Amalfikusten: En spektakulär doftresa

Amalfikusten är en av världens mest häpnadsväckande kustremsa. Kusten störtar spektakulärt ner i det azurblå havet och de pastellfärgade husen i byarna klättrar högt längs bergväggen.

Amalfikusten: En spektakulär doftresa

Här kan du vandra längs de bräckliga kullerstensgatorna och se ut över havet, besöka tidskapseln Pompeji, känna dofterna av citronodlingar, se färgerna och svalka dig i ett turkosfärgat medelhav.

Amalfikusten är så fantasieggande att det knappt verkar verkligt. Det inte svårt att förstå varför det är ett mecka bland konstnärer, kungligheter och författare.

Från Positanos hisnande vyer över det tyrrenska havet ser du Capri. Här gömmer sig världens äldsta parfymeri. Än idag finner dofthusen sin inspiration här, där dofter av det solvarma medelhavet blandas med kustens örter och blommor.

Oförglömliga vyer i Positano

Om du börjar resan i Neapel och tar en timmes bilfärd genom bergsslätten söderut når du Positano.

Amalfikusten - Positano

När du vandrar ned genom byn som ligger tätt inbäddad i berget tar du dig fram genom krokiga kullerstensgator, pastellfärgade hus och en utsikt som lämnar dig mållös. Vid solnedgången besöker du någon av restaurangerna längs bergstopparna som ramar in ett semesterminne du aldrig kommer glömma.

Bara ett stenkast från byn ligger “Guds stig”. En av världens mest slående vandringsleder mitt emellan himmel och hav. Här kantas vägarna av citronträd, orkidéarter och en vacker utsikt över havet.

‘Positano bites deep. It is a dream place that isn’t quite real when you are there and becomes beckoningly real after you have gone’ - John Steinbeck

Doftsensationer på Capri

En halvtimmes båtresa över det tyrrenska havet för dig till en omsusad ö med både lyx, pittoreska byar och historia.

Du lägger ankare på Capri - Ön där de romerska kejsarna lät bygga sina palats.

Amalfikusten - Marina Grande - Capri

I utkanten av staden ligger fabriken Carthusia, världens äldsta och minsta parfymfabrik. Parfymerna här är baserade på recept från munkar på 1300-talet där de omkring hundra ingredienserna alltjämt handplockas lokalt.

År 1890 lät den svenska författaren och läkaren Axel Munthe uppföra en villa på ön. En häpnadsväckande plats som bland annat förtrollat operasångaren Andrea Bocelli.

Passa på att besöka den blå grottan och färdas med linbanan upp från byn Anacapri till berget Monte Solaro med en makalös utsikt över ön. Vid foten av Capris högsta berg ligger den idylliska viken Marina Piccola där man kan njuta av sol, bad och mat lagad från grunden på någon av restaurangerna.

 

Idylliska pappersstaden Amalfi

En timmes båtfärd tillbaka till fastlandet tar dig till gamla goda Amalfi, staden som namngett hela regionen. Här strosar du runt i genuina miljöer och dricker limoncello till doften av örter och mimosa.

Bara ett stenkast härifrån upptäcktes nyligen Leonardo Da Vinci:s första målning. Det är inte svårt att föreställa sig att en ung Da Vinci kan ha vandra på just dessa gator. Staden var dessutom en av de första i världen att börja producera papper. Ett tips är att besöka någon av de gamla pappersfabrikerna och köpa tjockt handgjort papper i gammal stil.

Några minuters gångväg härifrån gömmer sig stranden Spiaggia Grande som breder ut sig i en charmoffensiv som bjuder till sol, bad och restauranger med råvaror som fångats av de turkosa små fiskebåtarna samma morgon.

 

Citronstigen från Minori till Maiori

En kort bit från Amalfi upptäcker man Maiori och Minori. Fortsätt bara en bit upp så kommer du till den omtalade vandringsleden Citronstigen - en upplevelse du inte bör missa när du är i regionen. Här vandrar du bland ändlösa citronodlingar och örter från medelhavet till en oslagbar utsikt.

Många som besökt byn Minori menar att det är en av Italiens mest genuina byar. Ett tips när du är i området är att besöka landets främsta konditori, De Riso, som flera gånger välsignats av påven.

Uppför bergssluttningen möter man Villa Maria som vackert belägen i en citronlund erbjuder en utsikt över Minori. Fortsätter man uppför berget upptäcker man dofter av orkidéer, vackra trädgårdar och pittoreska bakgator. I byn gömmer sig även en till svenskkoppling - här ligger nämligen Greta Garbos Villa Cimbrone, som idag är ett lyxhotell.

Amalfikusten - Villa Rufolo

En kort gångväg därifrån ligger 1200-talsvillan Rufolo som erbjuder en terrass omgiven av grönska där man kan avnjuta en utomhuskonsert över ett glas lokalproducerat vin från Kampanien.

Doftresan genom ett fängslande Portugal >>>