Guide: hårvård för olika hårtyper

Håret är något som framhäver vår personlighet och precis varje persons hår är helt unikt. Men ofta är vi män medvetna när det kommer till kläder och skor, men tar håret lite för givet - fram tills att vi tappar det.

hårvård för olika hårtyper

Men nu har vi på Glamazon fått många frågor om vilka hårprodukter män ska använda för olika hårtyper - Så här kommer tips om allt ifrån hårvård som schampo och balsam olika hårtyper bör använda, till vilka typer av hårstylingprodukter du ska köra på för att ta just din hårtyp till nästa nivå!

Kort och mellanlångt hår

Hårvård för kortare hår

För kort hår är det rent generellt viktigt att ha ett bra balsam. Detta eftersom att män med kort hår ofta har en större volym av hårprodukter till mängd hår. Ett riktigt bra balsam kan därför hjälpa håret att återfå sin naturliga glans samtidigt som det skyddar och reparerar skadat hår. Det här gör i sin att att det kan minska risken eller i alla fall skjuter fram (beroende på ärftlighet) något som många män genomgår, håravfall.

 

Hårstyling för kort hår

Nytrimmat hår på sidorna och där bak ser alltid riktigt fräscht ut. Många medvetna män brukar exempelvis trimma håret själva för att ständigt ha snygga och trimmade linjer - och det är dessutom superlätt med en smidig HairClipper!

När det kommer till stylingprodukter så beror det helt och hållet på vilken typ av frisyr man vill köra. Om man vill köra en mer rufsig frisyr så är det väldigt bra med ett fylligt hårvax, medan om man vill köra en mer naturlig look så brukar vi ofta tipsa om en lättare hårvax eller saltvattenspray.

 

Lång hår

Hårvård för långt hår

För långt hår så ligger tricket i att ständigt ha ett fräscht hår i hårvårdsprodukterna. Långt hår har nämligen en förmåga att lätt bli torrt och slitet, men det går lätt att avstyra genom att använda sig av näringsrika schampon och balsam.

 

Hårstyling för långt hår

Med ett långt härligt hårsvall behöver man knappast många stylingprodukter, men något som verkligen ger det där lilla extra är en saltspray som ger känslan av ett lätt stylat långt hår. Det gör så att håret får mer definition och rörelse med matt textur - Något som även blivit allt mer populärt är torrshampo och hårpuder som är perfekt när man vill styla, men ändå behålla en naturell känsla på håret.

 

Olika hårtyper och deras specifika vårdbehov

För att förstå hur man bäst tar hand om sitt hår är det viktigt att veta vilken hårtyp man har. Hårtyper kan delas in i fyra huvudkategorier: rakt hår, vågigt hår, lockigt hår och kraftigt lockigt hår. Varje hårtyp har sina egna specifika behov och utmaningar när det gäller hårvård.

Rakt hår

Rakt hår har en tendens att bli snabbt fett eftersom talg från hårbotten lätt sprider sig längs med hårstråna. Därför är det viktigt att använda ett schampo och balsam som är anpassade för normalt till fett hår. För styling kan man använda en lätt hårvax eller spray för att ge håret lite stadga och volym.

Vågigt hår

Vågigt hår kan vara benäget för friss, så det är viktigt att använda återfuktande hårprodukter. Schampo och balsam med ingredienser som aloe vera och glycerin kan hjälpa till att återfukta håret och motverka friss. När det gäller styling kan en saltvattenspray hjälpa till att definiera vågorna och ge en naturlig look.

Lockigt hår

Lockigt hår kräver ofta extra fukt och näring för att förhindra att det blir torrt och frissigt. Använd schampo och balsam som är specifikt utformade för lockigt hår, och överväg att använda ett leave-in balsam eller en hårkräm för extra fukt. För styling kan en lockförstärkande gel eller kräm hjälpa till att definiera lockarna och ge håret en fräsch, välformad look.

Krulligt hår

Krulligt hår är ofta väldigt torrt och kräver intensiv fukt och näring. Använd djupt återfuktande schampo och balsam, samt regelbunden hårinpackning för att återfukta och stärka håret. För styling kan en hårolja eller hårkräm hjälpa till att tämja och definiera lockarna samt ge håret en hälsosam glans.

5 Stylingtips för dig med tunt hår >>>