Fri frakt över 589 kr

För somliga är rakningen en tråkig rutin som bara ska gå snabbt. För andra är det en helig ritual med vassa verktyg och ett oklanderligt resultat. Inget symboliserar mer gentleman, stil och perfekt rakningsresultat som en rakkniv. Den som lär sig att raka sig med kniv får en känsla och närhet som är helt oöverträffat.

Så väljer du rätt rakkniv

Att välja rätt rakkniv handlar om att göra många val. Du väljer mellan olika blad, storlekar, former och material.

Glamazons barberare ledsagar dig mot en kniv som passar just dig!

 

Utbytbart eller fast blad?

Det första valet du står inför är mellan den klassiska kniven som har ett fast blad (Cut Throat Razor) eller en kniv med utbytbart blad (Shavette).

Den primära skillnaden här handlar om underhållet. På rakkniven med utbytbara dubbelblad (Shavette) så byter du ut dubbelbladen när du behövs, medan den klassiska rakkniven har ett bestående knivblad som regelbundet slipas, striglas och underhålls för att hållas vasst.

Rakknivens alla delar

Det finns flera saker att ha i åtanke när du väljer rakkniv.

Handtaget

Många ser rakkniven som en långsiktig investering och skaftet handlar mer om hantverk och upplevelse än om knivens funktion.

De vanligaste materialen är plast, trä, horn eller ben. Här väljer du skaft utefter tycke, stil och smak. Här har du möjligen att välja en unik och exklusiv kniv!

Bladmaterial

Rakknivens viktigaste funktion är att den är vass. Våra barberares favoriter är kolstål från Solingen i Tyskland eller Sheffield i England som är två väletablerade städer när det kommer till knivtillverkning.

De är oftast färdigslipade och går att använda direkt. Men tänk på att torka av bladet ordentligt efter användnings och olja in om den inte ska användas på länge eftersom att kolstål kan rosta.

Damaskerade blad tillhör de mer exklusiva bladen. Ett hantverk där smeden vikt samman flera lager av järn och stålkvaliteter om och om igen där järnet seghet kombineras med stålets skärpa - vilket ger en oöverträffad skärpa.

Ett damaskerat blad går att känna igen på dess vackra marmorerade mönster i klingan.

Bredd

Bredden anges i tum och dess bredd påverkar knivens vikt och smidighet. Det du ska ha i åtanke här är att ett smalare blad om 5/8 tum är enklare att hantera och är således ett bra introduktionsval eller för användare med mindre händer. Bredare blad om 6/8 tum används ofta av vana användare eller för män med större händer.

Skålning/Hålighet

Rakkniven har ofta skålade blad. Konkavt skålslipade blad ger en vassare kniv med mer smidighet, men också en mer svårhanterad kniv. Hur kniven är skålad påverkar hela rakupplevelsen.

På en ung hud som är fast och slät fungerar ett helt platt (flat eller wedge) blad som inte har så mycket smidighet. Medan en äldre hud som inte är lika elastisk och fast behöver ett mer skålat blad. Ett vanligt blad är det halvt skålslipade (1/2 hollow) som ofta förekommer på knivar. Mer skålade blad är de mest flexibla och fungerar på alla hudtyper.

Det mest skålade bladet är det fullt, eller extra skålslipade bladet (full hollow/extra hollow). Ett blad som ger en vassare kniv.

Nosen

Knivens spets påverkar helt klart rakningen. Vassa, markerade kanter ger en hög precision, men ökar risken för raksår om man är en ovan användare. Mer rundade hörn är mer förlåtande men kommer inte åt svårtillgängliga områden lika lätt. De fyra mest populära nosformerna är:

Den rundade nosen (round nose)

Är den vanligaste nosen och ett perfekt val för ovana användare eftersom att spetsen saknar tydligt markerade hörn vilket minimerar risken för skärsår - Nackdelen är att den saknar exaktheten vid precisionsrakning.

Den franska nosen (french nose)

Har en rundad ovansida men ett skarpt markerat hörn. Det ger en kniv med egenskaper som gör det enklare att komma åt svårtillgängliga områden som exempelvis under näsan.

Den krokformade nosen (hook nose)

Har en konkav båge i spetsen. Det ger en flexibel kniv som kräver ett vant handlag. Den kantiga nosen (square nose) används ofta för precisionsrakning av mindre partier.

Barberaren tipsar

Exklusiv och tidlös

Dovo Cut-Throat Razor African Blackwood

Dovo Cut-Throat Razor African Blackwood

En klassisk, stilren rakkniv med skålslipat 6/8 tum blad av rostfritt stål och skaft av äkta grenadilleträ. Den har även en tidlös vacker Art Deco-inspirerat mönster på klingan. Själva kniven har en härlig tyngd, som tillsammans med den något kantiga ryggen ger ett otroligt fint grepp.

För den ovana användaren

Giesen & Forsthoff Black Cut Throat Razor

Giesen & Forsthoff Black Cut Throat Razor

Används av både proffs och ovana användare. Men den är “shave ready”, vilket innebär att den är slipad och redo att användas direkt. Det är även en smalare rakkniv om 5/8 tum, har hög flexibilitet och ett skålat blad som är lätt att hantera.

Populärt alternativ

Parker SRX Professional Barber Razor

Parker SRX Professional Barber Razor

En kvalitativ rakkniv med utbytbara blad som är tillverkad i rostfritt stål.

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Noble Isle Shampoo recension

Noble Isle Shampoo recension

Noble Isle Shampoo är synonymt med lyxiga schampon infuserade med ren parfym, där varje doft har tydliga toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Noble Isle är starkt övertygade om dofternas kraft att förbättra humör, väcka minnen och skapa en känsla för en...

Läs mer

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

En bra skäggolja ska inte bara förbättra utseendet på skägget, utan även återfukta huden. Den bör också dofta gott och vara en viktig del av den dagliga skäggvården. Därför har det blivit dags för Herr Glamazon att göra en noggrann...

Läs mer

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer