5 tips för att motverka torrt och frissigt hår

Många av oss drabbas ibland av väldigt torrt och frissigt hår, vare sig det sker sporadiskt eller ihållande är det ett ständigt problem. Men vad innebär det egentligen att ha torrt och frissigt hår? Och vilka åtgärder kan man ta till för att hantera detta? Upptäck svaren på dessa frågor här!

5 tips för att motverka torrt och frissigt hår

Vi delar med oss av fem effektiva metoder för att bekämpa frissigt hår:

  1. Välj bra produkter som är utformade för att vårda torrt och frissigt hår.
  2. Tvätta håret korrekt.
  3. Använd inte varma stylingverktyg för mycket och använd värmeskydd.
  4. Byt från ett örngott i bomull till ett i silke eller satin.
  5. Borsta inte håret för ofta.

Vad innebär frissigt hår?

Frissigt hår karaktäriseras ofta av en sliten, torr och lite sträv yta, och det går i riktning mot att bli mycket fluffigt och svårhanterligt. Friss uppstår när det yttre skyddslagret på hårstrået lyfts, vilket låter fukt tränga in. Denna fukt får hårstrået att expandera och resulterar i frissighet, vilket också kan ge håret extra volym. Friss uppkommer mycket lättare i skadat eller torrt hår eftersom dessa orsaker underlättar för just fukten att tränga in. Lockigt hår och fint, tunt hår är särskilt benägna att bli frissiga.

Frissigt hår kan även lätt misstas med slitet och skadat hår eftersom de rent utseendemässigt kan liknas med varandra, men frissigt hår är oftast mer ett tecken på att håret lider brist på fukt, och inte nödvändigtvis att hårstråets struktur är skadad.

Hur bekämpar man torrt och frissigt hår?

Även om du är bekant sedan tidigare med användningen av produkter mot friss, så finns det en del dagliga vanor som faktiskt kan förvärra problemet. Här är fem enkla tips för att minska frisset och skapa ett mjukare och mer hanterbart hår.

1. Välj rätt produkter för torrt och frissigt hår

Torrt och frissigt hår uppkommer oftast av att håret lider brist på just fukt, så det är därför viktigt att regelbundet använda bra hårprodukter som inte bidrar till att torka ut håret. Kontinuerlig användning av schampo för torrt hår är fundamentalt för att hantera frisset. Produkter som är avsedda för torrt hår bidrar ofta med en högre fukthalt som är nödvändig för att komma till rätta med frisset.

Det är även betydelsefullt att regelbundet använda en fuktgivande hårinpackning, synnerligen om ditt hår är torrt och frissigt. I vårt noga utvalda utbud av hårinpackningar för män hittar du de som är bäst lämpade för dig med just torrt och frissigt hår.

Avsluta din hårtvätt med ett återfuktande balsam som sluter hårstråets fjällskikt, vilket hjälper håret att ta upp näringsämnena från inpackningen effektivt. Ett balsam för män specifikt för torrt hår är det idealiska valet.

Som det sista steget i din hårvårdsrutin är hårolja ett utmärkt verktyg för att omedelbart minska frissigt och slitet hår. Hårolja kan användas dagligen och bör lämnas kvar i håret efter applicering. För att maximera fukttillförseln, överväg att kombinera håroljan med ett leave-in balsam som exempelvis Depot No.202 Complete Leave-In Conditioner

Vår återfuktande hårvårdsserie från DEPOT The Male Tools & Co är utmärkt för att hantera torrt och frissigt hår. Dessa produkter återupplivar och återfuktar torrt och skört hår, reducerar statisk elektricitet och minskar frizz.

2 Hur ofta ska man tvätta håret för att undvika friss?

Undvik att tvätta håret för ofta. För att hantera frissigt hår är det viktigt att inte tvätta det alltför regelbundet. Även med ett intensivt återfuktande schampo kan för många tvättar dra ut den naturliga fukten ur håret optimalt bör du inte tvätta håret mer än 3-4 gånger per vecka, och om möjligt ännu mer sällan. Tänk på att det kan ta lite tid för håret att anpassa sig till färre tvättar, så ha tålamod om du just har börjat minska ner på schamponeringen. För att håret ska hålla sig fräscht längre, kan du använda torrschampo mellan de vanliga tvättarna.

