Fri frakt över 589 kr

En bra rakning är nästan som meditation. En egen liten rutin man smiter iväg och sköter ensam i badrummet. Man arbetar lugnt och metodiskt och ser sakta varje skäggstrå fastna på hyveln och sedan försvinna ner i handfatet. En dålig rakning känns dock precis tvärtom. Ungefär som att dra runt en rostig gammal sticksåg i ansiktet.

Hyvlar & verktyg för rakning

Hur du upplever din rakning beror helt enkelt på vilken rakhyvel du använder och i vilket skick den är i. I den här artikeln förklarar vi vilka verktyg du bör använda för att få ett perfekt rakningsresultat.

Rakhyvlar för alla tillfällen

Olika sorters rakhyvlar har använts sedan bronsåldern och den äldsta hyveln man hittat har daterats ända till 18000 f.Kr. Sjukt, va? Idag ser dock hyvlarna lite annorlunda ut och av någon anledning valde man att gå ifrån ben som främsta material, men i praktiken fungerar de fortfarande på samma sätt.

En nära säkerhetshyvel, en smidig flerbladshyvel eller en lyxig rakkniv. Valet står egentligen mellan dessa tre och vad du kommer uppnå med din rakning beror till mestadels på vilken av de här du väljer att raka dig med. Här på Glamazon finns hundratals produkter att välja mellan och garanterat något för varje smak och tillfälle. 

Säkerhetshyvlar: hudnära & snyggt

En säkerhetshyvel är en rakhyvel med en skyddsanordning placerad ovanför kanten på bladet. Skyddet lägger sig alltså mitt emellan den platta sidan av bladet och skägget du ska raka. Det ursprungliga syftet med skyddsanordningen, när hyveln uppfanns 1880, var att minska svårighetsgraden och göra det lättare att få till en rakning helt utan skärsår.

Hyvlarna blev riktigt populära hos den breda massan efter första världskriget. Den amerikanska armén använde säkerhetshyvlarna i fält och när de kom hem till USA igen fortsatte de att använda dem, sedan tog resten av befolkningen efter.

Nu har säkerhetshyvlar blivit populärt igen och än idag ger de ett väldigt bra rakningsresultat. Varför populariteten än en gång stigit är svårt att veta. Men det beror antagligen på att det är en väldigt bra produkt och att säkerhetshyvlarna, med sin traditionella utformning, är väldigt snygga.

Produkten används enbart till våtrakning och ger ett otroligt hudnära och friktionsfritt resultat, men det krävs dock lite övning för att bli bra med en säkerhetshyvel. Eftersom bladet är vinklat vågrätt mot skaftet behöver man en annan vinkel på handen vid användning. Att 95% av bladet är täckt av säkerhetsanordningen kan också ställa till det i början och göra att processen känns lite ovan. 

Rakning med säkerhetshyvel: 3 snabba tips

  1. Ta din tid. En ryckig och snabb rakning kommer göra att du skär dig.
  2. Säkerhetshyveln ska hållas i runt 25-30 graders vinkel mot huden och den ska föras framåt av sin egen tyngd. Inget tryck behövs.
  3. Sträck ut din hud med hjälp av handen som inte håller i hyveln. Det kommer göra rakningen mycket enklare.

Här på Glamazon hittar du klassiska säkerhetshyvlar av bästa kvalitet. Bland annat från Edwin Jagger, Muhle, Benjamin Barber, Baxter of California och Truefitt & Hill.

 

Flerbladshyvlar: snabbt & enkelt

En flerbladshyvel, eller en helt vanlig klassisk hyvel, är samlingsnamnet för hyvlar som har fler än två blad i hyvelhuvudet. Tänk en klassisk Gilettehyvel. Flerbladshyveln uppfanns på 1960-talet, med syftet att skapa en mer ergonomisk form på både handtaget och huvudet. Nu är detta den vanligaste formen av rakning i välutvecklade länder.

Eftersom rakhyvlarna innehåller fler blad gör det att effektiviteten vid varje drag ökar. En flerbladshyvel med fem blad rakar helt enkelt fem gånger snabbare och bättre än en med ett blad. Idag är det dock inte bara bladen som skiljer en flerbladshyvel från till exempel en engångshyvel. Det finns otroligt många olika sorter, med speciella funktioner och tekniker som kan förenkla din rakning. Vibrerande blad, böjbara skaft och inbyggd återfuktning är bara några av alla varianter som finns där ute.

