delvis på om du är helrakad eller har någon skäggstil, samt vad du anser är viktigt för dig när du rakar dig. Om du sitter på ett riktigt vikingaskägg kanske skäggoljan är din bästa vän, medan du som kör den helrakade stilen kanske inte kan leva utan din grävlingsborste.

Stora och medelstora skägg

Tänk på att långa skägg som har några år på nacken kan behöva mer vård i form av återfuktning, medan korta skägg kan vara i behov av skäggprodukter som håller det snyggt och fräscht. Klippa till ett långt skägg gör du bäst med skäggsax, detsamma för att ta hand om utstickande hårstrån. Ordna längden på ett kort skägg går bra med skäggtrimmer. Till linjerna vid käke och hals är det bra att använda en rakkniv eller rakhyvel.

Dessa produkter är bra att ha för att få till en högklassig rakning eller trimning:

 • Skäggschampo och balsam för tvätt
 • Skäggolja för återfuktning
 • Skäggtrimmer och sax att ansa och hålla efter längden med
 • Rakhyvel och transparent rakgel till skägglinjerna

Helrakat

För dig som kör helrakat finns en mängd produkter för att göra din vardag enklare. För att få ut det bästa av din rakhyvel eller rakkniv välj med omsorg dina rakprodukter att använda inför, under och efter rakning.

Dessa produkter är bra att ha för att få till en högklassig rakning:

 • Rakhyvel eller rakkniv
 • Ansiktsskrubb, rengöring och rakolja som gör rakningen enklare
 • Raklödder, rakgel eller rakkräm till själva rakningen
 • After shave, rakvatten och lotion för att återfukta, lugna och ta hand om huden efter rakningen

Rakhyvlar och rakknivar

Oavsett om du kör helrakat, 3-dagarsstubb eller helskägg, här på Glamazon hittar du din rakhyvel och de rakverktyg du behöver.

Rakhyvlar

En säkerhetshyvel med dubbla blad ger en hudnära rakning som är helt överlägsen, medan en flerbladshyvel hjälper dig få en snabb och enkel rakning. I artikeln nedan kan du läsa allt om fördelarna med olika hyvlar. Klicka dig vidare här om du är på jakt efter något särskilt eller bara vill lära dig mer om de olika hyvelvarianterna.

Rakknivar

Rakkniven är barberarens främsta verktyg och ger verkligen en ny dimension till din rakning. Fördelen med att köpa rakkniv är att du helt enkelt får den närmsta rakningen på marknaden. Rakkniv kan kännas lite ovant att använda de första gångerna, men när du lärt dig tekniken kommer du raka dig som ett proffs och även få ett rakverktyg som håller livet ut.

Rakningstips: så här gör du

75% av männen rakar sig varje dag och därför kan det vara viktigt att återfukta huden före och efter rakning. Din hud kan dessutom upplevas påsig och svullen när du precis vaknat, därför bör du inte ta tag i rakhyveln det första du gör på morgonen. Se istället till att låta huden vakna upp och piggna till innan.

Känslig hy är väldigt vanligt i samband med rakning och hela 15% av männen med skägg rakar sig helt enkelt inte på grund av det obehag de känner från rakhyvlar och rakapparater. Detta kan komma av att man inte använt sig rakblad och rakprodukter anpassade för ens egen skäggväxt och hudtyp. Men det kan också handla om att ta sig tid och öva in en bra rakteknik.

Följ dessa steg för att få till en perfekt rakning utan skärsår och röda prickar.

 1. Ta gärna en varm dusch innan du rakar dig. Värmen mjukar upp skägget och gör hela processen smidigare.
 2. Tvätta dig med ansiktsrengöring och gärna ansiktspeeling för att bli mjuk och len innan du rakar dig.
 3. Lägg på rakskum eller rakgel och låt det verka en stund innan du börjar raka dig.
 4. Raka dig medhårs för att undvika att huden blir irriterad. Ta det lugnt och använd mjuka rörelser.
 5. Börja raka på sidorna av ansiktet, fortsätt med halsen, hakan och avsluta runt munnen.
 6. Skölj ansiktet och applicera något mjukgörande och lugnande.
 7. Klart!

