Intervju med Edwin Jagger

I en exklusiv intervju möter Glamazon mannen bakom Edwin Jagger. Möt Neil Jagger världens främsta tillverkare av produkter för rakning och skägg.

Intervju med Edwin Jagger

Om och om igen berättar ägare till en Edwin Jagger rakhyvel, om hur mycket de älskar rakhyvelns perfekta balans mellan design och funktion och hur de upplever en superb, nära rakning utan rakbränna.

Vid rodret av denna hängivenhet till inspirerande design sitter Neil Jagger, grundare och ägare av Edwin Jagger. Han grundade bolaget 1988 efter att ha varit mycket otillfredsställd och frustrerad som konsument. Trots att han handlat vad som skulle ha varit italienska högkvalitets rakhyvlar, fick han inte den rakning han efterfrågade. Så Neil började skapa en egen rakhyvel efter sina personliga önskemål i husets källarförråd, och hans verksamhet har växt därifrån till att i dag anses vara ett av de främsta varumärkena i världen för klassisk våtrakning.

Vi på Glamazon hade nyligen nöjet att träffa Neil Jagger för en pratstund om personen bakom hantverket i Sheffield, vad som influerar honom när han designar en produkt, och sätta oss in i uppkomsten av företagets namn.

Intervju med Edwin Jagger

Berätta för oss om hur Edwin Jagger startade?

Edwin Jagger Limited grundades i oktober 1988, efter att jag hade tillverkat min första handgjorda rakhyvel med ett massivt gediget skaft och ett enkelt rakblads docknings-låssystem designat för att acceptera rakbladet Gillette GII. Allt började efter jag hade köpt en rakhyvel designad i Italien under sommaren 1988 och snabbt upptäckt att den inte var så robust som jag hade förväntat mig, jag bestämde mig där och då för att designa min egen rakhyvel och tillverka den själv för mitt eget bruk.

Mina första prototyper blev snart även upptäckta av familj och vänner som gillade dem. De tyckte att utformningen av rakhyveln var excellent. Den var väldigt annorlunda, den var inte som något någon sett eller tillverkat i Storbritannien tidigare och jag började få beställningar på rakhyvlar redan innan jag hann starta bolaget. Jag tror att det var tre eller fyra rakhyvlar. Sedan gick det ganska kort tid tills jag tillverkade en mindre upplaga rakhyvlar. De första rakhyvlarna var tillverkade i mitt källarförråd, för hand och sammansatta av mig själv. Sedan flyttade jag till en mycket liten verkstad, och ett år senare till en kontorslokal på 700 kvadratmeter.

Efter ett par år flyttade jag till ännu större lokaler, där det fanns utrymme för Edwin Jagger att växa. En tid därefter tog jag mig mod och gick till banken. Där tog jag ett lån, vilket gav mig möjlighet att köpa min första egna fabrik. Året var 1997 när jag slog upp portarna till mina 7000 kvadratmeter uppdelat på produktionsdel och lagerdel.

Du heter ju Neil så varför Edwin Jagger?

När jag bestämde mig för att starta mitt eget lilla företag kände jag att jag kunde döpa det till Edwin Jagger. Det kändes som ett bra namn. Jag tog namnet efter min farfar. Jag har aldrig träffat honom. Men jag har fått veta att han arbetade som ingenjör som ung.

Vad betyder traditionerna i Sheffield för Edwin Jagger?

Som med alla städer på jorden vars rykte är stöpt i tradition av handtillverkning, representerar Sheffield några av de skickligaste handtillverknings teknikerna som fortfarande tillämpas än idag. Hantverksmän i Sheffield är ofta tränade under lång tid som lärling, vilket kräver många år av precis, detaljerad och felfri standard av yrkesskicklighet, kunnande och utförande, vilket ibland är förbisett i andra yrken.

Edwin Jaggers handtillverkade rak-accessoarer medför nivåer av skicklig produktion för hand och uppmärksamhet för detaljer som säkerställer att våra produkter är omtyckta och erkända som några av de finaste som finns tillhanda. Företaget är nu en bra bit över 30 år gammalt. Vi har traditionella hantverksmän och kvinnor. Vi har lagerpersonal och tillsammans blir det ett mycket bra team. Idag är Edwin Jagger ett företag som reflekterar hantverkstraditioner som gått i arv i generationer. Tillverkningsmetoder som rådde för 100 år sedan.

Jag skulle säga att mitt team bokstavligt talat är det absolut bästa. Alla är mycket skickliga inom sitt eget område. De är utbildade i tillverkningskonsten av rakhyvlar och rakborstar.

De har lärts upp genom att följa seder och tradition. Och enligt vår mening anser vi att vi är en av de främsta tillverkarna av produkter för rakning i världen. Vi är ett familjeföretag, och vi beter oss som en familj.

Designar du varje Edwin Jagger produkt själv?

