Tvätta sovmask före användning för bättre sömn
Varför du bör tvätta din sovmask före användning är just för att den är ny. En ny sovmask kan du behöva tvätta av två anledningar. Dels för att tvätta bort eventuella rester av kemikalier från själva tillverkningen. Dels kan du behöva tvätta sovmasken för att tvätten i sig mjukar upp den och gör den mer bekväm att använda. Vi förstår att du kan vara väldigt angelägen om att använda din sovmask så snart du köpt den. Anledningen till att använda sovmask är ju trots allt för att få en bättre nattsömn, vilket kan göra det mindre frestande att behöva vänta med att använda sovmasken tills nästa tvättid.
Anledningen till varför du bör vara noga med att tvätta bort eventuella rester av kemikalier från din sovmask, är samma som varför du även bör tvätta nya kläder och lakan före användning. Beroende på tillverkningssätt kan din sovmask innehålla mer eller mindre kemikalier och även mer eller mindre skadliga. Att tvätta i tvättmaskin före användning är mycket bra för att säkerställa att du exponerar dig själv för så få kemikalier som möjligt. Och är du allergisk, bör du överväga att tvätta allt före användning, även gardiner, mattor, prydnadskuddar och liknande.
Några exempel på kemikalier som kan finnas i textilier du köper är färgämnen, insektsavvisande medel och skydd mot bakterier, mögel och svamp. En tumregel kan vara att om du känner att det luktar av kemikalier, är det troligt att det är kemikalier, och då kan det vara bra att tvätta före användning. Varor som fraktats långa vägar, kan komma i containrar som i sin tur är behandlade med antimögelmedel. För även om många av dessa kemikalier fyller sitt syfte, är det inget du vill ha på din hud.
Skön och ostörd nattsömn i en sovmask i roliga färger
Eventuell överkänslighet kan visa sig i form av utslag och eksem, som vanligtvis uppträder där ämnet varit i kontakt med huden. Har du exempelvis upplevt allergiska reaktioner av ett klädesplagg, kommer sannolikt huden som varit i kontakt med plagget vara påverkad. Hudreaktioner kan du märka om du använder nya plagg utan att tvätta dem först. Huden är vårt största organ och kan ta upp ämnen från textilier, där vissa ämnen kan ge allergiska reaktioner.
Extra viktigt att tvätta innan de börjar användas är de textilier som man har inpå bara kroppen. Speciellt sängkläder och underkläder, eftersom man har dessa textilier tätt emot huden under en längre tid. Ögonen är känsligare för kemikalier, vilket gör det ännu viktigare att vara uppmärksam med vad de kommer i kontakt med. Detsamma gäller kläder som kan hamna i munnen.
Ett av de ämnen man spontant tänker på och som kan vara svårt att undvika är färgämnen. För visst föredrar man en skön och ostörd nattsömn i en sovmask i roliga färger. Pigment och färgämnen används för att ge färg åt textil. Vilken typ av färgämnen som används beror på vilket material det är som ska färgas. En typ av färgämnen är vanliga för infärgning av bomull, medan en annan används för att färga syntetfibrer som polyamid och polyester.
Ofta tvättas plagg innan försäljning, men långt ifrån alltid så det är bäst att vara på den säkra sidan. Det är därför färgämnena läcker ut ur plaggen vid tvätt. Det är alltid bra att tvätta bort överskottet av färgämnena eftersom kläderna ofta är överfärgade. Därför kan man säga att nya kläder innehåller kemiska rester från tillverkningen, då färgämnen räknas till kemiska rester. De första gångerna du tvättar nya plagg eller textilier sköljs överskottsfärgen ofta ut i avloppet.
Matcha din sovmask med en klassisk herr necessär tillverkad i canvas
En typ av kemikalier som inte tvättas bort är ytbehandlingsmedel som används för att mjukgöra eller ge plagget flamskydd eller skrynkelskydd. Där vill man att flamskyddet ska bestå även efter tvätten, då plagget annars skulle mista sin funktion. Detsamma gäller mjukgörarna, då plagget ska fortsätta att hålla sig mjukt tvätt efter tvätt. Idag behöver tyg bara en behandling för att få superegenskaper som gör att tyget är mindre benäget att skrynkla, till fördel för strykfria skjortor.
Ofta tillsätter vi själva kemikalier i tyget utan att ens tänka på det. Exempelvis kan vi tänkas använda antistatisk spray till kläder, som sprayas på efter tvätt för att dämpa statisk elektricitet i kläderna. Eller stärk spray som stärker textilier såsom skjortor, gardiner och dukar vilket gör dem lättare att stryka. En vanlig kemikalie vi kan använda gång på gång utan att tänka på det är impregnering, och även om impregnering kan finnas från början, kan den med tiden behöva bättras på.
