Så rakar du dig som en barberare

Att raka sig kan vara lite omständigt, eller hur? Vi känner att det inte blir samma goda resultat när man rakar sig själv hemma som när man går till sin lokala barbershop. Trots allt så har ju barberaren genomgått en professionell kompetensutveckling och är utrustad med några av de bästa hjälpmedlen som finns att tillgå.

Så rakar du dig som en barberare

Även om du kanske inte vill återskapa proceduren exakt, har vi anpassat barberarens rakteknik och kortat ner den till tre enkla steg som ger dig en förträfflig rakning som du kan utföra själv från bekvämligheten av ditt eget hem.

3 steg för att raka sig som en barberare hemma

Först och främst: Utrustning: Innan du påbörjar själva rakningen kan det vara en bra idé att först samla ihop allt som du behöver. Du bör redan ha en rakhyvel och de produkter du själv föredrar, men vi rekommenderar även att du införskaffar en rakhandduk. Vi kommer att gå in närmare på det här senare, men lita på oss, det är en nödvändighet för en riktig barberarrakning i hemmet.

1. Förberedelsen

Att förbereda huden är det första och kanske viktigaste steget. Det är här som rakhandduken kommer in i bilden. Om du tidigare har avnjutit en barberarrakning så vet du att de använder varma handdukar med god förmåga att binda vatten. Fördelen med en handduk som binder vatten, är att den håller värmen under längre tid, vilket är perfekt för varma omslag.

Att använda en rakhandduk är riktigt avslappnande, då den hjälper till att ge värme, fukt och öppna upp porerna inför själva rakningen så att skäggstråna blir mer lätthanterliga för rakbladet. Applicera ditt val av pre-shave produkt, blöt handduken i varmt vatten, placera den över området som ska rakas och låt den verka en stund för total avslappning.

 

2. Rakningen

Nu när du förberett huden, är det dags att fortsätta med rakningen. Genom att använda en rakborste förhöjer du själva upplevelsen. Den hjälper till att lufta ditt val av rakmedel, lyfta upp skäggstråna och ge en lätt exfoliering som gör huden smidig, mjuk och ren.

 

Börja med att blöta borsten noggrant i varmt vatten. Nu när den är riktigt våt, avlägsna överflödigt vatten genom att ta handen och krama lätt ur borsten (den ska fortfarande vara våt). Doppa sedan den i ditt val av rakmedel, löddra upp försiktigt i en rakskål. Applicera löddret med lätta cirkulära rörelser och jobba dig ner mot huden.
 Löddret ska fungera som ett glidmedel mellan hud och rakblad, därför är det viktigt att löddret når hela vägen ner till huden och inte lägger sig som ett skum ovanpå skägget, särskilt om du har några dagars skäggstubb.

 

När löddret väl är på plats, är det dags att ta till rakhyveln. Starta där skäggväxten är som tunnast, oftast innebär det att man börjar arbeta vid sidorna, fortsätter till halsen och avslutar med hakan och partiet runt munnen. Raka medhårs (det hållet håret växer åt) och sträck huden med hjälp av din fria hand. Dra små, lugna drag och låt rakbladet göra jobbet så minskar du risken för skärsår.

Nu när området har rakats ta några droppar rakolja och massera in över huden. Detta hjälper till att återställa fuktbalansen, då raklöddret kan verka uttorkande. Genom att massera känner du eventuella skäggstrån du missat samt att oljan ger lyster till huden så att du lättare ser dom. Missade fjun återfinns oftast i mungiporna, under hakan samt i käklinjen.

 

3. Efter rakningen

Eftervård är lika viktigt som tidigare steg i din rakning. Detta säkerställer att huden förblir så len och skyddad som möjligt.

 Porerna är öppna efter rakningen, så det här är den perfekta tidpunkten för att återfukta och tona för att att göra huden spänstig och mjuk.

Lägg ännu ett varmt omslag med en rakhandduk. När den verkat en stund, ta av handduken och använd den för att försiktigt torka av eventuella lösa skäggstrån och rester från raklödder och olja. Applicera rakbalsam, och lägg lite tid på att massera tinningarna och området mellan ögonbrynen. Detta kan göra skillnaden på en bra rakning och en utomordentligt bra rakning.

 

Nu är det dags för en kall handduk, gärna direkt från kylskåpet, för att verkligen få den där känslan av en chockerande kall effekt. Blöt din alunsten och dra den över området som rakats. Kombinationen av kall handduk och alun kommer att stänga dina porer.

 

Klappa huden torr med en torr handduk. Undvik att gnugga, det minskar hudens spänst och påskyndar synliga ålderstecken. Huden är nu perfekt förberedd för talkpuder och rakvatten. Talkpudret eller ett anti-shine puder hjälper till att matta ner glansiga partier och rakvattnet ger en sista finish.