Rakningsprodukter

Det finns många produkter som kommer förbättra din rakning och det kan kännas som att du vill prova alla. Vi på Glamazon guidar dig igenom de vanligaste rakprodukterna och vad du ska tänka på innan, under och efter rakningen.

Innan rakning

Det viktigaste att tänka på innan du rakar dig är att se till att skägget och huden är ren och att rakhyveln eller rakapparaten kan ta sig fram så lätt det bara går. Applicera gärna även en pre-shave innan rakning.

Rengöring

En ansiktstvätt erbjuder dig rengöring före rakning och lugnar huden på bästa möjliga sätt och förbereder dig för en nära rakning. De fräschar upp huden, tvättar bort döda hudceller, hjälper till att motverka inåtväxande hårstrån och ser till att porerna inte blir inflammerade.

Ansiktsskrubb

Ansiktsskrubb verkar rengörande och ser till att din hud håller sig ung, snygg och fräsch. En bra ansiktsskrubb för män exfolierar bort trött hud och ger ny lyster genom sin tonande effekt. Din hud förnyar sig bättre och snabbare och resultatet blir en uppmjukad och frisk hy, vilket ger en mjukare och följsammare rakning. Klicka för att se allt vi erbjuder inom kategorin ansiktsskrubb män.

Rakolja

Att använda rakolja gör skägget mjukt och minskar friktionen för din rakhyvel. Detta gör att rakhyveln glider enklare och minskar risken för skärsår och irriterad hud. Rakoljorna är även berikade med ämnen som ger näring till huden och håller den i toppskick.

Under rakning

Det viktigaste under själva rakningen är att göra skäggstråna mjuka och se till att huden är skyddad och återfuktad. De här produkterna ser till att det händer. Se hela vårt sortiment av produkter att använda för våtrakning under rakning.

Rakkräm

Rakkrämer ger ett perfekt lödder och ser till att rakhyveln lätt glider fram över huden. De mjukgör även skäggstråna och lägger sig som ett skydd för din hud. Se vårt utbud av rakkräm för känslig hud och rakkrämer att använda med eller utan rakborste. Om du vill veta mer om rakborstar, gå in och läs mer här.

Raktvål

Utöver mjuka hårstrån och återfuktad hud ser en raktvål till att rakkniven, eller rakhyveln, får ett riktigt bra glid över huden, vilket minimerar risken för hudirritation. Traditionell raktvål används tillsammans med en rakborste, medan raktvål stick används utan borste.

Rakskum

Vårt sortiment på Glamazon består av vårdande rakskum som mjukgör, återfuktar och ger bra glid åt din hyvel eller rakkniv. Rakskum passar främst för dig som har mjuk skäggväxt och kort stubb. Spana in våra raklödder med mentol, eller maskulina herrdofter som lime och cederträ.

Rakgel

En rakgel fungerar precis som kräm, tvål eller skum, men fördelen med rakgel är att den ofta är genomskinlig. Det fungerar alltså perfekt när du behöver en detaljerad rakning och vill se varje millimeter. Till exempel om du vill ha skarpa linjer vid konturrakning. Klicka för att komma till rakgel herr.

Efter rakning

Efter rakningen handlar det mesta om att ta hand om eventuella skärsår, rakbränna och att återfukta huden. Det är ändå en påfrestning att raka sig och det är lätt hänt att bli flammig och få röda prickar. Se alla våra produkter som motverkar irriterad hud efter rakning.

Alun

Alun är ett blodstoppande stift som drar ihop porerna i huden och stoppar blödningar. Alun kan du använda lite vid behov, alternativt över hela det rakade området. En annan fördel med alun är att den motverkar svettningar.

Rakbalm

Ett rakbalm, eller rakbalsam, fungerar som en after shave fast är ofta utan alkohol. Den är återfuktande, skonsam mot din hud, stänger porerna och lindrar hudirritation. Titta igenom vårt sortiment och hitta ditt bästa rakbalsam.

Rakvatten

Rakvatten behandlar huden och minskar risken för irritation och utslag efter rakning. På Glamazon hittar du massvis med vårdande rakvatten som luktar gott, lugnar huden och stänger porerna.

Våtrakning med säkerhetshyvel >>>

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer