Fri frakt över 589 kr

Den moderna Rakborsten härstammar från 1750-talets Frankrike och är i dag en betydande del av traditionell våtrakning. Sedan mitten på 1700-talet har rakritualerna förändrats och produkterna likaså. Raktvålarna ersattes av kräm och när tiden började gå lite fortare så ersattes även de med färdigt lödder på burk som sedan i sin tur ersattes av rakgel för att snabba på rakningen. Man har även gått från kniv till säkerhetshyvel och sedan flerbladshyvlar och engångsrakhyvlar.

Trenden har dock äntligen vänt och traditionell barbering med rakbortstar har fått ett rejält uppsving. Det finns ingenting som slår en högkvalitativ rakborste vid en klassisk våtrakning - och det kommer du att märka när du väl har börjat använda en. Här berättar vi varför!

Rakborstens fördelar

Förutom att skapa den där genuina, löddrande upplevelsen vid rakning, så har rakborsten flera andra stora fördelar som lägger en bra grund för en oklanderlig rakning.

Rakborstguide - därför ska du använda en rakborste

1. Skonsam process

Rakborsten skapar ett luftigt och varmt lödder vilket känns behagligt, ger dig en skonsam rakning och hjälper till att minimera risken att få röda prickar. Dessutom är känslan av att använda en högkvalitativ raktvål eller rakkräm oslagbar.

2. Närmare rakning

Rakborsten i kombination med bra lödder mjukar även upp och lyfter skäggstråna så att du får en ännu närmare rakning. Detta är betydligt mer effektivt än att massera in raklöddret med dina fingrar och därmed pressa ner hårstråna.

3. Mjukgörande och ger lyster

Borsten adderar värme till huden under rakningen vilket har en mjukgörande effekt, öppnar upp porerna och ger lyster.

4. Exfolierar

Unikt med rakborsten är att den också exfolierar huden och tar bort döda hudceller, vilket förhindrar irritation och inåtväxta hårstrån som rakning utan bortse kan orsaka. Rakning och peeling i ett!

Hur du använder en rakborste

  1. Håll rakborsten under hett vatten. Krama lätt ut överflödigt vatten så att borsten är fuktig, men inte så våt att den droppar.
  2. Ladda toppen på din rakborste med raktvål genom att göra cirkelrörelser och tvåla upp. Med rakkräm löddra upp försiktigt, antingen i en rakskål eller direkt på huden.
  3. För borsten med lätta cirkulära rörelser över huden och fördela raklöddret jämnt. Hårt tryck kan få rakborstens hår att spreta och förstör den under längre tids användning.
  4. Raka dig sedan med den hyvel du föredrar. Här kan du läsa mer om flerbladshyvlar, säkerhetshyvlar och rakknivar.
  5. Efter rakningen, skölj borsten försiktigt under rinnande varmt vatten. Krama ur överflödigt vatten och placera den hängande i ett rakborstställ med håren pekande nedåt för att torka.

Första gångerna du använder borsten tappar den ofta hår. Detta är normalt i början, men efter några rakningar slutar den att fälla. För att öka livslängden på din borste.

Vilken rakborste ska jag välja?

Nu undrar du säkert vilken rakborste du ska köpa, men faktum är att det inte finns något rätt svar. Allt beror på dina önskemål. Vi har listat våra favoriter längre ner. Men generellt passar en strävare borste för hårdare tvålar och en mjukare för mer lättlöddrade rakkrämer.

Rakborste med vildsvinshår (Natural Brush/Boar Brush)

Har kraftiga hårstrån vilket gör att den vid första användning kan kännas sträv, men den mjukas upp efter ett tag. De strävare håren löddrar lättare upp en hårdare tvål och exfolierar mer än en mjukare borste. Du kan få en rakborste med svinhår för runt hundralappen.

Rakborste med grävlingshår (Badger Shaving Brush)

Grävlingshår har använts i mer än 200 år för att tillverka rakborstar på grund utav dess utmärkta vattenabsorberande egenskaper, och de anses vara de absolut bästa borstarna. Borstarna kommer i flera nivåer av mjukhet där den finaste kvalitén är Silvertip. Läs mer om fördelarna med rakborstar gjorda av grävlingshår här.

Rakborste med syntetiskt hår (Synthetic Shaving Brush)

Föredrar du en borste utan djurhår är rakborstar av syntetiskt hår för dig. De bästa alternativen ger en bekväm rakning, är mjuka och snabbtorkande.

Annat som skiljer borstarna åt, förutom hårtypen och strävheten, är också materialet handtaget är tillverkat av och längden på hårstråna.

Sköter du om din rakborste väl kommer den att bli din trogna följeslagare under många år framåt – och du kommer att undra hur du kunde klara dig utan den tidigare.

Hur rakar man sig och får den bästa rakningen någonsin >>>