Ja det stämmer att jag är involverad i designen av varje Edwin Jagger produkt. Allt från första skiss till färdig slutprodukt. Vi tittar på traditionella metoder för polering. Vi handpolerar polyester och mässing. Jag har lärt mig allt jag kunnat om handtillverkade knivar och bestick i silver för att kunna applicera mina kunskaper till produkter för rakning.

Vad inspireras du av när du skapar en ny produkt?

Jag är lite av en livsnjutare och uppskattar de finaste sakerna i livet, som vackra bilar, båtar, pennor, klockor, och eleganta livsstils-accessoarer designade av världens mest renommerade designers. De har utan tvekan influerat mig under många års designande av vad jag själv skulle vilja äga och använda varje dag.

Återge några av alla milstolpar för Edwin Jagger?

Första milstolpen är självklart när jag startade upp Edwin Jagger för att designa och tillverka produkter jag själv ville äga och känslan när jag sen lyckades sälja in dem hos några av de finaste återförsäljarna i London. Det var mycket stora och betydelsefulla steg för mig personligen. En annan milstolpe var när det gick upp för mig att produkterna från Edwin Jagger blivit populära och omtyckta av våtrakare världen över. Det gör mig rörd och samtidigt mycket stolt vad vi åstadkommit inom rakning och skägg. När jag köpte fabrikerna är även det milstolpar som hjälpt Edwin Jaggers anseende och produktserier att växa. Vi är i dag tillgängliga i över 45 länder. Jag får ju inte glömma att nämna att alla dessa milstolpar endast gått att uppnå genom hårt arbete och i samarbete med en underbar ledning, administration och produktionsteam, som jag alla utsett och känner personligen.

Neil du har inte glömt någon milstolpe nu?

Självklart sparade jag ju det bästa till sist (Neil skrattar) Jag är tacksam att ha Glamazon som ambassadörer och som Sveriges enda femstjärniga återförsäljare av Edwin Jagger. Ni har ju varit en del av vår familj i över tio år och var en av våra första Edwin Jagger återförsäljare utanför England så även det är en milstolpe.

Vad tror du gör en kvalitetsprodukt?

Ett öga för detaljer tillsammans med noggrann övervägning av sortimentet med form och balans. Vi försöker alltid att producera den bästa möjliga kvalitén. Vi hoppas att varje Edwin Jagger produkt som våra kunder köper, att det verkligen är en produkt de använder.

Vilken Edwin Jagger produkt anser du att varje man borde äga och varför?

Jag tycker att en Edwin Jagger säkerhetshyvel är en fantastisk produkt att äga, även om man bara använder den ibland. Kvalitén av utförandet, yrkesskickligheten, vikten, balansen, linjerna och formen gör den till ett nöje att använda och en njutning för ögat när du lämnat den ute för beskådan i badrummet. Jag har jättemånga Edwin Jagger säkerhetshyvlar i mitt badrum och alla representerar de en fenomenal kombination av funktion med högklassig design. Och dessutom är rakbladen mycket effektiva.

 

Varför tror du Edwin Jagger produkterna blivit så populära och omtyckta?

Att produkterna ser bra ut, och att de känns bra. Och att det uppstår en relation mellan användaren och produkten vi tagit fram. Vi hoppas alltid på att vår produkt ska bli en naturlig del i vardagen. Grunden i företaget är att alltid hålla fast vid vår grund. En hörnsten är att Edwin Jagger tillverkar och designar allting i egen regi. Jag älskar att lära mig nya saker inom hantverket. Jag har sedan tagit all min kunskap om rakning, skägg och hantverk och applicerat den i Edwin Jagger modellen.

Edwin Jagger Skäggvård

Är Edwin Jagger skäggoljan den bästa uppfinningen sedan hjulet?

Haha jag såg att ni på Glamazon hade gjort den jämförelsen i er recension av Edwin Jagger conditioning beard oil och jag måste passa på framföra min uppskattning till alla våra Edwin Jagger fans i Sverige som utsett skäggoljan till bäst i test tre år i rad.

Skäggoljan hedrar namnet Edwin Jagger. Min skäggolja vittnar om att namnet Edwin Jagger står för ingenjörskonst och kvalitet. Det är nog grunden till varför den blivit så populär. Jag tror att många utgår från att de måste använda skäggolja. Generellt sett har det kanske betraktats som något du måste men det är egentligen en möjlighet.

 

Dagens män värdesätter de första minuterna varje dag, och vill att de ska vara fyllda med välbehag och njutning. Så utifrån det har vi tagit fram våra skäggprodukter som vi vet känns bra när de används, ser bra ut när du har dem stående på badrumshyllan och som får dig att känna dig bekväm i dig själv. När du är på väg till skolan, till jobbet, till ett möte, eller när du ska träffa din familj. Om vi lyckats med det, har vi gjort vårt jobb. Vi har helt enkelt skapat något som förhöjer livsstilen hos varje traditionell skäggig man.

Vad kan vi förvänta oss från Edwin Jagger i framtiden?

Vi kommer att köra på i samma banor med handtillverkade rakhyvlar och borstar, likväl som rakkrämer, raktvålar, skäggvård och så vidare.