Hur du rakar skägget (steg-för-steg guide)

Många får röda prickar. Andra trimmar skägget fel. Vissa låter skägget bara växa tills det liknar en smärre djungel för att sedan bli trötta på att det ser för ovårdat ut och bestämmer sig för att raka sig och börja om på noll igen. Vi har fått in många frågor om hur man rakar sig på bästa sätt och har därför tagit fram den här guiden för hur du rakar, trimmar och vårdar ditt skägg - För att få ett lika bra resultat som proffsen!

Hur du rakar skägget

Bestäm dig för vilket skägg du vill ha

Vissa män har glest och luftigt skägg, vissa har skägg som växer högt upp mot kindbenet medan andra har en skäggväxt som växer lågt omkring kindbenet. Vad vi har för skäggväxt är till stor del ärftligt och det finns mängder av olika skäggtyper. Spara ut skägget i någon vecka och se hur ditt skägg växer ut och anpassa skägget utefter det. Om du har ett glest skägg så behöver du dock inte ge upp hoppet om ett större skägg - Det är fortfarande möjligt bara det att det kan ta lite längre tid innan du blir nöjd (tills skägget växt över de glesa områdena).

Ett tips för att odla snabbare och snyggare skäggväxt är genom att ta b-vitaminer. Både Vitamin B3, B5, B8 och B12 har mängder med positiva effekter så som att de förbättrar blodcirkulationen - Vilket gynnar hårtillväxten. För en optimal skäggväxt är det även bra att tvätta ansiktet varje morgon och kväll med en ansiktsrengöring samt återfukta huden med en ansiktskräm.

Hur du rakar dig för helskägg

Skäggväxten är i många fall ojämn och för att få till ett snyggt skägg behöver man ofta linjera skägget vid käke och hals. Utgå alltid från polisongerna och tänk dig en mjuk, rundad linje mot mustaschen. Undvik att övergången från polisong till skägg blir för skarp. Om skäggväxten inte följer en rak linje mot mustaschen kan du trimma det, men var försiktig så att du inte råkar raka för långt ned - då måste du flytta hela kindlinjen nedåt på båda sidor för att det ska se symmetriskt ut.

I många fall har man inte en tät skäggväxt uppe på kinderna jämfört med käklinjen och då kan man lägga skägglinjen lite längre ned för att skapa en fylligare look. Det är inte ett måste att raka halslinjen om man vill att helskägget ska se naturligt ut. Men om växten är väldigt vild på halsen kan det också se ganska ovårdat ut varpå man kan behöva raka den - Men tänk på att inte följa det vanligaste misstaget - att lägga halslinjen för högt upp. För att skägget inte ska se torrt och livlöst ut är det också viktigt att vårda skägget med en skäggolja.

För renrakat skägg

För renrakat skägg är det viktigare att tänka på att raka medhårs för att göra rakningen så skonsam som möjligt. Genom att raka mothårs så ökar du risken för exempelvis rakningsolyckor, rakbränna och röda prickar. Här är det också lite extra viktigt att använda sig av en after shave för att lugna, reparera och återfukta huden samt att använda en rakgel eller rakkräm under rakningen. Om du använder en rakhyvel är det även viktigt att tvätta rakhyveln under rakningen - och för rakapparater så är det att föredra med rakapparater som klar av både torr- och våtrakning.

Hur undviker man röda prickar efter rakning >>>