Lektion 5: Vilken parfym passar mig

Vilse bland alla parfymer och dofter? Vi förstår dig! Glamazon guidar dig rätt i konsten att välja vilken parfym som passar just dig. Eftersom doft är helt individuellt så behöver man ha lite koll på olika saker, som vad skillnaden är på en parfym och eau de toilette. Det är även bra att veta hur mycket parfym man ska ta och hur man använder parfym för att doften ska vara längre.

Vilken parfym passar mig

Vilken parfym passar mig

Har man koll på dessa delar när man ställer sig frågan vilken parfym passar mig har man kommit långt i jakten på den perfekta doften. Så låt oss ägna lektion 5 till att gå igenom dessa frågor.

Steg 1: Vad är skillnaden på parfym och eau de toilette

Om doft är det ultimata massförförelsevapnet så lönar det sig verkligen att veta vilken typ av ammunition man har att göra med och vad skillnaden på parfym och eau de toilette är! När det gäller styrka på doft så är Parfum och Eau de Parfum de starkaste och mest hållbara varianterna, följt av Eau de Toilette som i allmänhet varar i cirka fyra till fem timmar och sedan kommer Eau de Cologne och After Shave. På grund av hur dofterna är konstruerade förändras även de flesta kompositioner också när de får mogna på huden och när olika "noter" det vill säga ingredienser dyker upp.

De flesta dofter är baserade på följande ordning med toppnoter som är de essenser du kommer känna först och som sedan försvinner efter bara några minuter. Därefter kommer hjärtat med noter som varar några timmar och slutligen kommer det varmare basnoter som kan hålla hela dagen. Det är därför det är viktigt att inte bedöma en doft förrän den har hunnit utvecklas fullt ut på din hud. Tänk också på att din huds unika kemi kan förändra hur en doft luktar på dig, jämfört med hur den luktar på någon annan. Kolla in den fullständiga doftguiden i vårt parfymutbud för att lära dig mer om skillnaden på parfym och eau de toilette.

Steg 2: Hur mycket parfym ska man ta

Den gyllene regeln när det kommer till hur mycket parfym ska man ta när det ska appliceras doft, är helt enkelt att inte gå bananas. Generellt sett är två eller tre sprayer av en eau de toilette lagom (särskilt om du är ute efter att imponera på kvinnor i din omgivning, eftersom de har bättre luktsinne än män). Och medan pulspunkterna (dvs bakom öronen och på handlederna) är de traditionella ställena att applicera parfym på, betyder deras förhöjda temperatur att doften sprids fortare och därmed försvinner snabbare.

Hur använder man parfym för att doften ska vara längre

Ett mycket bättre ställe att applicera din parfym på är bröstet där doften kommer att fångas mot din hud, försvinna i en långsammare takt och varar på så vis längre. Eller, för en mer subtil effekt varför inte låna ett trick från kvinnor och spraya lite eau de toilette i luften och sedan gå in i molnet (låt bara ingen se dig). Eller prova att lägga på lager med produkter från en dofts kroppslinje för att skapa en övergripande, långvarig doftbild.

Steg 3: Hur förvarar man parfym bäst

Hur ska parfym bäst förvaras för att hålla länge? En bra doft är lika komplex som vilket fint vin som helst. Och precis som vin måste parfym förvaras ordentligt. Ljus och värme kan både påverka doftkomponenterna liksom exponering för luft, så om du vill att din favoritdoft ska hålla, välj en spray (för att förhindra att syre kommer i kontakt med vätskan), förvara parfym i originalkartongen eller på en mörk sval plats som inte utsätts för temperaturändringar det vill säga inte i badrummet!.

Lektion 6: Perfekt rakning >>>