Impregnering är en typ av kemikalier som ger en smutsavstötande funktion. Där de även kan vara vattenavvisande och fettavvisande. Impregnerade textilier är ofta funktionskläder och möbeltyger. Effekten håller i sig en tid och upprepas ett par gånger om året eller efter behov. Ett exempel på en produkt som kan ha bra impregnering från början, är en klassisk herr necessär tillverkad i skinn eller canvas. Dessa är av hög kvalitet, tänka att klara en livslängd, där de sällan eller aldrig tvättas. Väljer du en herr necessär i canvas kan du matcha den med en sovmask i canvas.
Varför tyg behandlas är för att ge det funktioner och egenskaper de annars inte skulle ha haft. Ull till exempel är i sig själv smutsavvisande och vattenavstötande, dessutom är ull av sin natur ett brandsäkert material och mycket slitstarkt. Andra material kan behöva behandlas för att bli hållbara och slitstarka, för att exempelvis ta fram ett tvättåligt tyg med liten risk för krympning, eller för kulörbeständighet, där tyget behåller färgen väldigt väl, även under hårda förhållanden.
Med fläckskyddsbehandlingar kan tyger kan skyddas från nedsmutsning och spilld vätska, vilket gör dem enklare att hålla rena. De kan behandlas med ytskyddsmedel för att göra dem vattenavvisande, vilket är särskilt användbart när det gäller tyger som bör vara vattentäta och vindtäta, som markiser. Egenskaper man tittar på när det gäller att ta fram slitstarka tyger är exempelvis hur pass känsliga de är för noppbildning, för det finns få saker man blir så ledsen på som när ens nyinköpta tröja blivit noppig.
En sovmask kan vara särskilt viktig att tvätta före första användningen eftersom du ska ha den i ansiktet
Andra egenskaper man tittar på kan vara nötningsbeständighet, vilket avgör hur pass bra tyger står emot nötning, eller gnidhärdighet, som betecknar hur mycket ett tyg färgar av sig på andra material. Ljushärdighet betecknar hur bra tyget behåller sin färg när det utsätts för ljus, och vädertålighet visar hur mycket ett tyg bleknar när det utsätts för dagsljus samt fukt.
Textilier för friluftsliv kan vara behandlade med insektsavvisande medel, och bomull kan vara besprutad för att få bukt med insektsangrepp som skadar grödan under bomullsodlingen. Där kan man prata om skillnaden på ekologisk bomull och konventionellt odlad bomull. Bomullen besprutas ofta när den växer och sedan även när bomullen skördas. Faktum är att bomull är en av de mest besprutade grödorna, varför man gärna vill tvätta ett bomullsplagg före användning för att skölja bort eventuella rester av de besprutade bekämpningsmedlen bomullsodlarna använt sig av.
Textilier kan även ha fått en behandling mot dålig lukt. Då används antibakteriella ämnen för att förhindra bakterietillväxt och därmed även förebygga dålig lukt, eller antimikrobiella ämnen för att förebygga mikrobiell påväxt. Det finns en lång tradition av användning av antimikrobiellt medel, där behovet av antimögelbehandling och rötskydd är störst på naturfibrer, eftersom de lättare angrips av mögel och röta än syntetfibrer. Ämnena från en antimikrobiell behandling hamnar i sköljvattnet när textilierna tvättas.
Mikrobiell påväxt innebär att det växer någon form av mikroorganismer, som bakterier, mögel, röta, alger eller svamp. Mikroorganismer är så små att vi inte kan se dem, dock kan man se att något påverkats av en mycket stor mängd mikroorganismer, exempelvis mögel, och då kan man alltså se att något växer där. Och i vissa fall kan man känna en mikrobiell lukt, som hänvisar till en påväxt. Därför kan textilier fått en behandling med antimikrobiella ämnen för att förebygga dålig lukt, där de även fungerar för att förebygga svettlukt.
Garner och textilier som filtar och mattor, kan ha behandlats med malimpregnering för att stå emot mal och annan ohyra. Därför bör man alltid tvätta nya textilier före användning, det gäller alla textilier, så förutom kläder även gardiner, filtar och kuddar. Eftersom etiketten på kläder inte är märkt med annat innehåll än det faktiska fibermaterialet, som bomull, akryl eller liknande, vet du inte vad de innehåller. Konsumentverket råder alla att tvätta sina kläder innan första användning, och en sovmask kan vara särskilt viktig att tvätta eftersom du ska ha den i ansiktet.
Förläng din sovmasks hållbarhet genom att tvätta den efter behov och inte efter varje användning
Ett problem kan vara att många under lång tid, kanske under hela livet, alltid använt nya kläder utan att tvätta dom först. Det har gjort att man exponerats för en rad kemikalier helt i onödan. Och kanske man bara tvättar nya lakan och handdukar av den enkla anledningen att de luktar lustigt, kanske att plasten de har legat i kan ha gett dom plastlukt. Men det är behandlingen av tygerna snarare än fibertypen som avgör om plagget ska tvättas före användning.
