Tips mot solbränd hud

Återfukta huden och välj rätt kläder. Här är några hjälpande tips mot solbränd hud!

Solbränd hud tips som lindrar och förebygger

Solbränd hud är varken bra eller speciellt roligt, men vi gör alla misstag ibland. Om du glömmer att applicera solkräm eller råkar ligga i solen för länge vet du precis vad du väntar på – röd, smärtsam hud. Att få solbränd hud är dock inget skämt, det är inte bara en tillfällig smärta, utan det kan orsaka stora problem i framtiden. Så kom ihåg att alltid vara noga med att inte spendera för mycket tid i solen och använd alltid solskyddsmedel Om olyckan är framme och du kanske bränner dig som Adam Sandler i filmen Billy Madison finns det några Glamazon tips mot solbränd hud du kan använda för att lindra problemet.

Vad hjälper mot solbränd hud?

Även om vår hud mår som absolut bäst av att få vara i skuggan, så är det inte alltid vi har möjlighet att hålla oss i skuggan. De varma strålarna från solen kanske lockar - såväl som solkysst hy. I vissa fall är solexponering till och med oundviklig. Även om solens värme kan verka lockande, så kan överdrivet solande i värsta fall leda till permanenta och allvarliga solskador. Resultatet är förmodligen välbekant för de flesta. Röd, stramande hud som brinner som eld vid minsta lilla beröring. Då behöver du en rad produkter som hjälper mot solbränd hud för att vårda, ge återfuktning och lindra rodnad. Glamazon har några bra solbränd hud tips för att lindra och svalka.

Kyl ned det brända området

Använd en produkt med kylande effekt för att lugna irriterad och solbränd hud. Om ditt ansikte är bränt kan du till exempel använda en vårdande ansiktsmask med svalkande och återfuktande ingredienser.

Återfukta maximalt vid solbränd hud

Solbränd hud har låg fukthalt. Den intensiva UV-strålningen från solen kan torka ut huden, vilket kan leda till olika typer av hudproblem. Se därför till att använda fuktgivande produkter som fuktkräm och bodylotion herr för korrekt smörjning för att återställa fuktbalansen i huden efter solexponering. Några exempel på ingredienser som tillför fukt är hyaluronsyra, ceramider och glycerin. Oljor bidrar också till att låsa in fukt och hjälper mot solbränd hud.

Svalka och lindra solbränd hud med after sun

Som tur är finns det även specialanpassade aftersun-produkter som till viss del kan lindra solbränd hud. After sun finns i olika texturer som kräm, balsam och mousse. Vilken du väljer är helt upp till dig. Anpassa produkter baserat på om du har bränt ditt ansikte eller kropp. Välj mellan after-suns med svalkande aloe vera, lugnande kamomill eller återfuktande avokadoolja som är bra mot solbränd hud.

Så förebygger du solbränd hud

Det sägs ofta att skador är lätta att råka ut för men svåra att reparera. Detsamma gäller vår hud – huvudregeln är att förebyggande alltid är lättare än reparation. Faktum är att huden aldrig glömmer en solbränna. Dessutom kan hud som utsätts för mycket solljus ändra sitt utseende. Den blir tjockare och tappar fukt. Den vanligaste orsaken till solbränd hud är att man smörjer på för lite solkräm, så applicera i regel mer än du tror behövs. En fylld kupad hand med solkräm är ungefär lagom och försök absolut inte på att göra några soltatueringar som Adam Sandler i filmen Billy Madison. Men med några enkla steg så kan du effektivt skydda din hud från skadliga strålar – och undvika att behöva reparera skadan i efterhand. Nedan har vi listat några tips mot solbränd hud som förebygger problemet.

Använd solkräm med bredspektrum SPF

SPF är ett måste för att motverka röd solbränd hud. Godkända solkrämer skyddar mot både UVA- och UVB-strålar - så det räcker inte att förebygga med bara ett av skydden. Så se till att din solkräm har ett bredspektrumskydd mot både UVA- och UVB-strålar så att du får full effekt. Börja med en hög SPF (helst SPF 30 eller högre) och gå successivt neråt allt efterhand din hud bygger upp sitt egna naturliga skydd. Men även hy med naturligt skydd behöver SPF för att förebygga solbränd hud.

