Fri frakt över 589 kr

I en resa längs ett fängslande Portugal susar du förbi pastellfärgade hus, ser det vackra, oförstörda landskapen och upplever en kust som störtar dramatiskt ned i Atlantens azurblå hav.

Här kan du uppleva kontrasternas stad, Lissabon, besöka hamnstaden Porto och dricka portvin med utsikt över takåsarna samt känna dofterna och se den idylliska portugisiska landsbygden.

Det är en resa som etsar sig fast i minnet och det är inte förvånansvärt att det är en vanlig tillflyktsort bland såväl kultureliten, som skådespelare och livsnjutare.

Dofthuset Claus Porto

I staden Porto gömmer sig den pittoreska parfymfabriken Claus Porto. Det är ett av världens mest traditionella dofthus som finner sin inspiration från Portugals omsusade landsbygd.

Lilla storstaden Porto

Doftresan genom ett fängslande Portugal - Porto

Börja resan i charmiga Porto. Från den pampiga katedralen Sé do Porto ser du spektakulära vyer över havet, broar och palats som vittnar om en stad fylld med rik historia. Vid terrassen intill granithelgedomen kan du njuta av lokalproducerat portvin med utsikt över morotsfärgade tegeltak som försvinner ut mot havet.

Härifrån kan du promenera de branta trappstegen mot Dourofloden och besöka um café eller de andra fiken på världsarvslistade Ribeiras pittoreska uteserveringar.

I ett typiskt townhouse, i hjärtat av Rua das Flores, vackert omsluten av blommor, traditionella kyrkor och dekadenta palats ligger en av världens mest mytomspunna dofthus, Claus Porto.

Här har man generation efter generation, produkt efter produkt, årtionde efter årtionde hållit fast vid sina rötter. Att ta fram oöverträffad trippelmald fast tvål, parfym, rakning, och hudvårdsprodukter som alla inspirerats av en unik plats på jorden, Portugal.

Idag hela 130 år efter att man grundades, fortsätter produkterna framställas för hand med mekaniska medel i den lokala fabriken. Här inspireras varje doft, varje färgglad etikett, varje mönster och varje unik personlighet av Portugals provinser och landskap.

 

Doftupplevelser i Alentejo

Resan går vidare i sydlig riktning och plötsligt byter landskapet karaktär. Terrängen går från ett frodigt och grönt landskap till att bli mer torr och de stora lantgårdarna ersätts av vingårdar.

Doftresan genom ett fängslande Portugal - Alentejo

En två timmars bilfärd tar dig till Alentejo, hjärtat av den portugisiska landsbygden som i folkmun kallas “Nya Toscana”. Här varierar såväl terrängen som levnadssätten. Vid kustens laguner jobbar sjögrässamlarna och högt uppe i bergen lever de enkla herdarna.

Bakom stenborgen i Flor da Rosa i norra Alentejo hittar du en av Portugals många pousadas - lyxiga hotell inrymda i historiska byggnader.

Alentejo är en plats att pusta ut. En oas bortom stress och högljudd trafik. Ett tips är att slå dig ned vid en av regionens lokala vingårdar för en vinprovning som avnjuts med den lokala osten som är liten, runt och salt, tillverkad på get eller får.

Efter skymning ser du en dramatisk stjärnteater som är svår att glömma. “Först soluppgången, sedan natthimlen” - Ett vanligt talesätt bland lokalborna som fint beskriver levnadssättet i provinsen.

Här finns även flera omtalade vandringsleder. Vandra bara ned från byn, vackert inklämd mellan bergen och känn doften av vetiver, bergamott, eukalyptus, cederträ och citron med världen som utsiktsplats. Det var här dofthuset Claus Porto inspirerades att ta fram den unika personlighet som omsluter Agua de Colonia N°1 Aqua Vetiver.

Essenser från Portugals landsbygd:

Claus Porto Agua de Colonia n°1 Aqua Vetiver

Kontrasternas stad - Lissabon

Ta en timmes bilfärd i sydväst riktning och passera den mäktiga Vasco da Gama-bron så kommer du till Lissabon. Staden som ligger vacker belägen på sju kullar vid den norra sidan av viken Mar del Palha där floden Tejo har sitt utlopp i Atlanten. Här färdas du på hissar, bergbanor eller spårvagnarna som tar dig upp och ned längs kullarna.

Doftresan genom ett fängslande Portugal - Lissabon

Med starka kontraster influerade av både Portugal, Angola, Brasilien och Indien är det inte svårt att förstå hur staden lyckats få sin slående personlighet. Kanske är det därför som celebriteter som John Malkovich, Madonna och flertalet kända målare ofta syns till här.

Claus Porto Lissabon

I Alfama går du vilse i mysiga bakgator nedanför den moriska borgen Castelo de São Jorge. Efter skymning tar du dig till Bairro Alto som är nattlivets medelpunkt. Här kan du njuta av stadens många fadoställen, de så kallade Casas de Fados, som är landets egen speciella musik som är ett måste att uppleva på plats.

Fortsätt upp mot stadsdelen Principe Real så förvandlas livliga storstadsgator till en vacker, grön oas. Du har nått Jardim Botanico, Portugals äldsta botaniska trädgård som anses vara en av de bästa botaniska samlingarna i hela Europa.

Här kan du se ut över det imponerande Belémtornet och känna ljuvliga dofter av blommor och örter som bergamott, lavendel och kvanne. Det var även här som den kända parfymören Lynn Harris hittade inspirationen till den formula som skulle bli Agua de Colonia N°2 Agua Geranium. En ljuvlig blommig doft som fångar både kontrasterna i Lissabon och trädgårdarnas dofter av blommor och örter.

Essenser från Lissabon:

Claus Porto Agua De Colonia n° 2 Agua Geranium

Paradisstränder i Cascais

Bara ett stenkast från sorlet på Lissabons torg ligger den lilla fiskebyn Cascais. Invånarnas egna fristad under varma sommardagar. Här kan du bada i ett solvarmt medelhav där du ständigt möts av doften av citronodlingar och orkidéer.

Doftresan genom ett fängslande Portugal - Cascais

Ett tips är att vandra genom byn och de vackra husfasaderna täckta med färgrik kakel och slå dig ned på någon av de goda restaurangerna. Ät resultatet av morgonens fångst och drick ett glas vin med utsikt över det majestätiska havet.

Essenser från Portugals kust:

Claus Porto Agua De Colonia n° 3 Agua Fougère

Amalfikusten: En spektakulär doftresa >>>

 

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Noble Isle Shampoo recension

Noble Isle Shampoo recension

Noble Isle Shampoo är synonymt med lyxiga schampon infuserade med ren parfym, där varje doft har tydliga toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Noble Isle är starkt övertygade om dofternas kraft att förbättra humör, väcka minnen och skapa en känsla för en...

Läs mer

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

En bra skäggolja ska inte bara förbättra utseendet på skägget, utan även återfukta huden. Den bör också dofta gott och vara en viktig del av den dagliga skäggvården. Därför har det blivit dags för Herr Glamazon att göra en noggrann...

Läs mer

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer