Har en julsaga blivit filmens whamageddon

Snart är det jul och vid den här tiden så börjar årets julfilmer dyka upp på alla våra streamingtjänster runt om oss. Och som tradition så släpper varenda tjänst i Sverige minst en version av Charles Dickens ”En julsaga” och kryddar sedan med några gamla alster av den klassiska berätelsen från tidigare jular.

Har ”En julsaga” blivit blivit filmens motsvarighet till whamageddon? Du känner säkert till överlevnadsspelet whamageddon som börjar varje år den första december och sedan håller på fram till julafton. Om inte så börjar vi med att gå igenom reglerna för whamageddon innan vi börjar prata Charles Dickens och hans kända julberättelse,

Whamageddon regler

Den första whamageddon regeln

Målet med hela whamageddon tävlingen är helt enkelt att klara sig så länge som det bara är möjligt ända fram till jul utan att lyckas höra Whams 80-tals julklassiker ”Last Christmas”.

Den andra whamageddon regeln

Tävlingen börjar den 1 december och avslutas vid midnatt den 24 december.

Den tredje whamageddon regeln

Det är endast originalversionen med Wham som gäller. Så det är helt fritt fram att njuta av alla covers och remixer på ”Last Christmas” så mycket du bara orkar.

Den sista whamageddon regeln

Du är utslagen från tävlingen så fort du hör originalversionen av ”Last Christmas” med Wham spelas. Lägg då upp ögonblicket på sociala medier med hashtaggen #whamageddon och sedan är det bara vänta till nästa jul innan du får en ny chans att tävla.

Lite whamageddon etikett

Whamageddon är en överlevnadstävling var och en för sig, så om du inte är genuint ond och vill få en kolbit i julstrumpan så bör du undvika att medvetet skicka ”Last Christmas” till dina vänner och familj. Visa respekt för din omgivning. Vi alla kommer få höra låten spelas för eller senare under December, frågan är bara när!

Ingen jul utan Charles Dickens En Julsaga

Nu till den stora romanförfattaren från den viktorianska eran! Om Charles Dickens hade fått träffa ”Kommande Julars Ande” så hade han kanske struntat i att publicera den klassiska julsagan om Ebenezer Scrooge den 19 december 1843. Men hur skulle Dickens ens kunnat ana att 31 år efter sin bortgång så skulle den första filmatiseringen av ”En Julsaga” ha biopremiär eller att varumärken som Floris London, Truefitt & Hill Och Taylor of old bond street som han nämner i sina övriga romaner skulle finnas kvar än i dag. Det är helt enkelt ingen jul utan Charles Dickens En Julsaga film.

Marley's Ghost från 1901 är den äldst bevarade filmatiseringen av A Christmas Carol och därefter har premiärerna avlöst varandra, jul efter jul och nu på 2020-talet så går det om man orkar se en till tre versioner av den juliga spökhistorien per dag ända fram till jul och ändå inte ha set alla versioner eller tolkningar.

Bästa En Julsaga filmerna

En julsaga film har blivit lite som filmens motsvarighet till whamageddon. Det går knappt titta på en skärm i December utan att fastna i nån filmatisering av A Christmas Carol. En del är sevärda andra inte! Just därför har vi listat våra bästa favoriter av denna julsaga och vart de går att titta på för att komma i julstämning.

Musse Piggs julsaga - Mickey's Christmas Carol, 1983

Musse Piggs julsaga

I Musse Piggs julsaga så berättar våra Disney vänner sin version av Charles Dickens klassiker. Trots att filmen bara är cirka 30 minuter lång så hyllar den ändå det ursprungliga källmaterialet från berättelsen. Ja, historien är mer barnvänlig men animatörerna lyckas ändå stoppa in bilder och teman direkt från sidorna ur Charles Dickens roman. De inledande titlarna i filmen till exempel, med sina skissartade mönster och texturer, är direkt inspirerade av originalillustrationerna av John Beech från den första upplagan av boken. Till och med dialogen, om än något förändrad för den samtida publiken, drar många av raderna direkt från källmaterialet, inklusive några av de mer bistra som yttrats av Scrooge. En oöverträffad julklassiker med Joakim von Anka rollen som Ebenezer Scrooge och Musse Pigg i rollen som Bob Cratchit som är värd att se för både stora som små.

Var kan du se Musse Piggs Julsaga online?

Du hittar Musse Piggs julsaga på Disney+

En julsaga - A Christmas Carol, 2009

Disney en julsaga Jim Carrey

En julsaga från 2009 med med Jim Carrey i huvudrollen som Ebenezer Scrooge är den version som är trognast Charles Dickens originalberättelse. Här får vi cirka en timme och tretio minuter animerad julklassiker där man gått på djupet med att fånga Dickens vision av den sura gubben som hatar julen och bara bryr sig om pengar. På natten före julafton får Ebenezer Scrooge träffa tre stycken andrar som tar med honom med på en resa för att upptäcka den sanna meningen med julen. En mörkare och längre Disney version än Musse Piggs julsaga men sevärd för stora och små.

Var kan du se En Julsaga online?

Du hittar En julsaga på Disney+

Spirited - 2022

Spirited Apple TV+

Föreställ dig Charles Dickens hjärtevärmande berättelse om den vresige Ebenezer Scrooge som besöktes av andar under julen – fast roligare. Och med Will Ferrell, Ryan Reynolds, och Octavia Spencer. Och med dansanta, storslagna musiknummer. Då får du Spirited som passar bra för de flesta i familjen! Historien är bara löst baserad på Charles Dickens En julsaga men budskapet är detsamma fast lättsamt och roligt,

Var kan du se Spirited online?

Du hittar Spirited på Apple TV+

Scrooged - 1988

Scrooged

En parodi på Charles Dickens En spökhistoria vid jul där vi får träffa Frank Cross (Bill Murray) som en cynisk TV-chef som ska visa en direktsändning av en En julsaga på självaste julafton. Men självklart får han besök av tre andar för att upptäcka den sanna meningen med julen. Det är 80-tal, det är ironi, det är lättsinnigt men framförallt är det Bill Murray och jul. Passa på att streama Scrooge tillsammans med familjen.

Var kan du se Scrooged online?

Du hittar Scrooged på SkyShowtime

Mupparnas julsaga - The Muppet Christmas Carol, 1992

Mupparnas julsaga

Här får vi träffa Michael Caine som Ebenezer Scrooge i Charles Dickens En Julsaga men den här gången åtföljs de tre spökena av grodan Kermit, Miss Piggy och massor av sång. Mupparna tar oss med på en resa genom tid och rum för att upptäcka meningen med julen. Michael Caine tar sig an Ebenezer Scrooge med sådan rörande perfektion att man glömmer bort att medspelarna är dockor. Mupparnas julsaga är en trevlig familjefilm som ligger nära originalförlagan och ger den rätta julkänslan till stora som små.

Var kan du se Mupparnas julsaga online?

Du hittar Mupparnas julsaga på Disney+

En Julsaga - A Christmas Carol, 1938

A Christmas Carol

Ingen jul utan klassiker och varför inte ta och se filmatiseringen från 1938 av Charles Dickens novell. I A Christmas Carol spelar Reginald Owen den förbittrade gamle snåljåpen Ebenezer Scrooge. Historien har anpassats till att bli familjevänligare med dåtidens mått. Men vill man ha den äkta historien så är det A Christmas Carol från 2009 med Jim Carrey som gäller. Versionen från 1938 är ett stycke filmhistoria med en romantisk vinkel på historien som Charles Dickens inte hade för avsikt med sin berättelse. Historien går fortfarande ut på att med spökenas hjälp ge Scrooge chansen att förändra sitt liv till det bättre. Det är svartvitt, det är Charles Dickens och det är moralkakor. Det är en Klassisk julfilm.

Var kan du se A Christmas Carol online?

Du hittar A Christmas Carol på Apple TV

Tips på julklappar till pojkvännen >>>