Fri frakt över 589 kr

Vill du ha den där traditionella barberarkänslan när du rakar dig? Att raka sig med kniv är inte bara en vanlig rakning. Det är en livsstil som omgärdas av ett oklanderligt rakningsresultat och sylvassa knivar. En rakkniv är ett hantverk som håller i en livstid - om den underhålls på rätt sätt.

Nu berättar vår barberare hur du underhåller rakkniven på bästa sätt för att få en kniv som ger en friktionsfri och nära rakning i en hel livstid.

Att få sin rakkniv att hålla en livstid

Har du redan använt dig av shavette eller säkerhetshyveln och känner att du behärskar tekniken så är du nog redo för att använda rakkniven. Skillnaden från en shavette är att en rakkniv kräver arbete, kärlek och skötsel. Rakknivens blad är smitt vilket gör att det behöver omsorg för att leverera ett lika bra rakningsresultat.

Det just det som är en del av charmen.

Att använda en rakkniv är att investera i en livsstil, tradition och lyx som ger en känsla och en närhet som är helt oöverträffad.

Strigling, slipning och skötsel

Rakknivens två huvuddelar består av ett skaft och en utfällbar kniv, som i sig har en egg (den skarpa långsidan) och en rygg. Kniven och skaftet sitter ihop med hjälp av en svans.

Det är viktigt att kniven är gjord av kvalitetsstål, det hjälper dig att få ett vasst egg och en effektiv rakning. Våra barberare rekommenderar kolstål och gärna från etablerade stålstäder som Solingen i Tyskland eller Sheffield i England.

Strigling

Att strigla - en process män använt sig av i hundratals år för att vårda hantverket och skärpan av sin rakkniv. Detta gör man med hjälp av en lång läderrem vars syfte är att bevara rakknivens egg. När du striglar kniven så rätar du ut mängder med små vågor som uppkommit vid rakningen.

Hur ofta ska kniven striglas?

Strigla helst kniven innan varje användning. Det gör du snabbt och enkelt genom att dra den med ett lätt tryck med knivryggen först över strigeln. Det är viktigt att du rullar den över knivens rygg och inte över eggen eftersom att det kan förstöra den.

Applicera strigelpasta

Med jämna mellanrum kommer du även behöva smörja in med gul (lädersidan) och grön, röd eller vit (kanvassidan) pasta för att den ska behålla sin smidighet.

Sist men inte minst så sköljer du kniven efter användning och torkar sidan av bladet lätt med en handduk.

Slipning

Barberarna rekommenderar att man inte slipar rakkniven mot en slipsten mer än en gång per år. När du köper en rakkniv så är den alltid nyslipad och underhåller du den regelbundet så håller den sig skarp en hel livstid.

Inte köpt en rakkniv än? Läs artikeln där våra barberare tipsar om hur du hittar rätt kniv HÄR.

Mer från Glamazon Magasin

Visa alla

Noble Isle Shampoo recension

Noble Isle Shampoo recension

Noble Isle Shampoo är synonymt med lyxiga schampon infuserade med ren parfym, där varje doft har tydliga toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Noble Isle är starkt övertygade om dofternas kraft att förbättra humör, väcka minnen och skapa en känsla för en...

Läs mer

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

Layrite Concentrated Beard Oil Recension

En bra skäggolja ska inte bara förbättra utseendet på skägget, utan även återfukta huden. Den bör också dofta gott och vara en viktig del av den dagliga skäggvården. Därför har det blivit dags för Herr Glamazon att göra en noggrann...

Läs mer

Hudvårdsrutin för Män inför Midsommar

Hudvårdsrutin för män inför midsommar

Midsommar är en tid för att fira med vänner och familj, njuta av solen och naturen, och för att se ditt bästa ut. Det är inte bara kvinnor som förtjänar en noggrann hudvårdsrutin – även män bör unna sig en...

Läs mer

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Hur använder man skäggolja: Den kompletta guiden

Att använda skäggolja är en viktig del av skäggvården som kan förbättra både skäggets och hudens hälsa. I denna guide går vi igenom varför skäggolja är viktigt, hur man använder den på rätt sätt och de långsiktiga fördelarna med regelbunden...

Läs mer

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Hårdtvål eller duschgel: Vad ska man välja?

Både hårdtvål och duschgel är bra produkter för att upprätthålla hygienen, men vilken av dem är bäst för dig? Är det bättre att använda en klassisk fast tvål eller är en flytande duschgel den mest effektiva för dig och din...

Läs mer

7 Hudvårdstips för Golfare

7 Hudvårdstips för Golfare

Golf är en fantastisk sport som låter dig tillbringa mycket tid utomhus. Men den långvariga exponeringen för sol, vind och andra väderförhållanden kan påverka din hud negativt. Här är sju viktiga hudvårdstips för golfare som hjälper dig att hålla din...

Läs mer