Klä på huden

Visst är SPF ett måste, men effekten av ditt solskydd blir ännu bättre om du kompletterar med skyddande kläder. Mörka kläder skyddar huden bäst – och genom att använda en hatt med brett brätte kan du skydda öronen och den känsliga huden i ansiktet. Om olyckan varit framme. Tvinga inte på dig tajta jeans eller åtsittande plagg som kan kännas som om de skär in i huden. Har du dessutom bränt axlarna? Skippa tighta linnen eller ta åtminstone ett som sitter lite lösare och täcker axlarna, du kommer förstå varför.

Se till att ta på dig dina skönaste och luftigaste kläder för att inte riskera mer smärta än nödvändigt helt enkelt. Luftigt och svalt linnetyg på kläderna rekommenderas då just linnetyg tillåter mer luftflöde än andra tygmaterial och kännas skönare mot huden eftersom linnetyget håller huden sval under en längre tid. Linnetyg är också absorberande då runt 20 procent av torrvikten kan bli fuktig utan att det känns mot huden.

Ta skydd i skuggan

Det absolut bästa sättet för att inte bränna sig är helt enkelt att undvika solen i största möjliga mån. Håll dig just därför i skuggan så mycket det går! Men även i skuggan kan du riskera att bli solbränd. En vanlig fråga är "blir man solbränd i skuggan?". Tro det eller ej, men skuggan blockerar inte all UV-strålning. Även om du befinner dig under ett parasoll eller träd, kan reflekterade och spridda UV-strålar fortfarande nå din hud. Därför är det klokt att fortfarande använda solskydd även när du sitter i skuggan. Men om solen ändå lockar med sitt inbjudande ljus – se då till att använda rikligt med SPF och anpassa din tid under solens strålar utefter hur lätt du bränner dig. Om huden blivit röd så är skadan redan skedd. Sola måttligt och var rädd om huden medan du njuter av sommaren!

Bli brun utan solskador

vad hjälper mot solbränna

För den som ändå vill uppnå en solkysst look utan risk för brännskador finns det flera metoder att ta till. Solkräm med brun utan sol effekt kan ge din hud en naturlig toning. Dessa produkter ger en gradvis färgning som hjälper dig att uppnå önskad nyans. Kom ihåg att även om du använder brun utan sol för män, betyder det inte att din hud är skyddad från solens skadliga strålar, så fortsätt använda SPF när du går ut.

Varför blir man brun efter man bränt sig?

Många tror att en solbränna är tecken på att huden blivit friskare. I själva verket är en solbränna hudens sätt att försöka skydda sig mot skador orsakade av UV-strålar. Melanin, pigmentet som gör att din hud ser mörkare ut, produceras som ett svar på UV-skador. När huden utsätts för solens UV-strålar aktiverar det hudens melanocyter att producera mer melanin, vilket kan resultera i en djupare hudfärg. Med andra ord, även om en solbränna kan se tilltalande ut, är den i grunden ett svar på skada.

Hur länge är man solbränd?

Hur länge en solbränna varar kan variera från person till person, beroende på hudtyp och hur väl du sköter om din hud. Generellt sett kan en mild solbränna hålla i sig i ungefär en vecka, medan en djupare solbränna kan hålla i sig något längre. För att förlänga din solbränna, håll din hud återfuktad och undvik exfolierande behandlingar som kan avlägsna det översta lagret av döda hudceller.

Sammanfattning av hur man lindrar solbränd hud

Solen erbjuder oss både värme och ljus, och många av oss njuter av känslan av dess strålar på vår hud. Men det är viktigt att vara medveten om solens effekter och att skydda sig på rätt sätt. Genom att följa dessa råd och tips kan du njuta av solen medan du minimerar risken för skador. Så kom ihåg: Njut med måtta, skydda din hud och bär alltid SPF!

Så kan du enkelt bli brun utan sol >>>