Använd balsam när du blöter ner håret. Om du blöter håret utan att schamponera kan detta ändå påverka hårstrånas kondition. Därför är det viktigt att alltid använda balsam efter att ha blött ner håret, även mellan de vanliga tvättarna, för att ge extra skydd och näring.

Välj rätt vattentemperatur. När du klurar på hur ofta du ska tvätta håret, så ta även en liten tankeställare på hur du även tvättar det. För varmt vatten kan nämligen skada hårstråna, genom att det öppna upp dess yttre hölje, vilket i sin tur kan leda till uttorkning av både hår och hårbotten. Det är därför bättre att i regel alltid använda ljummet eller kallt vatten för att bevara hårets och hårbottens hälsa.

3 Var försiktig med användningen av värmestylingverktyg

På samma sätt som med varmt duschvatten, kan även värmestylingverktyg orsaka slitage på håret. Plattänger, locktänger och hårtorkar kan i regel komma upp i väldigt höga temperaturer och kan på så vis skada håret om de inte används korrekt. Innan du använder ett värmeverktyg, så ta en liten funderare på om det verkligen är nödvändigt. Om du bestämmer dig för att det är det, tänk på följande råd:

  • Använd alltid värmeskydd. Se till att applicera det jämnt över hela håret för att skydda varje hårstrå mot värmeskador.
  • Sänk temperaturen på ditt värmeverktyg och tillåt att stylingen tar lite längre tid. Många verktyg kan ställas in på högre temperaturer än vad som faktiskt behövs för effektiv styling.

4 Välj bort bomull för ditt hår

Använder du ett örngott gjort av bomull när du sover? Det kan faktiskt vara en del av problemet med ditt torra och frissiga hår. Bomull har en tendens att absorbera fukt, vilket innebär att det tar fukt från ditt hår. Överväg istället att byta till örngott gjort i silke eller satin, vilka hjälper till att behålla hårets naturliga fukt. Dessa tyger är släta och minskar friktionen när ditt hår rör sig mot kudden under natten. Denna minskade friktion betyder i sin tur mindre slitage och mindre frizz. Detsamma gäller för handdukar – en handduk i bomull som gnids mot håret kan förvärra frisset.

5 Borsta inte håret för ofta

Att borsta håret kan åstadkomma slitning och friktion, vilket i sin tur leda kan skada håret, särskilt om det görs alldeles för ofta. Visst är det viktigt att reda ut trassel regelbundet, men att borsta håret för frekvent kan slita på det yttre skyddslagret och följaktligen leda till frissighet. Att borsta håret en gång om dagen är oftast lagom för att reda ut tovor i samma veva som det även hjälper till att fördela hårets naturliga oljor jämnt.

Håret är extra ömtåligt när det är blött. Så därför bör du även undvika att borsta det innan det har torkat helt. Om du borstar blött hår riskerar du att orsaka kluvna hårtoppar och skadade och hårstrån. Om detta är en del av dina vanliga rutin kan det vara klokt att omvärdera hur och när du borstar ditt hår.

Ta kontroll över ditt torra och frissiga hår idag!

Nu har du förstått vad frissigt hår är och hur man effektivt hanterar det? Är du redo att bekämpa frissigt och torrt hår en gång för alla? Våra tips ger dig verktygen du behöver för att ta itu med torrt och frissigt hår och förvandla det till ett glänsande, hälsosamt tillstånd. Oavsett om ditt frissiga hår är ett sporadiskt besvär eller en daglig utmaning, kan rätt vård göra en stor skillnad. Starta din resa mot ett mjukare, smidigare och mer lätthanterligt hår idag – det är dags att säga farväl till frisset och välkomna en ny, fräsch look!

Bra tips för att slippa torr kliande hårbotten >>>