Du kan välja att handla miljömärkta textilier som ställer krav på alla delar av produktionskedjan från råvara till tillverkning. Är dina nya kläder OEKO-TEX® Standard 100 certifierade behöver de inte tvättas före användning, eftersom certifieringen innebär att textilen i den färdiga produkten är fri från ohälsosamma kemikalier. OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende globalt system med märkning av textilier som garanterar att slutprodukten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem.
Det finns rutiner och tricks du kan använda dig utav för att hålla dina kläder och din sovmask så fin som möjligt så länge som möjligt. Ett sätt att förlänga din sovmasks hållbarhet är att bara tvätta den vid behov. Ofta sliter vi på våra kläder onödigt mycket, bara genom att tvätta dom för ofta. Så tvätta din sovmask om den luktar, och tvätta den om den ser solkig ut. Men det kan förkorta sovmaskens livslängd att bara tvätta för tvättandets skull. Vi rekommenderar därför att du tvättar din sovmask efter behov och inte efter varje användning.
En mjuk sovmask har möjlighet att forma sig efter ditt ansikte för att på så sätt sluta tätt
När du tvättar din sovmask kan det vara av yttersta vikt att tvätta den i en tvättpåse. En tvättpåse är absolut inte bara avsedd att användas för underkläder. Det är det smartaste du kan göra, som många inte vet om, för att skydda känsliga plagg vid tvätt. Och nog vill du skydda din sovmask från att till exempel repas av en dragkedja eller något annat strävt den kan komma att nötas av i tvättmaskinen. Ett annat sätt är förstås att även lägga dessa plagg i en tvättpåse, för att på så sätt skydda dina andra plagg.
När din sovmask är helt ny är den snygg och slät och spänstig. Just spänstigheten kan göra att sovmasken upplevs ha en dålig passform. Skumgummikuddarna som förhindrar ljusinsläpp och säkerställer att sovmasken sluter tätt, kan uppleva sittas på olika höjd. Detta är snabbt ordnat bara genom att köra sovmasken i tvättmaskin en gång före första användningen. För anledningen till att du köpt en sovmask är för att du vill ha en skön och ostörd nattsömn, därför är det viktigt att sovmasken är mjuk, och har möjlighet att forma sig efter ditt ansikte, för att på så sätt sluta tätt och förhindra ljusinsläpp.
Kanske du redan sorterar tvätten och tvättar ljusa och mörka färger tillsammans. Men vill du att din sovmask ska hålla sig fin i flera år, bör du dela in kläderna i flera kategorier före tvätten. Speciellt ull bör bara tvättas ihop med ull, för oavsett om du tvättar för hand eller i maskin bör du använda ett tvättmedel som är avsett för ull. Samtidigt kan ett ulltvättmedel vara för klent för att tvätta bort smuts och fläckar från vanlig tvätt. Sen bör du alltid bara tvätta vitt tillsammans med vitt. Så har du köpt en vit sovmask, tvätta den tillsammans med andra vita plagg, annars kan den snabbt bli grå eller beige.
Se fram emot flera år med en ostörd nattsömn med en sovmask i silke
Beroende på hur mycket tvätt du har kan du även tvätta grönt tillsammans med blått, rött tillsammans med orange och mörkrosa, grått med beige, och svart med svart. Sedan kan du även sortera kläderna efter hur vilka grader de tvättas på. Det går bra att tvätta på längre grader än tvättlappen säger, det kan dock skada kläderna att tvätta på högre grader. Men här är det ofta materialet som styr, då bomull ofta går bra att tvätta på högre temperatur, medan syntet bara klarar låga temperaturer.
Textilier spelar en avgörande roll för hur vi upplever ett utrymme. De fyller inte bara en praktisk funktion, de skapar också stämning och bidrar till våra upplevelser. När det gäller val av tyg har varje enskilt utrymme sina speciella behov. När du ska köpa en sovmask, kan du kanske vilja ha en som går i samma nyanser som sovrummet. Eller en som matchar din pyjamas, eller dina lakan. Kanske du väljer en sovmask i silke för att du gillar hur materialet känns. Eller har du flera sovmasker hemma i byrålådan, som du varvar mellan.
Kom bara ihåg att tvätta din sovmask i tvättmaskin en gång före första användningen. Många av de kemiska ämnena som finns i kläder och textilier tvättas ofta ur bara efter en eller ett fåtal tvättar. Det innebär att kläder du har haft länge, ärver eller handlar på begagnat ofta innehåller en lägre andel kemiska ämnena än nya kläder. Så njut av din sovmask, och tänk på att den blir bara bättre och bättre ju längre tid du använder den. Tvätta sovmaken varsamt i tvättpåse och du kan se fram emot flera år med en ostörd nattsömn.