Att få sin rakkniv att hålla en livstid
Vill du ha den där traditionella barberarkänslan när du rakar dig? Att raka sig med kniv är inte bara en vanlig rakning. Det är en livsstil som omgärdas av ett oklanderligt rakningsresultat och sylvassa knivar. En rakkniv är ett hantverk som håller i en livstid - om den underhålls på rätt sätt.
Nu berättar vår barberare hur du underhåller rakkniven på bästa sätt för att få en kniv som ger en friktionsfri och nära rakning i en hel livstid.
Har du redan använt dig av shavette eller säkerhetshyveln och känner att du behärskar tekniken så är du nog redo för att använda rakkniven. Skillnaden från en shavette är att en rakkniv kräver arbete, kärlek och skötsel. Rakknivens blad är smitt vilket gör att det behöver omsorg för att leverera ett lika bra rakningsresultat.
Det just det som är en del av charmen.
Att använda en rakkniv är att investera i en livsstil, tradition och lyx som ger en känsla och en närhet som är helt oöverträffad.
Strigling, slipning och skötsel
Rakknivens två huvuddelar består av ett skaft och en utfällbar kniv, som i sig har en egg (den skarpa långsidan) och en rygg. Kniven och skaftet sitter ihop med hjälp av en svans.
Det är viktigt att kniven är gjord av kvalitetsstål, det hjälper dig att få ett vasst egg och en effektiv rakning. Våra barberare rekommenderar kolstål och gärna från etablerade stålstäder som Solingen i Tyskland eller Sheffield i England.
Strigling
Att strigla - en process män använt sig av i hundratals år för att vårda hantverket och skärpan av sin rakkniv. Detta gör man med hjälp av en lång läderrem vars syfte är att bevara rakknivens egg. När du striglar kniven så rätar du ut mängder med små vågor som uppkommit vid rakningen.
Hur ofta ska kniven striglas?
Strigla helst kniven innan varje användning. Det gör du snabbt och enkelt genom att dra den med ett lätt tryck med knivryggen först över strigeln. Det är viktigt att du rullar den över knivens rygg och inte över eggen eftersom att det kan förstöra den.
Applicera strigelpasta
Med jämna mellanrum kommer du även behöva smörja in med gul (lädersidan) och grön, röd eller vit (kanvassidan) pasta för att den ska behålla sin smidighet.
Sist men inte minst så sköljer du kniven efter användning och torkar sidan av bladet lätt med en handduk.
Slipning
Barberarna rekommenderar att man inte slipar rakkniven mot en slipsten mer än en gång per år. När du köper en rakkniv så är den alltid nyslipad och underhåller du den regelbundet så håller den sig skarp en hel livstid.
Inte köpt en rakkniv än? Läs artikeln där våra barberare tipsar om hur du hittar rätt kniv HÄR.