Flerbladshyvlarna passar perfekt till den som letar efter något lättanvänt och smidigt. Med en bra flerbladshyvel är det faktiskt väldigt enkelt att hålla huden fri från skärsår och andra åkommor. Fördelarna jämfört med andra sorters hyvlar är att de är otroligt lättanvända och bra.

Men det finns ännu fler fördelar. I praktiken kräver flerbladshyvlar knappt något underhåll överhuvudtaget. Det brukar oftast räcka med att tvätta av och torka den efter användning och byta ut bladen när de börjar bli slöa. Bladen byts enkelt ut, oftast genom att trycka på en liten knapp, och inga andra verktyg behövs.

Rakning med flerbladshyvel: 3 snabba tips

  1. Kasta din gamla engångshyvel. Den är garanterat kass och gör mer skada än den gör nytta. 
  2. Var lätt på handen när du rakar dig. Tryck nästan ingenting och låt hyveln göra grovjobbet. Det vill säga, om bladet är vasst och fräscht.
  3. Lägg lite extra tid på att göra rent hyveln efter rakning. Bladen kommer hålla längre.

Flerbladshyvlarna hos oss på Glamazon är både otroligt effektiva samtidigt som de är snygga och kan stå framme i badrummet utan att du behöver skämmas. Truefitt & Hill, Edwin Jagger, Muhle, Bolin Webb och Benjamin Barber är bara några av alla Gillette kompatibla märken du kan titta på när du ska köpa rakhyvel online hos oss.

 

Rakknivar: lyxigt & bra

Rakknivar med öppna stålklingor var de vanligaste sättet att raka sig på innan 1900-talet. Tack vare den enorma skäggtrenden och alla barberare som poppar upp i storstäderna börjar de nu bli populära igen.

Rakkniven består består kort och gott av en kniv som kan vikas ner i sitt eget handtag. Facket i handtaget skyddar både dig och kniven från skador. Bladet tillverkas antingen av kolstål eller rostfritt stål. Skillnaderna i materialen är främst att kolstål slipas långsamt och håller skärpan längre. Rostfritt stål slipas snabbt, men får snabbare en sämre skärpa om det inte underhålls. Rakknivar av rostfritt stål är svårare att hitta än kolstål, men båda sorterna finns att köpa här på Glamazon.

En rakkniv har en enorm hållbarhet och är en investering för livet. Men en rakkniv är inte bara ett traditionellt hantverk – den som lär sig tekniken får en närhet och precision som saknar motstycke.

 

Om du vill veta mer om rakknivar kan du läsa mer här: Så väljer du rätt rakknkniv enligt barberare

Rakblad till alla rakhyvlar

Är närheten inte lika bra som för ett halvår sedan? Börjar du få skärsår? Tar det längre tid att bli helt renrakad? Då kan det vara dags att byta ut rakbladen i din rakhyvel. Hos oss på Glamazon hittar du sylvassa rakblad till alla olika sorters hyvelmodeller. Vassa och fräscha rakblad är trots allt den viktigaste faktorn när du rakar dig, så här är det ingen idé att vara dumsnål.

 

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog Anti-Dandruff Shampoo recension

Bulldog tror på att män ska få ta del av de bästa produkterna som skapats baserat på den äkta potentialen av naturliga ingredienser, därför innehåller Bulldog Anti Dandruff Shampoo jujubebark. Bulldog Anti Dandruff Shampoo är speciellt utvecklat för att rengöra...

Läs mer

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja som luktar gott

Skäggolja, även känd som olja för skägget, är en viktig del av skäggvården för alla män som vill förbättra sitt ansiktshår. Oljans huvudsakliga funktion är att återfukta huden under ansiktshåret och mjuka upp själva skägget, vilket gör det lättare att...

Läs mer

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

Triumph & Disaster A + R Soap Recension

En kvalitativ fast tvål bör inte bara vara en rengöringsprodukt; den bör vara en helhetsupplevelse som vårdar huden. Den bör dessutom vara så mångsidig att den kan användas både i duschen och vid handfatet. Triumph & Disaster A + R...

Läs mer